TV-ottelun ennakko: Browns-Ravens

27.9.2012


Ottelu suorana Nelonen Pro 2:lla ensi yönä.


Cleveland Brownsin ja Baltimore Ravensin välisessä ottelussa on ainoastaan yksi suosikki ja vaikka NFL on ollut jo alkukaudesta täynnä yllätyksiä, ei kotijoukkue Ravensillä pitäisi olla minkäänlaisia ongelmia Clevelandin selättämisessä. Browns ei ole vielä voittanut otteluakaan, kun taas Baltimore kilvoittelee AFC:n parhaan joukkueen tittelistä voitettuaan New England Patriotsin 31–30. Brownsin ja Ravensin välisestä ottelusta voidaan kuitenkin odottaa erittäin fyysistä, joten tuomareilla on edessä todella haastava päivä, heidän yrittäessä pitää AFC Northin sisäisiä voimasuhteita selvittelevät joukkueet erossa toistensa kimpusta.

 

Baltimoren hyökkäys vs. Clevelandin puolustus

Cleveland Browns joutuu lähtemään otteluun ilman kulmapuolustajaansa Joe Hadenia, joka sai liigalta neljän ottelun pelikiellon jäätyään kiinni kiellettyjen aineiden käytöstä. Tämä poissaolo tulee näkymään taatusti myös Ravensiä vastaan, sillä Haden on niitä harvoja kulmapuolustajia, jotka kykenevät vartioimaan yksinään WR Torrey Smithiä, joka pelasi New Englandia vastaan kauden parhaan pelinsä. Smith menetti viime viikonloppuna veljensä liikenneonnettomuudessa ja nopealla aikataululla tuleva Browns-ottelu tarkoittanee jälleen tunteikasta peliä Smithille.

Baltimore Ravens käyttää hyökkäyksessään yhä enemmän no huddlea, jolloin pelaajat eivät keräänny QB Joe Flaccon ympärille, vaan Ravens menee nopeasti uuteen hyökkäysmuodostelmaan ja vaikeuttaa siten vastustajan puolustuspelaajien vaihtoa. Tämä kertoo myös siitä, että pelinrakentaja Flacco on yhä enemmän vastuussa hyökkäyksen kutsuista ja hän pyrkii reagoimaan vastustajan käyttämään puolustukseen muuttamalla pelikutsuja linjassa. Ravensin todellinen identiteetti on kuitenkin pallon juoksemisessa ja sitä seuraavissa onnistuneissa play action -peleissä, joissa hämätään juoksua ja heitetään palloa.

Ravensin keskushyökkääjä Ray Rice on monipuolinen uhka ja hänen kerätessä viime kaudella yhteensä yli 2 000 jaardia juoksu- ja heittopeleissä. Perinteisesti Ricen edessä juoksee FB Vonta Leach, joka on yksi liigan parhaista roolissaan. Kun tähän vielä lisätään tehokas hyökkäyslinja, josta erityisesti esille nousee G Marshal Yanda ja C Matt Birk, on Clevelandin juoksupuolustukselle odotettavissa hikinen ilta. Brownsin juoksupuolustus ei lukeudu liigan parhaisiin, joten Ricelle voidaan odottaa yli 100 jaardin ottelua. Ravensin juoksupeleissä linjamiehet raivaavat aukon, josta ensimmäisenä juoksee FB Leach. Tämän jälkeen Leach blokkaa häntä vastaan tulevan tukimiehen ja tyypillisesti tukimies joutuu Leachin voimasta siirtymään askeleen tai kaksi taaksepäin, jolloin vikkelä ja painopisteensä alhaalla pitävä Rice pääsee keräämään suuret jaardit.

Kun Baltimore on saanut juoksupelinsä kulkemaan sitä seuraa tyypillisesti play action -pelit, sillä vastustaja on tyypillisesti joutunut pudottamaan toisen safetynsä juoksupuolustuksen avuksi. Näin Ravens saa suotuisia 1 vs. 1 ottelupareja, joista laitahyökkääjät Torrey Smith, Jacoby Jones ja Anquan Boldin kykenevät rankaisemaan.

Jotta Clevelandin puolustus voisi pysäyttää Baltimoren, on sen kyettävä pysäyttämään Ray Rice seitsemällä puolustajalla, jolloin se voi jättää kaksi safetyä puolustamaan heittoa. Joe Hadenin ollessa sivussa on Brownsin puolustuksen kiistaton tähti MLB D'Qwell Jackson, jonka olisi pelattava elämänsä ottelu, ettei Ravens pääsisi ottelussa juoksupelinsä myötä karkumatkalle. Mikäli Baltimore lähtee otteluun ylimielisesti ja kieltäytyy käyttämästä vahvaa juoksupeliään, saattaa Clevelandilla olla mahdollisuus ottaa ottelussa muutama syötönkatko ja hyvien kenttäasetelmien myötä päästä jopa lähelle yllätysvoittoa. Ravens QB Joe Flacco on kehittynyt todella paljon vuosien saatossa ja tuon kehityksen myötä Baltimore pystyy nousemaan myös takaa-ajoasemasta voittoihin, mutta aina silloin tällöin Flacco tuntuu kuitenkin heittävän kohteensa ylitse ja muutaman kerran New Englandia vastaan Flacco myös pakotti heittonsa selkeään tuplavartiointiin, mikä saa fanin kuin fanin irvistämään heitolle. Jos Cleveland kykenee pitämään molemmat safetyt heittopuolustuksessa ja Flacco osoittaa liikaa luottamusta laitahyökkääjiään kohtaan ja heittää pallon tuplavartiointiin, on Brownsin kyettävä ottamaan tilanteista pallonriisto.

 

Clevelandin hyökkäys vs. Baltimoren puolustus

Clevelandin hyökkäys haluaa hallita ottelussa kellonkäyttöä. Siten heidän oma puolustuksensa pysyy virkeämpänä ja Baltimoren puolustus puolestaan väsyy, mikä saattaa ottelun loppupuolella aukaista suuriakin aukkoja Clevelandin hyökkäykselle. Brownsin hyökkäys tulee ottelussa etenemään West Coast -pelityylinsä mukaan lyhyillä heitoilla sekä juoksupelillä. West Coast -hyökkäyksen tarkoituksena on lyhyillä heitoilla levittää vastustajan puolustusta ja tarjota mahdollisuus pidempiin juoksuihin. Browns käyttää omissa peleissään hyvin harvoin full backia tuomaan lisätilaa RB Trent Richardsonille ja joukkue mieluummin levittää peliä kolmannen laitahyökkääjän turvin. West Coast -hyökkäys vaatii pelinrakentajilta yleensä suurta tarkkuutta ja varmakätisiä laitahyökkääjiä. Tulokaspelinrakentaja Brandon Weeden onnistui yliopistourallaan yli 70 prosentissa heitoistaan, joten hän soveltuu erittäin hyvin Brownsin hyökkäyssysteemiin. TE Jordan Cameron saattaa kauden mittaan nousta Weedenin ykköskohteeksi, sillä hän on 196 senttisenä ja entisenä koripalloilija varmakätinen ja erittäin vaikea vartioitava.

Brownsin hyökkäystyyli on kuitenkin kuin astuisi suoraan suden suuhun, sillä Baltimore Ravensin puolustuksesta löytyy kaksi pelien mestarilukijaa, S Ed Reed ja MLB Ray Lewis, jotka molemmat tuntuvat olevan siellä missä tapahtuu jo ennen kuin pallo on saapunut paikalle. Nopeisiin heittokuviin puolustukset vastaavat usein aluepuolustuksella, jolloin kullekin puolustajalle on merkattu oma alueensa. Kesän aikana painoaan pudottanut Ray Lewis saattaa hyvinkin poimia Weedenin heiton ottelussa, sillä tulokaspelinrakentajilla on yleensä paha tapa lukita katseensa kohteeseen, jolle pallon aikoo heittää ja näin kentän keskiosaa vartioiva Lewis pystyy helposti lukemaan Weedenin katseesta mihin pallo tulee. Baltimoren heittoryntäys on ollut alkukaudesta hieman hukassa ja joukkue kaipaa selvästi vuoden puolustajaksi viime kaudella valittua OLB Terrell Suggsia. Näin ollen Ravens on joutunut kutsumaan blitzejä, jotta pelinrakentaja on saatu säkitettyä. Clevelandin West Coast -hyökkäys vaikeuttaa jo sinällään pelinrakentajan säkittämistä, mutta tämän lisäksi Brownsilla on kaksi oman pelipaikkansa tähtipelaajaa hyökkäyslinjassaan, OT Joe Thomas ja C Alex Mack, joten Weedenin pitäisi ottelussa saada heittää palloa suhteellisen rauhassa.

Baltimoren puolustus on joutunut loukkaantuneen Suggsin ja San Diegoon siirtyneen OLB Jarret Johnsonin puuttumisen vuoksi myös uuteen tilanteeseen, jossa joukkueella on ollut vaikeuksia pysäyttää vastustajan ulospäin suuntautuvat juoksut. Clevelandia vastaan Baltimore tulee todennäköisesti käyttämään safetyjään juoksupelien pysäyttämiseen ja siten pakottaa QB Weedenin pitkiin heittoihin, joissa hänellä on ollut ajoitusongelmia. Baltimoren puolustuksen takakenttä on todella nimivahva, sillä peliä erinomaisesti lukevan Reedin lisäksi toisen safetyn tontilla pelaa Bernard Pollard, joka taklaa todella kovaa. Ravensin kulmapuolustajista Lardarius Webb on yksi liigan monipuolisimmista pelipaikallaan, sillä sen lisäksi, että hän on erinomainen vartioimaan vastustajien parhaita laitahyökkääjiä, hän ei myöskään pelkää tulla juoksupuolustuksen avuksi, kun sitä tarvitaan. Webbin loistaessa toisella puolella, vastustajat pyrkivät usein heittämään palloa CB Carey Williamsin vartiointiin, mutta tässä ottelussa Cleveland Brownsin hyökkäyksestä ei löydy pelaajaa, joka pystyisi Williamsin kerta toisensa jälkeen kaksinkamppailussa voittamaan.

 

Loppuyhteenveto

Ottelun pitäisi olla yksi kierroksen selkeimmistä, sillä kaikki lähtökohdat tukevat kotijoukkue Ravensiä. Clevelandin juoksupuolustus on kyseenalainen, kun taas Ravensin juoksuhyökkäys on yksi liigan parhaimmista. Mikäli Browns onnistuu yllättäen pysäyttämään Baltimoren juoksun, on QB Joe Flacco riittävän taitava puhkomaan Brownsin heittopuolustuksen, joka ei CB Joe Hadenin puuttuessa pysty vastaamaan Baltimoren kalustoon. Toiseen suuntaan mentäessä QB Brandon Weeden on tuskin lyhyen viikon aikana saanut korjattua pitkissä heitoissaan olevaa ajoitusongelmaa ja jos onkin, Baltimoren kulmapuolustajat pystyvät todennäköisesti voittamaan Clevelandin laitahyökkääjät pitkissä palloissa. Näin ollen Cleveland joutuu turvautumaan lyhyisiin heittoihin ja juoksupeliin, jotka Ravens pelaa pois aluepuolustuksella ja pudottamalla toisen safetyistään juoksupuolustuksen avuksi. Brownsin hyökkäyksen todennäköisyydet tehdä pisteitä pienenevät entisestään, kun lisätään, että Ravensin puolustuksen taklauspeli on todella varmaa ja vastustaja tuskin luiskahtaa useasti irti Ravens-puolustajan näpeistä. Ottelussa ei siis ehkä kannata jännittää tulosta, mutta pelin pitäisi tarjota kuitenkin suuri määrä huikeita yksilösuorituksia.

Ottelu suorana Nelonen Pro 2:lla perjantaina kello 3.20.

Nelosen NFL-sivusto: http://www.nelonenpro.fi/nfl

Lisää NFL:ää suomeksi: http://www.2minuutinvaroitus.com/