Suomi kohtaa Australian naisten MM-kisojen sijoitusottelussa

30.6.2017
Naisten MM-kisat päättyvät perjantaina. Pronssista pelaavat Iso-Britannia ja Meksiko, finaalissa vastakkain ovat USA ja Kanada.

Naisten maajoukkue päättää Kanadan Langleyssa pelattavat MM-kisat perjantaina sijoitusottelulla Australiaa vastaan. Molemmilla joukkueilla on kisoissa takanaan kaksi tappiota: Suomen joukkue hävisi niukasti Iso-Britannialle (21 - 27) ja selkeämmin Yhdysvalloilla (0 – 48), kun taas Australia hävisi avauskierroksella Kanadalle (6 – 31) ja toisella kierroksella Meksikolle (10 – 31).

Australia on Meksikon kanssa toinen kisojen ensikertalaisista. Maassa on pelattu naisten amerikkalaista jalkapalloa noin 5 vuotta ja nykypäivänä siellä on 21 naisten joukkuetta. Australia on panostanut voimakkaasti maajoukkueeseen, jonka päävalmentajana toimii Jen Welter, kautta aikain ensimmäinen naispuolinen NFL-valmentaja, joka on pelaajana voittanut jo kaksi maailmanmestaruutta USA:n joukkueessa vuosina 2010 ja 2013. Welter on tuonut joukkueeseen mukanaan hyökkäyksen koordinaattoriksi John Koneckin, joka taas toimi USA:n naisten maajoukkueen päävalmentajana kaksissa edellisissä MM-kisoissa.

Kahdesta tappiosta huolimatta Suomen joukkue on valmistautunut tulevaan peliin positiivisessa hengessä:

- USA-ottelusta jäi kaikenkaikkiaan oikein positiivinen fiilis, pelaajat olivat innoissaan päästessään pelaamaan maailman huippuja vastaan ja huomatessaan, että myös pärjäävät heitä vastaan fyysisesti. Siitä pelistä jääneellä positiivisella hengellä jatketaan kohti Australia-ottelua, kertoo joukkueen päävalmentaja Mika Eloranta.

Ennakkoon kisojen uskottiin olevan kovimmat mitä naisjenkkifutiksessa on pidetty ja näin on selkeästi myös tapahtunut:

- Suurinumeroisia voittoja ei ole tullut aiempien kisojen tyyliin, vaan ottelut ovat olleet tasaisempia ja vaikka Meksiko ja Australia ovat kisoissa mukana ensimmäistä kertaa, ovat nämäkin joukkueet täynnä hyviä urheilijoita ja kokonaisuudessaan kisat ovat kyllä olleet fyysisesti kovat, Eloranta jatkaa.

Australian joukkueesta yhdeksi mielenkiintoiseksi pelaajaksi on helppo nimetä keskushyökkääjä Kristy Moran, joka on tehnyt joukkueen molemmat maalit näissä kisoissa. Hän onkin ainoa pelaaja, jonka Eloranta nostaa esiin Australian hyökkäyksestä:

- Hyökkäyksen linja ei ole juurikaan pystynyt raivaamaan juoksutilaa, mutta vikkelänä juoksijana Moran on vaarallinen. Pelinrakentajien työskentely taas ei ole ainakaan vielä vakuuttanut. Näissä kisoissa puolustukset ovat niin kovia, ettei Australian pelinrakentajien taidoilla ole pystynyt rakentamaan tehokasta heittopeliä.

- Australian joukkueessa on kisoissa olevista joukkueista kokonaisuudessaan vähiten niin sanottua futistaitoa/-osaamista. Puolustuksessa he pelaavat peruspeliä, mutta esimerkiksi linebackereilla on vaikeuksia lukea pelejä ja puolustus reagoi muutenkin hitaasti. Puolustuksessa heidän linjan keskimmäiset pelaajat (#90 Eleanor Cook ja #93 Jasmin Collins) ovat pelanneet hyvin, samoin #45 Canecia Sims, joka on pelannut sekä puolustuksen linjassa että tukimiehenä. Joukkueen vahvuudet löytyvätkin selkeästi puolustuksen puolelta, toteaa Eloranta.

- Aina täytyy kuitenkin muistaa, että kokeneilla valmentajilla (Welter & Konecki) voi olla ässiä hihassa, mutta varsinkin hyökkäyspeli on ollut australialaisilla sen verran sekavaa, että se saattaisi sekottaa sitä vain entisestään. Rotsi auki emme voi peliin lähteä, mutta nähtyjen pelien perusteella näyttäisi siltä, että nyt on vastassa kisojen huonoin joukkue, summaa Eloranta tulevan pelin lähtökohdat.

Suomen joukkueesta päävalmentaja haluaa nostaa esiin koko ajan otteita parantaneet keskushyökkääjät, hyökkäyksen linjasta erityisesti hienot kisat pelanneen Suvi Mäntyniemen, tukimiehistä edellisessä ottelussa Suomen arvokkaimmaksi pelaajaksi valitun Tiina Möttösen sekä puolustuksen takakentältä Janika Nikanderin, joka myös pelasi jenkkejä vastaan todella kovan pelin.

 

Suomi ja Australia pelaavat sijoitusottelunsa siis paikallista aikaa perjantaina 30.6. klo 11.30 eli Suomen aikaa klo 21.30. Ottelussa ratkaistaan kisojen 5. ja 6. sija. Suomen ottelun jälkeen taistellaan kisojen pronssimitaleista Iso-Britannian ja Meksikon välisessä ottelussa. USA ja Kanada kohtaavat kisojen finaalissa kaksien edellisten kisojen tapaan perjantain ja lauantain välisenä yönä klo 05.30 alkaen. Kaikki ottelut on mahdollista seurata livenä täältä.