Haminan flagi-turnauksessa jaossa talvisarjan viimeiset GP-pisteet

22.2.2018


Mukana neljä joukkuetta sekä naisten että miesten sarjoissa.

Lippupallon talvisarja on etenemässä vääjäämättömästi kohti huipennustaan. Tulevana lauantaina Haminassa pelataan viimeinen GP-turnaus, jonka jälkeen joukkueet aloittavat  valmistautumisen talvisarjan finaaliturnaukseen.

Kotka Eagles Bowl I –nimellä kulkeva turnaus kokoaa Haminaan yhteensä kahdeksan joukkuetta. Naisten turnaukseen osallistuvat Kotka Eaglesin lisäksi Kouvola Indians, Mikkeli Bouncers sekä Helsinki Wolverines. Miesten osalta tulevana lauantaina kisataan talven ainoa GP-turnaus, jossa kuitenkin pedataan tiukasti asemia mahdolliseen finaaliturnaukseen. Mukana ovat Eagles, Porvoo Butchers, Helsinki Roosters sekä SAJL:n seurojen ulkopuolelta osallistuva The Revolution.

 

Indiansille on ilmaantunut haastajia

Naisten osalta lippupalloa viimevuodet hallinnut Indians on jo varmistanut ykkössijan GP-pisteiden osalta. Mikkelin turnauksessa tammikuun lopussa Eagles kuitenkin näytti nousseensa haastamaan kouvolalaisia tosissaan, mistä osoituksena turnausfinaalin voitto niukasti lukemin 40–39. Indiansilla on ennen Haminan turnausta koossa 12 GP-pistettä ja vain yhteen turnaukseen osallistunut Eagles nousi Mikkelin osakilpailun voiton myötä toiseksi viidellä pisteellään.

Turnauksissa pisteitä jaetaan kaavalla, jossa turnauksen voittaja saa pisteitä 1 + turnaukseen osallistuvien joukkueiden lukumäärä. Toisin sanoen Haminan turnauksessa maksimipistemäärä on viisi (1 + 4) pistettä, koska osallistuvia joukkueita on neljä.

Eaglesin pelin avaimia olivat edellisessä turnauksessa pelinrakentaja Essi Söderholmin vahvat otteet sekä kokeneen lippupallotaktikon, päävalmentaja Niclas Carpelanin pelikutsut varsinkin puolustuksessa. Olivia Antinniemi teki Mikkelissä yhdeksän touchdownia ja myös Laura Karhu sekä tulokaspelaaja, pikajuoksutaustan omaava Eveliina Härkönen olivat näkyviä Kotka-pelaajia.

– Meillä on todella rookie-joukkue, Söderholm kertoo. ­– Puolet pelaajistamme ei ollut edes pelannut lippupallo-otteluita ennen Mikkeli turnausta ja silti voitimme. Saimme joukkueesta paljon irti. Meillä on tosi lahjakkaita mimmejä, jotka saavat palloa kiinni, ja siitä syystä voimme pelata monipuolisesti.

Söderholm on itse aikanaan edustanut myös Indiansia ja nostaa tulevan runkosarjavoittajan rutiinin yhdeksi keskeiseksi tekijäksi. Indians-pelirakentaja Carola Lindholm pyörittää hyökkäyspeliä taidokkaasti ja erityisesti pistepörssin johtaja, jo 127 pistettä kauden aikana tehnyt Jaana Kekki on ollut vahva jokaisessa ottelussaan. Tiia  Haataja ja yhdysvaltalainen Lea Kaszas kuuluvat myös pistetilaston kärkiviisikkoon.

– Siellä on ollut aina hyvät pelaajat, ja tekemisessä on hyvä rytmi ja rutiini. Kun pelaajat tuntevat toisensa hyvin, niin yhteishenkikin toimii, Söderholm kuvailee.

Bouncers on ollut yksi talvisarjan aktiivisimmista osallistujista, ja tällä hetkellä mikkeliläiset ovat sarjassa viidentenä. Saavuttaakseen finaalipaikan – eli päästäkseen neljän joukkoon - Bouncersin on sijoituttava Haminan turnauksessa paremmin kuin Wolverines tai vastaavasti saavutettava tulevana lauantaina vähintään kaksi GP-pistettä ohittaakseen Helsinki Roostersin. Kotiturnauksessa Bouncers sai kiinni hyökkäämisen juonesta ja teki lähes 30 pistettä ottelua kohden. Mikkeliläisistä erityisesti Hanna Kuisma on seuraamisen arvoinen pelaaja – kotiturnauksessa pisteitä kertyi 51 kappaletta.

– Olemme pelanneet Mikkeliä vastaan paljon ystävyysotteluita, ja he ovat nostaneet todella paljon tasoaan siitä, mistä ovat lähteneet liikkeelle, Söderholm kertoo. – He haastavat koko ajan vahvemmin lippupalloa enemmän pelanneita joukkueita.

Wolverinesin lippupallojoukkueessa on myös muutamia nimiä viime syksynä jenkkifutiksen Suomen mestaruuden voittaneesta joukkueesta, mutta vastaavasti helsinkiläisten riveissä on myös lippupalloa jo 2000-luvun alusta asti pelanneita pelaajia. Elina Kero, Jenni Wahlberg ja Ulla Yläsaari ovat Wolverinesin pisterikkaimmat pelaajat.

– Wolverinesilla on aina ollut tosi kovia nimiä, ja hehän haastoivat jo edellisessä turnauksessaan Kouvolan. Vähintään odotettavissa tiukkoja otteluita – sieltä on tulossa kova vastus, ennakoi Söderholm.

 

Miesten turnauksesta on lupa odottaa kovatasoista

Miesten turnauksen joukkueiden välisistä voimasuhteista voidaan tässä vaiheessa heittää ilmoille ainoastaan arvioita, mutta nimivahvoja joukkueita Haminan kuplahalliin on joka tapauksessa marssimassa. Eaglesin joukkueesta esiin nousevat esimerkiksi pelinrakentaja Carpelan ja laitahyökkääjä Jani Heinisalo, jotka ovat kumpikin edustaneet Suomea myös lippupallomaajoukkueessa. Butchersin joukkueeseen kuuluu puolestaan muun muassa Vaahteraliiga-joukkueen laitahyökkääjä Phung Nguyen, ja Vaahteraliiga-tason pelaajia kerrotaan olevan myös Roostersin joukkueessa. The Revolution puolestaan koostuu Suomessa asuvista jenkkipelaajista, joista joukkueen primus motor Vincent Pervis on koonnut iskuryhmän Haminaan.

– Kovatasoisilta joukkueilta kuulostavat, toteaa myös Essi Söderholm. – Jokaisessa joukkueessa on Suomen jenkkifutiksen kärkinimiä, eli vaikka tämä jääkin miesten osalta ainoaksi lippupalloturnaukseksi, niin kovatasoinen turnaus tästä tulee.

 

Katsottavaa kahdeksan tunnin ajan

Sekä naisten että miesten turnauksessa kaavio on samankaltainen. Ensin joukkueet pelaavat kerran toisiaan vastaan eli alkusarjassa jokaiselle joukkueelle tulee kolme ottelua. Tämän jälkeen kaksi parasta pelaa finaalin ja kolmanneksi ja neljänneksi sijoittuneet pelaavat pronssiottelun. Haminan palloiluhalliin mahtuu kaksi lippupallokenttää, joten otteluita on kerralla käynnissä aina kaksi.

Naisten turnaus alkaa kello 11 ja tämän jälkeen aina tasatunnein pyörähtävät uudet ottelut käyntiin. Naisten turnauksen finaali ja pronssiottelu pelataan 15.00 alkaen. Miehet aloittavat turnauksensa 14.00 ja jatkavat pelejään naisten turnauksen päätyttyä kello 16. Miesten finaali ja pronssipeli otellaan 18.00 alkaen.

Kuplahalli saattaa talven paukkupakkasilla olla viileä, mutta turnausjärjestäjä Eagles lupaa, että kaikista paikalle tulevista katsojista pidetään hyvää huolta.

– Paikalla on hyvin varusteltu kahvio. Kylmä siellä varmasti on, joten kannattaa lämpimästi pakata päälle, jos meinaa viihtyä, Söderholm vinkkaa.

Mikäli haluaa kesken lumi- ja jääliikunnan sekä olympialaisten seurannan nähdä ja kokea virkistävän vaihtoehdon, kannattaa ehdottomasti suunnata Haminaan lauantaina. Lippupallossa nähdään runsaasti maalisuorituksia, ja nyt on ainutlaatuinen mahdollisuus nähdä peliä livenä. Ja samalla vaikka tulla metsästämään peli-ideoita kesäsarjaa varten. Sillä maaliskuun finaaliturnauksen jälkeen alkaa valmistautuminen kesän GP-sarjaan.

 

Kotka Eagles Bowl I

Haminan palloiluhalli (Karjakatu 26, Hamina)

 

Mukana naisten joukkueet:
Bouncers, Eagles, Indians ja Wolverines.

 

Otteluohjelma:

11.00
Kotka Eagles – Mikkeli Bouncers
Helsinki Wolverines – Kouvola Indians
12.00
Wolverines – Eagles
Indians – Bouncers
13.00
Indians – Eagles
Wolverines – Bouncers
15.00
Finaali ja pronssiottelu

 

Miehet pelaavat halli-sarjan ainoan GP-turnauksen Kotkassa. Mukana Porvoo Butchers, Kotka Eagles, Helsinki Roosters ja SAJL:n ulkopuolelta The Revolution.

Otteluohjelma:

14.00
The Revolution – Eagles
Roosters – Butchers

16.00
Roosters – Eagles
Butchers – The Revolution

17.00
Eagles – Butchers
The Revolution – Roosters

18.00
Finaali ja pronssiottelu

 

Katso myös:

Talven GP-sarjan ottelutulokset ja pistepörssi