Naisten I-divisioonan loppuottelu sunnuntaina Tampereella

8.9.2017


Saints voitti runkosarjan mutta hävisi edellisen ottelunsa finaalivastustaja Phoenixille.

Naisten I-divisioonassa pelattiin ensimmäistä kertaa 11 pelaajan pelimuodolla. Sarja olikin läpi kesän varsin kovatasoinen ja joukkueissa esiintyi myös useita naisten MM-kisoissa Suomea edustaneita pelaajia.

Tampere Saints näytti heti alkukaudesta, että vahvistunut Pyhimys-joukkue on vahvassa pelivireessä. Mikkeli Bouncers taisteli viimeiseen asti niinikään runkosarjan voitosta ja sai lopulta kotiedun välierään. Raisiolainen West Coast Phoenix varmisti paikkansa pudotuspeleissä vasta viimeisellä runkosarjakierroksella kaatamalla Saintsin. Välierässä Phoenix puolestaan taisteli tiukan voiton Bouncersista ja eteni näin olle finaaliin.

 

Strateginen lähtökohta:

Kumpikin joukkueista on kauden aikana pystynyt toteuttamaan hyökkäystään tasapainoisesti ja ennen kaikkea heittopelin tehokkuus on finalisteilla ollut sarjan kärkeä. Toinen yhtenäinen seikka pelisuunnitelmassa on, että kummankin puolustus pohjautuu 3-5-3 -muotoon.

 

Finalistien kauden aiemmat kohtaamiset:

15.07.2017 | Tampere:

Saints – West Coast Phoenix 34–12 (28–6)

Joukkueiden ensimmäinen ottelu näytti viitteitä erityisesti siitä hyökkäyspelin monipuolisuudesta, jota finalistit esittävät. Kumpikin joukkue eteni niin heitoin kuin juoksuin, vaikka pääosa pisteistä syntyikin juoksupeleillä. Iina Tähkäsen johdolla Saints johti puoliajalla jo selvänoloisesti ja onnistui toisella puoliajalla jäädyttämään pelin varmistaen voittonsa.

20.08.2017 | Raisio

West Coast Phoenix – Saints 28–18 (0–12)

Phoenix pelasi ja taisteli jälleen kerran nimensä edellyttämällä tavalla, kun joukkueet kohtasivat elokuussa runkosarjan viimeisellä kierroksella. Saints johti ottelua parhaimmillaan jo 0–18, mutta tämän jälkeen WCP heräsi ja teki pelin viimeiset 28 pistettä. Huimassa loppukirissä Phoenix onnistui hyödyntämään Saintsin pallonmenetykset, joita tamperelaisille tilastoitiin yhteensä kymmenen.

 

Haastattelussa Saintsin päävalmentaja Jussi Honkonen:

1. Olette saaneet harjoitella jo useamman viikon finaaliin. Miten olette saaneet pidettyä virettä yllä?

Runkosarjan jälkeen meillä on ollut lähes kolmen viikon tauko. Joka viikko on ollut kolmet treenit, joista yhdessä painopisteessä on ollut full teamin pelaaminen ja lisäksi videopalavereja. Ensimmäisellä viikolla keskityttiin perusasioiden hiomiseen. Finaalivastustajan selviämisen jälkeen seuraavat kaksi viikkoa on hiottu pelisuunnitelmaa Phoenixia vastaan. 

2. Mihin asioihin olette erityisesti panostaneet näiden viikkojen aikana?

Perusasioihin eli taklaamiseen ja blokkaamiseen. 

3. Miten pysäytätte West Coast Phoenixin hyökkäyksen?

WCP:n hyökkäystä vastaan jokaisen pelaajan tulee kaikissa tilanteissa tuntea oma vastuunsa ja olla valmiina pelaamaan sivurajalta sivurajalle.

4. Miten murratte West Coast Phoenixin puolustuksen?

WCP:n puolustus perustuu "bend but don´t break"-periaatteelle. Tämänkaltaista puolustusta vastaan tulee olla kärsivällinen ja olla valmiina etenemään jaardi kerrallaan.

Nosta esiin kaksi taisteluparia, joita katsojien kannattaa ottelussa seurata:

Saints blokkaavat keskushyökkääjät Niskala ja Patala vs West Coast Phoenixin ulommat linebackerit niin juoksu- kuin heittopeleissä.

West Coast Phoenixin sentteri vastaan Saintsin rookie-NT Annika Rannikko ja veteraani-NT Mari Ahtola.

 

Haastattelussa Phoenixin päävalmentaja Joni Lehtomäki:

1. Olette saaneet harjoitella kaksi viikkoa finaaliin. Mihin asioihin olette erityisesti näiden viikkojen aikana keskittyneet?

Nämä kaksi viikkoa on käytetty palautumiseen ja kolhujen paikkailuun. Pelillisesti olemme puolustuksessa keskittyneet isojen pelien poistamiseen, ja hyökkäyksessä rutiinien parantamiseen.  

Perusajatuksena on, että tehdään samoja asioita kuin kauden aikana mutta paremmin.

2. Selvisikö teidän omasta pelistänne jotakin uutta välieräottelussa?

Ei sinänsä mitään uutta mutta tietoisuus joukkueen tahdonvoimasta ja kyvystä keskittyä yhteen yritykseen kerrallaan vahvistui - riippumatta pistetilanteesta, kenttäasemasta tai omista heikkouksistamme.

3. Miten pysäytätte Saintsin hyökkäyksen?

Luottamalla lukuihin ja tekemällä nopeita päätöksiä, ja pakottamalla Saints hätiköityihin ratkaisuihin jolloin niistä on mahdollisuus saada turnovereita.

4. Miten murratte Saintsin puolustuksen?

Ajatuksena on pitää ketju liikkeessä pelaamalla ihan perusjuoksuja sekä heittopelejä, sopivasti meille ominaisilla misdirection-peleillä maustettuna. 

5. Voititte ainoana joukkueena Saintsin runkosarjassa. Missä asioissa tuolloin onnistuitte erityisen hyvin?

Tuon pelin ratkaisi ehdottomasti Saints hyökkäyksen turnoverit. Tässä sarjassa on tavallista, että joukkue heittää yhden intterin ja sählää pallon kanssa kerran-kaksi kertaa. Saints fumblasi kuusi kertaa, ja otimme heitoista neljä intteriä. 

Nosta esiin kaksi taisteluparia, joita katsojien kannattaa ottelussa seurata:

Odotan melkoista määrää heittopelejä, joten pelinrakentajien Emilia Hartikainen – Ronja Sulin kisa onnistumisista on ehdottomasti jännittävää katsottavaa.

Ja luonnollisesti molempien joukkueiden linjan työskentely on erittäin tärkeässä asemassa. Kumman hyökkäyksen linja antaa aikaa ja tilaa heittää, ja saa paremmat blokit juoksuihin - vastaan miten tehokkaasti puolustusten linjat pystyvät antamaan painetta ja täyttämään juoksulinjoja.

 

 

Naisten I-divisioonan loppuottelu

SU 10.09.2017 | 16:00 | Pyynikki, Tampere:

Tampere Saints – West Coast Phoenix