Yhdessä nuorten urheilun puolesta

21.9.2017


Suomen delegaatio.
Suomen delegaatio.
Pohjoismaiden edustajat.
Pohjoismaiden edustajat.
Nuoret pääsivät suunnittelemaan legoista tulevaisuuden urheilurakennuksia.
Nuoret pääsivät suunnittelemaan legoista tulevaisuuden urheilurakennuksia.

Amerikkalainen jalkapallo mukana Pohjoismaiden lasten ja nuorten urheilun konferenssissa Tanskassa.

Tanskan olympiakomitea järjesti yhdessä Suomen, Norjan, Ruotsin ja Islannin vastaavien kanssa  Snekkerstenissä 15.-17.9.2017 lasten ja nuorten urheilun konferenssin. Amerikkalainen jalkapallo oli mukana konfrenssissa toista kertaa peräkkäin. Ahvenanmaa oli mukana erillisellä delegaatiolla.  Konferenssi järjestetään kolmen vuoden välein ja tänä vuonna muita lajeja olivat pöytätennis, yleisurheilu, uinti, sulkapallo, koripallo, kiipeily ja salibandy. Amerikkalaisen jalkapallon konfrenssiedustajina toimivat liittohallituksen jäsen ja nuorisovaliokunnan puheenjohtaja Alexandra Naumanen ja koulutuspäällikkö Heikki Halttunen.

Konfrenssiin osallistui yhteensä 111 henkilöä, jotka olivat olympiakomiteoiden ja liittojen työntekijöitä sekä eri lajien päättäjiä ja nuoria. Tiivis kolmen päivän ohjelma koostui yksittäisistä luennoista, keskusteluista, workshopeista sekä ennenkaikkea verkostoitumista eri lajien sekä oman lajiryhmän kesken. Käytössä oli myös speed networking, jossa keskusteleltiin mielenkiintoisista aiheista sattumanvaraisten keskustelukumppaneiden kanssa.
Konfrenssin ainutlaatuinen tunnelma muotoutui heti konfrenssin avauksessa, kun islantilaiset saivat rytmikkäällä HUH-kannustushuudollaan koko kokousväen hakkaamaan käsiään ja huutamaan yhteen ääneen.

Pohjoismainen yhteistyö hyvällä mallilla

Amerikkalaisen jalkapallon lajitapaamisessa käytiin läpi eri maiden menestystarinoita. Suomen kärkihanke Vaahteraliigaotteluiden televisiointi sekä uusiin mittoihin kasvanut lajitiedotus kiinnosti muita maita. Suomessa on tyttöjen ja nuorten naisten toiminta askeleen edellä muita maita. Osallistujamaat sopivat tyttöjen ja nuorten naisten yhteispohjoismaisesta junioritoiminnan kehitysprojektin aloittamisesta vuonna 2018.

SAFF on uudistanut toimintaansa Ruotsissa. Liittoon on palkattu vuoden alusta seurakehittäjä Tobias Stenström, jolla riittää työsarkaa 59 seuran parissa. Stenström aikoo keskittyä mm. seurojen hallitustyöskentelyn kehittämiseen.
Norjan monivuotinen puheenjohtaja Marie Solhaug kertoi maassaan valitsevan hyvä henki seurojen kesken. Kymmenen vuotta sitten liittokokouksissa oli vihainen tunnelma. Harrastajien keski-ikä on laskenut ja maajoukkuetoiminta on elpynyt. Norja saa pitkän tauon jälkeen jalkeille ikäkausimaajoukkueen ja kohtaa lokakuussa U17 PM-kisojen avausottelussa Tanskan.

Tanskassa on usean vuoden ajan pelattu U12 ja U14 ikäryhmissä Jamboree-turnauksia. Lars  Carlsen kertoi, että turnauksessa pelaajat ja valmentajat sekoitetaan Jamboree-joukkueisiin. Turnauksessa pelataan sovelletuin säännöin 20 minuutin otteluita ilman voittajia, pisteiden laskua ja tilastointia. Painopiste on osallistumisessa ja hauskanpidossa. Malli on ollut varsin toimiva Tanskassa, jossa kyseisiin ikäryhmiin on tullut paljon uusia harrastajia.
Konfrenssissa tuli ilmi, että Islannissakin on orastavaa lajitoimintaa. Varsinainen lajin kattojärjestö maasta uupuu, mutta Reykjavikissä harjoitteleva miesjoukkue oli tiedustellut pääsyä mukaan Norjan sarjoihin.

Professorit avasivat tutkimuksiaan

Vierailevista luennoitsijoista vaikutuksen teki Islannin yliopiston sosiologian laitoksen professori Vioar Halldórsson. Hän kertoi näkymättömästä voimasta eli mentaalivalmennuksesta osana Islannin menestystarinaa joukkuelajeissa. Islantilaiset seurat eivät ole perinteisesti panostaneet näihin taitoihin, kunnes vuosina 2008-2017 mentaalivalmennus tuli keskeisesti mukaan islantilaisten valmennukseen.
Henkisen kasvun vahvistaminen harjoittelussa tapahtuu mm. koko staffin antaman roolimallin voimin. Sosiaalisten taitojen kehittämistä tulee tehdä niin yksityis- kuin kollektiivisena ryhmäopetuksena. Islannissa on tällä hetkellä käynnissä erityinen valtion tukema ohjelma, jossa tuodaan ideologiaa valmentajien, vanhempien ja seuratoimijoiden arkeen. Ohjelman avulla pyritään edistämään henkisten ja sosiaalisten taitojen oppimista samaan tapaan kuin fyysisiä taitoja.

Lauantaiaamun tasokasta antia oli tanskalaisen filosofian tohtorin Søren Østergaardin luento  nuorista ja nykytrendeistä. Østergaard kertoi kuinka nopeasti maailma on viime vuosina muuttunut ja miten vähän me aikuiset oikeasti ymmärrämme siitä maailmasta missä nuoret elävät. Jatkuva muutos on läsnä se mitä tulevaisuudessa tapahtuu on hämärän peitossa.
Nuorille urheilu tuo tauon kaikesta digitaalisesta viestinnästä. Urheillessa kännykkävapaa on mahdollinen. Voi rentoutua ja ei ole tarvetta olla tietoinen FOMO:sta (Fear Of Missing Out). Østergaardin tutkimuksen mukaan 37,8 % urheilevista tanskalaisista nuorista haluaa oppia uusia asioita/taitoja. Nuoret kestävät stressiä paremmin kun urheilevat.
Valmentajan rooli voi olla kuin kolmas vanhempi joten valmentajien kohdalla onkin äärimmäisen tärkeää olla aidosti läsnä lapsille ja nuorille. Lopussa luennossa tuotiin esille se kuinka vanhemmilla saattaa olla vajaavainen käsitys nykyajan seuratoiminnasta, sillä heidän omat kokemuksensa saattavat ulottua 20-30 vuoden taakse.
Lajikeskusteluista poimittua

Yhteistyö jatkuu

Lajiliitot jatkavat verkostotapaamisissaan konfrenssin jälkipuintia. Amerikkalaisen jalkapallon pohjoismainen yhteistyö jatkuu Tanskan Vejlessä U17 PM-kisojen yhteydessä järjestettävässä kokoukssa. Myös SAJL:n nuorisokokouksessa la 28.10.2017 Helsingissä pureudutaan konfrenssin antiin.

SAJL:n Alexandra Naumanen tiivisti konfrenssin tunnelmia.


- En yleensä lataa viikonlopun kestoiselle seminaarille odotuksia. Se, että saa kuulla uutta ja vaihtaa ajatuksia saman asian äärellä elävien ihmisten kanssa, on hyvä alku. Harvoin yllättyy näin positiivisesti. Viikonloppu oli paljon antoisampi, kuin yhteenkään seminaariohjelmaan voisi etukäteen kirjata.
Minulle seminaari avasi monta uutta näkökulmaa ja pohditutti vanhoja asioita uudelleen. Sain oivalluksia pohjoismaisilta kollegoilta ja luennoista, kuulin onnistumistarinoita muista lajeista. Tunnistin haasteita, joita voin ehkä näiden kokemusten jälkeen välttää. Erityisen antoisaa oli oman lajin sisäinen, kiireetön keskustelu. Sitä olisi voinut olla hetki ihan jokaisena päivänä, koska yleensä tapaamme vain lajin omissa tapahtumissa, kiireen keskellä.


Uutinen Olympiakomitean sivuilla