All stars -puolustaja Akseli Olin huippujoukkue Vienna Vikingsiin

15.2.2018


Vaahteraliiga-kauden 2017 päätteeksi Akseli Olin valittiin liigan all starsiin.
Vaahteraliiga-kauden 2017 päätteeksi Akseli Olin valittiin liigan all starsiin.

Luvassa yli 20 ottelun kausi - tavoitteena kaksi kansallista mestaruutta ja maaotteluedustus

Helsinki Roostersin puolustuksen avainpelaajiin viimeisen kahden kauden ajan kuulunut kulmapuolustaja Akselin Olin, 26, siirtyy itävaltalaiseen suurseura AFC Dacia Vienna Vikingsiin. Sopimus koskee kautta 2018. Edelliskauden päätteeksi uransa toisen Suomen mestaruuden voittanut ja Vaahteraliigan tähdistöön valittu Olin pelaa Vikingsissa Itävallan kauden loppuun, palaa heinä-elokuun vaihteessa Suomeen ja liittyy tuolloin Roostersin Vaahteraliiga-joukkueeseen.

Vikings on useimmissa listauksissa luokiteltu yhdeksi Euroopan kovatasoisimmista joukkueista. Wieniläiset ovat voittaneet Itävallan mestaruuden historiansa aikana 14 kertaa, ja Vikings on hallitseva mestari tälläkin hetkellä, kun se kaatoi Austrian Bowlissa heinäkuun lopussa 2017 toisen Alppimaan kestomenestyjän, innsbruckilaisen Swarco Raidersin.

– Kontakti Wieniin syntyi entisen Roosters-pelaajan Dustin Illetschkon kautta ja Vikingsin kanssa päästiin sopimukseen nopeasti, Olin kertaa siirtokuvion syntyprosessia. – Itävaltaan suuntaan juuri ennen kautta edeltävää harjoitusleiriä. Joudun siis omaksumaan pelikirjan ja pelitavan nopeasti, mikä voi olla haaste.

Vikingsin kausi Itävallan mestaruussarjassa eli AFL:ssä käynnistyy 17.3., jolloin hallitseva mestari matkustaa Sloveniaan Ljubljana Silverhawksin vieraaksi. Olin liittyy joukkueen vahvuuteen 1. maaliskuuta.

– Mestaruus on suurin tavoite. Vikings voitti viime vuonna, mutta mestaruuden uusiminen on työn ja tuskan takana, sillä Itävallan liiga on Euroopan kovatasoisimpia ja tasaisimpia. Henkilökohtaisena tavoitteena on vakiinnuttaa paikkani avauskokoonpanossa ja sen jälkeen olla osa liigan parasta puolustusta.

Tällä hetkellä kulmapuolustaja Olin harjoittelee Roostersin mukana ja keskittyy lataamaan ruhonsa parhaimpaan mahdolliseen fyysiseen valmiuteen. Poikkeuksellisesti kropan täytyy olla iskussa jo maaliskuusta alkaen, ja maajoukkueeseen jo vuosia kuuluneen Olinin kausi saattaa jatkua vielä lokakuussa pelattavassa perinteisessä Suomi–Ruotsi -maaottelussa. Luvassa on siis seitsemän kuukauden mittainen kilpailukausi.

– Kausi on todella pitkä: otteluita voi tulla jopa 24. Koko vuoden tavoite on pysyä mahdollisimman ehjänä, voittaa kaksi kansallista mestaruutta ja edustaa Suomea loppukauden maaotteluissa.

 

Harjoituksissa vastassa NFL-tason laitahyökkääjä

Vantaan TAFT:ssa uransa aloittanut Olin ei ole vielä ole uuden joukkueensa harjoituksiin osallistunut, mutta odotukset organisaatio- ja urheilutasolla ovat kovat.

– Jo nyt joukkueen toiminnasta on käynyt selväksi, että sitä pyöritetään todella ammattimaisesti ja pitkäjänteisesti. Seuran toiminnassa on mukana paljon entisiä pelaajia, jotka ovat vaikuttavissa asemissa liike-elämässä, mikä helpottaa toimintaa.

– Heidän akatemiansa on lahjakkaille nuorille suunnattu ohjelma, joka tuottaa joukkueeseen taidokkaita pelaajia vuosittain. Lisäksi heillä on yli 80 pelaajaa mukana harjoitusringissä, mikä on todella kova määrä ja takaa laadukkaat harjoitukset läpi kauden.

– Huippupelaajia tänä vuonna ovat ainakin heidän uusi laitahyökkääjänsä Reece Horn (USA), jolla on myös NFL-kokemusta, sekä tukimies Dustin Illetschko, joka on aito Vikings-kasvatti.

Illetchko pelasi Vaahteraliigassa kaudella 2015, jolloin itävaltalainen valittiin 75 taklauksen siivittämänä all starsiin. Horn puolestaan teki kaksi vuotta sitten sopimuksen NFL-joukkue Tennessee Titansin kanssa, mutta ei kuitenkaan lopulta vakiinnuttanut paikkaansa Nashvillessa. Vuosi sitten hän oli voittamassa Italian mestaruutta Milanon joukkueessa.

Harjoituksissa Olin kohtaa 191-senttisen Hornin säännöllisesti ja pyrkii tuolloin tulehduttamaan Hornin ja pelinrakentaja Garrett Safronin yhteispeliä, joten harjoitusvastuksen taso on maailmanlaajuisestikin suhteutettuna korkea. 2017 Safron heitti Dresden Monarchsissa palloa Sebastién Sagnelle ja Micky Kyeille, mutta siirtyi täksi vuodeksi Wieniin.

 

Kaupallisia aineita ja korkeakulttuuria

Ulkomaan sarjoihin siirtyminen tarkoittaa useimmiten ammattilaisuutta, jolloin elämä rytmittyy jenkkifutiksen ympärille. Olinin kohdalla tilanne on sikäli erilainen, että Aalto-yliopistossa rahoitusta opiskeleva tuleva ekonomi yhdistää tulevaan kauteen myös opintojaan.

– Aalto-yliopistolla on yhteistyöyliopistoja maailmalla. Halusin pelaamisen ohella tehdä muutakin, sillä aika saattaisi muuten käydä pitkäksi. Olen onnekas, sillä Aallon yhteistyökoulu Wienin talousyliopisto on maailman huippuja, ja pääsen näin edistämään opintojani mainiosti.

– Aiemmin opinnoissani tein vaihtopätkän Meksikossa keväällä 2015. Myös siellä jenkkifutiksen yliopistosarja on kova. Pelikausi ajoittui valitettavasti syksylle, mutta pääsin harjoittelemaan Mexico Cityn joukkueen kanssa koko kevään ajan.

Pelikentän ulkopuolella Olin odottaa erityisesti Wienin korkeakulttuuritarjontaan tutustumista.

– Rakastan oopperoita ja klassisen musiikin konsertteja!

 

Huhtikuun lopulla erittäin mielenkiintoinen ottelu

Vaikka Olinin kausi tuleekin täyttymään lukuisista otteluista, pelataan keväällä peli, joka varmasti sytyttää kulmapuolustajan normaaliottelua enemmän. Vikings kohtaa hyväntekeväisyysottelussa 29. huhtikuuta Roostersin, eli Olin pääsee siis uuden kotiyleisönsä edessä pelaamaan entistä - ja tulevaa - joukkuettaan vastaan.

– Odotan innolla! Asennoituminen otteluun voi olla vaikeaa, sillä pelaajat ovat hyviä ystäviäni. Tunnen tietysti Roostersin pelityylin, mutta tällä kertaa aion pitää taktiset neuvot itselläni, sillä en koe häikäilemättömän voiton tavoittelun olevan hyväntekeväisyysottelun hengen mukaista. Saatan ehkä varoittaa Okko Outisesta ja muutamasta muusta pelimiehestä etukäteen.

Vikingsin ja Roostersin välinen Charity Bowl -ottelu tullaan todennäköisesti välittämään livestremina kuten mahdollisesti muutkin Vikingsin ottelut. Hallitsevana mestarina Vikings on tänäkin vuonna yksi ennakkosuosikeista Itävallan liigaan, joka käynnistyy 17. maaliskuuta ja huipentuu 21. heinäkuuta pelattavaan finaaliin Austrian Bowl XXXIV:ään.