Linjapeli johdatti ECG:n U13-sarjan SM-kultaan

4.9.2017ECG:n tehopelaaja Akseli Asikainen saa pallon pelinrakentaja Julio Vahlalta ja lähtee etenemään keltamustan seinämän suojassa.
Kuva: Petra Eloranta
ECG:n tehopelaaja Akseli Asikainen saa pallon pelinrakentaja Julio Vahlalta ja lähtee etenemään keltamustan seinämän suojassa. Kuva: Petra Eloranta

Giants ja Wolverines kamppailivat mestaruudesta huippuolosuhteissa.

Sunnuntaina tehtiin Myllypurossa, itä-Helsingissä jenkkifutishistoriaa. Tuolloin nimittäin pelattiin kautta aikain ensimmäinen 13-vuotiaiden SM-loppuottelu. Finaalissa toisistaan ottivat mittaa omia alkusarjalohkojaan hallinneet kotijoukkue East City Giants sekä Espoo Wolverines. Kotijoukkue karkasi avauspuoliajalla jo 30 pisteen johtoon ja kontrolloi toisella puolikkaalla pelikelloa voittaen lopulta 44–12.

ECG:n voiton avaimia olivat linjapeli kummallakin puolella palloa. Linjan lisäksi koko muu joukkue osallistui tienraivaamiseen, kun ottelun pisterohmu, keskushyökkääjä Akseli Asikainen viimeisteli viisi touchdownia. Asikaisen lisäksi pisteidenteossa onnistui Juulio Vahlan heitosta maalin tehnyt Valtteri Virokannas, joka myös toimitti laadukkaasti lisäpistepotkuja haarukkaan.

Puolustuksessa linjakolmikko Jaakko Jalkanen – Juuso Linja – Alex Huhtaniemi puolestaan rikkoi ansiokkaasti Wolverinesin peliä aiheuttaen useammankin pallonmenetyksen. Läpi kauden puolustuksia nopeudellaan pilkkonut Wolverines-hyökkääjä Lassi Pajarinen oli asetettu ECG:n toimesta erikoisvartiointiin eikä Giantsin puolustuksen etuyksikkö antanut Wolverinesin juoksupelille tilaa.

– Olimme käyneet edellisissä Wolverines-otteluissa tarkkailemassa, miten he pelaavat, kertoo ECG:n valmennusryhmään kuuluva Toni Vahla. – Toisella puoliajalla Wolverines siirtyikin käyttämään enemmän neljän laitahyökkääjän muodostelmia ja heittämään. Saimme onneksi vastattua hyvin siihenkin.

Joukkueensa parhaimmaksi valittu Pajarinen oli näkyvä pelaaja niin Wolverines-hyökkäyksessä kuin -puolustuksessakin ja lisäksi ulottuvat laitahyökkääjät Anssi Ruohonen ja Jesper Kotkansalo loivat jatkuvasti vaarallisia tilanteita. Kaksikko tekikin Wolverinesin touchdownit Pajarisen heitoista. Espoolaisten nuorimpiin pelaajiin lukeutuva Daniel Rubinstein taisteli itseään isompia pelaajia vastaan sisukkaasti tilanteessa kuin tilanteessa.

ECG vei ottelun tauolle 30–0 –johdossa, mutta päävalmentaja Henri Kurki ja muu mustakeltaisten valmennusryhmä muistutti pelaajiaan kevään Super Bowlista, jossa Atlanta Falcons menetti nopeasti 28 pisteen johtoaseman. Vaikka kotijoukkue toisella puoliajalla pyörittikin paljon pelaajistoaan, onnistui Giants myös samaan aikaan kuluttamaan pelikelloa tehokkaasti. Viimeisen vihellyksen soidessa ECG:stä tuli kautta aikain ensimmäinen U13 –sarjan Suomen mestari lukemin 44–12.

Myllypuroon oli rakennettu finaalinarvoiset puitteet. Katsomon kuppipenkeille oli saapunut reilut 150 katsojaa seuraamaan ottelua ja juhlantuntua tarjosivat myös kansallislaulu sekä nuorten peleissä harvemmin toteutetut ottelukuulutukset esittelyineen. Finaali oli finaalin arvoinen tapahtuma.

 

"Tämä näyttää enemmän jenkkifutikselta."

Nuorisovalmennuksessa jo vuosia mukana ollut Vahla on tyytyväinen nykyiseen sarjajärjestelmään ja 13-vuotiaiden otteluohjelman muuttamiseen yksittäisiksi otteluiksi turnauksien sijaan.

– Tämä 9 vs 9 -pelimuoto näyttää enemmän jenkkifutikselta, ja toisaalta kaksi sarjatasoa tähän ikäluokkaan on juuri hyvä. Nyt tavoitteellisemmat joukkueet voivat pelata SM-sarjaa ja vähän kokemattomammat joukkueet itselleen sopivampia pelejä I-divisioonassa.

– Pelaajia tietysti kehittää ottelukohtainen valmistautuminen, Vahla jatkaa. –  On lajinomaista, että vastustajaan valmistaudutaan huolellisesti. Ennen pelattiin monta pienempää ottelua yhden päivän aikana. Tietysti yhdeksällä pelaajalla pelatessa myös moni asia muuttuu monipuolisemmaksi, kun voidaan hyökätä useammasta muodostelmasta ja käyttää aluepeittoja puolustuksessa, mitä ei ole seitsemällä pelaajalla mahdollista tehdä. Vuonna 2011 valmensin D-juniori-ikäisiä eli 15-vuotiaita, ja tuolloin pelattiin seitsemällä pelaajalla. Nyt 15-vuotiaat pelasivat SM-sarjassa täyden kentän 11 vs 11 –peliä. On hienoa, kun nuoret pelaajat pääsevät pelaamaan täyttä jenkkifutista yhä aikaisemmin.

SM-sarjaan osallistui U13-ikäluokassa kaudella 2017 yhteensä 10 joukkuetta, jotka jaettiin ensin kahteen lohkoon, ja lohkojen kärkijoukkueet jatkoivat kauttaan myöhemmin välierissä. Voittajajoukkue ECG ei hävinnyt kauden aikana yhtään ottelua. Suorituksen arvoa lisää se, että joukkueen 22 pelaajan rungosta ainoastaan viisi siirtyy ensikaudeksi 15-vuotiaiden sarjaan. Toinen seikka, joka nostaa itähelsinkiläisjoukkueessa tunnelmia on tieto siitä, että ECG:n edellisestä juniorimestaruudesta oli ennen sunnuntaita ehtinyt kulumaan jo 17 vuotta.

 

U13 SM-sarjan loppuottelu, 03.09.2017, Helsinki:

East City Giants  – Espoo Wolverines 44-12 (30-0)

 

Pisteet:

6–0 Akseli Asikainen, juoksu

8–0 Valtteri Virokangas, 2 pisteen extra-point potku

14–0 Valtteri Virokangas Juulion Vahlan heitosta

16–0 Valtteri Virokangas, 2 pisteen extra-point potku

22–0 Akseli Asikainen, juoksu

24–0 Valtteri Virokangas, 2 pisteen extra-point potku

30–0 Akseli Asikainen, juoksu

30–6 Anssi Ruohonen Lassin Pajarisen heitosta 

36–6 Akseli Asikainen juoksu

36–12 Jesper Kotkansalo Lassi Pajarisen heitosta

42–12 Akseli Asikainen, juoksu

44–12 Valtteri Virokangas, 2 pisteen extra-point potku

 

Ottelun MVP: Akseli Asikainen, ECG

ECG:n MVP: Valtteri Virokangas, ECG

Wolverinesin MVP: Lassi Pajarinen, Wolverines