17-vuotiaiden Suomen mestaruus ratkeaa Seinäjoella lauantaina

14.9.2017


Runkosarjan voittaja Crocodiles kohtaa Jouppilanvuorella Porvoo Butchersin

U17 SM-sarjan finaalissa kohtaavat Seinäjoki Crocodiles ja Porvoo Butchers. Runkosarjan voittaja Crocodiles kaatoi omassa välierässään Helsinki Roostersin 29–22 ja kolmanneksi runkosarjassa pelannut Butchers puolestaan voitti semifinaalissaan Helsinki Wolverinesin lukemin 6–31.

Runkosarjassa finalistit kohtasivat Porvoossa ja tuolloin Butchers oli parempi lukemin 20–8.

 

Crocodilesin lahjakas ikäluokka teki heti tulosta

Seinäjoella ollaan jopa hieman yllättyneitä hyvästä tuloksesta U17-sarjassa. Joukkueeseen nousi runsaasti pelaajia vuosi sitten U15 SM-kultaa voittaneesta joukkueesta. Tiedossa oli, että joukkue ei tule olemaan 17-vuotiaissa heittopussi, mutta tämänkaltaista suoritusta ei Crocodilesissa osattu odottaa.

– Kyllähän me tietysti tuossa talvella harjoituksissa jotakin teimme, mutta U17:ssä rupeaa olemaan pelissä mukana aika raavaita äijiä ja vauhdit kasvaa. Suhteessa siihen tämä on positiivinen yllätys, miettii Crocodiles-valmentaja Juha Laitila. – Nyt pelataan 11 pelaajalla, on potkupelit ja blitzit. Paljonhan tässä on ollut uuden opettelua.

Laitilan mukaan Crocodilesin kulloinenkin hyökkäysstrategia päätetään, kun "ensin katsotaan taivaalle ja sitten vastustajaa". Vesisade sotki runkosarjan viimeisiä otteluita aikalailla ja heittopelistä ei välttämättä ole vielä ihan kaikkea nähty.

– Meillä on ollut useampiakin systeemejä käytössä, ja nämä nuoret herrat ovat kovin oppivaisia. He menevät eteenpäin, kun heillä on jotakin mietittävää.

Ensimmäistä vuottaan U17-ikäluokassa pelaava Jaakko Kasari johtaa Crocodilesin hyökkäystä.

– Todella urheilullinen, fiksu kaveri. Vetää yli 30 leukaa ja on joukkueen ylivoimaisesti nopein, Laitila kuvailee pelinrakentajaansa.

Keskushyökkääjistä löytyy nopeutta ja voimaa. 90-kiloinen Saidou Jallow ja vikkelä Joel Särkelä jakavat päävastuun pallonkannoista.

Puolustuksen suhteen Crocodiles on varmasti yksi viihdyttävimmistä ryhmistä kaikki kesän sarjat mukaan lukien. Blitzejä ja painetta on luvassa – ja paljon. Kun pallon liikahtaa, niin Krokotiili hyökkää.

– Vastustajan on tehtävä joku ratkaisu – olipa se sitten hyvä tai huono – mutta me ainakin tullaan, Laitila muotoilee. – Me ei hirveästi peruspuolustusta pelata.

Minkälaista finaalia odotat, Juha Laitila?

– Oltiin kesällä Porvoossa ja ne jallitti meitä 14 äijällä. Porvoo tekee asioita aika yksinkertaisesti, mutta ne osaa asiansa tosi hyvin. Butchers pelaa lujaa, taklaa varmasti ja ihmeen hyvin jaksavatkin sillä ryhmällä. Olen elämäni aikana muutaman matsin nähnyt ja se, että Porvoossa hävittiin, niin kyllä piti lakki päästä ottaa. Kova porukka. No, meillä on nyt sitten itsellämme ollut kahden viikon aikana kaiken maailman korvatulehdukset, kurkkutulehdukset, flussat ja yrjötaudit – just name it – kyllähän se on harjoitteluun vaikuttanut. Syksyisin on melkein katsottava pelipäivän aamuna, ketä on kulloinkin jalkeilla.

– Porvoo juoksee monta kertaa ja sitten ne heittää maalin. Jos katsoo heidän hyökkäystä, niin (Mikael) Järvinen on pelinrakentajana lahjakas kaveri. Ja sitten heillä on tietysti meidän kasvatti Uche (Nwosu) siellä nyt tähtikeskushyökkääjänä – välierässä 28 kantoa, 180 jaardia ja kaksi-kolme maalia.

 

Butchers on pelannut tasapainoisen kauden

Butchersin salaisuus on sitkeä, tiiviiksi muodostunut pelaajarinki. Runkosarjassa porvoolaiset pelasivat ajoittain 14 pelaajalla, mutta hyviä urheilijoita sisältävä joukkue on Mikko Vennon ja Mark Collierin alaisuudesta saanut ulosmitattua itsestään parhaimman tehon aina tarpeen vaatiessa.

– Tasapainoinen kausi, päävalmentaja Vento kertoo. – Hyökkäys on tehnyt pisteitä ja olemme saaneet pelattua jokaiselta joukkueelta vahvuudet pois.

Hyökkäyksen johtaja on pelinrakentaja Mikael Järvinen, jonka yhteistyö heittopeleissä Sampo Viinamäen ja Kristian Natusen kanssa on tuottanut jaardeja. Juoksupelissä Järvisen kanssa vastuuta jakaa keskushyökkääjä Uche Nwosu, joka vielä vuosi sitten oli voittamassa Crocodilesin kanssa U15-sarjan Suomen mestaruutta.

– Pelaamme hyökkäyksessä spread-muodostelmaa ja käytämme myös poikkeuksellisen leveitä linjavälejä, Vento kuvailee. – Juoksemme ja heitämme aika lailla samassa suhteessa ja kaiken kaikkiaan hyökkäyksemme on perustunut siihen, että pelaamme palloa laajalle kentälle ja isoihin väleihin. Muun muassa heittopelissä meillä ei juurikaan keskipitkiä heittoja ole.

Puolustuksessa Butchers päästi ainoastaan yhdessä ottelussa enemmän kuin yhden touchdownin. TAFT-ottelu on tosin merkitty hylkäyksen vuoksi porvoolaisten 0–30 -tappioksi. Ennen kaikkea etuyksikössä pelaavat linjamiehet Waltteri Puustinen, Timi Leivoja ja Marnol Raudver sekä tukimiehet Natunen, Viinamäki ja Nwosu sekä Timi Nuikka ovat esittäneet kauden aikana varmoja otteita.

– 4–3 on se meidän perusmuotti, jota sitten parhaamme mukaan varioimme ja sotkemme, Vento toteaa.

Minkälaista finaalia odotat, Mikko Vento?

– Seinäjoki on ollut fyysisin joukkue, jonka olemme tänä vuonna kohdanneet, ja tuohon fyysisyyteen meidän on oltava tälläkin kertaa valmiina. Sentteri (Jere) Saranpää on iso osa heidän hyökkäystään ja johtaa linjan toimintaa. Takana ovat vahvat keskushyökkääjät (Eero) Laitila ja (Joel) Särkelä. Lisäksi meidän täytyy olla tarkkana pelinrakentajan omien juoksujen kanssa. Kiertovastuissa on pysyttävä.

 

 

U17 SM-sarja, loppuottelu

LA 16.09.2017 | 15:00 | Jouppilanvuori, Seinäjoki:

Seinäjoki Crocodiles – Porvoo Butchers