TV-ottelun ennakko: Bills-Patriots

28.9.2012


Peli suorana Nelonen Prolla sunnuntaina klo 20.

New England Patriots matkustaa Buffalo Billsin vieraaksi sunnuntai-illan kuumassa kamppailussa. Patriots tulee otteluun 1-2 tilanteessa ja on yhden ottelun perässä divisioonaa johtavia Buffalo Billsiä ja New York Jetsiä, jotka ovat tilanteessa 2-1. Ennen kauden alkua Buffalo Billsiä pidettiin Patriotsin pahimpana uhkaajana AFC Eastin voitosta. Tämä ottelu on ensimmäinen kunnon testi Billsille.

Billsin hyökkäys vastaan Patriotsin puolustus

Billsin pelinrakentaja Ryan Fitzpatrick on nostanut tasoaan huomattavasti ensimmäisen Jets-ottelun katastrofin jälkeen. Hän heitti kolme syötönkatkoa ensimmäisessä pelissä, mutta on tämän jälkeen kahdessa voitollisessa ottelussa pitänyt pallot omilla pelaajillaan. Fitzpatrick on heittänyt viisi touchdownia ilman syötönkatkoja kahdessa voitossa. QB Fitzpatrick on jatkanut hyvää yhteyttään laitahyökkääjä Stevie Johnsonin kanssa. Tämä parivaljakko on tehnyt yhden touchdownin jokaisessa Billsin pelissä tänä vuonna. Billsin laitahyökkääjämateriaali Johnsonin takana on todella kapea. James Jones on ainoa mitat täyttävä laitahyökkääjä Johnsonin lisäksi. WR David Nelsonin loukkaantuminen oli valtava isku joukkueen hyökkäystehoille. Bills-hyökkäyksen ehkäpä nimettömin tähti on sisempi laitahyökkääjä Scott Chandler, joka on kehittänyt loistavan yhteyden Fitzpatrickin kanssa. On tietenkin pakko sanoa Maailman tunnetuin yksityiskohta Ryan Fitzpatrickista…hänhän on käynyt Harvardin yliopiston ja on täten varmasti yksi liigan viisaimmista pelaajista. Billsin heittohyökkäys käy Patriotsin horjuvan heittopuolustuksen kimppuun. Etenkin viime pelissä Baltimore Ravensia vastaan oli Patriotsin heittopuolustus tuuliajolla. Erityisesti kulmapuolustajat Devin McCourty ja Kyle Arrington olivat ongelmissa. Heittopuolustus ei myöskään saa hirveenä apuja tukimiehiltä. Etenkin LB Brandon Spikesiä nöyryytettiin todella pahasti Ravensia vastaan. Billsillä ei ole heittää aivan Ravensin tasoista heittohyökkäystä Patriotsin takakenttää vastaan, mutta Patriots joutuu pelaamaan kykyjensä huipulla pitääkseen Billsin takana.

Kauden alussa Billsin juoksupeli on ollut liigan parhaimmistoa. Joukkue on juossut keskimäärin 178 jaardia ottelussa. Kauden ekassa pelissä joukkue menetti tähti keskushyökkääjänsä Fred Jacksonin, mutta tuuraaja CJ Spiller otti vastuun vahvasti itselleen. Spiller oli kolmannelle ottelukierrokselle tultaessa liigan paras RB, mutta hänen kautensa koki kolauksen olkapäävamman muodossa. Spiller tulee olemaan tämän vamman takia poissa tästä Patriots-ottelusta. Spilleriä tulee korvaamaan kolmos-RB Tashard Choice, joka on varmasti liigan parhaita kolmosvaihtoehtoja. Jokerikorttina on vielä Fred Jackson, jonka toipuminen jalkavammasta on tapahtunut paljon odotettua nopeammin. Jackson saattaa pelata Patriotsia vastaan. Kannattaa seurata tilannetta lähempänä pelipäivää. Billsin juoksupeliä vastaan asettuu yksi liigan kovimmista juoksupuolustuksista. Patriotsin juoksupuolustus on päästänyt vain 82 jaardia ottelua kohden. Patriotsissa pelaa koko liigan parhaita puolustuksen sisempiä linjamiehiä, Vince Wilfork. Mies näyttää lihavalta, mutta on varmasti yksi liigan vahvimpia pelaajia ja tukkii kaikki juoksulinjat. Patriotsilla on myös todella vahva tukimiesosasto. Jerod Mayo, Dont’a Hightower ja Brandon Spikes auttavat puolustuslinjaa vastustajan juoksijoita vastaan. Patriots tulee varmasti tukkimaan Billsin juoksulinjat ja pakottavat Ryan Fitzpatrickin voittamaan pelin kädellään.

Buffalo Billsillä on yksi liigan kovimmista hyökkäyslinjoista. Etenkin nuoret linjamiehet Cordy Glenn, Andy Levitre ja Eric Wood ovat olleet vakuuttavia blokkauksissaan. Tämän kauden aikana pelinrakentaja Ryan Fitzpatrick on säkitetty vain kerran, mikä on uskomattoman pieni luku. Lisäksi linjan hyvyydestä kertoo se, että joukkue on liigan kolmanneksi eniten juossut joukkue. Patriotsin puolustuksen suurin ongelma viime vuosina on ollut huono heittopuolustus. Tämä ongelma johtuu myös osittain siitä, että joukkue ei kykene luomaan painetta vastustajan pelinrakentajille. Kauden alussa näytti siltä, että tulokkaat Chandler Jones ja Hightower ovat piristäneet joukkueen säkkitilastoja, mutta viime peleissä Patriotsin painostus on palannut viime vuoden heikolle tasolle. Billsiä vastaan on Patriotsin on erityisen tärkeää saada painetta aikaiseksi, sillä joukkueen takakenttä ei voi pitää vastustajan rissuja liian pitkää aikaa kiinni.

New England Patriotsin hyökkäys vastaan Buffalo Billsin puolustus

Tom Brady on edelleen yksi liigan parhaista pelinrakentajista. Kauden alku on ollut Mr.Bradylle todella nihkeä. Hän on heittänyt vain neljä touchdownia ja yhden syötönkatkon. Kuitenkin välillä on näyttänyt, että Brady ei olisi täysin samalla aaltopituudella laitahyökkääjiensä kanssa. Viime vuosien joukkueen paras laitahyökkääjä on ollut Wes Welker. Kauden alussa hän ei ole saanut yhtä paljoa vastuuta kuin aiemmin. Tämä saattaa johtua siitä, että hänen sopimuksensa on katkolla kauden jälkeen. Kesällä Patriots hankki myös Brandon Lloydin, joka pelasi todella hyvin nykyisen hyökkäyksen valmentajan, Josh McDanielin, alaisuudessa Denverissä muutama vuosi sitten. Patriotsin hyökkäyksen kulmakivi tällä hetkellä on sisemmät laitahyökkääjät, Rob Gronkowski ja Aaron Hernandez. Hernandez missaa pelin jalkavamman takana, joten vastustajan puolustus voi keskittää voimansa Gronkowskin pysäyttämiseen. Hernandezin korvaajaksi Patriots hanki veteraani Kellen Winslowin. Patriotsin heittopuolustusta vastaan astuu yksi liigan nuorimmista heittopuolustuksista. Tulokas kulmapuolustaja Stephen Gilmore tulee olemaan tärkeässä roolissa Wes Welkerin pysäyttämisessä. Takapuolustajat Jarius Byrd ja George Wilson tulevat keskittämään voimansa Gronkowskin hiljentämiseen. Kauden alussa ei Billsin heittopuolustus ole vielä loistanut viime vuotiseen tapaan. Tämä tietää hikistä iltapäivää Billsin heittopuolustukselle. Brady kumppaneineen tulee aiheuttamaan päävaivaa Billsin takakentälle. Bills koittaa hakea kaikki edut Patriotsia vastaan, joukkue kutsui testiin tällä viikolla laitahyökkääjä Donte Stallworthin. Hän pelasi vielä harjoitusleirillä Patriotsin paidasssa ja hänellä on varmasti paljon tietoa Patriotsin joukkueesta. Tämä taktiikka on suhteellisen yleinen liigajoukkueiden keskuudessa.

Patriotsin hyökkäys on lähes koko 2000-luvun perustunut heittopeliin. Juoksupelin tarkoitus on ollut vain pitää vastustajan puolustus rehellisenä. Kun joukkue omaa edes kohtalaisen juoksupelin, ei vastustaja voi vain keskittyä tukkimaan heittopuolustustaan. Tälle kaudelle Patriots lähtee todella nimettömällä keskushyökkääjäkolmikolla: Steven Ridley, Danny Woodhead ja Brandon Bolden. Tästä kolmikosta ei yksikään ole tähtiainesta, mutta heidän suurin tehtävänsä onkin toimia ylimääräisinä blokkaajina. Kuitenkin valmentaja Bill Belichick tunnetaan yllättävistä valinnoista. Hän voi yhtäkkiä juosta pallon vastustajan kurkusta alas. Billsin juoksupuolustus on liigan keskitasoa, joukkue on päästänyt noin 100 jaardia ottelussa vastustajan juoksijoille. Tärkeimmässä roolissa Patriots-juoksua pysäyttämässä on sisempi puolustuksen linjamiehet Marcell Dareus ja Kyle Williams. Tukimiehistä Nick Barnett tulee paljon juoksupuolustuksen avuksi. Viimeisimpänä linjana juoksijoita vastaan on takapuolustajat Byrd ja Wilson.

New England Patriotsin voittaessa Super Bowleja 2000-luvun alussa, oli joukkue tunnettu loistavasta hyökkäyslinjasta. Tom Brady ei nimittäin ole kovinkaan liikkuva pelinrakentaja, jos hänen suojauksensa hajoaa, lähtee pallo aika vikkelästi sivurajasta yli. Tänä vuonna on Patriotsin linja kokenut muutoksia. Bradyn selän monivuotinen suojelija Matt Light lopetti ja sisempi linjamies Brian Waters ei saapunut enää harjoitusleirille. Tämä on tehnyt entisestä vahvuudesta joukkueen suurimman heikkouden. Tänä vuonna on nähty ettei Patriotsin linja ole voinut pelata huipputasolla. Brady ei ole ollut enää koskematon. Hänet on säkitetty jo seitsemän kertaa kauden aikana. Tämän lisäksi hän on ottanut osumaa monta kertaa juuri palloa heittäessä. Tästä johtuen Brady ei ole päässyt siihen tappavaan driveensä vielä tällä kaudella. Viime kesänä Bills uusi puolustuksen linjansa, saadakseen aiheutettua entistä enemmän painetta vastustajan pelinrakentajia kohtaan. Joukkue hankki isolla rahalla DE:t Mario Williamsin ja Mark Andersonin. Anderson saapuu juuri Patriotsista, jossa hän oli viime vuonna Patriotsin paras säkittäjä. Linja Mario Williams – Kyle Williams – Marcell Dareus – Mark Anderson aiheuttaa todellisia suojeluongelmia vastustajan hyökkäyslinjoille. Bills on säkittänyt vastustajan pelinrakentajan yhdeksän kertaa viimeisen kahden ottelun aikana. Tämä ei tiedä todellakaan hyvää Patriotsin heikolle hyökkäyslinjalle. Billsin sauma ottelussa onkin juuri Bradyn ahdistaminen pois rytmistään.

Erikoistilanteet ja valmentajat

Molempien joukkueiden potkaisijat (Stephen Gostkowski ja Ryan Lindell) ovat aivan liigan eliittiä. Billsillä on kuitenkin valtava etu potkujen palauttamisessa. Kulmapuolustaja Leodis McKelvin on liigan parhaita potkunpalauttajia. Valmennuksessa ottelu tulee olemaan todellinen shakkiottelu Patriotsin hyökkäysvalmentaja Josh McDanielsin ja Billsin puolustusvalmentajan Dave Wannstedin välillä. Patriotsin puolelle edun tuo päävalmentaja Bill Belichick, joka on yksi liigan parhaista valmentajista mukautumaan vastustajan mukaan. Belichick löytää kyllä aukot, mihin hyökätä.

Yhteenveto

Ottelu on todellinen tason mittari molemmille joukkueille. Patriots ei ole hävinnyt kolmea ottelua peräkkäin todella pitkään aikaan. Yksi uskomaton tilasto tuli tällä viikolla: Patriotsilla on viimeksi ollut häviävä tulos (1-2) 2003, jolloin joukkue hävisi kauden avauspelin ja oli 0-1 tilanteessa. Pitääkin muistaa, että tuona vuonna Patriots voitti Super Bowlin. 1-3 tulokseen joutuminen voikin olla merkki Patriotsin dynastian loppumisesta. Bills on ollut liigan pohjasakkaa reilun vuosikymmenen. Tällä hetkellä Bills on Patriotsin suurin uhkaaja AFC Eastissa ja tämä ottelu antaa paljon suuntaa siihen miten divisioonan nokkimisjärjestys muotoutuu.