Indiansin lippupallonaiset jatkoivat voittokulkuaan Kouvolan turnauksessa

28.11.2017


Indiansin pelinrakentaja Carola Lindholm (vas.) ja Lea Kaszas löysivät heti yhteisen sävelen heittopelissä.
Indiansin pelinrakentaja Carola Lindholm (vas.) ja Lea Kaszas löysivät heti yhteisen sävelen heittopelissä.
Amerikkalaisen jalkapallon EM-kisojen all starsiin vuonna 2015 valittu Jenni Wahlberg oli mukana Kouvolan turnauksessa Wolverinesin riveissä.
Amerikkalaisen jalkapallon EM-kisojen all starsiin vuonna 2015 valittu Jenni Wahlberg oli mukana Kouvolan turnauksessa Wolverinesin riveissä.
Roostersin avainpelaajiin lukeutuu vuoden 2016 Naisten Vaahteraliigan arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu Jenni Linden (2).
Roostersin avainpelaajiin lukeutuu vuoden 2016 Naisten Vaahteraliigan arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu Jenni Linden (2).
Indiansin Jaana Kekki on kahden turnauksen jälkeen talvisarjan pistepörssin kärkinimi.
Indiansin Jaana Kekki on kahden turnauksen jälkeen talvisarjan pistepörssin kärkinimi.

Flagin talvisarja nostaa suosiotaan ja turnauspaikat täyttyvät nopeasti.

Lippupallon talvisarja jatkui lauantaina, kun Kouvolan GP-turnauksessa pelasivat järjestävän joukkueen eli Indiansin lisäksi myös helsinkiläiset Roosters ja Wolveriners sekä Mikkeli Bouncers. Joukkueet pelasivat ensin kerran toisiaan vastaan ja tämän alkusarjan jälkeen kaksi parhaiten sijoittunutta pelasi finaalissa ja 3. ja 4. joukkue pronssipelissä.

Helsingin turnauksen jälkeen joukkueet olivat vahvistaneet rivejään. Indiansin riveissä pelasi Turku Trojansin Naisten Vaahteraliiga –joukkueessa kaudella 2016 etenijätilaston voittanut Lea Kaszas. Roostersissa debytoi puolestaan Suomen lupaavimpiin pelaajiin lukeutuva, monipuolinen Anastasia Olavuo.

Ensimmäisen turnauksen tapaan myös Kouvolassa voittoon pelasi Indians, joka pelasi ensin puhtaan voiton alkusarjassa. Finaalissa Indiansin kaatoi Wolverinesin, joka osallistui kauden ensimmäiseen turnaukseensa kokeneella joukkueella. Jasmin Lindqivstin valmentamalla Ahma-ryhmällä oli riveissään useita amerikkalaisen jalkapallossa maajoukkuetasolla menestyneitä pelaajia, kuten Jenni Wahlberg, Anette Bäckman, Johanna Pudas ja Elina Kero.

Loppuottelu oli varsin tasokas ja värikäs koitos. Wolverines varmisti paikkansa finaalissa kukistamalla Helsinkiläisjoukkueiden derbyssä Roostersin lukemin 13–7, ja sama tahti jatkui myös loppuottelun aluksi, kun Kiira Kesä-Heino touchdownillaan ja Ulla Yläsaari lisäpisteellään veivät Wolverinesin 0–7 -johtoon. Jaana Kekki kavensi pitkän heittopelin päätteeksi tilanteeksi 6–7 ja hetkeä myöhemmin Kaszas (TD) ja Tia Haataja (lisäpiste) nostivat Indiansin johtoon, josta kouvolalalaisjoukkue ei enää luopunut. Vielä ennen puoliaikaa Indiansille maalasivat kertaalleen sekä Kaszas että Haataja ja välissä Wolverinesinesille onnistui Kero. Tauko pidettiin lukemissa 25–13.

Toisella puoliajalla joukkueiden tehokas maalitehtailu jatkui. Indiansin johto oli suurimmillaan 43–20, kun Kaszas onnistui kahdesti ja Haataja sekä Kekki kerran. Pia Kosonen ja Kero onnistuivat puolestaan Wolverinesille maalinteossa, joten loppuottelu päättyi numeroihin 43–27.

Pronssiottelussa Roosters kaatoi Bouncersin lukemin 6–27. Jenni Lindén teki Roostersille kolme touchdownia, ja Olavuo puolestaan touchdownin ja kaksi lisäpistettä.

Kansainvälisissä turnauksissa kuten syksyllä pelatuissa flagin EM-kisoissa säännöt ovat muuttuneet tiukoiksi kontaktien suhteen.

– Lippupallo on älyttömän nopeatempoinen peli todella pienellä pelialueella ilman suojuksia (hammassuojat pakolliset), joten on sanomattakin selvää että pelaajien turvallisuus kontaktivirheissä on etusijalla, sarjapäällikkö Mika Lindholm kertoo.

– Jo vuoden 2014 MM-kisojen ja 2017 EM-kisojen tuomaritulkinnoissa on valtava ero sallittujen kontaktien suhteen. Mikkelin turnauksen yhteyteen ollaan järjestämässä tuomarikokousta päivälle ennen illan pelejä, ja Jukka Lehtinen on kokoamassa sinne pakettia säännöistä ja tulkinnoista.

Lippupallon säännöt ja sarjakirja löytyvät tästä: https://www.sajl.fi/seurapalvelut/materiaalit/saannot-sarjakirjat.

 

Joulutauolle Indiansin komennossa – seuraavaksi pelataan Mikkelissä

Sarjataulukossa Indians pitää piikkipaikkaa yhdeksällä GP-pisteellä, kakkosena on Roosters (4) ja kolmanneksi nousi Wolverines (3). GP-pisteet jaetaan turnauksien sijoitusten mukaan siten, että voittaja saa 2 pistettä + turnauksen osallistuneiden joukkueiden lukumäärän verran pisteitä. Toiseksi sijoittunut saa joukkueiden lukumäärä -1piste, kolmoselle joukkueiden lukumäärä -2 pistettä jne. Turnauksen viimeinen joukkue saa yhden GP-pisteen.

Sarjataulukko: https://www.sajl.fi/sarjat/lippupallo/naisten-ja-miesten-sarjat/naisten-sm-sarja/sarjataulukko/2018-halli-sm/.

Lippupallon talvisarjan pistepörssin kärjessä on Indiansin Jaana Kekki, kakkosena Roostersin Jenni Lindén ja kolmantena Indiansin Tia Haataja. 

Lippupallo jää nyt joulutauolle. Seuraava turnaus pelataan Mikkelissä sunnuntaina 28.1.2018. Tuolloin on mukana jälleen uusia joukkueita: Oulu Northern Lights ja Kotka Eagles. Lisksi Mukana ovat myös Bouncers ja Indians.

Mikkelin turnauksesta voi kysellä lisää Miia Liukkoselta (yhteystiedot alla). Mikkelin jälkeen lippupallokaravaani siirtyy Haminaan, jossa turnausta hallinnoi Kotka Eagles. 

 

Muutoksia lisenssimaksuihin ja siirtosääntöihin 2018

Vuosi 2018 tuo muutoksia lippupallon lisenssimaksuihin ja siirtosääntöihin. Lisenssin hinta on jatkossa 10€/vuosi (1.1.-31.12) eikä sitä enää sidota pelaajan edustamaan amerikkalaisen jalkapallon seuraan, minkä johdosta pelaajasiirrot ovat aiempaa helpompia. Jos esimerkiksi pelaajalla on lippupallolisenssi seuraan A 2017 tai pelaaja on pelannut lippupalloa seurassa A amerikkalaisen jalkapallon lisenssillä, hän voi siirtyä (siirtomääräysten mukaisesti ja rajoissa) 2018 seuraan B (kansallinen pelaajasiirto) kuten tähänkin asti. Mutta jos pelaaja ei ole pelannut lippupalloa 2017, hän on ns. vapaa agentti aloittamaan lippupallon ilman siirto- tai seurarajoituksia.

SAJL puheenjohtaja Roope Noronen kiteyttää muutoksen seuraavasti:
– Se, mitä syyskokouksessa päätettiin on, että lippupallolisenssi ja pelaaminen on irrallaan amerikkalaisen jalkapallon pelaamisesta. Täten ratkaisut menevät kuten jefussa, mutta ilman jefu-pelaamisen huomioimista. Eli täten meillä on vain pelaajia, jotka ovat pelanneet kaudella 2017 lippupalloa ja pelaajia, jotka ovat siirtosäännöistä vapaita. 

– Jos 2017 pelannut haluaa pelata flagia toisessa joukkueessa kuin missä pelasi flagia 2017 niin tarvitaan siirto ja jos pelaaja ei ole pelannut flagia vuonna 2017, niin pelaaja voi vapaasti valita mihin seuraan flagi-lisenssin ostaa.

Lippupallon sarjapäällikkö Mika Lindholm uskoo, että uudistus madaltaa pelaajien kynnystä aloittaa flagin pelaaminen.

– Nyt pelaajat pääsevät - kuten jenkkifutiksessakin - valitsemaan joukkueen ja seuran, jossa haluavat pelata flagia. Tähän asti, jos pelaajan edustamalla jenkkifutisjoukkueella ei ole ollut lippupallojoukkuetta, on tarvittu sähköpostirumba siirrosta sekä selvityksistä. Uskon, että uudistus mataloittaa kynnystä saada uusia pelaajia mukaan joukkueisiin ja että mukaan saadaan myös uusia joukkueita naisten sarjaan ja myös miesten sarja käyntiin.

Loka-marraskuu ovat osoittaneet lippupallo on talvisarjana lyömässä itsensä läpi, sillä mukaan on ilmoittautunut kuusi naisten joukkuetta (Eagles, Bouncers, Indians, Northern Lights, Roosters ja Wolverines) ja loppukauden turnauksiin voi edelleen laittaa uusia joukkueita pystyyn.

– Mikkelin turnausta on lähdetty rakentamaan neljälle joukkueelle, mutta jo nyt näyttää että kaikki halukkaat eivät mahdu mukaan, Lindholm kertoo. – Bouncersin Miia Liukkonen yrittääkin selvittää, saadaanko Mikkeliin mahtumaan jo kuuden joukkueen turnaus. Haminassa pelataan GP-turnaus neljän miesten ja neljän naisten joukkueen kesken, ja ennakkotietojen mukaan sielläkin on paikat lähes täynnä.

Lindholm kannustaa edelleen uusia joukkueita ja seuroja myös turnausjärjestelyihin. Intoa lajin ympärillä tällä hetkellä on.

– Jos joukkueellasi on mielenkiintoa järjestää turnaus, niin kannattaa olla yhteyksissä. Mietitään yhdessä aikataulut yms. turnaukseen liittyvät asiat, Lindholm kertoo.

 

Mikkelin turnauksen ilmoittautuminen:

Miia Liukkonen: puheenjohtaja@bouncers.fi

Haminan turnaukseen ilmoittauminen:

Essi Söderholm: essi.soderholm94@gmail.com

 

Haluatko järjestää flagi-turnauksen? Kysy lisätietoa:

Mika Lindholm, lippupallon sarjapäällikkö

mika.lindholm@sajl.fi

Turnauksia voi ilmoittaa osoitteessa https://www.sajl.fi/sarjat/lippupallo/turnausilmoitus/