Miesten maajoukkue etenee aikataulussa kohti kotikisoja

8.3.2018 klo 14:00


Päävalmentaja Tuomas Heikkinen
Päävalmentaja Tuomas Heikkinen
Pelinrakentaja Janne Lehtinen johti Suomen hyökkäystä tehokkaasti viime syksynä pelatussa Ruotsi-ottelussa. Kuvassa Lehtinen maajoukkueen matkassa Itävallan EM-kisoissa 2014.
Pelinrakentaja Janne Lehtinen johti Suomen hyökkäystä tehokkaasti viime syksynä pelatussa Ruotsi-ottelussa. Kuvassa Lehtinen maajoukkueen matkassa Itävallan EM-kisoissa 2014.

Päävalmentaja Heikkinen: ”Takana on erinomaisen hyvä leiri.”

Amerikkalaisen jalkapallon kansainvälinen kattojärjestö IFAF vahvisti tiedotteessaan tiistai-iltana, että tulevana kesänä Suomi isännöi miesten Euroopan mestaruuskilpailuja Vantaalla. 29. heinäkuuta alkavissa kisoissa maanosan mestaruudesta taistelevat Suomen lisäksi vuoden takainen World Games -voittaja Ranska, Iso-Britannia, Itävalta, Ruotsi ja Tanska. Uusi mestari saadaan selville Myyrmäen Urheilupuistossa lauantai-iltana 4. elokuuta.

Kulisseissa kisamahdollisuudesta on luonnollisesti tiedetty jo pidempään kuin vajaat kaksi vuorokautta, mutta spekulaatio osallistuvista maista ja turnausohjelmasta loppui viimeistään IFAF:n tiistaiseen tiedotteeseen. Suomen maajoukkuekin kokoontui jo viikonloppuna Pajulahteen harjoittelemaan.

Päävalmentaja Tuomas Heikkinen oli tyytyväinen näkemäänsä. Lokakuussa Suomi murskasi Ruotsin Tukholmassa 0–36, ja nyt joukkue on iskussa jo varhain keväällä.

– Takana on erinomaisen hyvä leiri. Olemme operoineet saman valmennusryhmän kanssa jo vuosia tutussa paikassa Pajulahdessa. Ja rutiinit ovat tuttuja myös suurimmalle osalle pelaajista. Harjoittelimme kovaa ja intensiivisesti neljä tuntia päivittäin ja lisäksi pidimme luokkasessiot lauantaina ennen ja jälkeen harjoituksien ja sunnuntaina vielä ennen harjoituksia. Siihen päälle vielä palauttavat harjoitukset ja pelikirjaa hiovat walk through -harjoitukset, niin toimintaa riitti

– Siihen verrattuna, että pelaajilla ei ole vielä edes viimeistelyvaihe tulevaa kautta varten käynnissä, tämä oli erittäin hyvä leiri. Pelaajat jaksoivat tsempata, vaikka pelinomainen tekeminen varmasti oli uuvuttavaa. Harjoittelimme pääharjoituksissa täydellä varustuksella, mutta kontakti oli kontrolloitua.

Seuraavan kerran maajoukkue kokoontuu yhteen kuukauden päästä, mutta sitten pelikausien alku keskeyttää joukkuevalmistautumisen, ja huhtikuun jälkeen joukkue on koossa vasta kisojen alla heinäkuussa. Toisaalta Heikkisenkin mainitsemat rutiinit ovat Suomen puolella, sillä vaikka maajoukkue onkin kolmen edellisen vuoden aikana pelannut ainoastaan kolme kertaa Ruotsia vastaan – ja voittanut näistä kamppailuista jokaisen – ovat toimintatavat juurtuneet ryhmään hyvin.

– Ruotsi-ottelut eivät ole olleet meille sellaisia pelejä, joita olemme lähteneet ainoastaan voittamaan, vaan kyllä ne ovat olleet puhtaasti valmistautumista arvokisoihin. Jyvä on ollut EM-kisoissa koko ajan.

 

”Pelaajat tulevat kisoihin pelivalmiina.”

Suomen joukkueen kokoonpanoa tarkastellaan tarkemmin vasta seuraavan leirin jälkeen. Valmennuksella on kuitenkin Heikkisen mukaan tiedossa ydinpelaajat ja tämän hetkiset aloituskokoonpanot, vaikka viikonlopun leiriltä osa kulmakivistä olikin muun muassa influenssan vuoksi sivussa.

– Ideaalinippu meillä on tiedossa, mutta totta kai kokoonpano elää jonkin verran kauden aikana, ja valmennus pitää silmänsä auki myös uusien nimien suhteen. Yleensä varsinkin alkukaudesta esiin nousee pelaajia, jotka ovat saattaneet pelata esimerkiksi nuorten maajoukkueissa, mutta eivät ole vielä aiemmin lyöneet läpi pääsarjatasolla. Heihin kiinnitämme erityistä huomiota. Kisojen pääsevät 45 sen hetken kovinta urheilijaa.

Itse kisoihin joukkueet tulevat varsin erilaisista tilanteista. Muun muassa Ranskassa ja Itävallassa kausi on päättynyt kisoja. Sen sijaan Suomessa Vaahteraliiga huipentuu vasta reilu kuukausi kisojen jälkeen.

– Asioissa on puolensa, toteaa Heikkinen. – Osalla joukkueista on aikaa toipua kaudesta ja valmistautua eri tavalla, mutta heidän täytyy pitää moottoria käynnissä. Me joudumme jännittämään loppuun asti esimerkiksi loukkaantumisia, mutta toisaalta pelaajat tulevat kisoihin erittäin pelivalmiina.

 

”Urheilijoille valtavan hieno mittari.”

Päävalmentaja Heikkinen oli itse pelaajana maajoukkueessa vuonna 1991, jolloin Euroopan mestaruudesta edellisen kerran pelattiin Suomessa. Hän näkee kotimaassa pelattavat arvokisat joukkueiden välisen kilpailun lisäksi myös sekä pelaajien näytönpaikkana että kulttuurisena kasvualustana.

– Tämänkaltaisia massatapahtumia pelataan harvoin – EM-kisatkin pelataan vain kerran neljässä vuodessa. Tämä on valtavan hieno mittari jokaiselle urheilijalle näyttää, kuka on mitäkin. Ja tietysti toivottavaa on, että tämä herättää positiivista huomiota niin jenkkifutisyleisössä kuin uusissakin katsojissa.

Kerran neljässä vuodessa pelattavat kisat tarkoittavat erittäin suurella todennäköisyydellä sitä, että tämä on ainutlaatuinen mahdollisuus nykyisille pelaajille pelata Euroopan mestaruudesta kotiyleisön edessä.

Itse kisaviikon aikana näytönpaikkoja tulee kuitenkin paljon. Siinä, missä miesten maajoukkue on pelannut viimeisen kolmen vuoden aikana kolme ottelua, on otteluita tulossa nyt kolme kappaletta kuuden päivän aikana.

Monelle jenkkifutaajalle – niin pelaajalle kuin katsojallekin – nuo kuusi päivää ovat varmasti tämän vuoden suurimpia kohokohtia!

 


 

Vajaan viikon aikana yhteensä yhdeksän ottelua

Vantaan EM-kisoissa pelataan kahdessa alkulohkossa, joista joukkueet jatkavat lohkosijoituksensa mukaisesti joko loppu-, pronssi- tai sijoitusotteluun. Suomen kanssa samassa lohkossa pelaavat Iso-Britannia ja Ranska. Toisessa lohkossa pelaavat Ruotsi, Itävalta ja Tanska.

 

Amerikkalaisen jalkapallon EM-lopputurnaus 2018

Myyrmäen Urheilupuisto, Vantaa:

Sunnuntai 29.07.
15.00: Tanska – Itävalta
19.00: Suomi – Iso-Britannia

Tiistai 31.07.
15.00: Ruotsi – Tanska
19.00: Iso-Britannia – Ranska

Torstai 02.08.
15.00: Itävalta – Ruotsi
19.00: Ranska – Suomi

Lauantai 04.08.
11.00: sijoitusottelu
15.00: pronssiottelu
19.00: loppuottelu

 

Lue myös:

Amerikkalaisen jalkapallon EM-lopputurnaus pelataan Suomessa heinä-elokuussa