Päävalmentaja Tero Virtanen: ”Me olemme valmiita!”

11.7.2017


Kuva: Riitta Rinta-Tassi
Kuva: Riitta Rinta-Tassi
Kuva: Riitta Rinta-Tassi
Kuva: Riitta Rinta-Tassi

Suomi aloittaa nuorten EM-kisat keskiviikkona ottelulla Tanskaa vastaan.

Keskiviikosta perjantaihin Tanskan pääkaupungin Kööpenhaminan pohjoislaidalla Gentoftessa pelataan nuorten eli U19-ikäluokan Euroopan mestaruudesta. Suomi, Tanska ja Ruotsi kisaavat kolmipäiväisessä turnauksessa monestakin syystä merkityksellisiä pelejä: paitsi Euroopan mestaruus, on jaossa myös kaksi paikkaa vuoden 2018 MM-kisoihin ja lisäksi paikan päälle saapuu useita Yhdysvaltalaisia pelaajatarkkailijoita seuraamaan lupaavien pelaajien edesottamuksia.

Suomen joukkueessa odotetaan jo innolla ensimmäistä aloituspotkua.

– Pelaajilla on vähän niin, että kun pelipaitoja ja Suomi-logolla varustettua vaatetta sovitellaan, niin viimeistään silloin odotus ja jännitys alkaa, toteaa Suomen päävalmentaja Tero Virtanen.

19-vuotiaat Bluelions-joukkueen pelaajat ovat valmistautuneet kisojen hartaasti, sillä jo koko vuoden 2016 ajan Suomi on tähdännyt nimenomaan näihin kisoihin. Tästä syystä muun muassa 1997-ikäluokka ei pelannut viimesyksynä Vantaan PM-kisoissa. Saman ratkaisun tekivät vuosi sitten myös Ruotsi ja Tanska. Tästä syystä joukkueissa on vähänlaisesti muutoksia vuoden takaiseen.

Täysin samalla miehistöllä Suomi ei kuitenkaan Tanskaan lähde. PM-kisojen aloittava pelinrakentaja Oskar Drockila pelaa tulevana viikonloppuna Tsekin mestaruudesta eikä ole mukana. Sivussa ovat myös aloittava keskushyökkääjä Karri Pajarinen sekä laitahyökkääjä Daniel Luoma, jotka ovat kisojen aikaan Vaahteraliiga-joukkueidensa käytössä.

Vastaavasti Suomi saa peliin mukaan Yhdysvalloista palanneet puolustuksen linjamiehet Aleksi Olavuon ja Dennis Ilmelän sekä pelinrakentaja Viljami Rautavuoren.

– Me olemme ennen kaikkea joukkue, Virtanen kuvailee. – Pelaamme kaksi ottelua käytännössä vuorokauden aikana. Juuri siksi meille on tärkeää, että käytössämme on 45 pelaaja, joista jokaisen voi laittaa kentälle missä tilanteessa tahansa.

Joukkueen yhteenhitsautuminen näkyy myös joukkueen leiritehokkuudessa. Kun valtaosa pelaajista on kuulunut ikäluokan maajoukkueen avainhahmoihin jo vajaan kahden vuoden ajan, jokainen tietää miten Virtasen joukkueessa käyttäydytään ja toimitaan. Myös pelikirjat ovat jo tuttuja.

– Meillä on ollut puolustuksessa jopa liikaa aikaa, Virtanen toteaa. – Hyökkäyksessä ajoituksia ja kuvioita on hiottu hartaammin.

Suomi kohtaa keskiviikkona Tanskan ja heti seuraavana päivänä Ruotsin. Tilanne on sikäli haastava Suomen kannalta, että varsinkin puolustus joutuu lähtemään ”sokkona” – ilman varmaa tietoa vastustajan pelitavasta kumpaankin otteluun..

– Tanskalla ja Ruotsilla on kummallakin samat valmentajat, pelaajat ja systeemit kuin viime syksynä. Tanskalaiset ovat perinteisesti olleet kesällä parempia kuin syksyllä, ja muun muassa EM-kisojen karsinnassa kaksi vuotta sitten Ruotsi oli vastaantulija Tanskaa vastaan keväällä.

Onko Tanska kovempi kuin Ruotsi?

– Kyllä Ruotsi on nyt kovempi. Heiltä on tulossa todella kova kattaus talenttia tähän turnaukseen – ainakin college-kutsuja saaneiden pelaajien listaa kun katselee.

Syksyllä Suomi vei kotikisoissaan Pohjoismaiden mestaruuden ja oli ajoittain suorastaan ylivoimainen. Tanska kaatui yli 40 pisteellä ja Ruotsikin 16 pisteen marginaalilla. Nyt katettu pöytä on kuitenkin hieman suurempi ja pelaajistot osittain vaihtuneet kaikilla joukkueilla. Luvassa onkin erittäin mielenkiintoinen, hyvätasoinen turnaus.

 

Nuorten EM-kisat, Kööpenhamina, Tanska:

KE 12.07.2017 | 13:00 | Gentofte, Kööpenhamina:

Tanska–Suomi

 

TO 13.07.2017 | 16:00 | Gentofte, Kööpenhamina:

Suomi–Ruotsi

 

PE 14.07.2017 | 19:00 | Gentofte, Kööpenhamina:

Ruotsi–Tanska

 

Jokainen ottelu on katsottavissa live-streamina osoitteessa http://zibrasport.dk/daff/live/