Wolverinesin Tuomas Tuuli: "Nyt on revanssin paikka."

1.9.2017


Wolverinesin puolustus vahvistui loppukaudesta, kun muun muassa Chris Green ja Natal Melero liittyivät joukkueeseen. Kaiken kaikkiaan Wolverinesilla oli 24 säkitystä ja yhtä monta pallonriistoa runkosarjan kahdeksassa ottelussa. Säkityksiä Ahmoilla oli 17 enemmän kuin tilastossa toisena olleella Giantsilla ja myös pallonriistoja Wolverinesilla oli runkosarjassa eniten.
Kuva: Salla Lahti
Wolverinesin puolustus vahvistui loppukaudesta, kun muun muassa Chris Green ja Natal Melero liittyivät joukkueeseen. Kaiken kaikkiaan Wolverinesilla oli 24 säkitystä ja yhtä monta pallonriistoa runkosarjan kahdeksassa ottelussa. Säkityksiä Ahmoilla oli 17 enemmän kuin tilastossa toisena olleella Giantsilla ja myös pallonriistoja Wolverinesilla oli runkosarjassa eniten. Kuva: Salla Lahti

Lauantaina on Kuopiossa luvassa eeppinen Spagetti-taistelu Steelersin ja Wolverinesin välillä.

Helsinki Wolverinesin mennyt reilu vuosikymmenen on ollut ajanjakso täynnä muutoksia ja käännöksiä. Syksyllä 2006 Ahmat etenivät sensaatiomaisesti Vaahteramaljaan, mutta jäivät tuolloin ilman voittoa. Viisi vuotta myöhemmin potti kuitenkin osui kohdalle ja W-joukkue voitti Vaahteramaljan pelinrakentajanaan joukkueen nykyinen laitahyökkääjä Cedric Johnson.

Seuraavanakin vuonna siniset helsinkiläiset nähtiin loppuottelussa, mutta tuolloin Wolverines kuitenkin joutui todistamaan Roostersin voittoa. Voittomaalin kolme sekuntia ennen loppua heitti Wolverinesin nykyinen päävalmentaja Robert Johnson. Kaudella 2013 nähtiin vielä toistaiseksi viimeinen ponnistus mestaruustaistoon, mutta tällöin Roosters oli selvästi edellä. Seuraavana kesänä Wolverines voitti vain kaksi ottelua ja pudottautui kauden päätteeksi I-divisioonaan.

Perusta uudelle nousulla on tehty huolellisesti. Wolverinesilla on miesten sarjoissa kolme joukkuetta - Suomen suurin pelaajareservi. Juniorijoukkueet ovat keränneet menestystä ja erityisesti II-divisioonan Wolverines Blue -joukkue on toiminut nuorten pelaajien hautomona edustusjoukkueeseen. Jo vuosi sitten kaikki näytti todella hyvältä ja Wolverines eteni Spagettimaljaan, jota se isännöi kotikentällään. Hämeenlinna Huskies kuitenkin vei voiton ja nousi liigaan.

Lauantaina on Wolverines pelaa jälleen Spagettimaljassa, kun Kuopiossa on lauantaina vastassa kovakuntoinen Steelers.

– Vähän kaksijakoiset fiilikset, kommentoi ennakkoon Wolverines-aktiivi Tuomas Tuuli. – Tavoitteenamme on nousu takaisin Vaahteraliigaan, ja mielellämme olisimme halunneet tehdä sen kotiyleisön edessä. Toisaalta nyt meillä on mahdollisuus ottaa revanssi edellisen Kuopion matkan tappiosta.

Kauden ensimmäisessä ottelussa Wolverines voitti Helsingissä Steelersin 35–27. Heinäkuussa Kuopiossa Steelers kuitenkin pelasi selvään voittoon numeroin 69–27. Tuolloinen herätys oli Tuulen mukaan Ahmoille tarpeen.

– Koko ensimmäinen kierros runkosarjassa (neljä ensimmäistä ottelua päättyi Wolverinesin voittoihin) oli meille turhan helppo. Se heijastui harjoitteluun. Olimme Kuopiossa matkassa ehkä kauden heikoimmalla rosterilla, mutta kyllä tappion suurin syy oli se, että valmistautumisemme oli paskaa.

Nyt Wolverines on keskittynyt otteluun täysin toisella asenteella – ja syytä onkin. Tappio murskaisi jälleen nousuhaaveet. Helsinkiläiset lähtevät matkaan jo perjantaina ja yöpyvät Varkaudessa.

– Nyt ei tarvitse pelipäivänä istua viittä ja puolta tuntia bussissa.

Wolverines on kauden aikana profiloitunut onnistumaan varsin leveällä rintamalla. Hyökkäyksessä Janne Lehtinen on jakanut palloa laajalle katraalle, vaikka Marcus Siiskonen onkin tilastollisesti joukkueen selkeä ykköstargetti heittopelissä. Ajoittain helsinkiläiset käyttivät muun muassa Cedric Johnsonia ja Vincent Pervisiä hyvin säästeliäästi – Johnson pelasi joissain otteluissa myös puolustuksessa.

– Yritimme pitää pelikirjan ohuena mahdollisimman pitkään, vähäinen riitti. Selvää oli jo varhain, että me ja Kuopio ratkaisemme tämän sarjan voiton.

– Loppukaudesta olemme väläytelleet vähän enemmän Pervisiä ja se on näkynyt heti tulostaululla. Hän ja Cedric ovat kumpikin kokeneita pelaajia, jotka osaavat käsitellä loppuotteluista syntyviä paineita.

Hyökkäyksessä Wolverines käytti loppukaudesta myös omasta heittopainotteisesta pelikirjastaan poikkeavia muodostelmia.

– Minä en tiedä, mitä viskaalit ovat pelikirjaan loppuotteluun valinneet, mutta meillä tosiaan on ollut käytössä myös kolmen keskushyökkääjän muodostelma. Andre Dahlman ja Pervis ovat yhdessä sellainen thunder and lighting –kombinaatio. Dahlman pelaa suoraviivaisesti ja Pervisin lanteet eivät valehtele - hän on todella hankala taklattava.

Wolverines-puolustusta Tuuli kuvailee aggressiiviseksi.

– Heittopuolustuksemme on loppukaudesta vahvistunut, eikä keneltäkään varmasti ole jäänyt huomaamatta puolustuksemme tyyli: säkitystilaston kärjessä on neljä meidän pelaajaa. Steelers-hyökkäyksen nopea tempo ei ole meidän puolustukselle ongelma.

 

Miten Tuuli kuvailee finaalivastustajaa?

Steelersin hyökkäys:

Steelersillä on hyökkäyksessään paljon taitavia pelaajia. Pelinrakentaja Seth Petersillä oli toki hyvät tilastot jo yliopistostaan Yhdysvalloista, mutta silti on ollut yllätys, miten kova pelimies on kyseessä. Ensimmäinen ottelu meitä vastaan oli häneltä vasta käynnistelyä, mutta sen jälkeen häneltä ja laadukkailta laitahyökkääjiltä on nähty korkeatasoista heittopeliä: niin lyhyttä, pitkää kuin keskipitkääkin. Vaikka vastustajia ovatkin, niin täytyy kehua ja sanoa, että toisinaan sitä on ollut hienoa katsoa. Petersin pelissä on hyvä huomata myös hänen oma liikkuvuutensa ja vaistonsa väistää puolustajia.

Steelersin puolustus:

Kuopiolaiset ovat itsekin tunnustaneet, että ovat rakentaneet puolustustaan pysäyttämään air raid –hyökkäyksen. Skeemallisesti se on 4-2 -mallinen, jossa (Justin) Bell ja (Charles) Wort ovat takakentällä isossa roolissa. Wort on sellainen nickel-tyyppinen pelaaja, joka voi pelata myös vahvemmin juoksua vastaan. Periaatteessa meillä pitäisi olla saumoja juosta tuohon fronttiin pallon kanssa tehokkaasti. Meidän hyökkäyksen linjalla on iskun paikka Steelersin puolustuksen linjaa vastaan. Kaiken kaikkiaan Steelers pelaa melko yksinkertaista puolustusta, mutta pelaa sitä hyvin ja heillä on avainpaikoilla hyvät pelaajat.

 

Spagettimalja 2017

LA 02.09.2017 | 16:00 | Väinölänniemi, Kuopio:

Kuopio Steelers – Helsinki Wolverines

 

Ottelu suorana lähetyksenä SAJL:n YouTube-kanavalta.

 

Katso myös:

Jännitys nousee Steelersissä ja Wolverinesissa – kumpi voittaa Spagettimaljan? Esittelyssä viisi Steelers-pelaajaa

Vain toinen saa nimensä Spagettimaljan kylkeen - Steelers tai Wolverines - esittelyssä viisi Wolverines-pelaajaa

Pekka Utriainen: "Kuopiossa on lauantaina valtava tunnelma."

 

Kuvat:

Salla Lahti