Viikon vieras: Santeri Inkinen

19.1.2018


2014 Lappeenrannan Rajaritarit
2014 Lappeenrannan Rajaritarit
2015 Seinäjoki Crocodiles
2015 Seinäjoki Crocodiles
2016 Dresden Monarchs Kuva: Birgit Kra
2016 Dresden Monarchs Kuva: Birgit Kra
2017 Frankfurt Universe Kuva: C-sportpics
2017 Frankfurt Universe Kuva: C-sportpics
2018 Kuopio Steelers
2018 Kuopio Steelers

"Eniten odotan Huskies-otteluita, joissa vastassa ovat Micky Kyei ja Roman Runner ja totta kai myös Connetten veljesten kohtaamista Roosters-otteluissa."

Maajoukkuepelaaja Santeri inkinen palaa kahden Saksassa pelaamansa kauden jälkeen Suomeen ja puolustaa ensi kesänä Vaahteraliigan nousijajoukkue Kuopio Steelersin takakentällä.

Kohtelias Lappeenrannan Rajaritareiden kasvatti nousi rakettimaisesti puolustajien eliittiin, missä varmasti pitkä jääkiekkotausta ja sieltä kummunnut urheilijan mentaliteetti osaltaan auttoi. 2015 Inkinen nousi tulokkaana Seinäjoki Crocodilesin Vaahteraliiga-joukkueeseen. Nyt hän palaa Suomen kentille nousijajoukkueeseen, jossa häneltä syystäkin voidaan odottaa esimerkkiä. Siksi Inkisen kanssa keskustellaan myös johtajuudesta pelikentällä.

 

Olet varmasti vastannut tähän useita kertoja, mutta kertaa vähän miten pitkään pelasit aikanaan lätkää ja milloin jenkkifutis vyöryi harrastukseksi?

Meillä jääkiekko oli perheessä näkyvästi esillä isän valmentaessa ja myös isoveljen pelatessa. Minä pelasin pienestä, varmaan 4–5-vuotiaasta pojasta Saipan juniorimyllyn läpi vuoteen 2010–2011 asti. Kävin vielä kauden 2011–2012 Imatran Ketterässä pelaamassa. Tämän kauden jälkeen kilpakiekkoilu ei enää maistunut niin hyvälle ja lähdin etsimään jotain muuta. Kyseisenä vuonna olin armeijassa samaan aikaan usean Rajaritarin kanssa, joista pääasiassa Aatu Suhonen, Mikko Roitto ja Juho Väisänen houkuttelivat mukaan jenkkifutis treeneihin. Siitä se laji vaihtui aika nopeasti.

 

Miten usein nykyisin mietit, että onpas harmi, kun ei Lappeenrannan Rajaritareilla ole tällä hetkellä kilpailutoimintaa? Miten lappeenrantalainen jefu saataisiin taas nousuun?

Kyllähän se tietysti harmittaa! Lappeenrannassa olisi varmasti tilaa jenkkifutikselle ja myös osaavia valmentajia mutta en tiedä olisiko oikeita halukkaita henkilöitä taustajoukkoihin, ainakaan vielä.

 

Olet tehnyt urallasi ennakkoluulottomia ratkaisuja, eli ensin rohkeasti Lappeenrannasta Seinäjoelle ja sitten jo nopeasti GFL:ään. Oletko aina ollut ratkaisuissasi rohkea ja seikkailunhaluinen?

Varmaan vanhemmilta perittyä... Olen aina ollut määrätietoinen, periksiantamaton, kovatahtoinen - jopa jääräpäinen - ja ajatellut, että jos jotain haluaa niin sen eteen pitää tehdä myös töitä, on se sitten arkipäiväinen, urheiluun tai ihan mihin vaan liittyvä asia. Ehkä se seikkailunhaluisuus on kasvanut nyt hieman vanhemmalla iällä.

 

Aikanaan nousit itse aladivisioonista Vaahteraliigaan ja otit paikkasi Crocodilesin takakentältä. Nyt moni Steelersin pelaajista on samassa tilanteessa. Jos muistelet omaa ensimmäistä liiga-kauttasi, niin mikä oli ensimmäinen huomiosi tyyliin ”okei, täällä tämä peli on siis tällaista”?

Pelinopeus oli ehdottomasti se ensimmäinen asia, johon piti sopeutua. Sen tajusi aika nopeasti kun vastassa oli esimerkiksi RJ Long, Roman Runner ja Bernard Luster. Vuonna 2015 urallani oli ensimmäistä kertaa jenkit omalla ja vastapuolella niin kyllä jo se nosti pelin tasoa huomattavasti. Tähän tietysti valtaosa Steelersissä on jo tottunut.

 

Vaahteraliigassa pelasit pääasiassa safetyä mutta Saksaan siirtyessäsi vaihdoit kulmapuolustajaksi. Kumpi on itsellesi mieluisampi paikka ja miksi?

Tuomas ”Doc” Leinosen opeilla tuli pelattua muutama peli kulmapuolustajana myös Seinäjoella ja sitä tuli myös kesän aikana harjoiteltua reilusti. Dresden halusi pelaajan, joka pystyy pelaamaan kummallakin paikalla. Tämä johti kulmapuolustajan tontille. Itselle ei ole niin väliä kummalla paikalla pelaan esimerkiksi pelisuunnitelman vuoksi. Kahtena viime kesänä pelasin myös nickel-paikalla slot-laitahyökkääjiä tai tight endejä vastaan eli mikä vaan käy riippuen, mitä joukkue tarvitsee.

 

Olet pelannut kaksi kautta GFL:ssä – kummallakin kaudella pudotuspeleissä asti ja 2017 myös Eurobowlissa. Missä asioissa Saksan vuodet sinua erityisesti kehittivät?

Joka osa-alueella tuli kehitystä mutta erityisesti takakentän tekniikat, pelin lukeminen ja kokonaisvaltainen pelin sekä eri tilanteiden ymmärtäminen. Saksassa näissä auttoivat etunenässä loistavat pelikaverit ja ystävät William James ja Brandon Connette Dresdenissä sekä John Tidwell, Quade Chappuis ja Tyler Stoddard Frankfurtissa.

 

Kulmapuolustajan (ja ylipäänsä heittopuolustajan) paikka on yksi lajin herkimmistä – yksi horjahdus tai harha-askel ja vastustaja saattaa tehdä maalin olipa kenttäasema mikä tahansa. Ja muutenkin jenkkifutis on monessa tilanteessa 1 vs 1 –laji. Miten itse valmistaudut otteluun nimenomaan henkisellä puolella? Tuleeko mieleesi laitahyökkääjä, jonka kanssa olet käynyt erittäin hyviä kaksintaisteluja, ja kenen laitahyökkääjän kohtaamista odotat ensi kesältä eniten?

Minulla on omat pelipäivän rituaalit niin kuin varmaan kaikilla muillakin. Henkisellä puolella valmistaudun aina koko viikon katsoen filmiä tulevasta vastustajasta ja vielä pelipäivänä ennen kentälle astumista käyn päässäni läpi vastustajan käytetyimmät heittokuviot eri muodostelmista sekä omat vastuut. Mieleen on jäänyt kamppailut Timothy Thomasia vastaa Seinäjoen treeneissä, joissa oli kovat panokset, Sebastien Sagnea vastaan pelatut ottelut kaudella 2015 ja Micky Kyei viime kaudelta semifinaaleista. Eniten odotan Huskies-otteluita, joissa vastassa ovat Micky Kyei ja Roman Runner ja totta kai myös Connetten veljesten kohtaamista Roosters-otteluissa.

Nyt palaat Saksasta takaisin Suomeen. Varmasti ottajia olisi ollut monessakin joukkueessa – mikä käänsi valintasi juuri Kuopioon?

Mitä pidemmälle talvi eteni, minusta alkoi tuntumaan oikealta ratkaisulta jäädä Suomeen ja alkaa panostamaan myös tulevaisuuteen. Steelers oli tässä suunnitelmassa aktiivisesti mukana. Pekka Utriainen, Mikko Soininen ja muut Steelers-taustahenkilöt juonivat kuviot kuntoon, joten joukkueen valinta oli helppo.

 

Steelers on tunnetusti nuori joukkue ja monesti divisioonista siirtyvillä joukkueilla on alkuun totuttelua Vaahteraliigan heittopelin puolustamisessa – vaikka esimerkiksi Wolverines toki on jo pari vuotta varsin hyvää heittopeliä myös I-divisioonassa pelannut. Mitä neuvoja olet antanut Steelersin takakentälle ensimmäisissä harjoituksissa?

(Inkinen vastasi kysymykseen ensimmäisten Steelers-harjoitustensa jälkeen torstaina 11. tammikuuta)

Yhdet harjoitukset on joukkueen kanssa nyt takana. Pieniä vinkkejä tuli annettua tekniikkapuolella mutta ei mitään suurempia. Andy Bezairella näytti olevan homma hyvin näpeissä, eli varmasti takakenttä on valmiina tulevaan kauteen.

 

Sinulta odotetaan varmasti nuoreen joukkueeseen erityisesti johtajuutta ihan jo kokemuksenkin puolesta. Minkälainen on mielestäsi pelaaja, joka on hyvä johtaja? Huomaako hänet nopeasti joukkueesta? Ketkä ovat Steelersin johtavia pelaajia ensi kesänä?

Johtajia on niin erilaisia, että on vaikea sanoa vain yhtä henkilöä tai edes ihmismallia. Todelliset johtajatyypit yleensä huomaa niinä vaikeina hetkinä. joita joukkue käy läpi. Jos nimiä pitää luetella niin sanoisin Rajaritareista Erkko Saarinen, Crocoista Tuomas Leinonen Dresdenistä Aaron Wahl ja Frankfurtista Dustin Illetschko ovat olleet niitä todellisia johtajatyyppejä. Listaa olisin voinut jatkaa vaikka kuinka pitkään. Itse yritän olla johtaja esimerkillä niin treeneissä, peleissä kuin vapaa-ajallakin. Mitä muistan jo II-divisioonasta niin Steelersistä Mikko Aspinen ja Toni Hartikainen on ennalta tuttuja esimerkillisiä pelimiehiä ja varmasti hyviä johtajatyyppejä.

 

Miten harjoittelet kohti kesää ja mitä tavoitteita asetat itsellesi?

Harjoittelen tuttuun malliin ystäväni Simo Kaljusen ohjelmilla ja ohjauksella ennen Kuopioon muuttoa. Meillä on jo usean vuoden kokemus yhdessä, joten helppo muokata ohjelmaa viime talvesta vielä hieman enemmän nopeusharjoittelun suuntaan. Itselleni tavoitteena on ehjä kausi sekä paikka Suomen maajoukkueessa. Ja totta kai voittaa Vaahteramalja sekä tämä maajoukkuepelit.

 

Katso myös:

Viikon vieras: Kai Lindblad

Viikon vieras: Mika Eloranta

Viikon vieras: Pekka Utriainen

Viikon vieras: Auli Vanhoja

Viikon vieras: Roope Noronen

Viikon vieras: Joona Mustikkamaa

Viikon vieras: Fanni Mikkonen

Viikon vieras: Mikko Toiminen