Henri Väänänen siirtyy Tsekin pääsarjan Ostravaan

17.11.2017


Helsinki 69ersin kasvatti Henri Väänänen on voittanut Suomen mestaruuden Roostersin paidassa kausien 2016 ja 2017 päätteeksi. Kuva: Jarmo Vehkomäki
Helsinki 69ersin kasvatti Henri Väänänen on voittanut Suomen mestaruuden Roostersin paidassa kausien 2016 ja 2017 päätteeksi. Kuva: Jarmo Vehkomäki
Kaudella 2017 Henri Väänänen toimi Roostersin pelinrakentajana Crocodiles-ottelussa elokuussa. Tuossa ottelussa 122 jaardia ja kaksi touchdownia. Kuva: Salla Lahti
Kaudella 2017 Henri Väänänen toimi Roostersin pelinrakentajana Crocodiles-ottelussa elokuussa. Tuossa ottelussa 122 jaardia ja kaksi touchdownia. Kuva: Salla Lahti

Pelinrakentaja valmiina johtamaan Bitters Leaguen suomalaisimman joukkueen jälleen finaaliin.

Helsinki Roostersissa päättyneellä kaudella toisen Suomen mestaruutensa voittanut maajoukkuepelinrakentaja Henri Väänänen, 23, siirtyy Tsekin liigan hopeajoukkue Ostrava Steelersin riveihin. Helsinki 69ersin kasvatti matkustaa Ostravaan tammi-helmikuun taitteessa, pelaa kevään ja alkukesän Tsekissä ja palaa sen jälkeen sovitusti Roostersin Vaahteraliiga-joukkueeseen.

– Tämä oli loppujen lopuksi helppo päätös, Väänänen kertoo. – Heidän päävalmentajansa Garreth Griffeth oli minuun yhteydessä ja puhuimme asioista suoraan ja avoimesti. Vakuutuin siitä, miten he asioita hoitavat ja mitä he tavoittelevat. Esimerkiksi se, että heidän yhdysvaltalaisvahvistukset palaavat takaisin Ostravaan, kertoo siitä että siellä osataan tehdä asioita oikein.

Steelers oli alun perin kiinnostunut Väänäsestä jo vuosi sitten. Tuolloin pelinrakentaja kuitenkin suoritti varusmiespalvelustaan Urheilukoulussa eikä voinut tilaisuuteen tarttua. Suomesta ostravalaiset lopulta kuitenkin tuolloin löysivät hyökkäyspelilleen rakentajan, kun Oskar Drockila johdatti Steelersin finaalin asti.

Ostravassa on selvästi hyvä kuva suomalaisesta jenkkifutiksesta, sillä jo ennen Drockilaa keväällä 2017 Steelersiin siirtyi laitahyökkääjä Teemu Rantanen. Lisäksi tulevalla kaudella päävalmentajana ja puolustuksen koordinaattorina toimiva Griffeth pelasi Vaahteraliigaa Vantaan TAFT:ssa kaudella 2014. Kaudella 2017 suomalaispelaajista Tsekin liigassa pelasi suomalaisista lisäksi linjapuolustaja Marco Tiilikainen, joka edusti Příbram Bobcatsia.

– Olen jonkin verran keskustellut Teemun ja Oskarin kanssa ja saanut molemmilta hyvää palautetta Steelersin toiminnasta, toteaa Väänänen. – Steelers pelasi tosiaan tänä vuonna finaalissa, mutta sitä edeltävällä kaudella he voittivat ainoastaan yhden ottelun. Tällä hetkellä Ostravassa on kova nälkä nostaa edelleen toiminnan tasoa. Joukkueeseen on jo hankittu uusia pelaajia, eikä tavoitteena hopeakauden jälkeen ole muuta kuin voittaa mestaruus.

Bitters League on jo pitkään kulkenut Tsekin pääkaupungin, Prahan, joukkueiden komennossa. Hallitseva mestari Praha Black Panthers on voittanut 2000-luvulla mestaruuden 13 kertaa. Steelers on ainoa pääkaupungin ulkopuolinen joukkue, joka on onnistunut mestaruuden valloittamaan, vuonna 1997.

Väänäsellä itsellään on oman pelaamisensa suhteen selkeät askelmerkit, joiden mukaan hän on edennyt jo useamman vuoden ajan. Henkilökohtaisia tavoitteita pelinrakentaja ei kuitenkaan Tsekin liigaan itselleen aseta.

– Aikanaan ajattelin, että olisi hieno pelata nuorten maajoukkueessa, sitten Vaahteraliigassa ja miesten maajoukkueessa ja sen jälkeen päästä kokeilemaan pelaamista myös ulkomaille. Tämän jälkeen tavoitteena on johdattaa oma joukkue mestaruuteen siinä sarjassa, missä pelaan – olipa maa mikä tahansa. Mitään tilastotavoitteita en ole asettanut tulevalle kaudelle.

Pelinrakentaja Väänänen suuntaa Tsekkeihin siis tammikuun lopulla.

– Siihen asti on runsaasti omatoimista harjoittelua, ja tietysti harjoittelen myös Roostersin mukana normaalisti.