Yhdeksän suomalaispelaajaa lähtee Team Nordicin mukana Yhdysvaltoihin

20.12.2017

Alla Dallasin matkustavien suomalaispelaajien ikäkausimaajoukkueiden pelaajakortit pelipaikkavalmentajien luonnehdinnoilla varustettuna.
Alla Dallasin matkustavien suomalaispelaajien ikäkausimaajoukkueiden pelaajakortit pelipaikkavalmentajien luonnehdinnoilla varustettuna.

Tuomas Heikkinen, Team Nordicin puolustuksen koordinaattori
Tuomas Heikkinen, Team Nordicin puolustuksen koordinaattori

Pohjoismaiden yhteisjoukkue pelaa tammikuussa Dallasissa Team USA:ta vastaan

Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan jenkkifutisvoimat yhdistyvät tammikuussa, kun yhteispohjoismainen joukkue Team Nordic matkustaa Yhdysvaltoihin ja kohtaa Team USA:n eli yhdysvaltalaisista nuorista kootun joukkueen. Ottelu pelataan Dallasissa NFL-joukkue Dallas Cowboysin kotiareenalla AT & T Stadiumilla 12. tammikuuta.

Linkki videostreamiin

Suomalaispelaajia Team Nordiciin on valittu yhdeksän:

Nimi:

Pelipaikka

cm

kg

Synt.

seura -17

Mikko Behm

DB

187

90

1999

Pori Bears

Markus Haapasaari

WR

178

75

1998

Helsinki Wolverines

Teemu Hukkanen

LB

185

85

1998

Sipoo Bulldogs

Tuomas Hvitfelt

OL

184

130

1998

Turku Trojans

Aleksi Kylli

LB

180

90

1999

Helsinki Wolverines

Viljo Lempinen

DB

184

79

1999

Helsinki Roosters

Jere Saranpää

OL

182

104

2001

Seinäjoki Crocodiles

Edward Vesterinen

DL

191

110

2000

Helsinki Roosters

Juuso Voutilainen

OL

197

130

1999

Helsinki Wolverines

 

Pelaajien lisäksi Suomesta mukaan lähtee miesten maajoukkueen päävalmentaja Tuomas Heikkinen, joka toimii Team Nordicin puolustuksen koordinaattorina.

Tammikuun tapahtuma on osa niin sanottua International Bowl –viikkoa, jolloin USA:n eri ikäkausijoukkueet pelaavat kanadalaisia ikäkollegoitaan vastaan. Pohjoisesta saapuvat provonssijoukkueet siis kohtaavat eri kriteerein vastaan valikoituneita jenkkijoukkueita. Kaikki ottelut pelataan Cowboysin kotinurmella, jossa käy viikon aikana melkoinen kuhina.

– USA:n pelaajat koostuvat niin sanotuista korkean profiilin high school -pelaajista, jotka tulevat syksyllä päätymään isoihin yliopistoihin. Taso noissa peleissä on siis todella kova, Heikkinen taustoittaa tapahtumaa.

Euroopasta on historian saatossa kerätty erinäisien Team Europe tai World Team nimikkeiden alle joukkueita, jotka sitten ovat kohdanneet USA:n veljiä. Nyt jalkeille polkaistun Team Nordicin takana ovat Heikkisen mukaan Tanskan lajiliiton eli DAFF:n Lars Carlsen, Ruotsin lajiliiton eli SAFF:n Thomas Ahlberg sekä SAJL:n Roope Noronen.

– Kolme vuotta sitten pelattiin edellisen kerran eurooppalaisella joukkueella USA:laisia vastaan. Tuolloin yhdysvaltalaisten joukkue oli nimeltään Team USA Select, jossa oli ilman scholarshipiä jääneitä pelaajia.

– Nyt vastaan asettuva porukka voi olla käytännössä mitä tahansa. Yhdysvalloissa on noin 4 miljoonaa high school -pelaajaa, joten he määrittävät tason.

 

Tarjolla huippuvalmennusta ja näytönpaikkoja

Yhteispohjoismainen joukkue on kerätty kesällä Tanskassa U19 -EM-kisoissa pelanneista pelaajista ikäkausimaajoukkueiden valmennuksen suosittelemina. Lisäksi eri maissa on kartoitettu osaamista ja potentiaalisia pelaajia paikallisesti. Muun muassa laitahyökkääjä Markus Haapasaarella palloa tulee heittämään kovan luokan pelaaja, sillä ruotsalainen Michael Cox on juuri pelannut high schoolin senior -vuotensa Yhdysvalloissa, Heikkisen mukaan ”korkeimmalla mahdollisella high school -tasolla”.

– Joukkue koottiin käytännössä niin, että soveltuvat pelaajat saivat kutsun joukkueeseen, minkä jälkeen nämä lahjakkaat nuoret otettiin mukaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Eli kun yhden pelipaikan osalta kiintiö oli täynnä, ei ilmoittautumisia enää otettu vastaan, Heikkinen kertoo prosessista. – Kaiken kaikkiaan asiat ovat tapahtuneet viime viikkoina todella nopeasti.

Nopeasti tulee asioita tapahtumaan myös tammikuun alussa. Team Nordicin päävalmentaja, yhdysvaltalainen Jim Criner omaa 50-vuotisen valmennuskokemuksen ja tietää miten joukkue valmistetaan otteluun. Muun muassa 2013 Suomessa valmentajia kouluttamassa käynyt Criner on urallaan toiminut Yhdysvalloissa suurten yliopistojen kuten Boise Staten ja Iowa Staten päävalmentajana. 90-luvun lopussa hän toimi NFL Europe -joukkue Scottish Claymoresin päävalmentajana.

Hyökkäyksen linjan Tuomas Hvitfelt, Jere Saranpää ja Juuso Voutilainen pääsevät huippuoppiin, sillä linjavalmentaja Mike Barry on valmentanut aiemmin muun muassa NFL-joukkue Detroit Lionsin hyökkäyksen linjaa.

Uudemmille lajin seuraajille lienee valmentajista tutuin saksalainen Björn Werner, joka varattiin ensimmäisellä kierroksella Indianapolis Coltsiin vuonna 2013. Werner toimii Edward Vesterisen ja muiden linjapuolustajien valmentajana.

 

Luvassa intensiivinen viikko

Pohjoismainen joukkue suuntaa Yhdysvaltoihin sunnuntaina 7. tammikuuta. Ottelu USA:n joukkuetta vastaan pelataan perjantaina 12. päivä. Heikkinen tietää, että edessä on iso savotta.

– Tämä peli osuu pelaajien kannalta täysin keskellä off seasonia ja lisäksi on otettava huomioon aikaero, joka lennosta syntyy. Fyysisen kuormittavuuden suunnitelman mukaan lähdemme kevyesti liikkeelle, jotta totumme paikalliseen aikaan.

– Ja fysiikan lisäksi täytyy pitää mielessä, että omaksuttavien asioiden määrä lyhyessä ajassa on valtava. Vaikka pelikirjat toimitetaankin pelaajille etukäteen, on edessä paljon opiskeltavaa.

Kokenut valmentaja kuitenkin tietää, että tuleva projekti tulee antamaan paljon sekä lajille että erityisesti pelaajille itselleen.

– Lajin kannalta olisi tietysti hienoa, että saataisiin rakennettua tästä traditio päästä antamaan näyttöjä. Pelaajille on hieno tilaisuus päästä mitattavaksi – uskoisin, että se on suuri motivaattori. Tämä on suuri etu meidän nuorille pelaajille.

– Ja onhan tämä tietysti elämänkokemuksena hieno. Jo pelkästään se, että pääsee pelaamaan Cowboysin kotistadionilla. Ja Teksas on USA:ssa jenkkifutiksen kehto. Amerikkalainen jalkapallo on siellä uskonto.

Voisiko joku suomalaispelaajista vakuuttaa tulevalla matkalla yhdysvaltalaisia kykyjenetsijöitä?

– Täysin mahdollista. USA:n koulujen rekrytoijissa saattaa herättää huomiota jo ihan sopivien ihmisten näkemänä, mutta sen lisäksi myös tällaisesta ottelusta saatava pelinauha on vahva käyntikortti. USA:ssa herättää paljon kysymyksiä, miten eurooppalaiset pärjäävät jenkkejä vastaan. Jos menet Amerikkaan ja voitat amerikkalaisen ei kukaan enää epäile.