Viikon vieras: JP Burlington

26.1.2018


Dennis Ilmelä pelasi ja opiskeli Trinity-Pawlingissa kolmen vuoden ajan.
Dennis Ilmelä pelasi ja opiskeli Trinity-Pawlingissa kolmen vuoden ajan.
Aleksi Olavuo pelasi syksyllä Trinity-Pawlingissa sekä hyökkäyksen että puolustuksen linjassa. Jenkkifutiskauden päätyttyä Olavuo on keskittynyt painiin.
Aleksi Olavuo pelasi syksyllä Trinity-Pawlingissa sekä hyökkäyksen että puolustuksen linjassa. Jenkkifutiskauden päätyttyä Olavuo on keskittynyt painiin.
JP Burlingtonin edustama Trinity-Pawling School on yksi monista kouluista, joihin on mahdollista sunnuntaina tutustua. Kuva: Trinity-Pawling School
JP Burlingtonin edustama Trinity-Pawling School on yksi monista kouluista, joihin on mahdollista sunnuntaina tutustua. Kuva: Trinity-Pawling School
Universal Players järjestää viikonlopun mittaisen tapahtuman Helsingissä.
Universal Players järjestää viikonlopun mittaisen tapahtuman Helsingissä.

Sunnuntaina Universal Playersin messuilla on jaossa mahdollisuuksia, tuoretta tietoja ja kontakteja opiskelun ja urheilun yhdistämisestä vaihto-oppilaille.

Pawling on pieni, noin 10 000 asukkaan kaupunki 1,5 tunnin ajomatkan päässä New Yorkista pohjoiseen. Vaikka suurkaupunki sykkiikin vain 70 mailin päässä, on Pawling rauhallinen miljöö. Maaseutumainen.

Kaupungissa on jo 110 vuoden ajan toiminut sisäoppilaitos Trinity-Pawling School. Noin 350 oppilasta ja lähes 100 henkilökunnan jäsentä ovat tunnettu tekijä alueellaan. Oppilaita koulussa on tällä hetkellä 16 eri maasta. Urheilu, akateemisuus ja taiteellisuus ovat hyveitä koulun oppilaille, mutta tärkein yhdistävä tekijä on se, että oppilaat ovat yritteliäitä, sisukkaita ja kannustavat myös toisiaan siihen. Kirkko, urheilu, koulunkäynti ja aktiivinen osallistuminen niin askareisiin kuin aktiviteetteihin ovat koulun ohjenuoria.

– Tärkein tehtävämme on kasvattaa pojista miehiä, jotka menestyvät muuttuvassa maailmassa, kertoo koulun oppilaaksiotto-osaston johtajana vuodesta 2015 toiminut JP Burlington.

Kyllä, ”pojista miehiä” sillä kyseessä on poikakoulu. Tästä tehtiin koulun peruskivi jo vuonna 1917, koulun oltua toiminnassa kymmenen vuotta.

Itsekin Trinity-Pawling Schoolissa opiskelleen JP Burlingtonin työhön kuuluu kartoittaa, etsiä ja löytää kouluun sopivia oppilaita. Prosessi on monitahoinen: pelkkä koulumenestys ei ratkaise opiskelupaikkaa, eikä huippu-urheilija kävele automaattisesti koulun penkille. Eikä vanhempien rahalla myöskään osteta pääsylippua kouluun.

Systeemi on sama koko laajassa koulujen verkostossa, jossa Universal Players on keskeinen kokoaja Suomen päässä. Kaikkien osapuolten intressi on löytää opiskelijalle paras mahdollinen koulu, ja koulut luonnollisesti etsivät omaan ohjelmaansa parhaiten sopia opiskelijoita. Suomalaisista Aleksi Olavuo opiskelee tällä hetkellä Trinity-Pawlingissa ja Dennis Ilmelä opiskeli aiemmin siellä useamman vuoden. Kumpikin pelasi myös suuressa roolissa koulun jenkkifutisjoukkueessa, joka pelasi viime syksynä Bowl-ottelussa ja jolla on sarjan kokonaisvoittoja myös koko New Englandin alueella.

– Asenne ja opiskelumotivaatio ovat tärkeitä, Burlington kertoo valintaprosessista. – Saamme tietoja myös opiskelijoiden opettajilta lähtömaasta. Vaikka oppilas saisi koulusta huippuarvosanoja, mutta olisi samalla epäkohtelias ja ylimielinen, ei hän olisi meille sopivin mahdollinen. Meille on tärkeää, että koulu on kuin perhe, jossa kaikilla on turvallista osoittaa parhaat kykynsä pelkäämättä epäonnistumista.

Yhdysvaltalaiset koulut ovat ulottaneet rekrytointiprosessinsa laajalle. Burlington lensi perjantaina Suomeen ja osallistuu Universal Playersin rekrytointitapahtumaan lauantaina ja sunnuntaina. Trinity-Pawlingin rehtori puolestaan palasi juuri vastaavalta matkalta Kiinasta. Jo Burlingtonin omana opiskeluaikanaan, vuonna 1993, samaan aikaan koulussa oli suomalainen jääkiekon pelaaja. Nyt Burlington miettii, että koulussa voisi olla vaikka 25 eri maasta opiskelijoita.

 

Mahdollista entistä useammalle – tuet miljoonia dollareita

Vaihto-oppilasvuodesta Yhdysvalloissa liikkuu sitkeä luulo siitä, että se on taloudellisesti mahdollista vain niille perheille, joilla on rahaa. ”Niille, joilla on kaksi Mersua”, kuten Burlington asian ilmaisee päätään pyöritellen. Ilmaiseen koulujärjestelmään Suomessa tottuneille USA:n järjestelmä vuorautuu monesti liiankin helposti ennakkoluuloihin.

Trinity-Pawlingissa lukuvuosi maksaa 60 tuhatta dollaria. Summa tuntuu yhdellä vilkaisulla suurelta, mutta osiin purettuna sen kokoluokka asettuu oikeaan perspektiiviin. Sisäoppilaitoksessa summa sisältää kaiken, sillä luonnollisesti sisäoppilaitoksessa opiskelijan elämä myös keskittyy pitkälti yhden katon alle. Lukioikäisen elämiseen kuluisi rahaa kotonakin asuessa.

Vähintään yhtä merkittävä on järjestelmä, jolla high schoolit pyrkivät tarjoamaan oppilaille tasa-arvoiset mahdollisuudet päästä opiskelemaan. Trinity-Pawlingin 350 oppilasta varten koululla on vuosittain neljän miljoonan dollarin tukirahasto. Kent Schoolissa 600 oppilaalle on tarjolla 8 miljoonan dollarin avustuspotti ja niin edelleen. Mahdollisuus ei lopulta kaadukaan rahaan niin useasti kuin luullaan.

– Keskimäärin taloudellisen tuen piirissä oleva oppilas saa 30 tuhannen dollarin avustuksen. Jotkut saavat 10 tuhatta dollaria, jotkut 45 tuhatta ja jotkut 50 tuhatta dollaria.

On tärkeää huomata, että high schooleihin ei jaeta stipendejä kuten yliopistoihin. Se on laissa kielletty. Tästä syystä tukisummat eivät myöskään määrity oppilaan urheilumenestyksen tai kouluosaamisen kautta. Rahallista tukea saavat ne, jotka rahallista tukea tarvitsevat.

– Vanhemmat toimittavat School and Student Sevicelle verotietojaan ja muita selvityksiä varallisuudestaan ja SSS tekee meille taloudelliset taustaselvitykset, jotta osaamme tarjota apua oikeudenmukaisesti, Burlington kertoo ja jatkaa autovertauksiaan: – Oppilas, jonka molemmilla vanhemmilla on BMW:t, tuskin tukea saa.

 

Sunnuntaina Ruoholahteen tutustumaan mahdollisuuksiin!

Burlingtonilla on edessään kiireinen viikonloppu. Lauantaina hän tapaa Universal Playersin tapahtumassa ennakkoon selvitettyjä nuoria amerikkalaisen jalkapallon ja jääkiekon pelaajia. Näistä pelaajista koululla on jo olemassa muun muassa videomateriaalia, jotka joukkueiden valmentajat ovat tutkineet.

Sunnuntaina Helsingissä, Ruoholahden Radison Blue Seaside –hotellissa on avoimet ovet kenelle tahansa vaihto-oppilasvuodesta kiinnostuneelle tulla tutustumaan koulujen edustajiin, esittämään kysymyksiä ja selventämään ajatuksia. Trinity-Pawling on vain yksi monista kouluista, jotka nyt ensimmäistä kertaa tulevat tässä laajuudessaan Pohjoismaihin. Tiettävästi Tukholmasta asti on tulossa kävijöitä tutkimaan koulutarjontaa.

– On todella tärkeää oppilaan kannalta, että hän valitsee sopivimman koulun itselleen, kertoo Burington ja korostaa, että myös vanhemmilla on nyt mahdollisuus päästä katsomaan, mitä koulut pystyvät lapsille ja nuorille tarjoamaan.

– Kotona ei välttämättä tiedetä, että nuorella olisi mahdollisuus päästä viettämään vaihto-oppilasvuotta, yhdistämään urheilu ja koulunkäynti sekä tutustumaan samalla niin yhdysvaltalaiseen kulttuuriin kuin muihin opiskelijoihin ympäri maailman. Juuri siksi tähän tapahtumaan kannattaa tulla - voi löytää mahdollisuuksia, joista ei aiemmin tiennytkään. Sen takia me eri koulun edustajat olemme tänne tulleet: tapaamaan Teitä suomalaiset. Kouluja on runsaasti ja varmasti jokaiselle löytyy sopiva vaihtoehto.

 


 

Universal Players tarjoaa mahdollisuuden tavata Pohjois-Amerikkalaisia kouluja ja heidän edustajia henkilökohtaisesti Helsingissä 27-28.1.

Ohjelmassa olevat nuoret ja heidän vanhempansa pääsevät tutustumaan kouluihin lauantaina 27.1.2018 Helsingissä. Sunnuntain tilaisuus puolestaan on suunnattu yläkoulu- ja lukioikäisille nuorille ja heidän vanhemmilleen, jotka vielä harkitsevat vaihto-oppilasvuoden mahdollisuutta tai joille vaihto-oppilasvuosi ei vielä tällä hetkellä ole ajankohtainen. Tilaisuuden ansiosta perheet pääsevät keskustelemaan kasvotusten useamman koulun edustajan kanssa ja näin perheillä on erinomainen mahdollisuus vertailla kouluja ja vaikuttaa siihen, mikä koulu olisi juuri heidän nuorelle sopiva vaihtoehto ottaen huomioon hänen akateemisuutensa, harrastuksensa ja muut mielenkiinnon kohteensa.

Ohjelma lauantaina 27.1.2018 klo 10-17 (Kutsuvierastilaisuus)

Henkilökohtaiset tapaamiset koulujen kanssa ohjelmassamme mukana oleville nuorille ja heidän perheilleen.

Ohjelma sunnuntaina 28.1.2018 klo 10-15 (Avoimet ovet)

Kaikki UP Globalin vaihtokokemuksesta kiinnostuneet nuoret ja vanhemmat ovat tervetulleita tapaamaan eri koulujen edustajia ja kuulemaan aiemmin vaihdossa olleiden nuorten kokemuksista. Sunnuntain tilaisuuteen on avoimet ovet ja vapaa pääsy. Tilaisuuteen tulee ilmoittautua etukäteen osoitteessa www.upglobal.net tai s-postilla info@upglobal.net

Tilaisuus järjestetään Radisson Blu Seasidessa osoitteessa Ruoholahdenranta 3, 00180 Helsinki. Käy osallistumassa tilaisuuteen myös Facebookissa.