TV-ottelun ennakko: Seahawks-Packers

24.9.2012


Ottelu suorana Nelonen Pro 2:lla ensi yönä klo 3.30

Kolmannen otteluviikon viimeisenä otteluna Nelonen Pro:lla esitetään MNF-ottelu Seattle Seahawks-Green Bay Packers. Ottelu pelataan paikallista aikaa maanantai-iltana (Monday night football), mutta mitellään Suomessa tiistain puolella 3:30 alkaen. Ottelussa kohtaavat monien mestarisuosikki Green Bay ja ei niin korkealle veikkauksissa sijoitettu Seattle, joka on valmentaja Pete Carrollin johtamana uudistunut merkittävästi parin viimeisen vuoden aikana. Seattlen suurimpana etuna ottelussa on vierasjoukkueille NFL:n pahimmaksi luokiteltu areena, CenturyLink Field, villiintyvine kotiyleisöineen ja joukkueen selkeästi paremmat otteet kotona pelatessa.

 

Green Bayn hyökkäys vs. Seattlen puolustus

 

Packersilla on yksi liigan monipuolisimmista heittohyökkäyksistä, johon koko joukkueen voima perustuu. Jos sen perustaa eli pelinrakentaja Aaron Rodgersin työskentelyä pystytään häiritsemään, on vastustajalla voiton avaimet. Viime vuosina Green Bayn hyökkäys ei ole ollut kovinkaan juoksupainotteinen ja tuntuu, että linjamiehetkin blokkaavat mielummin heittopeleissä eli ovat ”paikallaan” etenemisen sijaan. Joukkueella on kyllä ihan hyvältä vaikuttava juoksuhyökkäys paperilla RB Cedric Bensonin ja FB John Kuhnin johtamana, mutta sitä ei vaan käytetä. Kauden kahdessa ensimmäisessä ottelussa perinteiset pallonkantajat (RB:t/FB) ovat saaneet pallon alle 35 kertaa. Jotain perinteisten juoksupelien vähyydestä kertoo se, että tilastojen mukaan toiseksi eniten juoksujaardeja on laitahyökkääjä (WR) Randell Cobbilla. Tästä syystä joukkueella on vaikeuksia edetä, jos vastustajan peittopeli toimii.

 

Packersin (heitto)hyökkäys koostuu taitavista yksilöistä, joka mahdollistaa sen, että vastustajan ei useinkaan kannata puolustaa ketään laitahyökkääjistä (WR:t/TE:t) useammalla miehellä. Hyökkäyksen pelejä kutsuva päävalmentaja Mike McCarthy ja pelinrakentaja Rodgers kyllä huomaavat heti jos näin menetellään ja pallo lentää toisaalle. Tämän vuoksi Green Bayn otteluissa eniten maaleja tekee usein se huonosti peitetyin mies eli Packersin ratkaisija voi olla kuka vain, koska pallo saattaa ratkaisevalla hetkellä päätyä koko ottelun ilman konkreettista osallistumista jääneelle kaverille. Usein tällaisessa pelissä se mies voi olla vaikka TE Jermichael Finley.

 

Seattlen puolustusotteet ovat kahtena ensimmäisenä viikkona olleet vakuuttavia. Pete Carrollin yhdistelmä isoista ja pienistä miehistä on pelannut odotetusti ja peittänyt melko hyvin heittoja (liigan 14.) Myös passrush DE Chris Clemonsin johtamana on toiminut kohtuullisesti (vastustajien pelinrakentajalle on saatu painetta, vaikka säkkejä ei ole monta) ja joukkuetta vastaan ei ole oikeastaan on pystytty juoksemaan keskellä hyvin pelanneiden Alan Branchin ja Brandon Mebanen vuoksi (92 jaardia / 2 ottelua, liigan 2.) ja Green Bay ei luultavasti aiokaan. Osittain hyviä tuloksia selittää kuitenkin vastustajien haparointi. Muun muassa edellisen vastuksen Dallasin varmakätinen Jason Witten pudotti pallon monesti ollessaan melko vapaana, mutta niitä ei Seattlen onneksi lasketa. Ja se on juuri sitä kuinka CenturyLink Field voi vaikuttaa vastustajiin (toimintakyky heikkenee desibelimyrskyssä).

 

Seattlen hyökkäys ns. Green Bay puolustus

 

Seattle Seahawksin kahden ottelun NFL-kokemuksen omaava pelinrakentaja Russell Wilson ei tule pääsemään helpolla. Green Bayn puolustus näytti Chicagoa vastaan, että jos hyökkäyksen linjassa ei olla hereillä, niin useimmiten tukimies Clay Matthews on se, joka vapautuu linjasta säkittämään vastustajan pelinrakentajan. Wilson on tosin osoittanut jo preseasonilla ja kahdessa NFL-ottelussa olevansa melko pallovarma sekä kyvykäs hankkiutumaan pallosta eroon nopeasti. Kaveri ei tosiaankaan ole heittänyt monta kertaa kovin tyhmästi, vaan on juossut itse silloin kun vastustaja on onnistunut peittämään kaikki vastaanottajat.

 

Packersiin verrattuna Seattlella on ihan eri luokan juoksuhyökkäys ja peli pitkälti perustuu myös siihen, että juoksu-uhalla poistetaan painetta pelinrakentajalta. Kauden alkuviikkoina on nähty, että vaikka pallo liikkuu myös tulokkaan heittämänä, niin Seattle tarvitsee juoksun toimivuutta otteluiden voittamiseksi. Ja kuin varkain, on ykköspallonkantaja Marshawn Lynch juossut kauden molemmissa otteluissa yli sata jaardia. Kahden ottelun jälkeen Seattlella on tosin liigan vähiten heittojaardeja, mutta pallo on silti liikkunut heittämällä aina tarvittaessa, jos Wilson on saanut aikaa. Ensimmäisessä pelissä Seattlen hyökkäyslinja pelasi paljon huonommin kuin viime viikolla Dallasia vastaan.

 

Seattlen tapana on ollut viime vuosina, että palloa heitetään melko tasaisesti eri vastaanottajille. Tänä vuonna eniten palloon ovat saaneet koskea laitahyökkääjät (WR:t) Sidney Rice ja Braylon Edwards sekä sisemmät laitahyökkääjät (TE:t) Zach Miller ja Anthony McCoy, jotka varmasti saavat tässäkin ottelussa pallon muutamaan otteeseen.

 

Jos Green Bayn puolustusta lähtee analysoimaan, on se melko samanlainen porukka kuin hyökkäys. Se voi ratkaista ottelun ja on selkeästi parempi heittoa vastaan (tällä hetkellä liigan 2.). Tähän myös Seattlen olisi iskettävä. Jos Seahawks onnistuu juoksemalla etenemään, on se vahvoilla. Jos Green Bayta vastaan yrittää vain heittää, niin vastassa on liigan parhaimpiin lukeutuva heittopeitto yhdistettynä otteluita ratkaisevaan passrushiin. Vaikka passrushin toimivuuteen tarvitaan koko puolustuslinjan toimivuutta, saa jo mainittu tukimies Matthews usein sen pääroolin päästessään säkittämään vastustajaa.

 

Erikoisjoukkueet

 

Kun Green Bayta ja Seattlea miettii, niin erikoisjoukkuepelaaminen ei tule mieleen ainakaan minulle. Siitä huolimatta juuri tällä kaudella ovat erikoisjoukkueiden tekemiset olleet elintärkeitä kummallekin joukkueelle. Green Bay muun muassa teki Chicagoa vastaan potkumaalia yrittäessään onnistuneen hämäyksen, ja pallo onnistuttiin potkun sijaan toimittamaan ihan maaliin asti. Seattle vuorostaan pääsi Dallasin niskan päälle heti ottelussaan viime viikolla aiheuttaessaan rähmäykset ja poimimalla pallon sekä aloituspotku- että lentopotkutilanteissa. Lisäksi molempien joukkueiden lentopotkujen palauttajat (Randall Cobb / Leon Washington) ovat sellaisia kavereita, että usein saavat hyvillä suorituksilla aikaan muutoksia otteluiden momentumissa.

 

Loppuyhteenveto

 

Ennen kauden alkua olisi Green Bayn voitto paperilla heikommasta Seattlesta ollut selvä valinta. Nyt kun joukkueiden kauden alkuviikkoja katselee, niin Seattlelle täytyy antaa mahdollisuus. Pete Carrollin porukka on onnistuessaan vaarallinen ja jos CenturyLink Field saa roolia, niin Seattle voi jopa voittaa. Jos kuitenkin Green Bay pystyy pelaamaan omalla tasollaan (mitä ei ole oikein nähty tällä kaudella), päättyy ottelu kyllä McCarthyn suojateille.