Tämän hetken puhutuin jenkkifutari on tuttu myös suomalaisille

6.3.2018


Numerolla 18 pelaava Shaquem Griffen taklausharjoituksissa UCF:n kevätleirillä 2016. Kuva: Mika Karhu
Numerolla 18 pelaava Shaquem Griffen taklausharjoituksissa UCF:n kevätleirillä 2016. Kuva: Mika Karhu
Päättyneellä kaudella Griffin (18) oli puolustuksen ehdottomia johtohahmoja, kun UCF voitti oman konferenssinsa. Kuva: Mika Karhu
Päättyneellä kaudella Griffin (18) oli puolustuksen ehdottomia johtohahmoja, kun UCF voitti oman konferenssinsa. Kuva: Mika Karhu

Valmennuskurssi tapasi Shaquem Griffinin Orlandossa vuonna 2016 ja Tuomas Heikkinen valmensi vastapuolella 2013.

NFL:n jokakeväinen värväyskuhina on käynnissä. Huipulle pyrkivät, ammattilaissopimuksia jahtaavat pelaajat pyrkivät vakuuttamaan managerit ja päävalmentajat. Ja joukkueet puolestaan himoitsevat riveihinsä sekä fyysisesti että strategisesti sopivimpia pelaajia.

Pelaajilla saattaa olla takana täydet neljä vuotta yliopistossa, joten tietoa kyvyistä ja valmiuksista on jo olemassa, mutta silti joukkueet haluavat edelleen lisätietoa pelaajien potentiaalista. Fysiikkatestaus eli NFL Combine on kuin valtava moniottelutapahtuma: nopeus eli 40-jaardin testi, ketteryys eli 20-jaardin sukkulajuoksu ja L-cone, ponnistusvoima eli vauhditon pituus ja korkeus, voima eli penkkipunnerrus.

Jokaisena kevätalvena jenkkifutarien ultimaattinen urheilullisuus nousee esille combinessa. Isokokoiset linjamiehet rynnivät 40 jaardin matkan reilusti alle viiden sekunnin. Pienikokoiset laitahyökkääjät puskevat 225 paunan eli 102,5 kilogramman painot penkistä toistakymmentä kertaa.

Tänä vuonna puheenaiheeksi on jo noussut useampikin pelaaja, mutta ylitse muiden kohoaa University of Central Floridan tukimies Shaquem Griffin. Hän ei ole suurin puheenaihe siksi, että 103-kiloisena pelaajana juoksi 40 jaardia huikeaan aikaan 4,38. Hän ei ole suurin puheenaihe siksi, että suoritti penkkipunnerrustestissä 20 toistoa.

Hän on puheenaihe siksi, että hän on tekee tuon kaiken ilman toista kättä.

 

Amputaatio 4-vuotiaana ei pysäyttänyt Shaquemia

Keskikesällä 1995 St. Petersburgissa, Floridassa Tangie ja Terry Griffinille syntyi kaksospojat. Isoveli, kaksi minuuttia aiemmin syntynyt poika sai nimekseen Shaquill ja nuorempi ristittiin Shaquemiksi.

Heti syntymän jälkeen havaittiin Shaquemin kärsivän amnionkuroumasta eli niin sanotusta ADAM-kompleksista. Hänen vasemman kätensä sormet eivät olleet raskauden aikana täysin kehittyneet, vaan ne kasvoivat osittain kämmenen sisään.

Läpi ensimmäisten elinvuosien Shaquem kärsi jatkuvasta kivusta vasemman kätensä sormissa. 4-vuotiaana hän hiipi keittiöön, otti laatikosta suuren keittiöveitsen ja yritti amputoida itseltään sormet päästäkseen kivusta eroon. Seuraavana päivänä vanhemmat varasivat ajan lääkärille, ja pian 18 vuoden ajan Shaquemin vasen käsi on ollut amputoituna ranteesta.

Mikään ei ole kuitenkaan voinut pysäyttää Shaquemia urheilemasta, liikkumasta ja tavoittelemasta unelmaansa. Kolmiloikassa hän on sijoittunut Yhdysvaltain nuorten mestaruuskisoissa viidenneksi. Penkkipunnerrusta hän harjoitteli aluksi laittamalla katkaistun kätensä ja tangon väliin kirjan. Voimien kasvaessa tämä alkoi painaa liikaa luunpäitä, joten hänelle kehitettiin yksilöllinen proteesi.

Urheilulliset Griffinin veljekset olivat isoja tapauksia jo high schoolissa St. Petersburgissa. Ja Floridassa kaksoset pääsivät jatkamaan myös collegeen, sillä kumpikin veljeksistä sai stipendin University of Central Floridaan. Shaquill pääsi suoraan pelaavaan kokoonpanoon, mutta Shaquem oli ensimmäisen vuoden ajan niin sanotulla red shirt -statuksella – eli harjoitteli mutta ei pelannut. Tästä syystä Shaquill osallistui NFL-draftiin jo vuosi sitten, jolloin Seattle Seahawks varasi hänet kolmannella kierroksella.

Toisesta vuodesta eli kaudesta 2014 alkaen myös Shaquem kuului pelaavaan kokoonpanoon. Harjoituksissa hän tosin oli vielä kakkos- ja kolmosketjussa ja pelasi lähinnä harjoitusvastustajana omiaan vastaan. Osakkeet alkoivat nousta, kun UCF palkkasi alkuvuodesta 2016 päävalmentajakseen Scott Frostin.

Samana keväänä myös SAJL:n III-tason valmennuskoulutuksen ryhmä vieraili UCF:n kampuksella.

 

Suomalainen valmennuskurssi Orlandossa

– Olen seurannut Griffineiden pelaamista vuodesta 2013 alkaen, kertoo SAJL:n koulutuspäällikkö Heikki Halttunen, joka toimi kurssin johtajana Floridassa 2016. – Törmäsin heihin ensimmäistä kertaa tuolloin, kun Tuomas Heikkinen toimi IFAF World Teamin päävalmentajana.  Shaqeum pelasi tukimiehenä U-19 U.S. National Teamissa, jota vastaan IFAF World Team pelasi.

– Totesin heti Shaquemista, että onpa mahtava jätkä. Hän otti tuossa ottelussa syötönkatkonkin.

Tuosta hetkestä alkaen Shaquem Griffinistä on ollut maininta myös sajl.fi-sivulla.

Shaquemin toiminta ja asenne tekivät Halttuseen vaikutuksen myös UCF:n harjoituksissa.

– Hän oli se, joka kokosi joukkueen ja huudatti porukkaa. Hän oli henkinen johtaja jo tuolloin vuonna 2016. Emme virallisesti puhuneet pelaajien kanssa, mutta hänen asenteensa kyllä aisti.

– Päävalmentaja Frost totesi tuolloin, että mikä tahansa joukkue saakaan tämän kaverin riveihinsä, saa käsiinsä kultaa. Huikea asenne, nopeus ja varma taklaaja. Alkuvuodesta muun muassa Peach Bowlissa Auburnia vastaan Shaquem teki isoja pelejä.

Uudenvuoden päivänä 2018 Atlanta Falconsin kotistadionilla pelatussa bowlissa Griffin taklasi 12 kertaa ja säkitti kerran. Hänet valittiin ottelun arvokkaimmaksi puolustajaksi, kun UCF voitti Auburnin lukemin 34–27. Shaquem Griffin oli läpi kauden avainpuolustaja floridalaisjoukkueessa, joka ei koko kauden aikana hävinnyt yhtään peliä. Hän ilmoitti jo marraskuussa aikeensa jatkaa uraansa NFL:ssä.

– Kun katsoo hänen pelaamistaan, tulee mieleen gepardi, joka saalistaa: aivan järkyttävän kovat vaistot! Fyysinen lahjakkuus ja ennenkaikkea kenttänopeus takasivat sen, että häntä käytettiin yliopistossa hybridiroolissa eli sekä tukimiehenä että takamiehenä, Halttunen kuvailee.

 

Asenne paikkaa kaiken

NFL:ssä on vuosien saatossa pelannut muutamia kuuroja pelaajia. University of Southern Californian huippuyliopistossa pelasi päättyneellä kaudella pitkien aloitussyöttöjen antajana 12-vuotiaana sokeutunut Jake Olson. Vajaat viisi vuotta sitten koko elämänsä ilman käsiä elänyt potkaisija Isaac Lufkin ratkaisi high schoolillensa aluemestaruuden onnistuneilla potkuillaan. Sisukas Lufkin pelasi aiemmin myös lempipaikallaan keskimmäisenä puolustuksen linamiehenä.

Halttunen uskoo, että Shaquem Griffin tulee varatuksi NFL:ään ja pelaamaan sarjassa.

– Tämä on hieno opetus meille kaikille. Kun asenne on oikea, unelmat toteutuvat. Ja moni valmentaja voi oppia uskomaan ja luottamaan siihen, etteivät lähtökohdat aina kerro sitä, kuka lopulta menestyy.

– Eivätkä hänen ympärillään olevat ihmiset näe häntä yksikätisenä pelaajana. Joukkuekavereille ja vastustajille hän on rautaisella asenteella varustettu, nopea puolustaja. Gepardi.

 

Katso:

Griffin NFL Combinen penkkipunnerrustestissä

Helsingin Sanomat uutisoi Griffinistä

Vammaisurheilu ja amerikkalainen jalkapallo