Länsi-Uudellamaalla itää yllätysvalmis joukkue nimeltä Crusaders

8.3.2018

UNC Crusadersin tuoreet logot
UNC Crusadersin tuoreet logot
Lohjalla pelataan I-divisioonaa ensimmäistä kertaa 14 vuoteen ja Hangossa ensimmäistä kertaa 26 vuoteen.

– Perusmeininki. Treenien tahti tiivistyy pikkuhiljaa, kun kausi lähestyy.

Näin kuvailee United Newland Crusadersin manageri Marko Vartiainen hands free -laitteeseensa joukkueen tunnelmia sukkuloidessaan autollaan samalla kohti Helsingin keskustaa.

– Mulla on aikaa jutella Tennispalatsille asti.

Totuuden nimissä on sanottava, että välttämättä läntisellä Uudellamaalla ei ole ihan perusmeininkiä ollut viimeisen puolen vuoden aikana. Vuosi sitten Lohja Lions voitti III-divisioonan ja Hanko Sun City sijoittui II-divisioonassa toiseksi. Sun Cityn sijoitus antoi mahdollisuuden nousta I-divisioonaan, mutta lokakuussa julkisuuteen kiiri tieto että toiseksi korkeimmalle sarjatasolle nouseekin uusi joukkue nimeltä United Newland Crusaders – Sun Cityn ja Lionsin yhdistelmäjoukkue.

Lohjalla I-divisioonaa pelattiin edellisen kerran kaudella 2004 ja Hangossa vuonna 1992, joten ainakaan sarjataso ei ole ihan perusmeininkiä. Mutta tunnelma joukkueessa on seesteinen ja keskittynyt.

– Hallinnollisesti joukkueiden yhteenliittyminen on sujunut oikein hyvin, ja myös pelaajien kemiat ovat toimineet hyvin yhteen, Vartiainen kertoo.

Joukkueet tekivät yhteistyötä jo viime kesänä, sillä myötä lohjalaisia kävi Lionsin ottelutauon aikana pelaamassa Sun Cityn punaisissa haarniskoissa. Kesällä Crusaders pelaa kaksi kotiotteluaan Hangossa ja kaksi Lohjalla, ja lisäksi Lions pelaa II-divisioonassa ja Sun City IV-divisioonassa, joten fuusiojoukkueen lisäksi kummallakin paikkakunnalla on edelleen myös omaa ydintoimintaa.

 

Sebastian Berndtsson johtaa hyökkäystä

Lähtökohta kotimaisten pelaajien osalta Crusadersin ensimmäiselle kaudelle on hyvä – onhan mukana kaksi joukkueellista edellisen kauden finaaleissa pelanneita pelaajia. Kotimaisilta siirtomarkkinoilta puolestaan siirtyi muun muassa maajoukkueen linjapuolustaja Rickard Helenius.

Hyökkäyspeliä johtaa maajoukkuerinkiin jo vuosia kuulunut Sebastian Berndtsson, jonka heittoja koppaavat muun muassa Joakim Backman, Teemu Lintunen, Aleksi Riihelä sekä hybridipelaaja Ville Suonperä. Keskushyökkääjän Crusaders tuo Yhdysvalloista, ja lisäksi juoksuvoimaa tarjoaa Tom Lastunen.

– Hyökkäyksen pelisysteemi on tuttu, mutta logiikkaa hieman uusitaan. Identiteetti kuitenkin säilyy, Vartiainen kertoo ja lisää filosofisen metaforan:

– Kahden joukkueen yhdistymisessä hyökkäyksen kokoaminen on aina haastavampaa kuin puolustuksen. Hiekkalinna on nopeampaa rikkoa kuin rakentaa.

Puolustuksen osalta Crusaders on jo nyt hyvällä polulla. Helenius ja Juho Jäntti muodostavat yhden sarjan vahvimmista kaksikoista linjaan.

– Tulemme vielä vahvistamaan puolustustamme muutamalla eurooppalaisella pelaajalla, Vartiainen sanoo ja mainitsee vahvistumisen kohteeksi takakentän. – Meillä on hyvä boksi ja lisäksi koordinaattori Tero Virtanen osaa hommansa. Puolustus on hyvällä mallilla.

Crusaders on jo neuvotellut valmiiksi Vartiaisen mainitsemien eurooppalaispelaajien sopimukset ja myös yhdysvaltalaisen keskushyökkääjän nimi on tiedossa. Joukkue kuitenkin julkaisee nämä hankinnat hallitusti vasta myöhemmin.

– Lisäksi haluamme vielä vahvistaa linjoja, sillä linjapelaaminen nyt vain on tässä lajissa A ja O.

Yksi vaihtoehto linjaan olisi saattanut löytyä Espanjasta, mutta vuosi sitten Lionsin puolustuksen linjassa pelannut Artur Pinheiro pelaa tulevalla kaudella Kotka Eaglesissa.

 

Näkyvyys ja huomio taattua

Yksi asia, jossa Crusaders on tällä hetkellä koko maan mittakaavassa kärkijoukkueita, on paikallisen näkyvyyden ja mediasuhteiden hallinta. Vaikka toiminnan hermopisteitä ovatkin Hanko ja Lohja, on Länsi-Uudellamaalla useita muitakin taajamia, joihin jenkkifutiksen sanoma on tähänkin asti kulkeutunut tiedotusvälineiden kautta. Siuntiossa, Inkoossa, Karkkilassa, Raaseporissa, Tammisaaressa, Vihdissä ja Nummelassa riittää potentiaalia kasvattaa sekä faneja, pelaajia että yhteistyökuvioita.

– Länsi-Uusimaa on uutisoinut kiitettävästi Lionsin peleistä ja vastaavasti Västra-Nyland Hangon otteluista, Vartiainen toteaa kiitollisena.

Lionsin toiminta ja tapahtumat eivät myöskään jääneet ilman yleistä huomiota Lohjalla. Liikuntakeskus Oy valitsi Lionsin miesten joukkueen vuoden 2017 lohjalaiseksi joukkueeksi.

– Olihan se yllätys, toteaa palkitsemisesta manageri Vartiainen, joka kävi pokkaamassa palkinnon Jääkarusellifestivaaleilla helmikuun lopussa yhdessä vuoden 2017 puheenjohtajan Ilpo Laakson kanssa.

– Kertaakaan tuota palkintoa ei ole saanut pyöreän jalkapallon joukkue eikä jääkiekkojoukkue. Painonnosto, kaukalopallo ja salibandy ovat olleet isoimpia lajeja Lohjalla. Meillä oli vuosi sitten hyvin yleisöä kotiotteluissa ja olemme marginaalilajiksi olleet ihan hyvin esille. Ne olivat suurimmat perustelut palkinnoksi. Kun miettii kaikkia lohjalaisia seuroja ja kaikkia eri seurojen joukkueita, niin tämä palkinto tuntuu todella hyvältä.

 

Uusi logo, uudet värit, uusi ilme

Tulevalla kaudella muuttuu Länsi-Uudellamaalla moni muukin asia kuin joukkueen nimi. Crusaders lanseerasi tovi sitten joukkueen uudet logot. Ritarihahmo ryyditettynä joukkueen väreillä eli valkoisella, punaisella, harmaalla ja vähän siniselläkin tulevat olemaan Crusadersin tunnukset jatkossa.

– Pelaajat ovat olleet tuleviin peliasuihin erittäin tyytyväisiä. Uusi logo koristaa jatkossa niin kypäriä kuin fanipaitojakin.

Mitä Vartiainen sitten odottaa tulevalta I-divisioonakaudelta?

– Wolvot on ollut aktiivinen ja julkaissut runsaasti sopimuksia. Karri Kuuttila ja Jocques Crawford yhdistettynä Robert Johnsoniin on sellainen yhdistelmä, jota vastaan saa tehdä töitä. Myös Eagles on uutisoinut runsaasti uusista pelaajista – siellä on muun muassa Roostersista siirtyneitä pelimiehiä. Kouvolasta en tiedä tällä hetkellä yhtään mitään, ja sen mitä ECG:n ja Roostersin välistä harjoituspeliä katsoin, niin ECG on tuttuun tapaan ”Jabari (Harris) sitä ja Jabari tätä”. Heillä on hyvää junnutoimintaa, mutta edustusjoukkue on todella riippuvainen Jabarista.

Kun keskustelu siirtyy Crusadersin omiin menestymismahdollisuuksiin, palaa Vartiainen jo puhelun alussa havaittuun neutraloivaan argumentointiin.

– Eiköhän meillä ole aika lailla samanlainen pöhinä päällä kuin aiemminkin.

Samaan aikaan Vartiainen saapuu autoineen Tennispalatsiin ja joutuu lopettamaan puhelun.

Crusaders siis säilyy osaltaan mysteerijoukkueena, mutta voisi kuvitella että lohjalais-hankolainen ”pöhinä” ja laadukas ”perusmeininki” päävalmentaja Ville Schoultzin johdolla takaavat sen, ettei Ristiritarien linnoituksissa Hangossa ja Lohjalla ole tulevana kesänä helppoa käydä ryöstöretkellä.

 

Katso myös:

Taistelu Spagettimaljasta, osa I: Kotka Eagles on nousemassa korkeammalle kuin koskaan