Säkityskuningas Lauri Vainio lähtee valloittamaan GFL-kenttiä

29.1.2018


Lauri Vainio tuulettamassa uransa viidettä Suomen mestaruutta Telia 5G -areenalla syyskuussa 2017. Ensi lokakuussa Vainion tavoitteena on juhlia GFL-mestaruutta Berliinissä pelattavassa German Bowlissa.
Kuva: Sami Ranta
Lauri Vainio tuulettamassa uransa viidettä Suomen mestaruutta Telia 5G -areenalla syyskuussa 2017. Ensi lokakuussa Vainion tavoitteena on juhlia GFL-mestaruutta Berliinissä pelattavassa German Bowlissa. Kuva: Sami Ranta

Berlin Rebelsiin siirtyvä puolustuksen linjamies on elämänsä kunnossa

Linjapuolustaja Lauri Vainio, 28, siirtyy hallitsevan Suomen mestarin Helsinki Roostersin riveistä Saksan pääsarjassa, GFL:ssä pelaavan Berlin Rebelsin puolustukseen. 2017 Vainio voitti Vaahteraliigan säkitystilaston taklaamalla vastustajien pelinrakentajia aloituslinjan takana yhteensä kahdeksan kertaa. Kauden päätteeksi Vainio (187 cm/110 kg) oli voittamassa viidettä Suomen mestaruuttaan 2010-luvulla.

Aalto-yliopistosta diplomi-insinööriksi vastikään valmistunut Vainio koki syksyllä, että nyt on sopiva aikaikkuna siirtyy kokemaan amerikkalaista jalkapalloa myös kansainvälisestä perspektiivistä. Yhteys Rebelsiin syntyi osittain poikkeuksellisella tavalla, ja sattumallakin oli oma osansa.

– Minulla oli Europlayers-profiili niin kuin varmasti todella monella pelaajalla on. Olin itse laittanut viestiä useammalle joukkueelle, ja moni joukkue oli lähestynyt minua. Myös Rebelsin päävalmentaja (Kimi) Kucille laitoin viestiä marraskuun alussa ja sen jälkeen lähestyin vielä Facebookin kautta. Vähään aikaan ei kuulunut sieltä mitään.

– Marraskuun loppupuolella olin itse työmatkalla Berliinissä. Lähdimme sinne torstaina ja juuri silloin samana viikonloppuna, lauantaina, Kuci palasi asiaan. Sovimme, että tapaamme heti maanantaina kasvokkain, koska siihen siis mahdollisuus oli. Tapaaminen meni hyvin ja sen jälkeen vaihdoimme ajatuksia loppuvuoden ajan, joulukuun lopulla asia sovittiin suusanallisesti ja nyt tammikuussa sitten lyötiin nimet paperiin.

Ulkomaisille pelikentille halajaville pelaajille Vainio antaa yhden selkeän neuvon: ole aktiivinen, pelipaikkaan pitää suhtautua kuin työnhakuun.

– Jos tätä miettii joukkueiden kannalta, niin hehän saavat valtavan määrän viestejä eri kanavia pitkin. Ei heidän siis tarvitse välttämättä lähteä etsimään pelaajia, vaan he voivat ottaa tai olla ottamatta jonkun niistä pelaajista, jotka heitä lähestyvät. Pelaajan täytyy itsekin olla aktiivinen.

 

Harjoittelusta lisää räjähtävyyttä

Kausi 2017 oli Vainion kannalta erinomainen. Säkkitilaston voittajia ovat yleensä ulommat linjapuolustajat tai tukimiehet. Vainio pelaa linjan keskustassa, mikä lisää entisestään kyseisen tilaston voiton merkitystä. Kauden päätteeksi linjapelaaja valittiin ansaitusti myös Vaahteraliigan all starsiin.

Huippuvuoteen Vainio löytää syyn muuttuneesta harjoittelusta:

– SAJL:n kautta käyttöön ottamani Volt Athletics -ohjelma oli minun kohdallani selkeä game changer, joka muutti harjoitteluani isosti. Olin aikaisempina vuosina keskittynyt enemmän raa’an voiman hankintaan, ja Volt-ohjelmassa on sekin mukana, mutta sen lisäksi siinä otetaan huomioon nopeusvoima ja räjähtävyys koko treenikauden aikana. Se muutti omaa fyysistä kapasiteettiani, ja huomasin kauden aikana että kaksi ensimmäistä askeltani olivat aiempaa nopeampia.

– Toinen iso asia oli se, että Roostersissa fysiikkavalmentaja Mika Mäkynen piti meille kevään ja kauden aikana kehonhuolto- ja liikkuvuustreenejä. Sillä oli iso merkitys hyvällä kaudelle, koska pysyin pelikunnossa koko ajan eikä tullut missään vaiheessa suvantovaihetta. Päinvastoin kehitys oli itse asiassa nousujohteista koko kauden ajan. Ja kauden jälkeen pääsin jatkamaan siitä, mihin edellisellä pelikaudella jäin.

Onnistuneen kauden jälkeen harjoittelu on edennyt kunnianhimoisena, ja Rebels saa riveihinsä erittäin kovassa kunnossa olevan suomalaisen.

– Kevät jatkuu treenatessa. Aika kivasti on raudat noussut salilla, enkä ole koskaan ollut näin vahvassa kunnossa kuin tänä talvena, joten ensi kautta varten näkymät ovat hyvät. Vielä kehitetään maksimivoimaa pari viikkoa ja sitten aletaan muuttamaan sitä nopeusvoimaksi.

– Tähän asti olen harjoitellut Roostersin kanssa ja huhtikuun alussa lähden sitten Berliiniin. Alustavasti on sovittu, että käyn siellä myös muutamilla leireillä viikonloppuisin.

 

Vain mestaruus kelpaa

Suomalaisia on viime vuosina nähty vuosittain Saksan pääsarjassa. Viime vuonna GFL:ssä pelanneista Santeri Inkinen (Kuopio Steelers) ja Micky Kyei (Hämeenlinna Huskies) ovat jo tehneet sopimukset Vaahteraliigaan. Eurobowlin ja GFL-hopeaa voittaneen tukimies Roni Salosen sekä kahden edellisen kauden ajan Dresden Monarchsissa tehokasta tuhoa tehneen laitahyökkääjä Sebastien Sagnén sopimuksia ei ole ainakaan vielä tammikuun lopussa tiedotettu.

–  Mitä olen muun muassa Ronin kanssa puhunut, niin taso on aika kova laajalla skaalalla, Vainio kertoo odotuksistaan Euroopan huippusarjoihin lukeutuvasta GFL:stä. – Itse taso ei siis ole välttämättä kovin paljoa Suomea kovempi, mutta hyvä taso levittyy laajemmalla. Tietysti mukana on Braunschweigin kaltaisia huippujoukkueita, jotka ovat vielä Suomen kärkijoukkueitakin astetta kovempia.

– Linjamiehet näyttävät videoiden perusteella näyttävät isommilta kuin keskimäärin Suomessa. Jos Vaahteraliiga-joukkueita vertaa, niin GFL-linjoista tulee eniten Porvoo mieleen. Sen kokoisia linjamiehiä siellä vastassa on.

Rebelsiä totuttiin pitkään pitämään Berliinin joukkueista heikompana. Toinen pääkaupungin joukkue eli Berlin Adler on 2010-luvulla voittanut kaksi Eurobowlia ja kymmenen vuoden aikana myös kaksi Saksan mestaruutta. Rebels puolestaan putosi Saksan ylimmältä sarjatasolta vuonna 1995 ja palasi GFL:ään vasta vuonna 2010 pudoten heti uudelleen. Kaudesta 2012 alkaen Rebels on kuitenkin määrätietoisesti tehnyt nousua kohti liigan kärkeä. 2015 Rebels oli Adleria edellä sarjataulukossa ja vuonna 2016 se voitti 14 ottelustaan kymmenen.

Kaudella 2017 Rebels sijoittui pohjoisdivisioonassa neljänneksi ja pelasi toista kautta peräkkäin pudotuspeleissä. Puolivälierässä vastassa oli etelädivisioonan voittaja Schwäbisch Hall Unicorns, jolle Rebels taipui vieraskentällä vasta jatkoajalla. Unicorns voitti lopulta GFL:n mestaruuden.  Berlin Adler puolestaan putosi kauden 2017 päätteeksi GFL2-sarjaan, joten Rebels on nyt 3,7 miljoonan asukkaan kaupungin selkeä ykkösjoukkue.

– Merkit näyttävät hyviltä, sillä joukkue on pysynyt hyvin kasassa. Tavoitteena ei voi olla kuin mestaruus. Ainakaan itse en lähde mitään muuta tavoittelemaan.

Vainio lähtee hakemaan nimenomaan Rebelsin menestystä, minkä vuoksi omat tavoitteet ovat toissijaisia.

– En haluaisi käyttää kliseistä sanontaa, että teen parhaani ja katsotaan mihin se riittää. En kuitenkaan ole asettanut mitään henkilökohtaisia tavoitteita, vaan kaikki keskittyy siihen, että jokaisen pelin jälkeen joukkueella on yksi voitto enemmän.

 

Suomalainen vientituote: linjapelaaja

Vainion sopimuksen myötä Suomesta lähtee jälleen yksi linjamies kansainvälisille pelikentille. Chris Mulumba, Ville Valasti ja Filip Zacok ovat tällä hetkellä USA:n yliopistosarjojen joukkueissa. Vajaan 30 vuoden aikana Suomesta nimenomaan linjaosaaminen on ollut suurimpia vientituotteita: Sami Porkka, Janne Kilpeläinen, Juha Salo, Markku Mäkinen, Michael Quarshie, Seppo Evwaraye, Jarmo Rantanen, Iiro Luoto, Karri Kuuttila ja Arttu Tennberg ovat jokainen vuorollaan vieneet suomalaista jenkkifutista maailmalle. GFL2-sarjassa pelaava Rostock Griffins kaappasi puolustuksen linjaansa syksyllä Aatu Suhosen. Mistä syystä suomalainen linjapelaaminen herättää maailmalla kiinnostusta?

– Olen sitä kyllä itsekin ihmetellyt, toteaa Vainio. – Vähän sama kuin se, että NHL:ssä on paljon suomalaisia maalivahteja. En tiedä, mistä se johtuu. Ehkä linja on sopiva pelipaikka suomalaisille – perisuomalaista vääntöä, jossa katsotaan kumpi on kovempi ukko.

Menestyneiden yksilöiden myötä myös osaaminen linjapelaamisessa on vahvistunut Suomessa. Luoto valmensi vuosi sitten Roostersin hyökkäyksen linjaa, Kuuttila toimi Turku Trojansin päävalmentajana ja 15-vuotiaiden kehitysmaajoukkueen päävalmentaja Evwaraye toimi vuosia Wasa Royalsin päävalmentajana ja osallistuu jatkossa jälleen hyökkäyksen linjan valmennukseen. Janne Kilpeläinen on tehnyt pitkään töitä eri sarjoissa ja maajoukkueissa pelaavien pelaajien valmennuksessa – muun muassa naisten tekniikkaleirillä tammikuun alussa.

Maajoukkueen päävalmentaja Tuomas Heikkinen nousee Vainion puheissa isoksi hahmoksi.

– Heikkinen on tietysti ollut isossa roolissa valmentaessaan pitkään. Olen saanut paljon hyviä vinkkejä ja neuvoja siihen, mitä minun kannattaa pelata, ja se on tietysti vaikuttanut paljon esimerkiksi siihen, miten oma pelini vuosi sitten sujui.

GFL-kausi käynnistyy huhtikuun 21. päivänä. Rebels kohtaa avausviikonloppuna Hamburg Huskiesin. Kausi päättyy Berliinissä 13.10. pelattavaan German Bowliin. Lähiviikot kertovat, nähdäänkö sarjassa Vainion lisäksi myös muita suomalaisia.

 

Katso myös:

Saksalaissivusto touchdown24.de:n -uutinen Vainion sopimuksesta