Spagettimaljan pisteiloittelu päättyi Steelersin voittojuhlaan

2.9.2017


Kuva: Jari Turunen
Kuva: Jari Turunen

1 300 katsojaa todisti Väinölänniemellä, kuinka Steelers ja Wolverines tekivät yhteensä 116 pistettä.

I-divisioonan loppuottelua vuosimallia 2017 voisi kuvata käsitteellä käsittämätön. Jo runkosarjassa ylivoimaisesti esiintyneet Kuopio Steelers ja Helsinki Wolverines esittivät ottelussa 16 touchdowia ja lopulta Spagettimalja päättyi kotijoukkueen voittoon lukemin 70–46.

Steelers karkasi ottelussa jo varhain 21–0 -johtoon ja piti tuon jälkeen eron 20 pisteen tuntumassa läpi ottelun. Seth Peters pyöritti Steelersin heittopeliä jälleen tutun tehokkaasti ja muistutti ottelun alussa myös omasta juoksunopeudestaan.

Kaiken kaikkiaan Peters heitti ottelussa kuusi touchdownia. Petteri Vilpponen teki Petersin heitoista kolme maalia ja yli 230 jaardia edennyt Tino Ndongo kaksi. Myös Johannes Jauhiainen osui kerran Petersin heitosta ja lisäksi Jauhiainen potki kaikki kymmenen lisäpisteyritystä onnistuneesti haarukkaan. Sekä Mikko Aspinen että Charles Wort tekivät Steelersille kaksi touchdownia juosten. Wort onnistui jälleen monessa roolissa, tällä kertaa eniten pallonkantajana juosten yli 122 jaardia vain seitsemällä yrityksellä.

Myös Wolverines oli hyökkäyksessään tehokas ja eteni pallon kanssa lähes yhtä paljon kuin Steelers. Joukkueen päävalmentaja Robert Johnson pelasi valtaosan ottelusta pelinrakentajana, heitti kaksi touchdownia ja teki itse yhden. Muista vierasjoukkueen maaleista vastasivat kahdesti onnistuneet Cedric Johnson ja Vincent Pervis sekä yhden maalin tehnyt Andre Dahlman. Potkaisija J-P Poutanen potki Wolverinesille kuusi pistettä.

 

Kahdeksan asiaa Spagettimaljasta

Spagettimalja 2017 oli eittämättä yksi erikoislaatuisimmista amerikkalaisen jalkapallon otteluista kuluvan kauden aikana - olkoonkin, että ottelussa vain toinen joukkue johti ja voittikin varsin selvästi. Seuraavassa 8 seikkaa, joista ottelu muistetaan:

  1. Hyökkäysjaardit. Kumpikin joukkue eteni ottelussa yli 600 jaardia. Steelers eteni jaardinsa tasapainoisemmin juosten (249) ja heittäen (385). Wolverines puolestaan heitti 557 jaardia ja juoksi 47 jaardia.
  2. Puolustus ratkaisijana. Vaikka ottelu muistetaankin varmasti suuresta pistemäärästä, on hyvä huomata kuitenkin, että voittotaistelun käänsi kotijoukkueelle Steelersin puolustus. Kaksi kertaa mustapaidat pitivät Wolverinesin pisteittä aivan maalilinjan tuntumassa ja pallonriistot puhuvat nekin omaa kieltään: Justin Bell katkaisi kaksi heittoa, Charles Wort ja Toni Hartikainen yhdet. Lisäksi Steelers riisti pallon kerran rähmäyksestä. 
  3. Steelersin nuoret laitahyökkääjät. Tino Ndongo ja Petteri Vilpponen ovat olleet läpi kauden erinomaisia, mutta lauantai osoitti, että nuoret miehet eivät hyydy tai jäädy finaalihuumassa. Ndongo räjäytti pankin viimeistään päätösneljänneksellä 97-jaardisella touchdownilla ja Vilpposen kolme touchdown-kiinniottoa käyvät todistusaineistoksi.
  4. Puolustusten linjamiesten onnistumiset. Steelersin Sami Hovinen aiheutti nopeudellaan toistuvia ongelmia Wolverinesin ulommille linjamiehille. Useampikin kiinnipitorangaistus liputettiin juuri Hovista blokanneelle hyökkääjälle ja lisäksi Hovinen aiheutti ottelun lopussa säkityksellään yhden pallonmenetyksen. Wolverinesin Toni Lindholm pelasi niinikään erinomaisen ottelun keräten joukkueestaan toiseksi eniten taklauksia (7) ja lisäksi 2,5 säkitystä. Suorituksen arvoa lisää se, että Lindholm pelaa linjan keskustassa, ja taisteli tilanteisiin usein kahden blokkaajaan läpi.
  5. Wolverinesin pelinrakentajat. Janne Lehtinen aloitti helsinkiläisten pelinrakentajana, heitti yhden touchdownin ja kaksi syötönkatkoa. Tämän jälkeen pelinrakentajan tehtävät otti loppuajaksi itselleen pääasiassa päävalmentaja Robert Johnson. Välissä pelinrakentajana kuitenkin esiintyi Cedric Johnson ja tietyssä tilanteissa myös Lehtinen palasi pelinrakentajaksi. Erikoisuudeksi voidaan laskea myös se, että Cedric Johnson heitti ottelussa onnistuneen heiton kahdelle muulle pelinrakentajalle - niin Lehtiselle kuin isoveljelleen Robertillekin. Ehkä käsittämättömin Wolverinesin pelinrakentajalukema on Robert Johnsonin heittojaardit: mies pelasi alle kolme neljännestä, mutta heitti silti 477 jaardia.
  6. Johnson - Johnson -akseli. Heinäkuussa Väinölänniemellä pelatussa ottelussa Cedric Johnson teki ensi kertaa touchdownin veljensä Robertin heitosta (vuonna 2009 Cedric palautti tosin Robertin heittämän syötönkatkon maaliin Vaahteraliigassa). Lauantaina Johnsonin veljekset pyörittivät rooleja enemmänkin. Cedric teki maalin Robertin heitosta ja Robert Cedricin heitosta sekä maalin että kahden pisteen lisäpisteen.
  7. Vänärin tunnelma. Steelers on tehnyt kauden aikana valtavasti töitä nostaakseen kotiotteluiden elämyksen uudelle tasolle. Lauantaina paikalla oli Kuopion kaupungin kustantamana jättinäyttö, josta yleisö näki hidastukset ja live-kuvan. Ennen ottelua ja puoliajalla tarjolla oli elävää musiikkia. Pomppulinna ja muut oheispalvelut ovat olleet vakiona läpi kauden. Lisäksi Erik Forsströmin intensiivinen selostus takaa, että jokainen paikalla oleva aistii ottelun nyanssit. Lauantaina tapahtunutta todisti yli 1 300 katsojaa, joista vähintään tuhat seisoi viimeiset 20 minuuttia taputtaen käsiään.
  8. Steelersin määrätietoisuus. Kuopiossa on kasvatettua kulttuuria laajasti mutta Pekka Utriaisen ja muun valmennusryhmän johdolla on ennen kaikkea kehitetty joukkuetta kirkas visio mielessä jo useamman vuoden ajan. Muun muassa joukkueen hyökkäyksen keski-ikä ei ole paljoakaan päälle kahdenkymmenen, mutta varmuus jolla joukkue operoi kauden tärkeimmässä ottelussa oli erittäin kypsää. Kahdessa pudotuspeliottelussa Steelers teki yhteensä 161 pistettä. Pekka Utriainen on varmasti yhtenä ehdokkaana, kun vuoden valmentajaa valitaan.

 

Spagettimalja 2017

LA 02.09.2017 | 16:00 | Väinölänniemi, Kuopio:

Kuopio Steelers – Helsinki Wolverines 70–46 (21–7, 14–10, 21–7, 14–22)

Tilastot

Jari Turusen kuvia ottelusta

 

Spagettimaljan voitto on Steelersin seurahistorian toinen. Edellisen kerran Steelers juhli I-divisioonan voittoa vuonna 2009.