Viikon vieras: Ronny Lehmussaari

23.2.2018

Nokia Ghosthuntersissa uransa aloittanut safety odottaa jo ensimmäistä täyttä kauttaan Averett Collegessa.

Ronny Lehmussaari, 21, kuuluu niihin henkilöihin, joille liikkuminen, pelaaminen ja kisailu on kiinteä osa DNA:ta. Omien sanojensa mukaan Lehmussaari on kokeillut urheilu-urallaan ”melkein kaikkea”. Pienenä oli luistelukoulu ja jääkiekko, ja ala-asteiässä pyöreä jalkapallo ja uinti olivat nokialaisen varsinaiset lajit.

Viimeisillä alaluokilla tarjolla oli kuitenkin jotakin uutta.

– Nokia Ghosthuntersin valmentaja Sami Telenius tuntee isäni, ja Sami ehdotti isälleni, että voisin mennä kokeilemaan jenkkifutista. Sen jälkeen kaikki muu harrastaminen jäi.

– Aluksi pelasin muun muassa pelinrakentajana ja keskushyökkääjänä. D-junioreiden jälkeen puolustuksen takakenttä vakiintui pelipaikakseni. Tunsin, että se oli paikka, jossa pystyin vaikuttamaan eniten ottelun kulkuun.

Sami Telenius nousee Lehmussaaren suurimmaksi vaikuttajaksi – valmentajaksi, joka on tukenut ja ohjannut nuorta safetya läpi koko tämän uran. Pelillinen esikuva sen sijaan saa Lehmussaaren mietteliääksi, mutta lopulta vastaukseksi löytyy Super Bowl -voittaja ja 9-kertainen Pro Bowl –pelaaja:

– Olen ollut jo pitkään Baltimore Ravens –fani, joten Ed Reed on tähän sopiva vastaus. Hän pelasi fyysisesti ja oli kova pallohaukka. Itsekin tykkään pelata kovaa ja mielelläni otan pallotkin kiinni, jos kohdalleen osuu.

 

Osana Ghosthuntersin lahjakasta joukkoa

Lehmussaaren ikäluokka keräsi Nokialle runsaasti menestystä. Jo D-junioreista asti joukkue tottui voittamaan mitaleita ja moni pelaajista pelasi myöhemmin myös nuorten maajoukkueissa. Lehmussaaren lisäksi muun muassa Thomas Salenius, Joni Riihelä ja Ali Ersan ovat sittemmin olleet merkittävissä rooleissa myös Ghosthuntersin edustusjoukkueessa. Jaakko Koivunen puolestaan on jo parin vuoden ajan kuulunut Tampere Saintsin hyökkäykseen.

– Tällä hetkellä Nokialla ei ole omaa toimintaa, Lehmussaari kertoo. – Vuosi sitten meillä oli farmisopimus Tampere Saintsin kanssa, ja tänä vuonna muun muassa Saintsin kakkosjoukkueessa, Pyynikki Patriotsissa pelaa vanhoja Nokian köllejä.

Lehmussaari oli yksi niistä Ghosthunters-pelaajista, jotka onnistuivat vakiinnuttamaan paikkansa Saints-liigamiehistössä farmisopimuksen myötä. Kesä 2017 oli sikäli nokialaissafetylle haastava, että debyyttiin toi vaikeuskerrointa samaan aikaa suoritettu asepalvelus Satakunnan lennostossa. Erityisesti fyysinen taklauspeli tuotti kuitenkin tulosta myös liigatasolla.

 

Elokuussa 2017 Averettiin

Elokuussa Lehmussaaren uralla koitti melkoinen muutos. Menestyminen lukio-opinnoissa sekä hyvät otteet jenkkifutiskentillä tuottivat Lehmussaarelle täyden neljän vuoden stipendin Averett Collegeen. Yhdysvaltojen itärannikolla, Virginian Danvillen kaupungissa sijaitseva yliopisto toivotti suomalaisen tervetulleeksi elokuun puolivälissä.

– Olen aina halunnut päästä pelaamaan jenkkifutista USA:ssa, joten aloimme isäni kanssa kartoittamaan vaihtoehtoja. Studia-messuilla tapasin henkilön, joka auttoi minua saavuttamaan paikat sekä Averettiin että Ferrum Collegeen. Kun tämä varmistui, niin aloin ajamaan I-20-juttuja (I-20 on kaavake, jossa koulu ilmoittaa että opiskelijan koulumaksut ovat kunnossa). Tämän jälkeen ravasin lähetystössä ja pian asiat olivatkin kunnossa.

Lehmussaari antaa vinkin jokaiselle koululaiselle, joka haaveilee joskus pelaamisesta yhdysvaltalaisessa yliopistossa: koulunkäynti kannattaa.

– Suomalaisilla opiskelijoilla on hyvä maine USA:ssa. Oma stipendini mahdollistui akateemisen osaamisen ja jenkkifutiksen näyttöjen yhteisvaikutuksesta.

Tätä suomalaista mainetta Averett Collegessa sekä luentosaleissa että jefu-kentillä on aiemmin luonut monivuotinen maajoukkuepelaaja Anssi Nevalainen, joka vaikutti yliopistossa edellisen vuosikymmenen vaihteessa. Ja tulipa samasta collegesta Vaahteraliigaan ja Lappeenrannan Rajaritareihin kaudelle 2010 laitahyökkääjä Anthony Squillini. Vuotta myöhemmin jenkkilaitahyökkääjä eteni kiinniotoilla keskimäärin 147 jaardia ottelua kohden, mikä on edelleen voimassa oleva Vaahteraliigan ennätys.

 

Ensimmäinen vuosi freshmanin roolissa

Yhdysvaltalaiset yliopistot aloittavat tiivistunnelmaiset leirityksensä heinä-elokuun vaihteessa. Elokuun puolivälin jälkeen joukkueharjoituksiin ensi kertaa astunut Lehmussaari oli siis melkoisella takamatkalla pelipaikan lunastamisen suhteen. Suomalaisen pelikyvyt olivat tiedossa, mutta myöhäinen saapuminen johti siihen, että Lehmussaari keskittyi ainoastaan harjoittelemaan joukkueen mukana.

– En pelannut ensimmäisellä kaudella lainkaan varsinaisia otteluita. Ja harjoituksissa me freshmanit olimme enemmän dummeina ja harjoitusvastustajina erikoisjoukkueissa. Sunnuntaisin joukkueella oli kuitenkin freshmaneille omat pelit, koska varsinainen joukkue pelasi lauantaisin. Tämä oli tietysti tärkeää myös valmentajille, jotta he näkivät mihin me pystymme.

Ja tärkeää tietoa nuo pelit antoivat myös Lehmussaarelle itselleen. Nokialainen huomasi, että hän pysyy vauhdissa mukana: taklauksia kertyi tuttuun tapaan.

– Erona Vaahteraliigaan on fyysisyys. Täällä nopeus on suuremmassa roolissa. Vaahteraliigassa on pelaajia, joilla on kokemusta Euroopan huipulta asti. Selvää on, että he ovat fyysisempiä kuin täällä olevat 18–20 -vuotiaat nuoret.

Positiivisena hahmona näkee Lehmussaari ensimmäisen kauden pelaamattomuudessa myös hyvät puolet. Freshman-status ei kuluttanut hänen pelioikeuttaan, eli edelleenkin hän saa pelata yliopistotasolla täydet neljä kautta.

– Ja onhan tässä ihan erilaista valmistautua tulevaan kauteen, kun on nähnyt toimintaa läheltä tähän asti.

Ja luonnollisesti kevään aikana joukkueharjoitukset valmistavat suomalaissafetya kohti tulevia näytönpaikkoja. Maanantai, tiistai, torstai ja perjantai on varattu voimanhankinnalle collegen punttisalilla ja keskiviikkoaamuna kello 6.00 joukkueella on yhteiset juoksuharjoitukset aitomisineen ja spurtteineen.

 

Paluu Vaahteraliigaan toukokuussa – mutta vain hetkeksi

Aivan syksyyn asti Lehmussaaren ei kuitenkaan pelaamista tarvitse odottaa. Lukuvuosi Averettissa päättyy toukokuussa, ja mahdollisimman pian tuon jälkeen lentokone toimittaa Lehmussaaren Suomeen ja Saintsin sinivalkoiseen peliasuun. Mahdollisesti jo Saintsin sarja-avaukseen 12. toukokuuta, jolloin tamperelaiset Pyynikillä vastaansa sarjanousija Kuopio Steelersin.

– Laskin, että ehdin pelaamaan Vaahteraliigassa vähintään 6–7 peliä, takamies miettii ja kertoo jo odottavansa Elliott Jeffcoatin oppiin palaamista ja Teleniuksen koordinoimassa puolustuksessa pelaamista.

– Ja sitten heinäkuun lopussa palaan Averettiin. Tällä kertaa heti leirin alusta asti.

 

Katso myös:

Videomateriaalia Averett Collegen talviharjoitelusta

 

Viikon Vieraat:

Viikon vieras: Kai Lindblad

Viikon vieras: Mika Eloranta

Viikon vieras: Pekka Utriainen

Viikon vieras: Auli Vanhoja

Viikon vieras: Roope Noronen

Viikon vieras: Joona Mustikkamaa

Viikon vieras: Fanni Mikkonen

Viikon vieras: Mikko Toiminen

Viikon vieras: Santeri inkinen

Viikon vieras: JP Burlington

Viikon vieras: Janika Nikander

Viikon vieras: Nikko Olsson

Viikon vieras: Aino Joro

 

Seuraava Viikon Vieras esitellään perjantaina 9. maaliskuuta.