Suomalaispelaajat menestyneet high school -sarjoissa

2.12.2017 klo 09:00


Antto Toivio
Antto Toivio
Santeri Valpas
Santeri Valpas
Otto Laakkonen
Otto Laakkonen
Onni Soinen
Onni Soinen
Viljami Rautavirta
Viljami Rautavirta
Rasmus Ruuska
Rasmus Ruuska
Aleksi Olavuo
Aleksi Olavuo
Jesper Korkalainen
Jesper Korkalainen
Eelis Hakovirta
Eelis Hakovirta
Santtu Kiljunen
Santtu Kiljunen
Roope Niskanen
Roope Niskanen
Lamin Latikka
Lamin Latikka

Neljätoista suomalaisnuorukaista on pelannut high schooleissa ympäri USA:ta. Heidän joukkueistaan lähes kaikki ovat päässeet mukaan play off -otteluihin.

Jenkkifutareita on lähtenyt USA:n yksityiskouluihin ja yleisiin high schooleihin vuosien varrella satojen pelaajien joukko. Vaihto-oppilasvuoden yksi hienoimpia kokemuksia on olla mukana perjantai-iltojen otteluissa. Tämän vuoden suomalaisista pelaajista lähes kaikki etenivät joukkueensa kanssa play off -vaiheeseen sarjassaan. Suomalaiset osallistuivat yhdentoista eri osavaltion high school -sarjoihin. Yhdysvalloissa osallistuu vuosittain yli miljoona pelaajaa amerikkalaisen jalkapallon high school sarjoihin. Joukkueita on noin 16 000.

Oulu Northern Lightsin kasvatti Antto Toivio pelaa jo kolmatta vuotta high schoolissa Tenneseen Chattanoogassa. McCallien riveissä pelinrakentajana aloittanut Toivio siirtyi täksi kaudeksi puolustuksen takakentälle. Joukkue eteni play off -vaiheeseen, mutta hävisi välieräottelun Brentwood Academylle 28-6 ja finaali jäi haaveeksi. 9-4 recordin McCallie on rankattu 2017 Div III 3A kokoluokassa osavaltion kuudenneksi.

Samassa konfrenssissa pelaa tenneseeläinen Baylor high school, jonka riveissä on pelannut Helsinki Roostersin keskushyökkääjä Santeri Valpas. Valpas on juossut useita maaleja koulun junior varsity -joukkueessa ja pelannut jonkin verran myös ykkösjoukkueessa. Joukkue hävisi tiukan neljännesvälierätaistelun Montgomery Bell Academya vastaan 14-7.

Governor's Academy pelaa kahdeksan ottelua kovatasoisessa Independent School Leagueta Massachusettsin Byfieldissa.Varsity joukkueessa kolmatta vuotta pelaava Roostersin Otto Laakkonen on pelannut laitahyökkääjänä ja potkaisijana. Kaudella 2017 Laakkonen on keskittynyt pelkästään potkaisijan rooliin. Joukkueen kausi oli voitollinen recordin ollessa 6-2. Kausi päättyi 23-21 voiton Belmont Hillistä.

Georgialaisen Rabun Gapin kaupungin high school -otteluissa on ollut tarjolla harvinainen suomalaisnäky. Espoo Wolverinesin Onni Soininen, Viljami Rautavirta sekä Tampere Saintsin Rasmus Ruuska ovat pelanneet perjantai-iltaisin Rabun Gap-Nacoochee Eaglesin väreissä. Joukkue pääsi ensimmäiselle play off -kierrokselle tällä kaudella, mutta hävisi north-carolinalaiselle Southlake Christianille 30-17.
Eaglesin taklauksista aimomäärän on tehtaillut suomalainen tukimieskaksikko Onni Soininen ja Viljami Rautavirta. Toista vuotta Rabun Gapissa pelaava Onni Soininen on taklannut 11 ottelussa peräti 103 kertaa. Lisäksi hän on pelannut keskushyökkääjänä ja tehnyt yhden maalin. Soininen valittii tukimieheksi All-Conference ykkösjoukkueeseen.
Viljami Rautavirralla on kolmas vuosi käynnissä rapakon takana. Viljamilla on ollut iso rooli joukkueen keskimmäisenä tukimiehenä. Hän on pelannut myös kahdessa ottelussa pelinrakentajana. Kaudella hän kirjautti yhdessätoista ottelussa yhteensä 72 taklausta, joista 5+8 ottelussa Ashvilleä vastaan. 
Rasmus Ruuska on ajanut itseään joukkueeseen laitahyökkääjän ja takamiehen rooleissa. Ruuska on potkinut Eaglesin lentopotkut hyvällä 31.0 jaardin keskiarvolla.

Espoo Wolverinesin Aleksi Olavuo pelasi viime kauden Somerset-Berkley Regional high schoolissa, josta hän siirtyi täksi kaudeksi New Yorkin osavaltiossa sijaitsevaan prep schooliin Trinity-Pawlingiin. Olavuolla on ollut kova kausi takanaan ja hän on pelannut kahteen suuntaan sentterinä ja nose guardina. Olavuo kirjasi yhdeksässä ottelussa 15 taklausta yhden säkityksen. Koulun voittosaldoksi muodostui 6-2 ja Trinity-Pawling eteni Mike Atkins NEPSAC Bowl:iin ja voitti siinä Deerfield Academy 23-7.

Vantaa TAFT:in pelinrakentaja Jesper Korkalainen pääsi kovaan Linslyn high schooliin Wheeling West Virginiaan. Linsly Cadets pelalsi vahvan kauden ja voittivat OVAC 2A-sarjan mestaruuden. Joukkue on pelannut menestyksekkään 9-2-1 kauden. Korkalainen pelasi junior varsity joukkueen kaikki ottenalut aloittavana pelinrakentaja (saldo 4-2). Varsity joukkueessa hän pääsi pelaamaan pelinrakentajana seitsemässä ottelussa kauden aikana. Lisäksi Korkalainen pelasi varsityssa WR ja CB:n pelipaikoilla sekä erikoisjoukkueissa useilla paikoilla. Joukkueen hyökkäys paukutteli yhteensä 315 pistettä. Linsly Cadets pelasi kauden päätteeksi sarjan ulkopuolella luokkaa korkeammalla tasolla olevalle pennsylvanialaiselle Kiski Schoolille häviten 58-20. Hienosti sujunut kausi nosti Linslyn sijalle 24 osavaltiossaan. 

Turku Trojansin lupaava tukimies Eelis Hakovirta taklaili kauden minnesotalaisen Robbinsdale Armstrongin varsity joukkueessa. 5A kokoluokan high school hävisi ensimmäisen kierroksen playoff ottelun Blainea 59-21.

Rasmus Kontio on hakenut kokemusta high school futiksesta Texasin Austinista. St. Stephen's Episcopalin joukkueessa pelannut Porvoo Butchersin takamies on ollut varsin monipuolisessa roolissa. Puolustuksen takakentän ja laitahyökkääjäroolien lisäksi hän on palautellut palloja ja antanut pitkiä aloitussyöttöjä. Joukkueen kausi päättyi voittojen ja häviöiden suhteen tasatilanteeseen 4-4.

Wisconsinilaisen Southern Door high schoolin riveissä pelasi linjapuolustaja Santtu Kiljunen Helsinki Roostersista. Myös Kiljusen joukkue eteni todella pitkälle. Eagles voitti oman konfrenssinsa kolmatta kertaa peräkkäin. Osavaltion 5A koulujen play offsien ensimmäisellä kierroksella  Southern Door hävisi kotonaan  Laconialle 26-14. Kiljunen jatkaa urheilu-uraansa painijoukkueessa.

Linjapuolustaja Juho Säde Espoo Wolverinesin miehistöstä viettää vaihto-oppilasvuottaan perinteisellä amerikan-suomalaisten alueella Michiganissa. West Iron County voitti Lake Linden-Hubbellin 35-26 play off ottelukierroksella 1. Koulun record oli 4-5 kuluneella kaudella. Säteen pelikavereina löytyivät niin Peter Heikkinen kuin James Tuovila. 

Kempeleläinen Roope Niskanen on ylittänyt uutiskynnykset koulunsa iowalaisen Audubon Wheelersin potkaisijana. Niskanen on rikkonut Iowan osavaltion lukioennätyksen yhdessä ottelussa 13 onnistuneella lisäpistepotkulla. Niskanen on harjoituksissa onnistunut tekemään potkumaalin 65 jaardista eli 59,43 metristä. Ottelutilanteessa pisin Niskasen tekemä potkumaali on tähän mennessä ollut 46 jaardia. 58 jaardinen osui tolppaan. 8-miehen futista pelaava Audobon meni pitkälle Iowassa. Joukkue voitti 11 ottelusta 10 ja eteni osavaltion play offseihin, jossa kuitenkin hävisi Harris-Lake Park 36-26. Uutinen Niskasesta Iltasanomissa.

Vaasa Vikingsin kasvastti Lamin Latikka pelaa toista vuotta St. Johnsbury Academyssa, joka sijaitsee Vermontin osavaltiossa.  Latikka on pelannut sisempää laitahyökkääjää sekä linjassa endiä. Kauden aikana hän on onnistunut  niin maalin teossa kuin säkityksessä. St. Johnsbury oli suorastaan ylivoimainen sarjassaan ja voitti kaikki 11 otteluaan. Play off -otteluissa kukistuivat Champlain Valley Unionin 31-14 ja Bellows Free Academyn 37-9. Kutkuttavan jännittävässä Vermontin osavaltion mestaruusottelussa Hartford hävisi 33-32. Hartford oli muutaman jaardin päässä maalialueelta 10 sekuntia ennen ottelua, mutta maalilinjapuolustus kesti loppurynnistyksen.