Chris Mulumba on vuoden amerikkalaisen jalkapallon pelaaja 2017

21.12.2017 klo 09:00


Chris Mulumba pelaa Colorado Buffaloesissa vielä kaudella 2018.
Chris Mulumba pelaa Colorado Buffaloesissa vielä kaudella 2018.
Chris Mulumba palkinnon kera.
Chris Mulumba palkinnon kera.

Vuodesta 2014 asti Yhdysvalloissa asunut linjapuolustaja saapuu viettämään joulua Suomeen.

Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto on valinnut Colorado Buffaloesin Chris Mulumban, 25, vuoden 2017 parhaaksi suomalaiseksi amerikkalaisen jalkapallon pelaajaksi. Ensimmäistä kauttaan Yhdysvalloissa korkeimmalla yliopistotasolla, NCAA:n I-divisioonassa pelaava Mulumba nousi heti tulokaskaudellaan Buffaloesin puolustuksen linjan aloituskokoonpanoon ja kuului joukkueensa runkopelaajiin.

Kauden 2017 aikana Mulumba keräsi 12 ottelussa linjapuolustajaksi komean taklausmäärän pysäyttäen vastustajan pallonkantajia 33 kertaa.

 – Tuntuu erittäin hyvältä saada tällainen huomionosoitus, toteaa Mulumba valinnastaan. – On hienoa, että vuosien kova työ on tuottanut tulosta ja nyt se huomataan.

Helsinki Roostersissa amerikkalaisen jalkapallon 2009 aloittaneella Mulumballa on takanaan menestyksekäs urheilu-ura myös judossa, jossa hän voitti juniorisarjoissa muun muassa Pohjoismaiden mestaruuden. Mäkelänrinteen Urheilulukiossa amerikkalaiseen jalkapalloon tutustunut Mulumba nousi nopeasti amerikkalaisen jalkapallon nuorten nuorten maajoukkueisiin ja oli voittamassa Suomen mestaruutta eli Vaahteramaljaa vuonna 2012.

Tämän jälkeen jenkkifutis vei miehen ensin suorittamaan varusmiespalvelusta Urheilujoukkoihin ja seuraavana vuonna Yhdysvaltoihin Chabot Collegeen. Mulumban kyvyt huomattiin myös Kaliforniassa nopeasti, ja Chabot vaihtui jo ensimmäisen vuoden jälkeen astetta suurempaan Diablo Valley Collegeen. Uudessa yliopistossa Mulumba keräsi yhdessä ottelussa parhaimmillaan 17 taklausta ja kauden päätteeksi hänet valittiin konferenssin tähdistöön. Tässä vaiheessa maan huippuyliopistot kiinnostuivat suomalaisesta.

Harjoitteluun ja opiskeluun panostanut Mulumba siirtyi Coloradoon alkuvuodesta 2017. Yliopistoissa saa pelata korkeintaan neljä vuotta, joista Mulumballa on nyt siis jäljellä vielä yksi vuosi. Reilun vuoden päästä on edessä NFL:n draft-tilaisuus.

Yksi suuri odotus Mulumballa kuitenkin täyttyy vielä ennen ensi vuotta.

– Olen tulossa viettämään joulua perheen luokse Suomeen. Tämä on ensimmäinen kerta, kun tulen takaisin sen jälkeen kun vuonna 2014 lähdin, joten odotan innolla.