Super Bowl: Patriots–Eagles – vain toinen juhlii

4.2.2018


NFL-kauden huipennus suorana lähetyksenä Viasatin kanavilla maanantaiyönä kello 1.30 alkaen.

Huipennus on käsillä! Varhain maanantaiaamuna – tarkalleen kello 1.30 – potkaistaan Minnepolisin hulppeassa U.S. Bank Stadium –jättihallissa käyntiin vuoden 2018 suurin urheilusarjan loppuottelu: kautta aikain 52. Super Bowl. Vastakkain ovat New England Patriots, joka hakee kuudetta Super Bowl –voittoaan 2000-luvulla, sekä Philadelphia Eagles, jonka edellinen mestaruus on vuodelta 1960 – ajalta, jolloin ei vielä Super Bowleja pelattu.

Kaikilla on mielipide ja suosikki, sillä kummallakin joukkueella on oma uskollinen fanikuntansa, mutta kummallakin joukkueella on myös kovaäänisiä vastustajia. Osa toivoo, että oma joukkue voittaa – osa toivoo, että toinen joukkue ei ainakaan voita. Juuri nämä tunteet tekevät Super Bowlista vieläkin suuremman tapahtuman kuin pelkkä 4 kertaa 15 minuuttia kahden parhaan joukkueen pelaamaa jenkkifutista.

Tosin Super Bowl ei muutenkaan ole pelkkää jenkkifutista. Erikoispitkän puoliajan ajaksi areena muuttuu megalomaaniseksi konsertiksi, jonka tähtenä esiintyy Justin Timberlake. Kansallislaulun ennen ottelua puolestaan tulkitsee Pink.


Mitä tähän mennessä on tapahtunut?


Patriotsin kausi alkoi syyskuussa murskatappiolla kotikentällä, ja moni ajatteli, että hallitsevan mestarin dynastia on tullut tiensä päähän. Mutta… Ensin kaikkien aikojen parhaana pidetty pelinrakentaja Tom Brady sai hyökkäyksen toimimaan, ja marraskuuhun mennessä päävalmentaja Bill Belichick oli taikonut myös puolustuksen rivit kuntoon. Patriots oli AFC:n ykkösjoukkue runkosarjan jälkeen, ja pudotuspeleissä se raivasi ensimmäisenä tieltään Tennessee Titansin ja konferenssin loppuottelussa Patriots nousi takaa-ajoasemasta voittoon Jacksonville Jaguarsista. Jotakin Patriotsin käsittämättömästä menestyksestä kertoo, että bostonilaiset ovat nyt kahdeksatta kertaa Super Bowlissa viimeisen 16 kauden aikana.

Siinä, missä Patriots aloitti kautensa vaisusti, oli Philadelphia Eaglesin peli kiitävää matalalentoa voitosta toiseen koko syksyn. Taivas Kotkaparven yllä kuitenkin synkkeni joulukuussa, kun huippukautta pelannut pelinrakentaja Carson Wentz loukkasi polvensa ja hänen kautensa päättyi. Kakkospelinrakentaja Nick Foles pystyi kuin pystyikin vahvan juoksupelin ja erityisesti erinomaisen puolustuksen voimin pitämään Eaglesin NFC:n piikkipaikalla runkosarjan loppuun asti. Pudotuspeleissä puolustus on jatkanut ilmiömäisiä otteitaan ja Foles pelasi kenties uransa parhaimman ottelunsa, kun Eagles NFC:n loppuottelussa kaatoi Minnesota Vikingsin 38–7. Eagles pelaa näin ollen kolmatta kertaa Super Bowlissa. Edellisen kerran näin tapahtui kauden 2004 päätteeksi, jolloin mestaruuden vei kuitenkin Patriots - tuolloinkin päävalmentajaan Belichick ja pelinrakentajanaan Brady.
 


Kun Patriots hyökkää


Tom Brady on edelleenkin – 40-vuotiaana – liigan ehdotonta huippua (valittiin juuri NFL:n arvokkaimmaksi pelaajaksi) ja hänen heittokätensä, pelinlukunsa sekä erityisesti kokemuksen tuoma henkinen vahvuus ovat kaikki kaikessa Patriotsille. Kun Patriootit hyökkäävät, nähdään heittopeliä huomattavasti enemmän kuin juoksua. Tätä teoriaa tukee myös se, että vastassa oleva Eaglesin puolustus on liigan paras juoksua vastaan.

Bradyn heittopelin pysäyttäminen on yksi vaikeimmista tehtävistä NFL:ssä. Suurikokoinen Rob Gronkowski, vikkelät Brandin Cooks ja Danny Amendola sekä paljon heittoja napsivat keskushyökkääjät ovat kaikki pelaajia, jotka voivat nousta juuri tässä ottelussa ykköstähdeksi. Brady on mestari löytämään vastustajasta heikoimman kohdan ja iskee sinne armotta. Edes tikattu käsi ei Jaguarsia vastaan estänyt Bradya tätä tekemästä.

Hyökkäyksen linja on Patriotsin hyökkäyksen suurin heikkous ja kun pelinrakentaja tuon linjan takana on kankea liikkeissään, on selvää että Patriotsin haaste on suojella Bradya heittopeleissä. Eaglesin puolustuksen linja on vahva ja erityisesti keskeltä ryntäävä Fletcher Cox aiheuttaa vaikeuksia. Jos Eagles saa Bradylle painetta pelkästään puolustuksen linjan avulla on, Eagles on vahvoilla sillä tällöin sillä on enemmän pelaajia puolustamassa heittoa. Mikäli Eagles lähettää ylimääräisiä puolustajia pelinrakentajan kimppuun, on Brady vaarallisimmaan sillä hän vaistoaa kuin yliluonnollisesti tuolloin aukeavat heittoväylät.

Keskeinen kaksintaistelu:
Rob Gronkowski, Patriotsin sisempi laitahyökkääjä – Malcolm Jenkins, Eaglesin takamies

Gronkowski on kaksintaisteluiden painajainen, sillä hän on liian nopea tukimiehille ja liian fyysinen takamiehille. Jenkins on fyysisiltä ominaisuuksiltaan paras Eagles-pelaaja puolustamaan ”Gronkia” vastaan. Täysin kokonaan Gronkowskia ei voi pimentää, mutta jos jos Jenkins onnistuu edes himmentämään, on tilanne Eaglesin kannalta hyvä.

 Kun Eagles hyökkää

Nick Foles on varmasti pudotuspelien suurin tarina. Hyljeksitty pelinrakentaja pelasi nihkeästi ensimmäisessä pudotuspelissä, mutta paransi siinäkin otteitaan heittäen lähes pelkästään lyhyitä heittoja. Vikings-ottelussa varmistus heittokivääristä olikin sitten napsautettu pois, ja Foles heitti tehokkaasti myös pidemmälle.

Eagles tulee käyttämään ottelussa huomattavasti enemmän juoksupeliä kuin Patriots, ja philadelphialaisten juoksupeli onkin läpi kauden ollut varsin hyvää. LaGarrette Blount ja Jay Ajayi sekä edessä jyräävä hyökkäyksen linja tulevat iskemään Patriotsin puolustuksen keskustaan. Eagles tavoittelee juoksupelillä sitä, että se saa paineita pois Folesin niskasta mutta myös sitä, että se pystyy pitämään palloa pitkään itsellään ja siten Bradyn ja Patriots-hyökkäyksen sivurajalla.

Folesilla on käytettävissään hyviä heittokohteita, joista sisempi laitahyökkääjä Zach Ertz saattaa nousta suureen rooliin, sillä Ertz on erinomainen kuvioiden juoksija varsinkin maalialueen läheisyydessä. Ulottava Alshon Jeffery puolestaan koppaa palloja laidassa, vaikka riveleissä olisikin puolustaja kiinni. Jos Eaglesin juoksupeli tuottaa tulosta, Foles pelaa heittopelit monesti juoksuhämäyksen kautta, ja juoksuhämäys puolestaan hidastaa puolustajia pudottautumasta omille heittopuolustus alueille. Toisin sanoen Eaglesin heittopeli on sitä tehokkaampaa, mitä paremmin heidän juoksupelinsä toimii.

Patriotsilla on muutamia erinomaisia takamiehiä, ja Folesin heittoja vastaan esimerkiksi Stephon Gilmore, Malcolm Butler ja Devin McCourty ovat suuressa vastuussa. Suurin paine Patriotsilla on kuitenkin pysäyttää Eaglesin juoksupeli. Jos tukimies Kyle Van Noy ja muut keskustan puolustajat tässä onnistuvat, pääsee Patriots tavoitteeseensa: se pakottaa Folesin heittämään.

Keskeinen kaksintaistelu:
Zach Ertz, Eaglesin sisempi laitahyökkääjä – Patrick Chung, Patriotsin takamies
Ertz juoksee kuvioitaan monipuolisesti ympäri kenttää: laidoille, keskustaan puolustajien väliin ja toisinaan myös pitkälle yläkentälle. Chung on toisinaan pimentänyt vastustajien sisemmät laitahyökkääjät täysin, mutta varsinkin juoksuhämäykset ovat olleet hänelle ajoittain myrkkyä.


 


Arvio:

Pelinrakentaja on jenkkifutiksen tärkein pelipaikka, joten tämä asetelma kääntää vaakakupin Patriotsin suuntaan - tosin vain hyvin, hyvin niukasti. Eaglesilla on nimittäin omat selkeät vahvuutensa, joiden osalta se pystyy ottamaan pelin haltuunsa. Ehtoja siihen on kaksi: 1. Sen pystyttävä juoksupelin rinnalla heittämään alusta asti ja 2. Eaglesin on saatava Bradylle painetta pelkällä puolustuksen linjalla.

Patriots on vuosittain tehnyt voittamisesta taidetta, joten vaikka ottelu näyttäisi kallistuvan Eaglesille, ei Patriotsia voi missään vaiheessa jättää laskuista pois. Patriotsin on kuitenkin selvittävä tässä ottelussa erityisesti yhdessä haasteessa: juoksupeli. Sen on pystyttävä itsekin juoksemaan pallon kanssa ja vastaavasti sen täytyy saada pidettyä Eaglesin juoksupeli kurissa. Kaikki merkit viittaavat siihen, että tästä on tulossa kaikkien odotusten arvoinen taistelu!

 

Super Bowl LII - näin näet sen!

Viasatin Suomen kanavat vapaassa katselun koko viikonlopun ajan.

Super Bowl Studio käynnistyy sunnuntaina kello 23.30. Reilun 1,5 tunnin studiossa Ville Klingan vieraana muun muassa Tomi Tiilikainen, Ile Uusivuori, Ismo Lehkonen ja Mika Laurila.

Minnesotaan siirrytään kello 1.00 ja ottelu käynnistyy noin kello 1.30. Viasat Urheilu ja Viafree tarjoavat ottelun suomenkielisellä selostuksella ja Viasat Jääkiekko kansainvälisellä selostuksella.

Suomeksi ottelun selostaa Mika Laurila. Kommentaattori Mikko Koikkalainen