”Wolverines kasvaa jatkuvasti vahvemmaksi.”

29.8.2017


Koko Wolverinesin linbacker-kvartetti kuuluu maajoukkueeseen. Janika "Nikke" Nikander ja Emmi "Jarmo" Järn ovat heti ensimmäisellä Vaahteraliiga-kaudellaan olleet näkyviä onnistujia.
Koko Wolverinesin linbacker-kvartetti kuuluu maajoukkueeseen. Janika "Nikke" Nikander ja Emmi "Jarmo" Järn ovat heti ensimmäisellä Vaahteraliiga-kaudellaan olleet näkyviä onnistujia.
Sanni Seppälä on joukkueensa avainpelaaja sekä laitahyökkääjän että potkaisijana.
Sanni Seppälä on joukkueensa avainpelaaja sekä laitahyökkääjän että potkaisijana.

Naisten Vaahteraliigan voitto ja Suomen mestaruus ratkaistaan helsinkiläisjoukkueiden välillä lauantain loppuottelussa.

Vuodessa on tapahtunut paljon. Kaudella 2016 Helsinki Wolverines pelasi 9 vs 9 –peliä I-divisioonassa ja jäi lopulta niukasti pudotuspelien ulkopuolelle. Pekka Lamminsalon valmentamalla ryhmällä oli kuitenkin visio – visio olla Suomen suurin naisjoukkue. Syksyllä historian menestynein joukkue Helsinki GS Demons sulautui Wolverinesiin ja laivastonsiniset Ahmat päättivät laittaa joukkueen sekä Naisten Vaahteraliigaan että II-divisioonaan.

Suuri pelaajamäärä on mahdollistanut Wolverinesille jokaiseen harjoitukseen tärkeimmän mahdollisen olosuhteen: laadukkaat harjoitusvastustajat.

– Meille on todellakin ollut hyötyä siitä, että olemme pelanneet kahdessa sarjassa, päävalmentaja Lamminsalo kommentoi. – Treeneissä on ollut hyvä meno, mikä on mahdollistanut monelle pelaajalle mahdollisuuden nostaa tasoaan runsaasti.

– Esimerkiksi pelinrakentajamme Minna Tiainen oli harjoituskauden alkaessa joukkueen kolmas pelinrakentaja. Osittain Jonna Hakkaraisen ja Jenny Pelkosen valitettavien loukkaantumisten myötä Minnalle aukesi aloituskokoonpanon paikka. Ja Minna on pelannut loistavan kauden!

 

Liigan parhaimpia ilmapalloja

Hyökkäyksessä Wolverinesin vahvuus on ollut tehokas heittopeli. Tiaisen johdolla Wolverines heitti runkosarjassa eniten jaardeja ja toiseksi eniten maaleja eli numeroina 1292 ja 16.

– Siinä mielessä finaalissa kohtaavat kaksi erilaista joukkuetta, että Roosters tykkää ensin juosta pallon kanssa ja me tykätään heittää palloa. Tilastoissa kuuden parhaan laitahyökkääjän joukossa on kolme meidän pelaajaa.

Sanni Seppälä, Kirsti Nirhamo ja Jenni Kangas ovat olleet tehokkaita ja kolmikko tekikin 16 touchdownista 14. Pelifilosofian painottuminen heittoon on heijastunut luonnollisesti juoksupelin jaardimääriin. Katja Riihiaho ja Anu Ruotsalainen ovat kuitenkin laadukkaita pallonkantajia, ja muun muassa voitokkaassa välierässä Pietari Valkyriesia vastaan Wolverines juoksi yhteensä 140 jaardia – lähes 50 jaardia enemmän kuin runkosarjassa keskimäärin.

Pisteidenteossa Helsingin siniseltä joukkueelta kannattaa huomioida potkaisija Sanni Seppälä, joka laittoi runkosarjassa pisimmillään 32-jaardisen kenttäpotkumaalin haarukkaan ja kokeili pisimmillään kolmen pisteen kengitystä 10 jaardia kauempaakin. Seppälästä johtuen Wolverinesin touchdown on käytännössä seitsemän pisteen arvoinen.

 

"Jarmo, Nikke, Kellu ja taisteluhobitti" puolustuksen ytimessä

Wolverinesin puolustus on finaaliin lähdettäessä varsin tasapainoinen. Keskimäärin joukkue päästi selkänsä taakse vain 13,8 pistettä ottelua kohden, eli keskiarvon mukaan hyökkäykselle riitti voittoon ainoastaan kaksi touchdownia ottelua kohden. Välierässä Valkyriesin option-hyökkäys tyrehtyi lähes täydellisesti täyttäneen Wolverines-puolustuksen käsittelyssä.

– Vahvuutemme puolustuksessa on ehdottomasti kova boksi. Linja on vahva ja siinä takana on neljän pelaajan laadukas LB-osasto, Lamminsalo kuvailee.

Linebackereistä puolustuksen keskikerroksessa merkittävässä roolissa on Emmi Järn, joka pystyy ulottuvuudellaan ja liikkeellään nollaamaan lähes koko toisen puolen kentästä – sekä juoksua että heittoa vastaan. Elina Kero ja Janika Nikander sekä Mia Rohkimainen – ”taisteluhobitti”, kuten Lamminsalo sanoo – kuuluvat hekin Järnin tapaan maajoukkueeseen.

Wolverines riisti runkosarjassa Roostersin jälkeen toiseksi eniten palloja vastustajalta – yhteensä 23 kertaa. Järn otti neljä syötönkatkoa ja palautti kaikki maaliin asti. Neljä syötönkatkoa otti myös kulmapuolustaja Johanna Pudas ja kokenut safety Anette Bäckman katkaisi kolmesti vastustajan heiton.

 

"Tehdään pää kylmänä perusasioita."

Lamminsalolla on selvä resepti tulevaan finaaliin. Ja tuon reseptin mukaisesti joukkue on harjoitellut jo hyvän aikaa - onhan välierästä ehtinyt kulua 1,5 viikkoa.

– Luottavaisin mielin tässä ollaan. Gameplan on hyvä ja laadukkaan valmistautumisen myötä uskomme voittoon on vahva.

Puolustuksen osalta Lamminsalon teesi on selvä: juoksu on saatava kuriin.

– Meidän on pakko saada Roostersin juoksua hidastettua. Eli Jenni Lindén ja koko juoksuhyökkäys on pidettävä alle 200 jaardissa. Haluamme pakottaa heidät heittämään ja pitää heidän pitkät heitot kurissa.

Ahma-hyökkäyksellä on vielä Roostersin puolustama maalilinja ylittämättä. Ensimmäisen ottelun Roosters voitti 3–30 ja jälkimmäisen, sadekelissä pelatun pelin 14–0.

– Meiltä puuttui kummastakin ottelusta hyvät etenemiset, Lamminsalo muistelee. – Eli muun muassa pudotuksia tuli liikaa.

– Roosters ei pelaa monimutkaista puolustusta, mutta he pelaavat peruspelejä todella hyvin. Meidän täytyy pystyä hidastamaan heidän reagointia ja sitä varten meillä onkin jo finaalia varten suunnitelmia, Lamminsalo jatkaa ja jättää luonnollisesti nämä ”suunnitelmat” paljastamatta. Finaalissa tämä tuleekin olemaan yksi mielenkiintoinen seuraamisen aihe.

Kaiken kaikkiaan Wolverines-luotsi näkee, että ottelun ratkaisussa jaardeja tärkeämpi välimatka löytyy korvien väliin jäävältä alueelta.

– Kuten sanoin jo välierän jälkeen: tämän ottelun voittaa se, jonka pää pysyy kylmänä. Eli se, kumpi tekee perusasiat paremmin; joukkue joka taklaa, blokkaa ja ottaa palloa kiinni paremmin, on lopussa voittaja.

 

Naisten Vaahteraliigan finaali:

LA 02.09.2017 | 18:00 | Myyrmäen jalkapallostadion, Vantaa:

Helsinki Roosters – Helsinki Wolverines

 

Ennakkolipunmyynti on käynnissä Ticketmasterissa

 

Lue myös:

Jarmo Lahti: "”Roosters on täynnä kovia urheilijoita.”