I-divisioonan kärkikamppailu sunnuntaina Kuopiossa

14.7.2017


Seth Peters on johtanut Steelersin heittohyökkäystä varmalla kädellä.
Kuva: Salla Lahti
Seth Peters on johtanut Steelersin heittohyökkäystä varmalla kädellä. Kuva: Salla Lahti
Andre Dahlman on kuljettanut palloa reilun viiden jaardin keskiarvolla.
Kuva: Salla Lahti
Andre Dahlman on kuljettanut palloa reilun viiden jaardin keskiarvolla. Kuva: Salla Lahti
Janne Lehtisen kausi on ollut huikea: neljä ottelua, 26 touchdownia ja vain yksi syötönkatko.
Kuva: Salla Lahti
Janne Lehtisen kausi on ollut huikea: neljä ottelua, 26 touchdownia ja vain yksi syötönkatko. Kuva: Salla Lahti
Pelinrakentajasta laitahyökkääjäksi muuntunut Juho Väisänen on ollut yksi kuopiolaisten onnistujista.
Kuva: Salla Lahti
Pelinrakentajasta laitahyökkääjäksi muuntunut Juho Väisänen on ollut yksi kuopiolaisten onnistujista. Kuva: Salla Lahti

Steelers ja Wolverines taistelevat Spagettimaljan kotiedusta

I-divisioonassa pelataan tulevana viikonloppuna merkittävä ottelukierros. Lauantaina Kuusankoskella kohtaavat Kouvola Indians ja Jyväskylän Jaguaarit. Tuossa ottelussa on kyse taistelusta viimeisestä pudotuspelipaikasta, johon Jaguaarit voitolla tarttuisi tiukasti kiinni. Indians puolestaan nousisi voitolla tasapisteisiin Jaguaarien kanssa neljännelle sijalle.

Sunnuntaina pelataan puolestaan yksi heinäkuun mielenkiintoisimmista otteluista kaikki sarjat huomioiden, sillä Kuopio Steelers ja Helsinki Wolverines iskevät yhteen taistelussa, jossa panoksena on sarjan kärkipaikka ja mahdollisesti jopa Spagettimaljan isännyys.

Seuraavassa ennakkokatsaus sunnuntain kärkipeliin.

 

Wolverines ei ole näyttänyt vielä kaikkea

Helsinki Wolverines on kauden puolivälissä edennyt keskimäärin puolituhatta jaardia (501) ottelua kohden. Pelinrakentaja Janne Lehtinen on heittänyt neljässä ottelussa 26 touchdownia ja vain yhden syötönkatkon. Päävalmentaja Robert Johnsonin air raid –hyökkäys on ollut tehokasta.

Johnsonin kanssa hyökkäyksen koordinaattorina toimivan Kari Leivojan mukaan työnjako on ollut toimivaa.

– Robert kutsuu heittopelit ja minä tyrkytän väliin juoksua. Edelliseen otteluun lisäsimme myös screen-heittoja, joita tässä Robertin systeemissä ei ole perinteisesti ollut.

Leivoja korostaa useaan otteeseen pelikirjan toimivuutta – ja ohuutta.

– Robert on tekee töitä todella tarkasti. Jokainen harjoitus on suunniteltu pilkulleen ja tämä pätee myös pelikirjaan. Ei meillä ole ottelua kohden ollut kovinkaan montaa hyökkäyspeliä, mutta ne jotka on valittu, on harjoiteltu hyvin. Olemme vaihdelleet paljon pelejä eri otteluihin,

Myös miehistöt ovat Leivojan mukaan vaihdelleet.

– Esimerkiksi Cedric (Johnson) ja (Vincent) Pervis ovat pelanneet osassa otteluissa noin 10 downin verran. Oikeastaan vahvistuksistamme ainoastaan Antonio (Harris) on pelannut enemmän. Muita olemme säästelleet.

– Hyökkäyksen puolelta voisi nostaa esille Andre Dahlmanin. Ei hän mikään yllättäjä ole, koska on pelannut Vaahteraliigassa ja maajoukkueessa, mutta hän on ollut todella hyvä aina, kun on saanut pallon.

– Marcus Siiskonen oli tärkeä laitahyökkääjä jo vuosi sitten, mutta tänä vuonna hän on ollut suorastaan loistava. Ja lisäksi Niko Kantonen ja Markus Haapasaari ovat tehneet hyvää tulosta.

Siiskonen on neljässä ottelussa tehnyt 12 touchdownia ja johtaa I-divisioonan pistetilastoa.

Hyökkäyksen ilotulituksessa on jäänyt monelta huomaamatta, että myös puolustuksessa Wolverines on ollut vahva läpi kauden. Vähiten jaardeja ja pisteitä, eniten pallonriistoja ja säkkejä. Harris on joukkueen taklauskärki.

– Linjan keskustassa Toni Lindholm on ollut vahva, ja Petri Pallari on endin paikalla kehittynyt todella hyvin. Veikko Kallio on puolestaan takakentällä kenties tämän sarjan paras pelaaja.

Kallio johtaa I-divisioonan syötönkatkotilastoa neljällä ”interillään”.

 

Steelers viikko viikolta monipuolisempi

Kuopiolaisten päävalmentaja Pekka Utrainen ei ole yllättänyt Steelersin onnistuneesta alkukaudesta. Kuopiossa kaikki on rakennettu siten, että peli kypsyy ja jokaiseen otteluun ilmestyy valmiimpi porukka.

– Koko ajan ollaan parannettu pelaamista ja tullaan varmasti edelleen niin tekemään. Harjoituskausi suunniteltiin tukemaan tätä nousujohteisuutta ja isoimpana tekijänä importtien melko myöhäinen joukkueeseen saapuminen. Parannettavaa on tavallaan kaikessa, mitään yksittäistä asiaa on vaikea sanoa, mutta luotto siihen, että hommia saadaan monipuolistettua ja nopeutettua koko ajan, on vahva.

Kuopiossa ei ole vuosiin nähty import-pelaajia, mutta nyt niitä on riveissä kolme. Ja jokainen on sarjan ehdotonta eliittiä.

– Pelinrakentaja (Seth) Peters on yksi parhaista pelipaikallaan koko maassa ja suurin yksittäinen syy siihen miksi olemme olleet niin vahvoja hyökkäyksessä.

– Justin Bell tekee koko ajan pelejä sekä puolustuksessa että erikoisjoukkueissa ja on ehkä jäänyt hieman liiankin pienelle huomiolle tässä alkukauden aikana. Charles Wort oli alkukauden hieman pimennossa pienen vamman vuoksi, mutta on nyt pari viime peliä pelannut kuten aiempina Suomen vuosinaan ja on iso pelaaja meille jokaisella osa-alueella.

Omista kasvateista Utriainen nostaa esille laitahyökkääjä Tino Ndongon ja takakentän Markus Ojainvälin.

– Ndongo on varmasti nyt viimeistään noussut meidän kotiyleisön suureksi suosikiksi häkellyttävällä räjähtävyydellään. Markus tulee olemaan vielä eturivin puolustajia Suomessa. Fyysiset avut ja pallopelisilmä ovat kovaa luokkaa.

– Meidän erinomainen hyökkäyksen linja on oikeastaan täysin kuopiolainen, RT Tapio Jääskeläinenkin alkaa olla läpikotaisin kiero. Hieno porukka, joka ei juuri ulkopuolista sytykettä tarvitse, vaan pojat vaativat jatkuvasti toisiltaan vain parasta.

Hyökkäyksessä Steelers on keskittynyt erityisesti heittopeliin, jota Peters on toimittanutkin kohteeseen huimalla 70 prosentin varmuudella. Ndongon lisäksi Johannes Jauhiainen on heti ensimmäisellä I-divisioonakaudellaan murtautunut huipulle.

Bell on puolustuksessa ottanut kaksi syötönkatkoa ja palauttanut molemmat touchdowniksi. Juuso Laherma, Petri Törrönen sekä Wort ovat olleet juoksuja vastaan tehokkaita.

 

Huippuottelun ainekset

Wolverines ja Steelers kohtasivat kauden ensimmäisellä kierroksella. Tuolloin Wolverines korjasi voiton lukemin 35–27. Runkosarjaa on vielä reilusti jäljellä, mutta alkukausi on näyttänyt, että nimenomaan tämä kaksikko on vahvimmin kiinni runkosarjan voitossa. Mikäli Wolverines voittaa myös Väinölänniemellä, se ottaa tiukan otteen runkosarjan voitosta ja varmistaa kotiedun välierään. Steelersin on tällöin voitettava loput kolme otteluaan ja lisäksi Wolverinesin on hävittävä kolmesta ottelustaa kaksi.

Mikäli vastaavasti Steelers voittaa sunnuntaina ovat joukkueet tasapisteissä ja loppuottelun eli Spagettimaljan isäntä saatetaan joutua arpomaan - edellyttäen tietenkin, että joukkueet voittavat loput ottelunsa. Ja edelleen myös sarjassa kolmantena olevalla ECG:llä on mahdollisuudet nousta kärkitaisteluun, vaikka se sekä Steelersille että Wolverinesille ensimmäiset kohtaamisensa reilulla marginaalilla hävisikin.

– Me 'mätsätään' mielestäni tänä vuonna erittäin hyvin Wolvoja vastaan, oikeastaan koko talvikausi ja kaikki pelaajahankinnat tehtiin näitä pelejä silmällä pitäen, Utriainen kertoo. – Mitään yksittäistä osa-aluetta on vaikea sanoa missä erityisesti tulisi onnistua sunnuntaina. Molemmat joukkueet pystyvät voittamaan pelejä kaikilla tavoilla.

– Kauden avauksessa me ei vielä oltu läheskään yhtä valmiita kuin silloinen kotijoukkue, monestakin eri syystä. Tilanne on nyt täysin toinen, me olemme takuulla valmiita taistelemaan aloituspotkusta lähtien, eikä vasta muutaman neljänneksen jälkeen, Utriainen toteaa ja korostaa ennen kaikkea huolellisuutta pallon kanssa. Helsingin ottelussa Steelers menetti pallon viidesti Wolverinesille.

Leivoja nostaa yhden seikan esiin tulevasta ottelusta.

– Steelers on fyysinen joukkue. He pelaavat tätä lajia kovaa ja ovat valmiita taistelemaan jokaisella downilla. Puolustus on ennen kaikkea tasainen – ryhmä, joka tietää, mitä tekee. Saa nähdä, miten he tällä kertaa pystyvät meidän nopeaan hyökkäykseen vastaamaan.

Yksi mielenkiintoinen nyanssi sunnuntaina on Wolverinesin pelinrakentajatilanne. Huikeaa kautta pelaaja Janne Lehtinen on koko otteluviikon valmentajana nuorten maajoukkueen matkassa EM-kisoissa, mutta ehtii kuitenkin mukaan otteluun. Kysymys kuitenkin kuuluu: miten Wolverines on saanut hyökkäystään valmistettua kauden toistaiseksi tärkeimpään kamppailuun ilman pelinrakentajaansa? Tai oikeastaan kysymys kuuluu: kuka on toiminut helsinkiläisten pelinrakentajana Lehtisen poissa ollessa? Wolverinesilla on pelinrakentajia useampiakin, mutta yksi vaihtoehto voi olla Robert Johnson itse. Nähdäänkö Johnson pelaamassa Kuopiossa? Leivoja ei kysymyksiin vastannut.

Pelaapa vierasjoukkueen pelinrakentajana kuka tahansa, Utriainen uskoo, että paikallinen 12. pelaaja on se, joka kääntää sunnuntain taistelun kotiin päin:

– Väinölänniemen kotiyleisö on tässä puolentoista kauden aikana noussut jatkuvasti isompaan rooliin. On joka kerta hienoa päästä pelaamaan ”Aina aurinkoiselle”, jossa tunnelma alkaa olla asianmukaisella tasolla. Uskon, että kotietu on se, joka lopulta ratkaisee tämän pelin meidän eduksi.

 

I-divisioona, 6. peliviikko:

LA 15.07.2017 | 14:00 | Kuusankoski, Kouvola:

Kouvola Indians – Jyväskylän Jaguaarit

 

SU 16.07.2017 | 16:00 | Väinölänniemi, Kuopio:

Kuopio Steelers – Helsinki Wolverines

Live-lähetys ottelusta Steelersin Facebook-sivulla

 

JoukkueOttelutVoitotHäviötTehdytPäästetytMaalisuhdePisteet
Wolverines440239601798
Steelers43118082986
East City Giants422107170-634
Jaguaarit413102156-542
Indians40433193-1600