Viikon Vieras: Mikko Toiminen

15.12.2017


Vaahteraliiga-kausi 2017 päättyi Mikko toimisen osalta Suomen mestaruuteen.
Kuva: Jarmo Vehkomäki
Vaahteraliiga-kausi 2017 päättyi Mikko toimisen osalta Suomen mestaruuteen. Kuva: Jarmo Vehkomäki
Toiminen (oik.) voitti Oskari Riihiojan ja Hannu Kulmalan kanssa keväällä sumopainin EM-kisoissa joukkuepronssia.
Kuva: Suomen Sumoliitto
Toiminen (oik.) voitti Oskari Riihiojan ja Hannu Kulmalan kanssa keväällä sumopainin EM-kisoissa joukkuepronssia. Kuva: Suomen Sumoliitto
Murcia Cobras sijoittui tänä vuonna Espanjan liigassa neljänneksi. Loppuottelupaikkakaan ei ollut kaukana, sillä hallitseva mestari Badalona Dracs voitti tiukassa välierässä Murcian lukemin 21–13.
Murcia Cobras sijoittui tänä vuonna Espanjan liigassa neljänneksi. Loppuottelupaikkakaan ei ollut kaukana, sillä hallitseva mestari Badalona Dracs voitti tiukassa välierässä Murcian lukemin 21–13.

Linjamies siirtyy Espanjan liigan Murcia Cobrasiin mutta mielessä ovat myös sumopainin EM-kisat.

Mikko Toimisen ura jatkuu tammikuussa Espanjan pääsarjassa eli Liga National de Futbol Americanassa. Helsinki Roostersissa viimevuosina kultaa huuhtonut sentteri siirtyy Murcia Cobrasin hyökkäyslinjaan.

Toiminen on edustaa 2010-luvun ennakkoluulotonta urheiluseikkailijaa. Valmistautuminen uuteen kauteen on sujunut tinkimättä ja määrätietoisesti - "Jottei tule heti turpaan", kuten Toiminen asian ilmaisee. Samalla uusi kulttuuri, vieras ympäristö ja kaikki puoliammattimaisuuteen liittyvät seikat sekä Toimisen useasti mainitsema lämpö houkuttelevat nekin linjamiestä Murciaan.

Vuosi 2017 oli Toimiselle menestyksekäs. Aloituskokoonpanossa hän oli mukana Roostersin hyökkäyksen linjassa, joka raivasi Jaycen Spearsille ja Karri Pajariselle huikeita jaardimääriä. Ennen keväistä Pohjois-Euroopan liigan voittoa ja syyskuista Vaahteramaljan voittoa Toiminen ehti hankkimaan menestystä myös sumotatamilla. Tbilisissä, Georgiassa painituissa EM-kisoissa sumotori Toiminen sijoittui 23-vuotiaiden avoimessa sarjassa hopealle ja yleisessä joukkuekilpailussa saalisti Suomen joukkueessa pronssia.

Ensi kaudelle päätähtäin on nyt kuitenkin Murcia Cobrasissa. Sumokisat riippuvat aikataulusta, eikä Vaahteraliigaa Toiminen vielä mieti.

 

Mitä kautta kontakti Espanjaan syntyi?

Laitoin Europlayers.com sivustolla viestiä yli 20:een seuraan ympäri Eurooppaa, joista muun muassa Murcia Cobras vastasi nopeasti ja päästiin saman tien yhteiselle aaltopituudelle.

Murcia on vähän Helsinkiä pienempi kaupunki Välimeren rannalla kaakkois-Espanjassa, suunnilleen Malagan ja Valencian puolivälissä. Mitä tiedät kaupungista, johon muutat?

Sen tiedän, että siellä on lämpimämpi kuin Suomessa. Olen joitain kuvia katsonut ja googlannut paikalliset urheilujoukkueet läpi, mutta muuten mennään ihan turistina kaupunkiin ja lähdetään tutkimaan.

Kaudella 2017 Murcia Cobras sijoittui runkosarjassa neljänneksi. Minkälainen joukkue Murcia on? Onko joukkueella julkista tavoitetta ensi kaudelle?

Koen että Murcia Cobras on varmasti sarjan nälkäisin joukkue koska he olivat erittäin lähellä Espanjan finaalia viime vuonna. Julkisesta tavoitteesta en tiedä, mutta voittamaan lähdetään niin kuin aina!

Suomessa on vuosien saatossa pelannut espanjalaisia pelaajia ja lähes vuosittain myös suomalaispelaajia on käynyt pelaamassa Espanjan pääsarjassa. Miten arvioisit kyseisen pääsarjan tasoa?

Espanjan pääsarjan taso on selkeästi heikompi kuin Suomessa Vaahteraliigan taso, mutta ei voi takki auki lähteä, ettei tule suoraan turpaan.

Mitä Liga National de Futbol Americanalta voidaan kaudelta 2018 odottaa? Jatkuuko Badalona Dracsin valtakausi vai joko barcelonalaisille löytyy haastaja?

Tottakai löytyy haastajia! Jokainen valtakausi loppuu joskus ja toivon että Cobras pääsisi nostamaan kannua 2018 kesällä!

Kausi alkaa tammikuun puolivälin jälkeen. Miten vuotesi etenee siihen asti: Milloin siirryt Espanjaan? Miten harjoittelet?

Espanjaan olisi lähtö tammikuun alussa ja siihen asti käyn juoksuharjoituksissa Helsinki Roostersin kanssa, punttisalilla käyn 3-5 kertaa viikossa sekä olen menossa Kotka Eaglesin leirille hakkaamaan varusteet päällä pahimmat ruosteet pois kropasta ennen lähtöä.

Luvassa on vähintäänkin puoliammattilaiselämää kevään aikana. Mitä muuta odotat uudesta pelikaupungistasi kuin pelaamista? Mitä aiot vapaa-ajallasi tehdä? Opiskeletko? Miten espanjan kieli sinulta sujuu?

Odotan eniten lämpöä mitä Suomessa ei ole tarjolla moneen kuukauteen! Vapaa-ajalla ajattelin opiskella vähän lisää espanjaa sekä yrittää ystävystyä paikallisten kanssa niin saa parempia vinkkejä kun normaaleista turistioppaista ja maakuntamatkailua sekä huippuliigojen pallopelejä olisi kiva nähdä!

Kausi loppuu viimeistään touko-kesäkuun taitteessa. Pelaatko sen jälkeen vielä Vaahteraliigassa?

Kausi saattaa jatkua Suomessa vielä Espanjan jälkeen, mutta en tiedä vielä jaksanko. Katsotaan sitä sitten kesäkuussa kun ollaan vähän viisaampia!

Sinut tunnetaan myös maajoukkuetason sumo-painijana. Jatkuuko sumotorin urasi myös Espanjassa?

Sumotorin ura jatkuu mahdollisuuksien mukaan. Huhtikuun lopussa olisi EM-kisat Bulgariassa, mutta en tiedä pääsenkö sinne kilpailemaan vai onko meille juuri tärkeimmät pelit silloin ja totta kai menen jos lupa myönnetään.

 

Katso myös:

Viikon vieras: Kai Lindblad

Viikon vieras: Mika Eloranta

Viikon vieras: Pekka Utriainen

Viikon vieras: Auli Vanhoja

Viikon vieras: Roope Noronen

Viikon vieras: Joona Mustikkamaa

Viikon vieras: Fanni Mikkonen

 

Viikon Vieras -palsta jää joulutauolle. Seuraava Viikon Vieras pääsee ääneen 19. tammikuuta.