Viikon vieras: Joona Mustikkamaa

1.12.2017


"Mikä muka voisi olla väsymyksestä ärtynyttä suomalaista vaarallisempaa?" kysyy Joona Mustikkamaa.
"Mikä muka voisi olla väsymyksestä ärtynyttä suomalaista vaarallisempaa?" kysyy Joona Mustikkamaa.
Kulmapuolustaja Mustikkamaa valmiina taklaamaan.
Kulmapuolustaja Mustikkamaa valmiina taklaamaan.
Mustikkamaa on pelannut Crocodilesin juniorijoukkueissa myös laitahyökkääjänä, joten pallonkantaminen on tullut tutuksi.
Mustikkamaa on pelannut Crocodilesin juniorijoukkueissa myös laitahyökkääjänä, joten pallonkantaminen on tullut tutuksi.

Pop Warner Super Bowliin matkaava Seinäjoki Crocodiles -juniori ei meksikolaisia pelkää.

Tänään, perjantaina 1. joulukuuta joukko nuoria suomalaisia jenkkifutareita suuntaa valmentajineen ja huoltoryhmineen Floridaan. 1,5 viikon ajan kansainväliseen Pop Warner Super Bowliin osallistuva joukkue kohtaa pelikentällä joukkueita sekä Meksikosta että Yhdistyneistä Arabiemiirikunnista. Kokemuksia on luvassa rutkasti myös pelikenttien ulkopuolelta.

Ennen perjantaita Seinäjoki Crocodilesissa pelaava Joona Mustikkamaa on käynyt pisimmillään Oulussa ja Helsingissä. Nyt matkamittariin lisätään melkoinen tukku maileja lisää, mutta jenkkifutiksen ohella kokemuksia myös painista ja partiosta kartuttanut Mustikkamaa on ennakkoluuloton nuori mies. Utelias ja innokas.

Seuraavassa tutustutaan tarkemmin tähän Kroko-korneriin.  

 

Miten löysit jenkkifutiksen pariin?

Isoveljeni näki yhdeksänvuotiaana koulussaan Crocodilesin ilmoituksen F-junioreiden treeneistä ja päätti kokeilla harrastusta. Parin vuoden päästä sain itsekin tulla harjoituksiin.

Mitä tiesit/ajattelit lajista ennen kuin aloitit pelaamaan?

En tiennyt koko lajista oikeastaan mitään, osittain siksi että olin aloittaessani vuonna 2012 vasta 10-vuotias, ja osittain siksi, että laji on niin pieni Suomessa.

Mitä harrastit ennen jenkkifutista? Harrastatko tällä hetkellä jotakin muuta?

Ennen jenkkifutista harrastin kilpapainia Seinäjoen Painimiehissä seitsemän vuotta eli ehdin harrastaa jefua ja painia yhtä aikaa kaksi vuotta. Nykyään harrastan jenkkifutiksen lisäksi partiota.

Miten jenkkifutis mielestäsi eroaa muista harrastuksista?

Jefussa otetaan enemmän kontaktia kuin useimmissa lajeissa, eikä siellä pelätä lujempiakin taklauksia ja mustelmia. Jenkkifutis eroaa muista myös siinä, että sääntöjä on paljon enemmän kuin muissa lajeissa ja ne ovat yksityiskohtaisempia, pelkästään pelaajien suojelemiseksi.

Mitä pelipaikkaa (tai pelipaikkoja) pelaat?

Pelaan corneria eli kulmapuolustajaa, tehtävänäni siinä on ensisijaisesti katsoa, että laitahyökkääjät, keskushyökkääjät ja hyökkäyksen linjan päässä olevat pelaajat eivät saa palloa käsiinsä heitosta. Toinen tehtävistäni on varmistaa, että kukaan ei pääse ohitseni pallon kanssa, eli tehtäväni on taklata hyökkäyksen pallonkantajaa.

Kuka on suosikkipelaajasi?

Suosikkini NFL:ssä omalta pelipaikaltani on Arizona Cardinalsin Patrick Peterson, hän pelaa röyhkeästi, mutta ei kuitenkaan riko sääntöjä.

Mikä on hienointa jenkkifutiksen pelaamisessa?

Se kun pääsee taklaamaan, tekee syötönkatkon tai vaikka tekee maalin. Myös joukkuehenki on aivan huikea.

Oletko käynyt aiemmin Yhdysvalloissa?

En ole, enkä ole myöskään käynyt missään ulkomailla, joten pohjoisin paikka missä olen käynyt on Oulu ja eteläisin Helsinki.

Luvassa on pitkä lentomatka. Miten saat aikasi kulumaan lentokoneessa?

Enimmäkseen aion katsoa elokuvia, kun sellainen mahdollisuuskin lentokoneesta löytyy. Täytyy kuitenkin valmentajien pyynnöstä, kiristyksestä ja lahjonnasta johtuen lukea muutama sivu pelikirjaa.

Mitä tiedät etukäteen paikasta, johon olet menossa?

Yövymme Disney Worldin hotellissa ja saamme kolmenpäivän liput huvipuistoon, ja saamme myös sovellukset, joilla voi kivasti ohitella jonoissa laitteisiin. Välimatkat siellä ovat todella pitkiä, joten pystymme liikkumaan oikeastaan ainoastaan autoilla.

Mikä on pelipaikkasi joukkueessa?

Orlandossa pelaan kulmapuolustajaa ja laitahyökkääjää, koska kulmapuolustajia on todella monta ja laitahyökkääjiä liian vähän. Sanotaan vitsinä, että suurin osa kulmapuolustajista on ”epäonnistuneita” laitahyökkääjiä, joten se hyökkäyksen pelipaikka on suurimmalle osalle tuttu.

Vastassa on muun muassa meksikolaisia joukkueita ja Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien joukkue. Miltä tuntuu päästä pelaamaan näitä maita vastaan?

Ei mitenkään erikoiselta, vaikka suurin osa viime vuoden Orlandon matkan kokeneista pelaajista sanoo, että meksikolaiset on todella nopeita. Toisaalta mikä muka voisi olla väsymyksestä ärtynyttä suomalaista vaarallisempaa?

Mitä muuta odotat matkalta?

Odotan erityisesti matkaamme NFL-peliin, Tampaan. Odotan myös sitä, että pääsen shoppailemaan.

Miten koulussa suhtauduttiin tähän matkaan?

Opettajat suhtautuivat yllättävän iloisesti lähtööni, en tiedä johtuiko tämä niin iki-ihanasta käytöksestäni koulussa, vaiko siitä, että tämä on viimeinen vuoteni peruskoulussa. Kokeita ei matkan ajalle onneksi ajoittunut, vaan tein kokeet ennen matkaamme. Läksyt ja tehtävät kyselin etukäteen ja teen ne matkan jälkeen.

Tällaiselle matkalle pääseminen on varmasti ison ponnistuksen tulos, koska pelimatkalle kertyy hintaa yli 2 300 euroa. Ketä haluat kiittää tästä mahdollisuudesta?

Haluaisin kiittää perhettäni ja sukulaisiani sekä erityisesti isäni hankkimia yksityishenkilö- ja yrityssponsoreita, jotka ovat mahdollistaneet matkan rahallisesti.

 

Lue lisää suomalaisjoukkueen Orlandon matkasta TÄSTÄ.

 

Katso myös:

Viikon vieras: Kai Lindblad

Viikon vieras: Mika Eloranta

Viikon vieras: Pekka Utriainen

Viikon vieras: Auli Vanhoja

Viikon vieras: Roope Noronen