Pekka Utriainen: "Kuopiossa on lauantaina valtava tunnelma."

31.8.2017


Steelers ja Wolverines kohtaavat Spagettimaljassa

Urheilujoukkueen menestyksen rakentaminen ei ole pelkkää lupauksien tekemistä. Ennen kaikkea se on työtä, reagointia ja hyvien suunnitelmien laatimista – ja niiden suunnitelmien noudattamista ja päivittämistä. Kuopio Steelers on rakentanut itselleen tietä kohti Vaahteraliigaa määrätietoisesti, suunnitelmallisesti ja yhteiseen tavoitteeseen suuren joukon ihmisiä sitouttaen.

Lauantaina on tämän etapin ratkaiseva erikoiskoe – Spagettimalja, I-divisioonan loppuottelu. Kuopiolaisten joukkue on nuori, joten maailma ei kaadu, vaikka aivan askel ei vielä ylimmällä sarjaportaalle nousisi, mutta toisaalta Steelers on kauden aikana näyttänyt, että sillä on sanansa sanottavana kotimaisella huipulla - joukkue on ehdottomasti jo nyt valmis Vaahteraliigaan. Runkosarjassa Steelers hävisi vain yhden ottelun, ja on kesäkuun puolivälistä alkaen pelannut voitosta voittoon.

– Todella hyvät on tunnelmat, tuumaa Steelersin päävalmentaja Pekka Utriainen odotuksistaan lauantain loppuotteluun. – Tätä varten me olemme jo pitkään tehneet töitä. Joukkuekin on terve, kun syksyn flunssa-aalto iski sopivasti viime viikonlopun bye-viikolle.

 

Ainakin tuhat katsojaa? Ehkä paljon enemmänkin!

Väinölänniemen ”Aina aurinkoiselle” stadionille odotetaan lauantaina paikan päälle tuhatmäärin yleisöä. Kaksi vuotta sitten Steelersin voittaessa Rautamaljan katsomossa tapahtunutta todisti 800 katsojaa, ja vuonna 2009 edellisessä Kuopiossa pelatussa Spagettimaljassa katsojia oli tuhat. Nyt huuma on Utriaisen mukaan 117 000 asukkaan kaupungissa entisestään syventynyt.

– Tällä alueella Steelers tunnetaan. Kun itse pelasin TAFT:ssa, tuntui ettei kukaan tiennyt Vantaalla joukkuetta. Täällä olisi potentiaalia nostaa lajia vieläkin korkeammalle, Utriainen toteaa ja vertaa huumaa esimerkiksi vastaavaan nosteeseen Vaasassa.

– Ihmiset ovat luonnollisesti menestyshakuisia glory huntereita, mutta kyllähän jenkkifutikselle olisi täällä iso asia, jos me I-divisioonan voittaisimme. Voitto olisi isompi asia lajille kuin tälle joukkueelle, sillä meidän keski-ikä pyörii 23 vuoden nurkilla – me ehdimme menestyä vielä monta kertaa.

 

Peterssi, Belli ja Wortti - pääosakolmikko

Utriaiselta on kauden aikana udeltu monesti avainpelaajia, ja lista on tullut tutuksi. Joukkueen nopeatempoisen, heittopainotteisen hyökkäyksen yhden miehen komentokeskus on pelinrakentaja Seth Peters. Takamies Justin Bell puolestaan on näyttänyt, että hän riistää joukkueelleen kaikki troposfäärin alaosissa liitävät soikeat esineet ja palauttaa ne yleensä suoraan maaliin asti. Kolmantena avainpelaajana Utriaisen listaan kuuluu aiheellisesti ”one guy fits all” –pelaaja, monitoimimies Charles Wort.

– Edellisessä Wolverines-ottelussa pystyimme myös juoksemaan pallon kanssa tehokkaasti, Utriainen kertoo. – Jos hyökkäyksen linjamme pelaa lähelläkään sillä tasolla, niin tämä on pässinlihaa.

– Puolustuksen takakentällä meidän pelirohkeutemme on kasvanut ja pystymme haastamaan vastustajaa 1 vs 1 -tilanteissa, mikä tietysti on Wolverinesia vastaan tärkeää. Jari Kuisma palasi loppukaudesta mukaan ja tuo entisestään syvyyttä ja leveyttä takakentällä. Siinä, missä Wolverines toi Briteistä pelaajia takakentällä, me tuotiin Satamakadulta.

 

Miten Utriainen kuvailee finaalivastustajaa?

Wolverinesin hyökkäys:

I-divisioonassa ollaan edelleen parempia puolustamaan juoksua kuin heittoa. Eli jos pystyt heittämään palloa hyvällä tasolla, niin silloin yleensä hyökkäyskin tekee paljon pisteitä. Wolverinesilla on 5–6 sellaista laituria, jotka pystyvät tekemään pelejä. Ja lisäksi systeemi on pelinrakentajalle erittäin tuttu. Samalla tavalla kuin me, myös Wolverines hyökkää ilman aloituskokouksia eli pelaa no huddlea. Heitto on heidän aseensa, mutta kun vastustaja on ylipelannut heittoa, he ovat edenneet tehokkaasti juosten.

Wolverinesin puolustus:

Edellisen ottelun jälkeen he ovat muuttaneet puolustustaan aika paljon, muun muassa peittoja ja tuoneet lisäksi uusia pelaajia takakentälle. Ei heiltä puolustuksesta oikein löydy heikkoja kohtia, vaan pelkästään hyviä kohtia, mutta jos sieltä erityisesti pitäisi joku pelaaja nostaa esille, niin tukimies Eero Hulkkonen pelaa todella kovaa. Edellisellä kerralla, kun pelasimme heitä vastaan, me olimme fyysisesti parempia. Heidän koordinaattorinsa totesikin tuolloin puoliajalla, että emme varsinaisesti tehneet mitään yllättävää. He vain eivät saaneet hyökkäystä pysäytettyä.

 

Spagettimalja 2017

LA 02.09.2017 | 16:00 | Väinölänniemi, Kuopio:

Kuopio Steelers – Helsinki Wolverines

 

Ottelu suorana lähetyksenä SAJL:n YouTube-kanavalta.

 

Katso myös:

Jännitys nousee Steelersissä ja Wolverinesissa – kumpi voittaa Spagettimaljan?

Vain toinen saa nimensä Spagettimaljan kylkeen - Steelers tai Wolverines - esittelyssä viisi Wolverines-pelaajaa

 

 

Kuvat:

Salla Lahti