Joukkueena onnistunut Roosters Naisten Vaahteraliigan kärjessä

14.7.2017


Kouvola Indians -kasvatti Carola Lindholm pelaa hyvää debyyttikautta korkeimmalla sarjatasolla. Heittopeleistä on syntynyt 9 touchdownia ja yhden Lindholm on juossut itse.
Kouvola Indians -kasvatti Carola Lindholm pelaa hyvää debyyttikautta korkeimmalla sarjatasolla. Heittopeleistä on syntynyt 9 touchdownia ja yhden Lindholm on juossut itse.
Hilkka Rahkonen kuuluu Roostersin puolustuksen onnistujiin.
Hilkka Rahkonen kuuluu Roostersin puolustuksen onnistujiin.
Janna-Jemina Seiles on tehnyt Carola Lindholmin heitoista viisi touchdownia.
Janna-Jemina Seiles on tehnyt Carola Lindholmin heitoista viisi touchdownia.
Henrika Stjernberg kuuluu vahvan hyökkäyksen linjan avainpelaajiin.
Henrika Stjernberg kuuluu vahvan hyökkäyksen linjan avainpelaajiin.
Jenni Lindén on jatkanut siitä, mihin vuosi sitten jäi: 8,5 jaardin keskiarvolla edennyt keskushyökkääjä johtaa Naisten Vaahteraliigan pistetilastoa.
Jenni Lindén on jatkanut siitä, mihin vuosi sitten jäi: 8,5 jaardin keskiarvolla edennyt keskushyökkääjä johtaa Naisten Vaahteraliigan pistetilastoa.

Kuukauden tauko päättyy - lauantaina ja sunnuntaina pelataan Helsingissä.

Naisten MM-kisojen alla kuukauden tauolle jäänyt Naisten Vaahteraliiga palaa viikonloppuna tositoimiin. Hallitseva mestari Helsinki Roosters ehti ennen taukoa voittaa kaikki muut kerran. Kun samaan aikaan Helsinki Wolverines, Pietari Valkyries ja Oulu Northern Lights ovat pelanneet keskinäisissä otteluissaan ristiin, on Roostersilla neljän pisteen karkumatka sarjakärjessä.

Millä miettein Helsingin punainen joukkue palaa peleihin lähes 1,5 kuukauden tauon jälkeen?

 

”Hyökkäykselle on syntynyt upea yhteishenki.”

Anni Kivikatajan koordinoima hyökkäys on takonut pisteitä 42:n keskiarvolla. Juoksuhyökkäys on jatkanut viimevuodelta tuttua fyysistä, hyvin ajoitettua yhteistyötä. Heittopeliä johtava nuori pelinrakentaja Carola Lindholm on pelannut kesän aikana Naisten Vaahteraliigan lisäksi myös II-divisioonassa ja johdatti ”kotiseuransa” Kouvola Indiansin myös lippupallon SM-kultaan ja myös liigassa jälki on ollut hyvää. Roostersilla on toiseksi vähiten heittoyrityksiä mutta toiseksi eniten heittotouchdowneja. Syötönkatkoja Lindholm on heittänyt ainoastaan yhden. Pallovarmuus on muutoinkin yksi Roostersin vahvuuksista, sillä joukkue menettänyt neljässä pelissä pallon ainoastaan kahdesti riistäen itse pallon samaan aikaan 13 kertaa.

Koordinaattori Kivikataja on tyytyväinen Lindholmin peliin ja rooliin monessakin mielessä.

– Carola on erinomainen nuori pelinrakentaja, joka on kasvanut vielä lisää kauden aikana niin pelin luvun, johtajuuden kuin tekniikan hienosäädön osalta. Caron omistautuneisuus lajille välittyy selkeästi koko joukkueelle, ja on ollut ilo seurata, miten pitkistä treenimatkoista huolimatta hyökkäykselle on syntynyt upea yhteishenki ja eri osa-alueet ovat loksahdelleet kohdilleen pitkin kautta.

Roosters on jakanut läpi kauden vastuutta monipuolisesti ja huolimatta joukkueen erinomaisesta alkukaudesta, ei Roosters-pelaajaa ole kertaakaan valittu kierroksen pelaajaksi. Siksi ei olekaan yllätys, että onnistujia kysyttäessä Kivikataja nimeää kuin ohimennen lähes koko hyökkäyksen.

– Itselläni on aina kovat odotukset omalle joukkueelle - ja niistä huolimatta pelaajat ovat päässeet iloisesti yllättämään, Kivikataja toteaa. – Hyökkäyksen linjassa takuuvarmat Riikka Koskenniemi, Annukka Peltonen ja Henrika Stjernberg ohjaavat hienolla tavalla peliä ja Karlstadista joukkueeseen muuttanut Ida Handel on kehittynyt linjamiehenä huimasti. 

– Running backeista ei tietenkään voi puhua mainitsematta äärimmäisen lahjakasta ja silti nöyrästi töitä paiskivaa Jenni Lindéniä, mutta hänen lisäkseen on ehdottomasti nostettava esille erinomaisia otteita näyttänyt Mari Jääskelä ja pitkän loukkaantumiskierteen selättänyt Else Suutarinen, jotka tulevat jokaiseen tilanteeseen täysin valmistautuneina - aina ilo valmentajalle! Heidän lisäkseen monipuoliset Anne Rasilahti, Maija Turpeinen ja Iia Rantala antavat hurjasti syvyyttä hyökkäykseen.

– Laitahyökkääjistä Janna-Jamina Seiles ja Sari Kuosmanen - joka on tosin esiintynyt kauden ensimmäisellä puoliskolla enemmän DB-roolissa kuntoutumisen ohessa - ovat aina vaarallisia vastustajalle. Lisäksi Nana Olavuo ja Essi Rivinoja ovat esittäneet loistavia väläytyksiä kauden aikana.

Kun Naisten Vaahteraliiga palaa viikonloppuna tauolta, ovat joukkueet ehtineet kohtaamaan toisensa kerran.

– Vastustajien puolustuksista on jäänyt selkeimmin osa-alueet, joita he pelaavat vahvasti pois: Valkyriesillä voimakas linjapeli, Northern Lightsin monipuolinen blitz-paketti sekä aina vaarallinen Anna-Reetta Juntunen. Lisäksi Wolverinesin ja Crocodilesin takakentät vaativat aina myös erityishuomiota peliin valmistautuessa.

 

”Mikään hyökkäys ei ole päästänyt meitä helpolla.”

Vuosi sitten Roostersin puolustus oli yksi ylivoimaisimmista kaikki sarjat mukaan lukien. Kauden päätteeksi kuitenkin usea pelaaja päätti uransa mestaruuteen. Ryhmä uusiutui, mutta koordinaattori Heli Harjanne on saanut sidottua uudet pelaajat osaksi systeemiä ja tulos on ollut jälleen hyvää: Roosters on päästänyt keskimäärin vain 4,5 pistettä ottelua kohden.

– Peli on sujunut hyvin, eikä puolustuksessa pelaamiseen tullut notkahdusta, koska onneksi saimme lopettaneiden tilalle useita kokeneita korvaajia ja palat loksahtivat paikalleen pelipaikkojen osalta, Harjanne kertoo. – Anne Rasilahti, Julia Turunen, Maija Turpeinen, Nana Olavuo, Merle Ziemann ja Tuula Möttönen ovat kaikki kovia kokeneita pelaajia ja he ovat päässeet hyvin sisään pelitapaamme. Mielestäni olemme onnistuneet hyödyntämään heidän vahvuuksia.

Harjanne nostaa tilastojen valossa muutamia avainpelaajia, mutta muistuttaa myös yhdestä kurinalaisen puolustuksen ominaispiirteestä: kaikki onnistumiset eivät näy tilastoissa.

– Tilastojen valossa onnistujat ovat taklauskuningatar Rasilahti MLB ja säkkikuningatar Nelli Vaara DE. Puolustuksessamme jokaisella on tarkka rooli ja vastuutehtävä pelissä ja näiden roolien toteuttamisessa ovat erityisesti onnistuneet Hilkka Rahkonen DE, Nana Olavuo SS ja Sari Kuosmanen CB. Mutta kaiken kaikkiaan puolustuksen yhteispeli on ollut ehdottomasti kauden suurin onnistuja.

Vaikka kausi onkin sujunut hyvin, ei Roosters ole ”ilmaiseksi” hyviä puolustustilastoja synnyttänyt.

– Mikään hyökkäys ei ole päästänyt meitä helpolla ja töitä  on riittänyt. Valkyries on mielestäni ehkä onnistunut arvaamattomuudellaan ja etenkin nyt kun ovat saaneet pelinrakentaja Lyubov Kudinovan pelaavaan kokoonpanoon option hyökkäys tulee entistä vaarallisemmaksi.

 

Luvassa mielenkiintoinen lauantai

Viikonloppuna Naisten Vaahteraliigassa pelataan kaksi ottelua. Kierros käynnistyy lauantaina, kun Valkyries ja Roosters ottavat yhteen Velodromilla. Myös toinen ottelu pelataan Helsingissä. Sunnuntaina Brahen kentällä taistelevat Wolverines sekä vahvistunut Seinäjoki Crocodiles.

Kun Roosters ja Valkyries kauden ensimmäisellä kierroksella kohtasivat, oli yleisölle tarjolla yksi sarjan jännittävimmistä otteluista. Ottelu päättyi lopulta Roosters voittoon lukemin 12–8. Nyt Valkyries saa mukaansa myös pelinrakentaja Lyobov Kudinovan, joka pyörittää option-hyökkäystä tehokkaasti keskushyökkääjä Daria Briukhovetskaian kanssa.

– Option täytyy pelata kurinalaisesti ja Kudinovan heittokäden kantavuus riittää syvään uhkaan, naulaa Harjanne puolustuksensa teeseiksi. – Näihin olemme valmistautuneet.

Kivikataja uskoo, että lauantaina on luvassa jälleen varsin jännittävä, kovatasoinen ottelu.

– Valkyries on kehittynyt jälleen paljon kauden aikana ja odotamme lauantain ottelusta kovaa kamppailua. Lähdemme hyökkäyksessä pelaamaan monipuolista peliä ja omia vastuita korostaen. Pisteitä emme voi jättää kentälle tässä pelissä.

 

6. viikko 15.07.–16.07.
15.07.kello 14:00 Velodromi, Helsinki
 Pietari Valkyries  -  Roosters  
16.07.kello 15:00 Brahen kenttä, Helsinki
 Wolverines  -  Crocodiles  
 Otteluennakko 

 

JoukkueOttelutVoitotHäviötTehdytPäästetytMaalisuhdePisteet
Roosters440168181508
Wolverines42211376374
Pietari Valkyries4229070204
Northern Lights4226286-244
Crocodiles40419202-1830