Lippupallon naisten talvisarja käynnistyi Indiansin komennossa

26.10.2017


Mustakeltaisissa pelaava Mikkeli Bouncers valmistautuu hyökkäämään, punavalkoisissa otteleva Kouvola Indians valmistautuu blitzaamaan.
Mustakeltaisissa pelaava Mikkeli Bouncers valmistautuu hyökkäämään, punavalkoisissa otteleva Kouvola Indians valmistautuu blitzaamaan.
Roostersin pelinrakentaja Janina Virtasen pitkä heitto suuntautumassa kohti Hilkka Rahkosen käsiä.
Roostersin pelinrakentaja Janina Virtasen pitkä heitto suuntautumassa kohti Hilkka Rahkosen käsiä.
Finalistit yhteispotretissa.
Finalistit yhteispotretissa.

Marraskuussa palloillaan Kouvolassa - joukkueita ja turnauksia mahtuu edelleen mukaan.

Lippupallon eli flagin talvisarja eli hallisarja käynnistyi kolmen joukkueen voimin Velodromin ulkokentällä Helsingissä viikonloppuna. Hallitseva kesäsarjan naisten Suomen mestari Kouvola Indians, lippupallojoukkueen jälleen jalkeille saanut Helsinki Roosters sekä sarjan uusi tulokas Mikkeli Bouncers.

Vaikka sarjaa ei nimensä mukaisesti aloitettukaan hallissa, oli talvinen ajankohta vahvasti läsnä. Ulkovelon tekonurmimaton peittänyt jäinen kuura kimalteli auringon kilossa pakkasyön jälkeen, mutta ilman kirpeys ei kentälle saapuneita pelaajia häirinnyt. Kolmen joukkueen kesken pelattiin ensin yksinkertainen alkusarja, minkä jälkeen kaksi parasta jatkoi finaaliin.

Indiansin ja Roostersin välisessä avausottelussa kouvolaiset aloittivat vahvasti, sillä kolme touchdownia Carola Lindholmin heitoista tehneen Jaana Kekin johdolla Indians voitti ottelun lukemin 27–6. Roosters kavensi Sari Kuosmasen touchdownilla tilanteeksi 13–6, mutta tämän jälkeen pisteidenteossa onnistui vain Indians.

Toisessa ottelussa vastakkain olivat Indians ja Bouncers, ja tällä kertaa oli Indiansin Tia Appelgrenin vuoro juhlia maaleilla – Appelgren nimittäin teki Lindholmin heitoista yhteensä neljä touchdownia. Ennakkoluulottomasti pelannut mikkeliläisjoukkue teki kaksi touchdownia, kun Anni Laitinen ja Minna Rossi onnistuivat Miia Liukkosen heitoista. Loppulukemat Indiansille 44–12.

Viimeisessä alkusarjan ottelussa kohtasivat Roosters ja Bouncers. Panos oli tuossa selvä, eli voittajalle oli luvassa turnauksen finaalipaikka Indiansia vastaan. Puolustusten hallitsemassa ottelussa pistesankareiksi kohosivat Roostersille touchdownin ja kaksi lisäpistettä tehnyt Tuula Möttönen sekä yhden touchdownin viimeistellyt Jenni Lindén. Helsinkiläiset voittivat ottelun 14–0.

Indiansin ja Roostersin uusintakohtaamisesta tuli finaalin arvoinen jännitysnäytelmä. Indians johti puoliajalla 12–8 Jaana Kekin kahden touchdownin myötä. Roostersin pisteistä puolestaan vastasi Jenni Lindén, joka nosti toisella puoliajalla Roostersin ensimmäistä kertaa johtoon (12–14). Tämän jälkeen Indiansin Carola Lindholm heitti kuitenkin ensin touchdownin Tia Appelgrenille ja viimeisteli itse loppunumerot palauttamalla syötönkatkon suoraan maaliin. Lopulta lukemat olivat Indiansille 31–14.

Voiton myötä Indians siis saalisti itselleen neljä GP-pistettä, ja Roostersille finaalipaikasta pisteitä kaksi.

– Talvisarjan ensimmäiseksi turnaukseksi peli oli hyvällä mallilla kaikilla joukkueilla, kommentoi lippupallon sarjapäällikkö Mika Lindholm näkemiään otteita. –  Joukkueet myös mukautuivat tarkkaan tuomarityöskentelyyn, jossa otettiin pois käytännössä kaikki kontakti. Otteluissa nähtiinkin paljon lippuja kontaktivirheistä. Linja oli sama kuin viime kesän lippupallon EM-kisoissa Tanskassa, jossa pelatuissa peleissä jokainen kontakti johti poikkeuksetta keltaiseen lippuun.

Lippupallon naisten GP-sarjaan ovat tulossa jatkossa mukaan myös kesäsarjan hopeamitalisti Oulu Northern Lights sekä Kotka Eagles, Turku Trojans ja Helsinki Wolverines, joten Lindholm uskookin, että laadukkaita taisteluita tullaan näkemään vielä runsaasti.

– Seuraavaksi pelataan Kouvolassa marraskuun lopussa, ja tuohon hallissa pelattavaan turnaukseen mahtuu ilmoittautumisjärjestyksessä mukaan neljä joukkuetta. Indiansin lisäksi Wolverines on ennakkoilmoittautunut, joten kahdelle on vielä paikka.

Lippupalloa pelataan useammallakin paikkakunnalla myös useamman miesjoukkueen toimesta, mutta kesällä 2017 ei sarjoihin joukkueita osallistunut eikä myöskään ensimmäiseen talvisarjan turnaukseen vielä joukkuetta miesten sarjaan liittynyt.

– Ainakin Indians olisi saamassa joukkueen mukaan ja myös East City Giantsilla olisi Helsingissä mahdollisuus kerätä porukka, Lindholm toteaa toiveikkaana.

Joukkueita voi siis edelleen ilmoittautua mukaan ja joukkueilla on myös edelleen mahdollisuus ilmoittaa turnauksista. – Kalenterissa on tilaa, toteaa Lindholm.

 

Seuraavat ilmoitetut turnaukset:

25.11 Kouvola, mukaan mahtuu neljä naisten joukkuetta (http://www.kouvolaindians.com/node/370)

28.1.2018 Mikkeli, mukaan mahtuu alustavasti kuusi naisten joukkuetta

 

Turnauksia voi edelleen ilmoittaa, lomake löytyy tästä: https://www.sajl.fi/sarjat/lippupallo/turnausilmoitus/

 

Miten mukaan?

Lippupallosta voi lukea tarkemmin täältä. Pelaajia tarvitaan joukkueeseen vähintään viisi.

– Lippupallovyöt ja muut tarvikkeet voi ostaa SAJL:n toimistolta. Miehet pelaavat miesten sarjoissa käytöissä olevilla palloilla ja naisten joukkueet Y-pallolla.

– Jokainen, jolla on jenkkifutikseen kelpaava lisenssi, saa pelata myös lippupalloa. Yli 16-vuotiaan lippupallolisenssi maksaa 33 euroa. Lisätietoja näet ja lisenssin voit hankkia tästä

– Sarjaan voi osallistua myös joukkue, joka ei edusta SAJL:n alaista seuraa. Tällöin joukkueen tulee kuitenkin sitoutua noudattamaan SAJL:n sääntöjä ja ohjeita. Lippupallon kilpailusäännöt, liite 3

 

Tanskassa pelattiin syyskuun alussa lippupallon EM-kisat, johon Suomenkin naisten maajoukkue osallistui. Turnauksen otteluista voi katsoa esimerkiksi:

Naisten EM-pronssiottelu Suomi – Iso-Britannia

Miesten EM-finaali Tanska – Israel