Naisten U19-maajoukkueella takana erikoisen hyvä viikonloppu

8.11.2017


Naisten U19-maajoukkueen hyökkäysjoukot.
Naisten U19-maajoukkueen hyökkäysjoukot.
Naisten U19-maajoukkueen puolustuksen box-joukko.
Naisten U19-maajoukkueen puolustuksen box-joukko.

Yhteispohjoismainen hanke tyttöjen sarjatoiminnan aloittamiseksi on käynnistynyt.

Suomen naisten U19-maajoukkueella on hyvä tilanne ja tunnelma, mutta toivottavasti jatkossa meininki on vielä parempi. Hyvä tilanne syntyy siitä, että Jan Österlundin johtama joukko on täynnä innokkaita, osaavia ja motivoituneita pelaajia, jotka jokaisessa leirityksessä ottavat leijonaloikkia eteenpäin joukkueena. Yksi asia joukkuetta kuitenkin vaivaa: pelikaveria eli kilpailevaa joukkuetta ei vielä ole löytynyt. Tämä saattaa kuitenkin vielä vuoden sisällä muuttua.

Vastustajan ilmaantumista odotellessa ei nuorten naisten U19-maajoukkue jää lepäämään. Viikonloppuna Pajulahteen kokoontuneet 18 pelaajaa harjoittelivat erikoisjoukkuepelaamista. Potkupelit, potkujen palautukset ja koko erikoistilannepelaamiseen liittyvä ajatusmaailma jää usein hyökkäys- ja puolustuspelaamisen puristukseen. Päävalmentaja Österlund oli kuitenkin enemmän kuin mielissään leirillä näkemästään.

– Erityisen iloinen olen valmiuksista, joilla pelaajat pystyivät uusia asioita ottamaan vastaan. Asioiden omaksuminen oli nopeaa ja jopa helppoa, mikä kertoo siitä että monessa juniorijoukkueessa tehdään hyviä asioita.

– Lauantaina ja sunnuntaina meillä oli molempina kaksi harjoitusta. Lisäksi meillä oli lauantaina luokkaosuus, jossa käytiin läpi perussäännöt, ajatukset ja tehtävät.

Erikoisjoukkueiden lisäksi myös hyökkäyksen koordinaattori Mark Collier pääsi lanseeraamaan uutta systeemiä. Hyökkääjät ja päävalmentaja Österlund olivat tästä innoissaan – sen sijaan puolustajat kauhistelivat.

– Hyökkäyksemme tulee jatkossa nopeasti silmille ja pelaamme isoilla – siis kahden-kolmen jaardin – väleillä. Tällöin siis juoksuja varten on valmiiksi tilaa, johon iskeä. Omat puolustajamme totesivat leirillä toivovansa, ettei kukaan tulevista vastustajista pelaa kyseisellä systeemillä.

 

Raisiossa on jo naisten U19-joukkue

Noita Österlundin mainitsemia ”tulevia vastustajia” Suomesta on pyritty löytämään jo useamman vuoden ajan. Toistaiseksi muissa maissa kyseiseen ikäluokkaan ei ole saatu rakennettua maajoukkuetta, joten Suomi on jäänyt yksin. Österlund myöntää, että tämä ”yksinäisyys” on ajoittain häirinnyt.

– Meidän joukkueelta on puuttunut maali, kun ei ole ottelua tai vastustajaa, johon valmistautua. Valmentajatkin haluaisivat leireillä valmistaa nimenomaan joukkuetta, ei pelkästään kehittää pelaajia.

– Suomesta on nyt itse oltu aktiivisesti yhteydessä muihin maihin, ja näyttäisi siltä että keväällä saattaa toteutua yhteispohjoismainen leiri Tukholmassa. Tanskassa on myös ihan vireää toimintaa tässä ikäluokassa, joten tämä verkostoituminen avaisi uusia mahdollisuuksia. Ja ehkä sitten pian pääsisimme myös pelaamaan.

Pelkästään kansainväliseen suuntaan Österlund ei toiveita ja pyyntöjä lähetä. Naisten U19-maajoukkueen toiminta toimii peilinä myös seuroissa tehtävälle tyttötyölle.

– Tarvitsemme Suomeen naisten U19-seurajoukkueita, tiivistää päävalmentaja. – Muun muassa raisiolaisesta West Coast Phoenixissa perustettiin joukkue ja sieltä tulikin heti leirille uusia pelaajia, oikein hyviä pelaajia. Toivottavasti Phoenixin joukkue saa jatkossa seuraa muista joukkueista.

Viime viikolla sajl.fi-sivulla Viikon vieras –palstalla myös naisten maajoukkueen päävalmentaja Mika Eloranta peräänkuulutti naisten U19-sarjan tärkeyttä. Österlund on täysin samaa mieltä.

– Tytöt voivat pelata 15-vuotiaiksi asti poikien sarjoissa, mutta sen jälkeen ainoa mahdollisuus on tällä hetkellä pelata naisten joukkueissa. On selvää, että tuo väli on liian suuri. Esimerkiksi Naisten Vaahteraliiga on niin laadukas sarja, ettei sinne kannata siirtää kuin poikkeusyksilöitä. Vauhdit ja kontaktit ovat siellä niin kovia. Muille pelaajille tarvitsemme väliin nuorten sarjan.

– Nyt ei enää kannattaisi seuroissa miettiä joukkueen perustamista, vaan perustaa se, Österlund kannustaa. – Lähteä vaikka pienellä resurssilla liikkeelle ja katsoa, kuinka paljon uusi joukkue herättää kiinnostusta. Ja jos pelaajia tulee lisää, niin sitten kasvattaa valmennusta. Täytyy kuitenkin muistaa, että U19-joukkue ja naisten joukkue pystyvät harjoittelemaan paljonkin keskenään, joten siitä saisivat hyötyä molemmat joukkueet.

 

Mitä tarkoittaa yhteispohjoismainen tyttöleiri?

Lokakuussa poikien U17-maajoukkueiden PM-kisojen yhteydessä Tanskassa kokoontuivat Tanskan, Ruotsin, Suomen ja Norjan edustajat keskustelemaan skandinaavisesta verkostoitumisesta. Yhtenä agendana oli amerikkalaisen jalkapallon kehittäminen tyttöjen pelimuotona.

– Tahtotila tyttöjen sarjatoiminnan käynnistämiseksi jokaisessa Pohjoismaassa on voimakas, kertoo SAJL:n edustajana kokouksessa ollut nuorisovaliokunnan puheenjohtaja Alexandra Naumanen. – Valitettavan usein tämä on kuitenkin kaatunut yksittäisissä seuroissa toimijoiden puuttumiseen. Poikien PM-kisojen yhteydessä jokaisella lajiliiton edustajalla oli mielessä toive, että kunpa tytöillekin vielä jonakin päivänä saataisiin vastaavanlainen turnaus.

– Tanskassa käynnistettiin yhteistoiminnallinen projekti, josta näkyvin osa on kaksi kertaa vuodessa järjestettävä kansainvälinen tyttöjen leiri – ennen kautta ja kauden jälkeen. Ensimmäinen näistä on suunnitteilla maaliskuussa Tukholmaan.

Kaksipäiväisen leirin kohteena ovat kaikki pohjoismaiset 12–20 -vuotiaat tytöt ja naiset. Naumasen mukaan lajitausta on toivottavaa, mutta ei kuitenkaan välttämätöntä. Lauantaina hiotaan pelipaikkakohtaisia tekniikoita ja sunnuntaina keskitytään pelaamiseen – mieluiten täyden kentän 11 vs 11 -pelimuodossa.

– Muutamassa vuodessa tällaisen toiminnan käynnistämisen jälkeen pitäisi myös jokaisessa maassa olla vireää sarjatoimintaa, Naumanen kertoo. – Lajin kehittymiseksi ja kasvamiseksi me tarvitsemme tytöille omat sarjat, sillä pelkkä maajoukkue ei riitä pelaajien kasvattamiseksi aikuisten sarjoihin. Tämä pohjoismainen toiminta ei siis ole maajoukkuetoimintaa, vaan tämän tarkoituksena on saada käynnistettyä tyttöjen sarjoja jokaisessa Pohjoismaassa.

Sinustako naisten U19- ja tyttöjen U17 -sarjan sarjapäällikkö? Tule mukaan kehittämään suomalaista jenkkifutista ja ilmoittaudu mukaan: http://www.sajl.fi/liitto_ja_seurat/liiton_toiminta/avoimet-tehtavat/sarjapaallikot/

 

Naisten U19-maajoukkueleirin kokoonpano viikonlopun leirillä:

SukunimiEtunimiSeurakytkökset
   
KUOKKANENVAPPULIONS LOHJA
SAARINENOONATROJANS TURKU
HEIKKERÖSANDRABUTCHERS PORVOO
LIEVONENMATILDAROOSTERS HELSINKI
JOROAINOPHOENIX RAISIO
LEPOJÄRVIAINONORDMEN ROVANIEMI
ALA-LAHTISAGASAINTS TAMPERE
NWAJEIAADAROOSTERS HELSINKI
COLLIERJESSITAFT VANTAA
SUOMINENANNATROJANS TURKU
ALMANNIWOLVES JOENSUU
POUTIAINENALINAFALCONS HYVINKÄÄ
MYRSKOGNEAWOLVERINES ESPOO
ÅKERBLOMRONJAROOSTERS HELSINKI
ARKKOEMILIEHUSKIES HÄMEENLINNA
OLAVUOANASTASIAROOSTERS HELSINKI
LILJEFORSALIISA EMILIAFALCONS HYVINKÄÄ
KOSKIMAATAIMISAINTS TAMPERE

 

 

PÄÄVALMENTAJA
Jan Österlund
puh. +358-50-469 5203
Email. jan.osterlund@sajl.fi

VALMENNUSRYHMÄ

Puolustuksen koordinaattori: Heli Harjanne
Hyökkäyksen koordinaattori: Mark Collier
DB: Anette Bäckman
LB: Elina Kero
LINE: Merle Ziemann
QB: Carola Lindholm
Jasmin Lindqvist )

HUOLTO

Tiia Kukkonen

JOUKKUEENJOHTAJA
Mari Ahtola
puh. +358-40-7453390
Email. mari.ahtola@sajl.fi