Henri Laineen talven yllätyskäänne: jenkkifutista Mallorcalla

15.3.2018


Henri Laine on pelannut Voltorsin paidassa kolme ottelua ja tehnyt kolme touchdownia.
Henri Laine on pelannut Voltorsin paidassa kolme ottelua ja tehnyt kolme touchdownia.

Tamperelaislaitahyökkääjä on jatkanut tutun tehokkaana uraansa Espanjan pääsarjassa.

Joskus asiat muuttuvat nopeasti – varsinkin, jos tarttuu tilaisuuksiin. Helmikuun alussa Henri Laine sai puhelun Mallorcalta. Sikäläisen Voltors-joukkueen päävalmentaja Juan Serrano kyseli laitahyökkääjän mahdollisuuksia siirtyä vahvistamaan mallorcalaisten heittohyökkäystä.

– Pelasin vuosi sitten Reusissa ja Tampereella Tobias Fuchsin kanssa samaan aikaan. Nyt Fuchs pelaa Mallorcalla ja siellä oli nimeni muistissa, Laine kertoo. – Ensimmäisen yhteydenoton jälkeen tapahtumat etenivät nopeasti.

Nopeasti todellakin. Laine kirjoitti sopimuksen lauantaina, lensi Espanjaan tiistaina ja pelasi viikonloppuna jo L´Hospitalet Pionersia vastaan. Ensimmäisestä yhteydenotosta oli kulunut aikaa vain kaksi viikkoa.

Ensimmäisen ottelun jälkeen Laine kävi vielä Suomessa järjestelemässä asioita, mutta tämän jälkeen residenssi Santa Catalinan kaupunginosassa, Palma de Mallorcan keskustan länsipuolella sataman liepeillä on ollut Laineen tukikohta. Mantereella riehui ”Beast from the East” eli Siperiasta Espanjaan asti rynninyt kylmä rintama, josta johtuva lumisade ajoi koko maan hetkeksi shokkiin. Nyt Laine voi kuitenkin rauhassa oleilla kotikaupungissaan tyynesti shortseissa.

Espanja ei ole jenkkifutiskohteena Laineelle vieras, sillä hän edusti jo vuosi sitten Reus Imperialsia aina sarjan finaalissa asti. Nykyinen joukkue Voltors on sarjanousija ja pelaa ensimmäistä kauttaan Liga Nacional de Fútbol Americanossa.

– Kyllä joukkueesta tietysti huomaa, että kyseessä on nousijajoukkue. Paikalliset pelaajat saattavat olla jopa parempia kuin vuosi sitten Reusissa, mutta organisaatiosta näkee että olemme nuoria. Tobiaksen ja jenkkipelinrakentajamme Craigin kanssa olemme ensimmäisiä ulkomaalaispelaajia täällä, eikä heillä siis ole aiempaa kokemusta import-pelaajien asioiden hoidosta.

Pelillisesti asiat ovat kuitenkin sarjanousijalta sujuneet vähintään kohtalaisesti. Ensimmäisessä ottelussa Valencia Firebats toivotti Voltorsin tervetulleeksi liigaan voittamalla mallorcalaiset 18–0 ja viikkoa myöhemmin hallitseva mestari Badalona Dracs pöllytti tulokkaita lukemin 50–0, mutta sen jälkeen Voltors on voittanut kolmesta pelistään kaksi – ja noissa kolmessa tuoreimmassa ottelussa siis Laine on ollut jo mukana.

Nopeasta valmistautumisajasta huolimatta Laine on ollut tehokas heti ensimmäisestä ottelusta alkaen. Tamperelainen on tehnyt jokaisessa ottelussaan touchdownin ja edennyt Craig Coffmanin heitoista kiinniotoillaan keskimäärin 100 jaardia ottelua kohden.

– Ihan OK, mies itse toteaa nöyränä. – Nyt alamme olemaan pikkuhiljaa pääsemään pelinrakentajan kanssa samalle sivulle. Pelaamme heittopainotteista spread-hyökkäystä, ja meillä on ihan laadukas laitahyökkääjäosasto.

Saaresta pelimatkoille lähteminen sisältää omaa eksotiikkaansa, sillä jokainen vieraspelimatkat tehdään lentäen.

– Muun muassa viime viikonloppuna lähdimme peliimme Barcelonaan aamulennolla kello 5.30. Sitten pelasimme ottelun ja lensimme illalla takaisin. Mutta lentoaika on lopulta vain puoli tuntia yhteen suuntaan, siis paljon mielekkäämpi kuin vaikka vuosi sitten Reusista Murciaan bussissa matkustetut kuusi tuntia.

Laineen viime kauden joukkue Reus Imperials luopui sarjapaikastaan kauden kynnyksellä, mikä osaltaan jätti jälkeensä varsin repaleisen otteluohjelman. Viikko sitten Voltors kärsi kauden kolmannen tappionsa, kun Dracs oli parempi 62–13. Seuraava peli on Reusin luovuttamisesta johtuen vasta huhtikuussa – välissä on myös pääsiäisestä johtuva kahden viikon tauko.

Pudotuspelit käynnistyvät toukokuun alussa ja finaalit pelataan kesäkuun alussa. Nähdäänkö Laine tuon jälkeen jälleen Vaahteraliigassa?

– Pelataan nyt yksi kausi kerrallaan, kuuluu rauhallinen vastaus.

 

Mikko Toimisen Murcia Cobras pelaa vahvaa kautta

Espanjan liigan runkosarja pelataan kolmessa lohkossa, joissa Voltorsin lohkossa on neljä ja kahdessa muussa viisi joukkuetta. Kaksi edellistä mestaruutta voittanut Badalona Dracs johtaa A-lohkoa, B-lohkon kärjessä on Murcia Cobras ja C-lohkon ykkönen on LG OLED Black Demons.

Helsinki Roostersissa aiemmin pelannut ensi kesäksi Kotka Eagelsin I-divisioonajoukkueeseen siirtyvä Mikko Toiminen (tosin Toimisen nimi Cobrasin kokoonpanossa on Mikko Fredrik, toim. huom.) on ollut yksi onnistujista Murcia Cobrasin hyökkäyksen linjassa. Cobras on voittanut kaikki kuusi otteluaan yhteispiste-erolla 164.

– Alkukauden menestykseen ei ole muuta salaisuutta kuin kova työpanos koko joukkueelta ja loistava yhteishenki, Toiminen iloitsee. – Oma peli on kulkenut erittäin hyvin vaikkakin taso Vaahteraliigaan nähden on selvästi heikompi. Hyökkäyksen linjassa centterinä pelaaminen on ollut mahtavaa, koska pelikaverit on huikeita tyyppejä ja joukkueen kemiat ovat osuneet hyvin kohdalleen!

Jatkoon linjahyökkääjä Toimisella on vahva suomalaistoive myös Mallorcan suuntaan:

– Henrille tsempit kauden jatkoon ja toivottavasti nähdään suomalaisia Espanjan finaalissa!

Nopealla vilkaisulle silmään osuu myös muita Suomessa pelanneita pelaajia. Vaahteraliigaa muun muassa Butchersissa ja 69ersissa pelannut yhdysvaltalainen Rafael Pineda pelaa tukimiehenä Valencia Giantsissa. Kaksi vuotta sitten Seinäjoki Crocodilesissa pelannut saksalaislaitahyökkääjä André Feuerherdt puolestaan koppaa palloja  Black Demonsissa. Toimisen seurakaverina Cobrasin hyökkäyksen linjassa pelaa ruotsalainen Maximillian Malander, joka kuului vuosi sitten Crocodilesin vahvuuteen.

Rivas Ososista on vuosien saatossa tullut Suomeen useita pelaajia, ja tälläkin hetkellä madridilaisten riveissä pelaavat muun muassa Lohja Lionsissa aiemmin pelannut vikkelä takamies-palauttaja Jorge Ruiz sekä Kouvola Indiansista tuttu Alfonso Ruitiña. Lisäksi Ososissa palloilee Jyväskylän Jaguaareissa pelannut brittikeskushyökkääjä Jonatan Pan Gago.

 

LNFA:n tilanne maaliskuun puolessa välissä:

 

A-lohko:
1Badalona Dracs40169
2Valencia Firebats32-4
3Mallorca Voltors23-84
4L’Hospitalet Pioners04-81

 

B-lohko:
1Murcia Cobras60164
2Coslada Camioneros42133
3Valencia Giants32-1
4Granada Lions15-138
5Alicante Sharks05-158

 

C-lohko:
1LG OLED Black Demons60203
2Rivas Osos41165
3Gijón Mariners33-22
4Santurtzi Coyotes15-136
5Santiago Black Ravens05-210