Chris Mulumba Buffaloesin aloituksessa - odotukset ovat suuria!

1.9.2017


Chris Mulumba pelaa Buffaloesin puolustuksen linjassa endin paikalla, mutta tietyissä ryhmityksissä häntä käytetään myös linjan keskustassa.
Chris Mulumba pelaa Buffaloesin puolustuksen linjassa endin paikalla, mutta tietyissä ryhmityksissä häntä käytetään myös linjan keskustassa.
Kausi saa alkaa, Mulumba on valmis!
Kausi saa alkaa, Mulumba on valmis!

Yliopistokausi pyörähtää käyntiin Yhdysvalloissa – mukana NCAA:n I-divisioonassa suomalaiset Mulumba ja Valasti

Puolustuksen linjamies Chris Mulumballa on edessään suuri päivä. Kyseessä ei ole tavallinen perjantai, vaan ensimmäinen perjantai, jolloin Mulumba debytoi Yhdysvaltain yliopistosarjan korkeimmalla tasolla eli NCAA:n I-divisioonassa. Mulumban yliopisto University of Colorado Boulder pelaa Pacific 12 -konferenssissa ja tavoittelee huippulohkon kärkisijoja.

Perjantaina kello 18.00 USA:n vuoristo-aikavyöhykkeen aikaa Mulumba astuu yhdessä muiden Buffaloes-pelaajien kanssa Sports Authority Field at Mile High –stadionille Denverissä – samalle areenalla, jossa viikon päästä alkavalla NFL-kaudella pelaa myös toissakauden Super Bowl –voittaja Denver Broncos. Kausi alkaa Coloradon paikalliskamppailulla, sillä avausottelussa on vastassa Colorado State University.

Mulumban osalta kausi ei voisi paremmissa merkeissä alkaa: päättäväinen ja lahjakas puolustuksen linjamies on raivannut tiensä aloituskokoonpanoon, ja valmennuksen odotukset suomalaisen suhteen ovat suuria.

– Jokaisena päivänä olen antanut kaikkeni, Mulumba kommentoi urakkaansa viitaten erityisesti kuukauden mittaiseen harjoitusleiriin ennen kauden alkua. – Siinä vaiheessa, kun harjoitusleirillä on tehty töitä kunnolla, alkaa syystäkin odottaa ensimmäistä peliä. Tiedän, että olen valmis.

Mulumba muutti Coloradoon alkuvuodesta harjoiteltuaan sitä ennen syksyn 2016 kalifornialaisessa junior collegessa Diablo Valleyssa. Samassa jucossa Mulumba myös pelasi edellisen virallisen ottelunsa yli 1,5 vuotta sitten, jonka jälkeen useampikin yliopisto kilpaili suomalaisesta. Kahden Diablo Valley Vikingissä pelaamansa vuoden jälkeen Mulumballa on vielä kaksi täyden stipendin vuotta jäljellä. Aloituskokoonpanon paikka heti ensimmäisessä ottelussa lupaa hyvää.

– Minulle oli todella paljon hyötyä, että tulin tänne jo alkuvuodesta, Mulumba kertoo. – Olen päässyt hyvin sisälle pelikirjaan, ja keväällä pääsin mukaan Spring Bowliin. Sen jälkeen ennen elokuussa alkanutta harjoitusleiriä päivät täyttyivät muutaman yliopiston kesäkurssin lisäksi lähinnä puntista ja juoksusta.

 

Jeffcoatin opissa kohti menestystä

Harjoitusleirillä meno on raakaa. NFL-dokumenttisarja Hard Knocksia seuranneet voivat kertoa siinä nähdyn paineen ja tavoitteen asettelun moninkertaisesti, kun puhutaan NCAA:n suurten koulujen kokoonpanoon taistelevien pelaajien hierarkisesta taistusta. Spring Bowlin aikaan paikkaa joukkueen pelaavaan kokoonpanoon tavoittelee kaksinkertainen määrä pelaajia, ja lopulta vain 11 aloittavaa pelaajaa on kerrallaan kentällä.

Ruumiin pitää olla valmis useita harjoituksia sisältävään leiripäivään. Pään pitää olla valmis sisäistämään pelikirjan asiat ja reagoimaan kentän tilanteisiin. Valmennuksen osaamisesta ei Mulumban kohdalla harjoittelu jää kiinni, sillä puolustuksen linjaa valmentaa Buffsissa kaksinkertainen Super Bowl -voittaja 90-luvun Dallas Cowboysista ja NFL-uransa aikana lähes 100 säkitystä kirjauttanut Jim Jeffcoat.

– Hän todella hyvä valmentaja, joka tekee meistä joka päivä parempia. Hän tekee pyyteettömästi töitä sen eteen, että meistä jokaisesta tulisi mahdollisimman hyvä puolustuksen linjamies. Juuri siksi hän vaatii meiltäkin paljon.

 

Pienen kaupungin suuren joukkueen suuri suomalainen

Boulderin (suomeksi "Kallionjärkäle") kaupunki sijaitsee Kalliovuorilla yli 1 600 metrin korkeudessa noin 40 kilometriä Coloradon osavaltion pääkaupungista Denveristä luoteeseen. Varsinaisessa kaupungissa on reilut 100 000 asukasta, mutta yliopiston kampuksella sijaitsevalla Folsom Fieldillä otteluita seurasi kauden 2016 aikana keskimäärin yli 46 tuhatta katsojaa. Boulderilaisilla on maine kovana kotijoukkueena - yli mailin korkeudesta vuorilta ei tulla hakemaan voittoa helposti. Syksyllä 2016 Buffaloes ei hävinnyt Folsom Fieldillä yhtään ottelua.

– Tämä on todella mukava pieni kaupunki, jossa on amerikkalaisella jalkapallolla ja meidän joukkueella on todella iso merkitys. Minut on otettu täällä todella hyvin vastaan, ja ihmiset ovat kaiken kaikkiaan erittäin ystävällisiä. Moni tiesi jo valmiiksi suomalaisuudestani ja moni tiesi myös judo-taustastani.

Buffaloesilla on takanaan erinomainen edelliskausi, sillä "Buffs" on voitti kauden 13 ottelustaan 10, ja joulukuun lopussa kohtasi Alamo Bowlissa Oklahoma Staten ottelussa, joka kuitenkin päättyi Oklahoman voittoon. Kyseessä oli kuitenkin Buffsin ensimmäinen Bowl-peli sitten vuoden 2007 - ja juuri tästä syystä odotukset kaupungissa ovat suuret myös tähän kauteen.

– Joukkueemme tavoittelee Pacific-12 -divisioonan voittoa ja paikkaa Final Four –turnauksessa. Meillä on mahdollisuudet voittaa kansallinen mestaruus.

Entä mikä on oma tavoitteesi?

– Haluan säilyttää aloittavan pelaajan paikkani ja olla välitön impact-pelaaja, eli tuplanumerollinen lukumäärä säkkejä.

 

Suomalaisista NCAA I-divisioona -tasolla pelaa kaudella 2017 myös Eastern Michigan Universityssä MAC-konferenssissa pelaava puolustuksen linjamies Ville Valasti. NCAA:n tiukkojen sääntötulkintojen vuoksi Valasti ei kuitenkaan pääse kauden ensimmäisissä peleissä vielä pelaamaan. Valastin mietteitä tulevasta kaudesta voit lukea sajl.fi –sivulta ensi viikolla.