Crocodilesin ”voimapaketti” ratkaisi U17-finaalin

18.9.2017


Kuva: Marko Tuominiemi
Kuva: Marko Tuominiemi

Seinäjoella pelattiin hyvissä puitteissa laadukas loppuottelu

– Moni on yllättynyt näitä pelejä katsellessaan pelin tasosta ja laadusta. Joku luuli, että 17-vuotiaissa jurnutetaan divea keskeltä, mutta on tullut myöhemmin kertomaan olleensa väärässä. Nämä ovat kovatasoisia pelejä.

Näin kuvailee tuore U17-sarjan Suomenmestarivalmentaja Juha Laitila ikäluokan otteluita ja pelin tasoa. Lauantaina Seinäjoella päävalmentaja Timo Tuokon ja Laitilan suojatit valloittivat Suomen mestaruuden kaatamalla finaalissa Porvoo Butchersin lukemin 24–14 (10–7).

Finaali oli finaalin arvoinen tapahtuma. Pelaajaesittelyt tunnelista, Maamme-laulu ja ennen kaikkea kahden hyvän joukkueen pelaama ottelu pitivät vesisateesta huolimatta lähes 300-päisen yleisön otteessaan loppuvihellykseen asti.

Ensimmäisenä Jouppilanvuoren tulostaulua koristeli kotijoukkue Crocodiles. Hyvän palautuksen jälkeen Crocodiles pääsi lähelle maalialuetta ja lopulta pelinrakentaja-potkaisija Jaakko Kasari toimitti pallon haarukkaan ja siirsi kotijoukkueen 3–0 -johtoon.

Butchersin kuittaus oli tehokas ja kliininen. Pelinrakentaja Mikael Järvinen juoksi itse vahvasti ja yhteistyö erityisesti Kristian Natusen kanssa tuotti heittopelissä jaardeja läpi ottelun. Lopulta Miika Kuipers teki Järvisen heitosta touchdownin ja potkaisi perään tilanteeksi 3–7.

– Sitten perinteiseen tapaan kello neljältä alkoi vesisade, Laitila muistelee ja naureskelee viimeviikkojen olosuhteille. – Heittopelimme ei toiminut, joten laitoimme voimakkaamman paketin sisään ja juoksimme. Pääsimme kolmen jaardin linjalle ja teimme option pelistä johto-osuman.

Ensimmäisen puoliajan loppu ja toisen puoliajan alku olivat lopulta ottelun ratkaisuhetket. Laitilan mainitseman johto-osuman teki pelinrakentaja Kasari, joka juoksuhämäyksen jälkeen juoksi itse maalin ja potkaisi taukotilanteeksi 10–7.

Toisen puoliajan alussa Butchers sai ensimmäisenä pallon, mutta heti ensimmäisessä hyökkäyspelissä Crocodiles riisti pallon itselleen ja kun ainoastaan 10 sekuntia kolmatta neljännestä oli kulunut, Eero Laitilan touchdown ja Kasarin potku oli nostaneet kotijoukkueen jo kymmenen pisteen johtoon.

Crocodilesin voimakas juoksupeli pakotti Butchers-puolustuksen tulemaan lähemmäs aloituslinjaa. Kasarin juoksuhämäys tuotti jälleen tulosta ja tällöin ottelun arvokkain pelaaja, yhteensä 110 jaardia juoksuista ja kiinniotoista edennyt Joel Särkelä karkasi tekemään 55-jaardisella touchdownilla lukemiksi jo 24–7.

Kapealla pelaajaringillä pelannut Butchers osoitti sisukkuutensa loppuun asti. Pelinrakentaja Järvinen juoksi vielä kavennusosuman ja yksi porvoolaisten hyökkäysvuoro pysähtyi vasta aivan maalilinjan tuntumassa. Kymmentä pistettä lähemmäs Butchers ei kuitenkaan missään vaiheessa päässyt, vaan Crocodiles valloitti mestaruuden lukemin 24–14.

– Voiton ratkaisu oli koko joukkueen onnistuminen, Laitila uskoo. – Linjoissa olimme vahvempia ja puolustuksessa saimme porukalla taklattua Uchea (Butchersin keskushyökkääjä Uche Nwosu). Rangaistuksia meille liputettiin vain 30 jaardia.

– Butchersilla on hyvä joukkue täynnä hyviä pelaajia. Muun muassa heidän takamiehet iskivät todella nopeasti kiinni laitahyökkääjiimme. Tämä oli ensimmäinen ottelu, kun joku teki Butchersia vastaan tällä kaudella kolme touchdownia. Tiesimme, että sen verran meidän pitääkin tehdä, mikäli heidät haluamme voittaa.

Jaardimääräisesti Butchers eteni ottelussa enemmän 210–232, mutta kuten tuloskin kertoo, Crocodilesin viimeistely oli finaalissa tehokkaampaa.

 

”Yksilötaitoihin panostettava lisää.”

30 vuoden kokemuksen suomalaisesta jenkkifutiksesta omaava Laitila on vakuuttunut tasosta, jolla 17-vuotiaiden SM-sarjassa päättyneellä kaudella pelattiin.

– Eihän silloin omina pelivuosina junnuhommista tiedetty mitään, mutta nämä nuoret miehet ovat pelanneet hevonsenpään mittaasesta asti ja kyllähän se näkyy. Jokaisella joukkueella on ollut hyvännäköistä sakkia pelaamassa, hyviä urheilijoita. Jokaisesta joukkueesta on myös nähnyt, että töitä on tehty muulloinkin kuin kesällä. Ja pelasihan muun muassa Roostersilla pelaajia, jotka saivat peliaikaa myös Vaahteraliigassa.

Kyseistä sarjaa Laitila pitää tärkeänä nivelvaiheena edustustasolle siirryttäessä.

– Aikuisten joukkueissa perusasioiden on oltava hallussa ja silloin aikaa käytetään enemmän pelisuunnitelman hiomiseen. Meillä tässä ikäluokasa on ollut valmentamassa kaksi valmentajaa (Laitila ja Timo Tuokko), ja neljä silmää on yksinkertaisesti liian vähän, koska pitää hioa myöskin erikoispelejä. Ennen kaikkea pitää saada hiottua pelaajien henkilökohtaisia taitoja.

– Jokaisessa joukkueessa olisi hyvä olla pelipaikkakohtaisia valmentajia, jotka jaksavat käydä perusasioita läpi. Kaksi kertaa viikossa kamat päällä ja ennen peliä kypärä päässä ei vielä riitä. Olen joskus sanonut pelaajille, että kolmentuhannen toiston jälkeen voit osata ottaa ensimmäisen askeleen oikein. Tämä on laji, jossa pelaaja harjoittelee itsensä hyväksi.

Crocodilesin harjoitushallissa - "domessa", kuten Laitila sitä kutsuu - on lopputuloksesta päätellen juuri näin tehty.

 

U17 SM-sarja, loppuottelu

LA 16.09.2017 | 15:00 | Jouppilanvuori, Seinäjoki:

Seinäjoki Crocodiles – Porvoo Butchers 24–14 (10–7)

 

Pisteet:

Crocodiles: Jaakko Kasari 12, Eero Laitila 6, Joel Särkelä 6

Butchers: Miika Kuipers 8, Mikael Järvinen 6

 

Palkinnot:

Crocodiles MVP: Jere Saranpää

Butchers MVP: Mikael Järvinen

Ottelun MVP: Joel Särkelä

 

Tilastot