Suomalaisjoukkue Blue Lions voittoon Pop Warner Super Bowlissa Orlandossa

11.12.2017 klo 12:00Saalista Atlantin länsipuolelta.
Saalista Atlantin länsipuolelta.
Portti urheiluhulluuteen eli ESPN Wide World of Sports -kompleksiin, jossa Blue Lions vietti valtaosan 1,5 viikon matkastaan.
Portti urheiluhulluuteen eli ESPN Wide World of Sports -kompleksiin, jossa Blue Lions vietti valtaosan 1,5 viikon matkastaan.
Päävalmentaja Seppo Evwaraye Tampa Bay Buccaneersin kotistadionilla Raymond James Stadiumilla.
Päävalmentaja Seppo Evwaraye Tampa Bay Buccaneersin kotistadionilla Raymond James Stadiumilla.
Joulun on saapunut myös Disney Worldiin.
Joulun on saapunut myös Disney Worldiin.
Yhteiskuvassa EAFL Falconsin kanssa.
Yhteiskuvassa EAFL Falconsin kanssa.
Yhteiskuvassa meksikolaisten kanssa päätösottelun jälkeen.
Yhteiskuvassa meksikolaisten kanssa päätösottelun jälkeen.

Kolme ottelua – kolme voittoa. Matkalla kaatui kaksi meksikolaisjoukkuetta ja Arabiemiraatit.

Toista kertaa maailman suurimpaan jenkkifutistapahtumaan, Pop Warner Super Bowliin osallistunut suomalaisjoukkue Blue Lions saapuu tiistaina takaisin Suomeen mestaruussymbolien eli kultamitalien ja pokaalin kanssa. Varsity-sarjassa eli 15-vuotiaissa pelannut suomalaisjoukkue voitti Orlandossa pelatussa kansainvälisessä turnauksessa kaikki kolme otteluaan ja valloitti näin ykkössijan. Suomalaisen jenkkifutiksen korkea taso tiedetään ja tunnustetaan jälleen maailmalla vähän paremmin.

– Turnaus oli kokonaisuudessaan mahtava kokemus. Oli reilusti helpompaa toimia, kun tiesimme miten täällä asiat pyörii ja kun mukana oli pelaajia myös viime vuoden joukkueista.

Joulukuussa 2016 Suomesta osallistui turnaukseen joukkue sekä 13- että 15-vuotiaiden sarjoihin. Nuorempaan ikäluokkaan ei tänä vuonna joukkuetta saatu kasaan, mutta vanhemman ikäluokan joukkueen 27 pelaajasta reilu neljännes oli mukana jo vuosi sitten. Ja myös muun muassa päävalmentaja Evwaraye sekä joukkueenjohtaja Henri Kurki ovat nyt jo "veteraaneja" turnauksen suhteen.

Suomalaisosasto matkasi paikan päälle Reykjavikin kautta lentäen perjantaina 1. joulukuuta. Viikonloppu sujui aikaeroon ja ilmastoon totutellessa ja kuvioita viimeistellessä. Maanantaina vastassa oli Mexico Cityn joukkue, joka kaatui suomalaisten käsittelyssä niukasti 14–13.

Sisukkuutta Blue Lions osoitti myös torstaina, kun vastassa oli Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien joukkue EAFL Falcons. Pitkään tappiolla ollut suomalaisjoukkue ei missään vaiheessa antanut periksi ja taistelu myös tuotti tulosta. Peli kääntyi ja lopulta toinen voitto kirjattiin lukemin 22–13.

 

"Energistä ja varmaa suorittamista"

Kahden voiton siivittämänä panos päätösottelussa oli selvä: mikäli meksikolainen Quaretaro voitettaisiin, olisi Blue Lions turnauksen voittaja. Vastus ei ollut helppo, sillä myös Quaretaro oli voittanut kaksi ensimmäistä otteluaan.

– Jo ennen ottelun alkua oli selvää, että pelaajat olivat erittäin keskittyneitä ja oikealla lailla latautuneita finaaliotteluun, Evwaraye kertoo. – Alkulämmöt, yksilö- ja joukkuesessiot – kaikki vedimme erittäin kovalla sykkeellä.

Ja kun peli alkoi, lataus näkyi myös kentällä. Puolustus piti meksikolaisten nopean hyökkäyksen kurissa varmalla taklauspelillä ja kurinalaisella liikkumisella. Hyökkäyksessä Julius Sarimo heitti maalin kahdesti Arttu Pajariselle ja kun Tapolan veljekset – Arttu ja Oskari – tekivät kumpikin kuusi pistettä, karkasi Suomi selvään johtoon. Arttu Tapola teki kuusi pistettään juoksutouchdownilla ja Oskari potkimalla kaikki kolme lisäpistettä haarukkaan. Lisäpistepotkuista sai turnauksessa kaksi pistettä, joten Oskari Tapolan varmat potkut olivat Blue Lionsille todella tärkeitä.

Vielä kerran meksikolaiset kuitenkin onnistuivat vaarallisuuttaan näyttämään, sillä Quaretaron palauttaja kuljetti yhden aloituspotkun suoraan suomalaisten maalialueelle. Enempää vastustajien pisteitä ei kuitenkaan enää nähty ja peli päättyi Blue Lionsille 24–6.

– Suoritus oli monen pelaajan osalta erittäin energistä ja varmaa, Evwaraye iloitsee. – En usko, että kukaan missään vaiheessa epäili ettemmekö ottelua voita. Olimme parempi joukkue ja pelasimme turnauksen parhaan pelimme oikeaan aikaan.

 

360 asteen kokemus

Puolitoista viikkoa Floridassa tarjoaa monenlaista näkökulmaa koko yhdysvaltalaiseen kulttuuriin. Pelkästään vihreiden kenttien ja urheiluvirikkeiden täyttämä ESPN Wide World of Sports –kompleksi oli monelle elämys. Kun tätä vielä ryyditettiin Disney World –passeilla, yhteisellä kansainvälisellä juhlalla, Tom Shawn juoksuklinikalla ja jättimäisillä ostoskeskuksilla oli luvassa elämyksiä myös jenkkifutiksen ympärillä. Sunnuntaina suomalaisjoukkue suuntasi mestareina katsomaan Tampa Bay Buccaneersin ja Detroit Lionsin välistä NFL-ottelua, johon Evwaraye oli kontaktiensa kautta saanut järjestettyä erikoisliput. Siniset leijonat olivat voittajia myös sunnuntaina, sillä Lions haki voiton Tampasta lukemin 21–24.

Toista kertaa suomalaisjoukkueen valmennuksessa mukana ollut Evwaraye uskoo, että Pop Warner Super Bowliin osallistuminen tarjoaa myös jatkossa elämyksiä niille, joille mahdollisuus matkaan järjestyy.

– Toivon, että saamme turnauksen myös ensi vuonna kalenteriin ja näin ollen matkasta vuotuisen. Suosittelen turnausta vilpittömästi kaikille, jotka siihen taloudellisesti pystyvät.

Orlandossa pelannut Blue Lions harjoitteli kesällä ja syksyllä yhdessä U15-kehitysmaajoukkueen kanssa, mutta Floridaan suunnanneet pelaajat vastasivat matkakustannuksista itse. Pelaajakohtainen hinta turnauksesta oli hieman yli 2 000 euroa.

 

Jatkossa vieläkin suurempi kansainvälinen turnaus?

Kansainvälisen turnauksen voittoon junior varsityn eli 13-vuotiaiden sarjassa pelasi meksikolainen Oro y Azul -joukkue. Kansainvälisen turnaus pelataan samassa yhteydessä, kun yhdysvaltalaiset pelaavat oman perinteikkään Pop Warner Super Bowlin, jossa mukana PW-joukkueita eri osavaltioista sekä myös Dance & Cheer –ryhmiä ympäri Yhdysvaltoja. Kaiken kaikkiaan Orlandossa oli kisaajia yli 17 tuhatta. Pop Warner Super Bowl oli järjestyksessään 61.

– Tämä tapahtuma paranee vuosi vuodelta, kommentoi kansainvälistä turnausta vuodesta 2010 järjestämässä ollut Global Footballin Patrick Steenberge. – Kiitos kuuluu kaikille valmentajille ja vanhemmille, jotka auttoivat järjestelyissä ja tarjosivat näille nuorille mahdollisuuden osallistua tähän tapahtumaan.

– Mukana olleiden maiden lisäksi tapahtumassa kävi edustajia useista muista maista katsomassa henkilökohtaisesti, mistä kansainvälisessä turnauksessa on kyse, Steenberge jatkaa. – Uskon, että vuonna 2018 osallistujia on jälleen enemmän.

Jo ennen tämän vuoden turnausta oli Pop Warner Super herättänyt kiinnostusta muun muassa Ruotsissa, Saksassa, Kiinassa ja Japanissa, joten nähtäväksi jää kuinka kansainvälistä meininkiä Floridassa vuoden päästä on. Suomessa joukkueiden (13-vuotiaat ja 15-vuotiaat) kartoittaminen käynnistyy keväällä.

 

Kansainvälisen turnauksen tulokset, 15-vuotiaat:

Finland Blue Lions – Queretaro 24– 6

Oro y Azul – EAFL Falcons 20–0

Team Mexico – Panteras 14–14

Queretaro – Panteras 12–6

Finland Blue Lions – EAFL Falcons 22–13

Oro y Azul – Team Mexico 14–6

Panteras – EAFL Falcons 31–13 

Finland Blue Lions – Team Mexico 14–13

Queretato – Oro y Azul 27–8

 

Lopullinen sarjataulukko:

Finland Blue Lions 3-0

Queretaro 2-1

Oro y Azul 2-1

Panteras 1-1-1

Team Mexico 1-1-1

EAFL Falcons 0-3

 

Katso tästä tunnelmia kansainvälisestä turnauksesta