Kotka Eagles on nousemassa korkeammalle kuin koskaan

20.2.2018


Kauden 2017 II-divisioonan finaalissa Eagles kaatoi Hanko Sun Cityn. Niclas Carpelan valittiin kauden päätteeksi II-divisioona arvokkaimmaksi pelaajaksi.
Kauden 2017 II-divisioonan finaalissa Eagles kaatoi Hanko Sun Cityn. Niclas Carpelan valittiin kauden päätteeksi II-divisioona arvokkaimmaksi pelaajaksi.
Pelinrakentaja-päävalmentaja-hyökkäyskoordinaattori Niclas Carpelan on yksi vapaaehtoistyön sankareista. Hän muun muassa toimii päävalmentajana sekä miesten että naisten joukkueissa.
Pelinrakentaja-päävalmentaja-hyökkäyskoordinaattori Niclas Carpelan on yksi vapaaehtoistyön sankareista. Hän muun muassa toimii päävalmentajana sekä miesten että naisten joukkueissa.
Tatu Niemi
Tatu Niemi
Esa Vanhoja
Esa Vanhoja

Joukko kokeneita pelimiehiä, historian ensimmäinen jenkkivahvistus ja joukkuehenki voivat tehdä Eaglesista I-divisioonakauden yllättäjän.

Vuonna 2016 Kotka Eagles voitti III-divisioonan ja salpasi palkintokaappiinsa Tinamaljan. Vuonna 2017 Eagles voitti II-divisioonan ja hallinnoi näin edelleenkin kyseisen sarjatason voittosymbolia, Rautamaljaa. Jos tästä datasta luo Excel-kaavan, tulee Eagles sen mukaan voittamaan tänä vuonna vitriiniinsä Spagettimaljan, I-divisioonan mestaruuspytyn.

Sarjanousijana Eaglesia voidaan pitää I-divisioonassa altavastaajana - aivan kuten nimikaimaansa Philadelphia Eaglesia, joka ennakko-odotuksista välittämättä voitti historiansa ensimmäisen Super Bowlin helmikuussa.

Kotka Eaglesin päävalmentaja-pelinrakentaja Niclas Carpelan on viimeisen 15 vuoden aikana johdattanut joukkueensa eri divisioonatasoilla 13 kertaa finaaliin. Eikä Carpelan nytkään ole tuomassa Eaglesia ”ynnä muut” -sijoituksia tarkkailemaan.

– Meidän tavoite on finaalipaikka, eikä finaaliin tietysti koskaan lähdetä häviämään, Carpelan kertoo. – I-divisioonassa on käytännössä tällä hetkellä yksi selkeä ennakkosuosikki. Jos nimittäin Wolverinesin tulivoima pysyy tuollaisena, niin varsinkaan heidän hyökkäystä ei ole helppo pysäyttää.

– Itse laskisin Wolverinesin viivan yläpuolelle. ECG, Crusaders ja me olemme sitten viivalla ja tällä hetkellä Indians, josta ei ole kuultu vielä toistaiseksi muuta kuin EU-pelaajasopimuksia, on viivan alapuolella.

Eaglesin lisäksi I-divisioonassa pelaavat siis helsinkiläiset Wolverines ja East City Giants eli ECG sekä Kouvola Indians ja länsiuusimaalainen United Newland Crusaders.

 

Pelaajalista vilisee kokeneita nimiä

Vaikka Eagles onkin sarjanousija ja kotkalaisen jenkkifutiksen renessanssi on vasta muutaman vuoden ikäinen, on Kotkaparvi yksilötasolla yksi tulevan I-divisioonakauden kokeneimmista joukkueista. Muun muassa Jani Heinisalo, Tatu Niemi, Mika Kulmala ja Mika Luoma omaavat useamman vuoden kokemuksen Vaahteraliigasta. Laitahyökkääjä Ottopekka Leskinen on ollut yksi I-divisioonan parhaimmista hyökkääjistä viimekausien ajan ja II-divisioonan Mikkeli Bouncersista Kotkaan siirtynyt tukimies Erkko Saarinen puolestaan yksi Rautasarjan parhaista puolustajista.

Keskushyökkääjä Esa Vanhoja ja yksi Suomen parhaista senttereistä, tällä hetkellä Espanjan pääsarjassa pelaava Mikko Toiminen puolestaan siirtyvät Eaglesiin Helsinki Roostersista.

Ja sitten on tietysti pelinrakentaja ”Nesi” Carpelan itse. 2000-luvun alkupuolella Carpelan oli voittamassa jefudivaria lukuisia kertoja edesmenneen Golden Spirit Demonsin paidassa ja on sittemmin pelannut myös muun muassa Kuopio Steelersissä, Kouvola Indiansissa ja Hämeenlinna Huskiesissa I-divisioonaa.

Toisaalta Eaglesissa on myös muun muassa Roy Kämpin tapaisia paikallisia lahjakkuuksia, jotka varmasti tullaan huomaamaan tulevana kesänä I-divisioonakentillä.

– Siinä mielessä meillä on joukkueessa kahden kerroksen väkeä, että meillä on sekä erittäin kokeneita pelaajia ja sitten toisaalta paljon alle kolme vuotta pelanneita pelaajia. Ydinkokemus on hyvällä tasolla.

Pelillinen hyppäys II-divisioonasta I-divisioonaan ei ole Carpelanin mukaan suuri – ainakaan jos puhutaan II-divisioonan kärjestä ja I-divisioonan häntäpäästä, mutta pelityylillisesti Eagles on joutunut valmistautumaan erilaiseen kauteen.

– I-divisioona on sarja joka voitetaan heittämällä. Sitä varten mekin olemme harjoitelleet runsaasti heittopuolustusta, eli tuttavallisemmin seiskaseiskaa (7 vs 7). Pelaamme sitä käytännössä jokaisissa treeneissä. Kun olemme pitäneet leirejä yhdessä sekä Porvoon (Butchers) että (Kuopio) Steelersin kanssa, niin nimen oman tuolla osa-alueella olemme pärjänneet hyvin. Vaikka Butchersilla olikin maajoukkuepelinrakentaja ja Steelersillä jenkki heittämässä palloa.

– Kaksi vuotta sitten Oulu (Northern Lights) teki meitä vastaan 54 pistettä ja myös Wolverinesin (Oskar) Drockila antoi heitoillaan meille kyytiä. Olemme tulleet siitä todella paljon eteenpäin. Heikkoudesta on tullut yksi vahvuuksistamme.

 

Yhdysvaltalainen Munchie Roberts vahvistaa ainakin hyökkäystä

Carpenilla on tulevana kesänä käytössään hyviä heittokohteita, sillä jo pelkästään Jani Heinisalon ja Sinh Thun Carpelanin heitoista tekemät maalit ovat aiheuttaneet touchdown-merkkejä viittoneille divisioonatuomareille olkanivelten tulehduksia. Ja nyt tuohon kiinniottokatraaseen siis lisätään muun muassa Ottopekka Leskinen. Sekä Eaglesin ensimmäinen yhdysvaltalaisvahvistus LaMiquell Roberts.

Munchie-lempinimellä tunnettu Roberts (188 cm/90 kg) pelasi kotimaassaan heittopainotteisessa hyökkäyksessä Belhavenin yliopistossa ja koppasi parhaimmillaan yhdessä ottelussa 14 heittoa edeten 220 jaardia, mikä on koulun ennätys. Kaudella 2016 hän oli joukkueensa kiinniottotilaston kärkimies (75 kiinniottoa/992 jaardia)

– Katsoimme ensin keskushyökkääjää ja olin yhteydessä muun muassa Jerell Jonesiin, jonka kanssa pelasin Hämeenlinnassa hyvän kauden muutama vuosi sitten, Carpelan kertoo. – Hän ei kuitenkaan olisi voinut työkuvioidensa vuoksi tulla kuin seitsemäksi viikoksi, joten siirryimme eteenpäin. Samaan aikaan selvisi, että Ville Hämäläinen ja Esa Vanhoja siirtyvät meille, joten keskushyökkääjälle ei olisikaan tarvetta.

Uusi vahvistus löytyi vuosi sitten Hämeenlinna Huskiesissa päävalmentajana toimineen ja sittemmin Saksaan siirtyneen Stan Bedwellin kautta.

– Olen yleensä halunnut tuoda vahvistuksiksi pelaajia, jotka tiedän ja joista saadaan palautetta muilta joukkueilta. Stan on valmentanut Munchieta Belhavenissa ja vakuutti, että kyseessä on hyvä tyyppi sekä kentällä että kentän ulkopuolella.

Roberts pystyy laitahyökkääjän paikan lisäksi pelaamaan myös puolustuksen takakentällä, mutta saattaa kuitenkin olla että puolustukseen Eagles tuo toisen yhdysvaltalaisen.

– Periaatteessa tarvitsemme pelaajaa sekä puolustuksen linjaan että takakentälle free safetyn paikalle, eli jommallekummalle paikalle tulee jenkki, jos toisen jenkin vielä tuomme.

 

Eagles tunnetaan ja tunnistetaan Kotkassa

Kotka on tunnettu urheilukaupunki, jossa on pitkiä perinteitä erityisesti jalka- ja koripallossa. Muutamassa vuodessa myös jenkkifutis ja Eagles ovat nostaneet profiiliaan rannikkokaupungin urheilugenressä.

– Näkyvyys ja tunnettuus lisääntyvät koko ajan, Carpelan kertoo. – Pari vuotta sitten kukaan ei kiinnittänyt huomiota Eagles-huppariin, mutta nyt jo moni tulee puhumaan jenkkifutiksesta. Toki KTP on Kotkan alueella ykkönen, mutta nyt kun me nousimme I-divisioonaan, me olemme oman kenttämme eli Puistolan kentän ykkösjoukkue ja saimme valita ensimmäisenä kenttävuorot. Pari vuotta sitten saimme ainoastaan jäljelle jääneitä lepakkovuoroja.

Carpelan tekee itse tällä hetkellä valtavaa työmäärää kotkalaisjoukkueen parissa. Organisaatio on vielä nuori ja muun muassa yhdysvaltalaisvahvistukseen liittyvät paperityöt ja muut selvitykset vaativat töitä myös päävalmentajalta. Lisäksi harjoitusten organisointi, leirien sopiminen yhdistettynä valmentamiseen ja pelaamiseen ovat vaativat työtä. Kaiken tämän ohessa Carpelan toimii Eaglesin naisten joukkueen päävalmentajana I-divisioonassa.

Tulevaisuudessa tehtävät eivät kuitenkaan välttämättä keskity samalla tavalla, sillä Kotkassa on syntymässä jenkkifutiskulttuuria laajemminkin. Essi Söderholmin ja Tomi Pirhosen valmentamat juniorit osallistuvat U15-sarjaan ja vanhemmat juniorit edustavat Porvoo Butchersia. Syyskuusta huhtikuuhun Söderholm on lisäksi pitänyt viikoittaista liikuntaleikkikoulua - jefukoulua – 7–10-vuotiaille. Kun tähän lasketaan vielä miesten ja naisten lippupallojoukkueet, on Kotkassa rakenteilla varsin laajaa jefutoimintaa.

– Hyvä fiilis! Me pelaamme tosissaan ja otamme lajin vakavasti mutta emme turhaan pidä pipoa kireällä, tiivistää Carpelan filosofiansa edustusjoukkueen osalta.