International Bowl IX käynnistyy Teksasissa perjantaina

9.1.2018
Yhteispohjoismainen Team Nordic haastaa USA:n ikäluokan. USA football näyttää ottelun videostreamin.

U19 Team USA vs Team Nordic videostream

 

Yhdeksättä kertaa pelattava International Bowl kerää lahjakkaimmat ja lupaavimmat junioripelaajat ympäri maailmaa Arlingtoniin, Teksasiin. NFL-joukkue Dallas Cowboysin kotistadion A&T Stadium toimii areenana, jossa pelataan perjantaista alkaen viikon aikana 12 ottelua. Mukana on luonnollisesti runsaasti yhdysvaltalaisia joukkueita, mutta myös Kanadasta sekä Meksikosta on useampi ryhmä ja lisäksi Japanista saapuu paikalle joukkue.

Suomalaisittain mielenkiintoisin joukkue on kuitenkin ehdottomasti pohjoismaisista pelaajista koostuva Team Nordic, jossa suomalaista osaamista edustaa yhdeksän pelaajaa sekä puolustuksen koordinaattorina toimiva Tuomas Heikkinen.

Mukana suomalaispelaajista ovat hyökkäyksen linjassa pelaavat Tuomas Hvitfelt, Jere Saranpää ja Juuso Voutilainen, laitahyökkääjä Markus Haapasaari, linjapuolustaja Edward Vesterinen, tukimiehet Aleksi Kylli ja Teemu Hukkanen sekä takamiehet Mikko Behm ja Viljo Lempinen.

– Odotamme peliä todella innoissamme. On siistiä päästä pelaamaan jenkkejä vastaan, kertoo Lontoosta tavoitettu laitahyökkääjä Haapasaari. – Vielä emme tiedä suuresti joukkueestamme, sillä tapaamme kaikki vasta paikan päällä. Luvassa on tiivis valmistautuminen ennen perjantain peliä.

International Bowliin osallistuvat joukkueet pelaavat Arlingtonissa yhdet ottelut. Team Nordic pelaa oman ottelunsa perjantain pääotteluna. Collegen kykyjen etsijöillä on luvassa työntäyteinen päivä, sillä paikallista aikaa kello 9.30 pelaavat USA:n 14-vuotiaiden tähdistöjoukkueet, 13.00 kohtaavat USA:n 17-vuotiaat ja Kanadasta saapunut Ontarion joukkue, 16.30 vastakkain ovat USA:n 18-vuotiaat ja meksikolainen UANL. Ja lopulta kello 20.00 yhdysvaltalaisen Jim Crinerin luotsaama Team Nordic kohtaa USA:n Select -joukkueen.

– Uskon, että tulemme yllättämään fyysisyydellä, Haapasaari arvelee. – Meillä on mukana muun muassa isokokoisia ruotsalaisia linjamiehiä, ja kaiken kaikkiaan joukkueessamme on paljon kokemusta.

Muun muassa Haapasaarelle palloja tulee heittämään ruotsalainen pelinrakentaja Michael Cox, joka 2016 johdatti floridalaisen South Ridge High Schoolin osavaltion mestaruuteen ja viime kesänä Ruotsin nuorten Euroopan mestaruuteen. Haapasaari muistaa Coxin varsin hyvin Kööpenhaminan EM-turnauksesta.

– Hän on todella urheilullinen pelaaja, joka pystyy pitämään pelejä hengissä ja selviytymään hankalistakin tilanteista. Sellaisen pelinrakentajan kanssa on mukava pelata.

 

Maanantaina harjoitukset käynnistyivät - niillä, jotka paikalle ehtivät

Suomalaisosasto suuntasi Yhdysvaltoihin useampaa reittiä pitkin. Muun muassa hyökkäyksen linjan Jere Saranpää matkusti Dallasiin jo hyvissä ajoin edellisellä viikolla. Haapasaari ja Tuomas Hvitfelt lähtivät matkaan sunnuntaina – eikä reissaaminen sujunut ilman ongelmia.

– Meillä oli Lontoossa tunti aikaa ehtiä seuraavalle jatkolennolle. Varmistimme koko ajan, että varmasti tuolle lennolle ehdimme ja meille vakuutettiin, että kyllä ehdimme.

– Mutta turvatarkastuksissa kului aikaa. Muut jonottajat olivat jo valmiita päästämään meidät edelleen, mutta henkilökunnalle se ei käynyt. Kun lopulta pääsimme tarkastuksesta läpi, ei jatkolentoamme enää monitoreissa näkynyt. Selvitimme lähtöportin, mutta kun ehdimme sinne, ei koneeseen enää päässyt.

Neuvokkaat 19-vuotiaat eivät kuitenkaan takaiskusta hämmentyneet.

– Ei auttanut muuta kuin järjestää lento seuraavalle päivälle ja varata hotelli. Tulipahan Lontookin vähän tutummaksi. Maanantaina olimme sitten jo hyvissä ajoin kentällä odottamassa. Samalle lennolle tulee myöskin norjalaisia, joihin olimme etukäteen yhteydessä Facebookissa. Ensin New Orleansiin ja sieltä jatkolento Dallasiin - pitkä päivä tulossa, Haapasaari huokaa mutta ei huokaa väsyneenä vaan innostuneena.

Samaan aikaan viestit Arlingtonista kertovat, että coach Crinerin valmennusryhmä on jo maanantaina laittanut isot valmennusrattaat pyörimään. Ennen varsinaista ottelua Team Nordic harjoittelee kerran yhdysvaltalaisten kanssa, mutta ennen keskiviikon scrimmage-harjoitusta joukkue sisäistää pelitavan ja -kirjan.

– Kova päivä takana. Mutta kaikki hyvin, kommentoi paikan päällä oleva Jeren Saranpään isä Juha Saranpää maanantaina.

Kaikki merkit viittaavat siihen, että perjantaina pohjoismainen jenkkifutis nousee Yhdysvalloissa puheenaiheeksi.

 

Yhdeksän suomalaispelaajaa lähtee Team Nordicin mukana Yhdysvaltoihin

Jere Saranpää Crocodiles-toimituksen haastattelussa