Tuomas Tammero Potsdam Royalsin hyökkäyksen linjaan

14.2.2018


Kaudesta 2014 alkaen Tuomas Tammero (60) pelasi Turku Trojansissa saavuttaen Vaahteraliigassa yhden hopean ja kaksi pronssisijaa. Kuva: Samppa Toivonen
Kaudesta 2014 alkaen Tuomas Tammero (60) pelasi Turku Trojansissa saavuttaen Vaahteraliigassa yhden hopean ja kaksi pronssisijaa. Kuva: Samppa Toivonen

Saksan pääsarjassa pelaa tulevalla kaudella neljä suomalaispelaajaa.

Suomalaispelaajien virta Keski-Euroopan sarjoihin jatkuu. Turku Trojansin linjassa hyviä otteita viime kaudella esittänyt Tuomas Tammero ja Saksan GFL:n sarjanousija Potsdam Royals ovat solmineet kautta 2018 koskevan pelaajasopimuksen.

– Kontakti syntyi Europlayersin kautta, eli pohdin viime kauden jälkeen vaihtoehtoja ja ulkomailla pelaaminen sopi itselleni työn ja opiskelujen puolesta juuri nyt oikein hyvin, Tammero kertoo kansainvälistymisensä motiiveista.

Turun yliopistossa kirjoilla oleva Tammero on pro gradu -tutkielmaa vaille valmis teoreettisen fysiikan maisteri ja työskentelee tällä hetkellä ohjelmistokonsulttina, mikä mahdollistaa irrottautumisen Turusta ja tarvittaessa työnteon yhdistämisen pelaamiseen,.

– Lähden kuitenkin GFL:ään jenkkifutiksen vuoksi ja pelaaminen on pääasia, Tammero jatkaa.

Fysiikka (ei teoreettinen vaan käytännöllinen) on ollut pääosassa myös Tammeron talviharjoittelussa.

– Trojansilla on toki harjoitukset pyörineet, mutta itse olen pidättäytynyt fysiikkaharjoittelussa. Harjoittelu on tähdännyt siihen, että Saksaan siirryttäessä olen mahdollisimman hyvässä fyysisessä kunnossa. Miko Ylikosken kanssa olemme harjoitelleet runsaasti ja Joni-Petteri Malkan johdolla Sports Science Labilla myös, Tammero kertoo viitaten kahteen turkulaiseen maajoukkuepelaajaan.

– Suuntaan Potsdamiin maaliskuun 20. päivä, joten ehdin hyvin saamaan joukkueen mukana lajiharjoittelua alle ennen kauden alkua. Royalsissa on sarjanousun myötä kova meno päällä ja ja joukkue osallistuu GFL:n lisäksi myös kansainväliseen sarjaan tavoittelemaan EFL Bowlia.

Kansainväliset ottelut alkavat Royalsin osalta huhtikuussa. Samassa alkulohkossa pelaavat belgialainen Brussels Tigers sekä sveitsiläinen Calanda Broncos.

 

Viidessä vuodessa korkeakoulujefusta GFL:ään

Hyökkäyksen linja on ollut yksi Royalsin kehityskohteista. Vuosi sitten potsdamilaiset voittivat GFL2-sarjan lähes ylivoimaiseen tyyliin, mutta valmennus tiedosti välittömästi linjapelin suuren merkityksen korkeimmalla sarjatasolla. Jo ennen Tammeron sopimusta Royals nappasi Frankfurt Universestä riveihinsä Saksan maajoukkue-tacklen Lane Acheampongin. Tammeroon valmentajat olivat yhteydessä, kun viime kaudella Trojansissa pelannut belgialaistukimies Frederic Casteels oli vinkannut turkulaisesta.

– GFL:ssä on toki kaiken kaikkiaan isommat puitteet, ja koko liiga on kahdessa lohkossaan isompi sarja kuin Vaahteraliiga. Mutta Suomessa linjapelaaminen on hyvätasoista ja kestää kyllä vertailun Saksan liigan kanssa.

Tammeron ura on kehittynyt nopein harppauksin viimeisen viiden vuoden ajan. Kaikki alkoi korkeakoulusarjassa Turun yliopiston UTU Beaver Hunters -joukkueessa vuonna 2013. Seuraavana vuonna hän oli jo pienessä roolissa mukana Trojansin Vaahteraliiga-joukkueessa saavuttamassa Vaahteraliigan kakkossijaa. 2015 aukesi paikka ensimmäistä kertaa aloituksessa. Kahdesti peräkkäin Trojans saavutti Vaahteraliigassa kolmannen sijan.

Kausi 2017 oli Trojansille raskas, vaikka joukkue lopulta tiensä viidenneksi raivasikin. Hyökkäyksen linja pelasi Karri Kuuttilan valmennuksessa hyvän kauden, mistä meriittinä keskushyökkäjä Josh Quezada voitti Vaahteraliigan juoksutilaston.

 

Royalsin ensimmäinen kausi mestaruussarjassa

Potsdam sijaitsee Berliinin kainalossa, vain 26 kilometriä pääkaupungista lounaaseen. Vielä ei Tammero ole suuremmin ehtinyt uuteen kotipaikkaansa tutustumaan, mutta odotuksia silti on.

– Aika paljon kaupunki Turkua muistuttaa. 160 tuhatta asukasta ja yliopisto.

Jenkkifutista Potsdamissa on pelattu Royals-nimen alla vuodesta 2005 alkaen. Kuninkaalliset kyntivät pitkään Saksan alasarjoissa, kunnes joukkue nousi GFL2-sarjaan vuonna 2014. Viime syksynä puolestaan portit aukenivat ensimmäistä kertaa korkeimmalle sarjatasolle, ja tähän kaupungissa nyt siis valmistaudutaan suurella innolla.

Trojansille on Royalsille on vuosien varrella ehtinyt syntymään muutamia yhtymäkohtia. Pitkään varsinaissuomalaisessa jenkkifutiksessa vaikuttanut Arttu Koivisto pelasi muun muassa Tammeron kanssa samaan aikaan Trojansissa vielä vuonna 2014, mutta ehti urallaan pelaamaan myös Royalsissa. Toissa kaudella Trojansissa pelannut brittitukimies Niall Scott-Grant puolestaan siirtyi aiemmin Royalsiin oltuaan viime kaudella voittamassa Dresden Monarchsin säkitystilastoa Sebastien Sagnén ja Micky Kyein joukkuekaverina.

GFL käynnistyy Tammeron osalta huhtikuun 21. päivä, jolloin Royals saa tulikasteensa korkeimmalla sarjatasolla Hildesheim Invadersin vieraana. GFL:ssä pelaa tulevalla kaudella vähintään neljä suomalaista, sillä jo ennen Tammeroa sopimuksen ovat ehtineet tekemään Lauri Vainio (Berlin Rebels) ja Sebastien Sagné (Frankfurt Universe). Keskiviikkoiltapäivänä Braunschweig NewYorker Lions tiedotti tehneensä jatkosopimuksen tukimies Roni Salosen kanssa. Salosen tunnelmia kuullaan myöhemmin tällä viikolla.

 

Katso myös:

Sebastien Sagné siirtyy Frankfurt Universeen

Säkityskuningas Lauri Vainio lähtee valloittamaan GFL-kenttiä

 

Pelitilannekuva:

Samppa´s Photography / Samppa Toivonen