Suomen puolustus on aggressiivinen

11.7.2017


EM-kisoissa Bluelionsin takakentällä löytyy useita huipputekijöitä

Puolustuksen valmistautuminen arvokisoihin on operaatio, joka perustuu vankkaan tietoon omista vahvuuksista ja vähintään yhtä vahvoihin olettamuksiin vastustajista. Mitä valmiimpi ryhmä, sen helpompi on pelisysteemiä sopeuttaa vastustajan mukaan.

Keskiviikkona Suomen U19-maajoukkueen puolustusvoimat kohtaavat Tanskan hyökkäyksen ja heti perään torstaina Ruotsin keltapaitaisen hyökkäysosaston.

– Jos meidän puolustuksen linjan muutoksia ei huomioida, niin pääsemme melko lailla samalla ryhmityksellä pelaamaan kuin jolla pelasimme PM-kisoissa syksyllä, kommentoi päävalmentaja Tero Virtanen Bluelions-puolustusta.

Sampo Rannan koordinoimassa joukossa on runsas kattaus laadukkaita takakentän pelaajia. Heikki Toivola, Viljo Lempinen ja Joonas Kaleva ovat kaikki saaneet runsaasti vastuuta myös Vaahteraliiga-joukkueissaan kauden aikana. Rasmus Kontio on puolestaan pelannut jo vuosia ikäkausimaajoukkueissa.

– Meillä on laittaa kentälle todella nopea puolustus, Virtanen kuvailee. – Tanskan heittopeliä vastaan voimme tarvittaessa pelata useammalla takakentän pelaajalla.

Hyvä miesvartiointi heittopelissä avaa koordinaattori Rannalle mahdollisuuksia myös varioida linjan ja tukimiesten pelaamista, eikä Virtanen Suomen puolustusfilosofiaa salaile:

– Pelaamme aggressiivisesti ja haluamme saada painetta pelinrakentajalle.

Puolustuksen linjassa Suomella nähdään yhdysvaltalaisilla highschool-kentillä ansioitunut kaksikko Dennis Ilmelä – Aleksi Olavuo sekä Kalle Tanninen, joka on jo muutaman pelin ajan kuulunut linjapelin parhaimmistoon sekä keskellä että laidassa. Keskimmäinen tukimies Christer Berg on tärkeässä roolissa varsinkin Ruotsin voimajuoksua vastaan ja muun muassa Aleksi Kylli puolestaan liikkuu nopeasti myös laidalle.

Virtanen vinkkaa pelaajasta, joka saattaa nousta isoon rooliin sekä juoksua että heittoa vastaan:

– Pori Bearsin Mikko Behm voi olla läpimurtopelaaja tässä turnauksessa. Hänellä on vahva jääkiekkotausta, mutta on kehittynyt nopeasti hyväksi puolustajaksi myös jenkkifutiksessa.

Suomen puolustus lähtee EM-kisoihin itseluottamusta uhkuen. Kahdessa edellisessä ottelussa joukkuetta vastaan tehtiin yhteensä ainoastaan 28 pistettä - samaan aikaan Suomi itse teki 86 pistettä. Virtanen tietää, että haaste kesäisessä Kööpenhaminassa on keskiviikkona erilainen kuin kylmässä syyskelissä Vantaan PM-kisoissa 2016.

– Tanskalaisten peli sujuu paremmin lämpimässä kuin pakkasessa. Heidän heittopelinsä on ollut ajoittain todella tehokasta ja tarkkaa.

Keskiviikkona nähdään, riittääkö sekään Suomen takakenttää vastaan.

 

Nuorten EM-kisat, Kööpenhamina, Tanska:

KE 12.07.2017 | 13:00 | Gentofte, Kööpenhamina:

Tanska–Suomi

 

TO 13.07.2017 | 16:00 | Gentofte, Kööpenhamina:

Suomi–Ruotsi

 

PE 14.07.2017 | 19:00 | Gentofte, Kööpenhamina:

Ruotsi–Tanska

 

Jokainen ottelu on katsottavissa live-streamina osoitteessa http://zibrasport.dk/daff/live/