Viikon vieras: Arttu Koivisto

16.3.2018Ruskon kunta valitsi Mayhemin isähahmon vuoden seuratyöntekijäksi.

Monet rakentelevat jenkkifutiksessa Fantasy Football -joukkueita ja kisaavat virtuaalisessa ympäristössä toisiaan vastaan. Huomattavasti harvemmassa ovat Arttu Koiviston kaltaiset tekijät. Joskin seuramies Koivistonkin elämässä ovat mukana sekä jefu-joukkue että digitalisaatio. Loppusyksystä 2014 Koivisto oli perustamassa Ruskoon jenkkifutisjoukkue Mayhemia ja tällä hetkellä hän tekee urheilujohtamiseen digitaalista työvälinettä.

Tämä entinen maajoukkuepelaaja - ja jefua sekä Turussa että Saksassa ja Itävallassa pelannut puolustaja - on henkilö, jonka ajatuksia kannattaa kuunnella ja lukea. Varsinkin, jos haluaa olla luomassa omaan ympäristöönsä avointa laji- ja seuraperhettä. Samalla  tässä haastattelussa oppii paljon siitä, minkälainen joukkue on III-divisioonassa pelaava Rusko Mayhem.

 

Et ole ensimmäinen teidän perheestä, joka lumoutui jenkkifutiksesta. Kerro, miten päädyit aikanaan lajin pariin.

Aloitin lippupallolla 11-vuotiaana. Silloin meidän Hepokullan ala-asteella ja samalta luokalta taisi aloittaa yhteensä viisi kaveria samaan aikaan. Toinen Mayhemin perustajista eli Jukka Kettu oli silloin vasta 9-vuotias.  Oltiin veljeni Kallen kanssa vuotta aikaisemmin heitelleet jefupalloa kotipihalla, ja Kalle aloittikin sitten kaverinsa kehotuksena jenkkifutiksen samana vuonna, eli vuosi taisi olla 1992. Itse aloitin vuotta myöhemmin.

Aloitin perus pyöreänpallon pelaamisen 6-vuotiaana, ja matkalle mahtuu myös koripalloa, yleisurheilua, karatea sekä oheisharjoitteluna treenasin myös painonnostoa yläasteella. Muut lajit jätin 15-vuotiaana, jolloin aloin keskittymään jenkkifutikseen, mutta oheistreeneinä minulla oli edelleen juoksua, punttia ja kaikkea, mikä vähänkään edesauttoi kehittymään monipuolisena urheilijana.

Mitkä ovat urallasi TOP3-muistoja pelaajana?

Vuosilukujärjestyksessä:

2003 Suomen mestaruus Turku Trojansin kanssa, joka oli itselleni myös niin sanottu break through -kausi. Pelattiin Kallen kanssa vierekkäin, ja Kallella taisi olla 7 taklausta ja itsellä 7,5 taklausta pelissä.

2004 Ensimmäinen kausi Cineplexx Blue Devilsin kanssa ja erityisesti vierasottelu Vienna Vikingsia vastaan. Olin pelissä kapteenina ja kyllä jännitti coin tossissa, kun en ollut koskaan aikaisemmin nähnyt niin paljon yleisöä katsomossa.

2010 Potsdam Royalsin kanssa. Pelasin koko kauden kahteen suuntaan, raskas mutta todella ikimuistoinen ja voitokas kausi.  Erityisesti jäi mieleen välierävoitto 1 pisteellä Hamburg Blue Devilsiä vastaan.

Pakko mainita vielä neljäntenä Rusko Mayhemin historian ensimmäinen kausi ja IV-divarin voitto 2015.

Olet ollut urasi aikana sekä pelaaja, valmentaja että seuratoimija. Ketkä ovat noilla osa-alueilla idoleitasi, joiden tapaa toimia olet ihaillut.

Pelaaja: Kalle Koivisto

Valmentaja: Kim Wikström

Seuratoimija: Potsdam Royalsin organisaatio

Olit nelisen vuotta sitten perustamassa Ruskoon Mayhem-nimistä joukkuetta. Mistä tuo kaikki sai alkunsa?

Oli ollut jo pidempään mielessä oman joukkueen/seuran perustaminen, ja siinä oman kokemuksen ja osaamisen yhdistäminen. Mutta loppusyksystä 2014 toinen Mayhemin perustajista eli Jukka Kettu kutsui minut ravintolalaiva Papa Joen tankintyhjentäjäisiin, ja siinä tankkia tyhjentäessä aloimme visioimaan seuran perustamista.

Yleensä ei tule jätettyä asioita pelkästään puheen tasolle, niin heti seuraavana päivänä aloinkin tekemään tarvittavia soittoja ja kartoitusta siitä, mitä voisimme asian eteen tehdä. Tarkoitus oli siis kasata porukka sellaista pelaajista, jotka eivät enää aktiivisesti olleet missään mukana mutta olisi kuitenkin vielä pelihaluja tallella. Yllättäen tällaisia kavereita alkoikin ilmaantumaan sen verran, että päätimme ilmoittautua pelaamaan 7vs7-sarjaa kesäksi 2015.

Perusfilosofia alusta asti oli se, että ymmärrämme, että kaikilla on myös muita menoja, eli on töitä, koulua ja perhettä ja sovitetaan harjoittelu ja pelaaminen sen mukaan. Käytännössä se tarkoitti sitä, että treenasimme 2–3 kertaa viikossa, mutta kaikki oli alusta asti suunniteltua. Toisin sanoen treeneissä keskityttiin treenaamiseen ja käytettiin aika minuutilleen hyväksi, perus läpänheitto ja kaiken maailman härvääminen jätettiin sitten treenien jälkeiseksi toiminnaksi. Ja jokainen mukana ollut piti kovasti siitä, että treenit olivat suunniteltuja, toiminnalla oli selkeä punainen lanka ja tavoitteet olivat ennalta mietittyjä.

Mayhemissa on tehty selkeä päätös, että kyse ei ole vain yhdestä joukkueesta, vaan kokonaisesta seurasta. Mitä vaatii, että lähdetään laajentamaan yhtä joukkuetta seuraksi ja samalla asettamaan muitakin tavoitteita kuin kilpailullisia? Mikä sai teidät tekemään tuon ratkaisun?

Tällä hetkellä Mayhemillä on edelleen vasta yksi joukkue eli miesten joukkue. Olemme suunnitelleet junioritoimintaa, mutta ennen kuin lähdemme siihen mukaan, täytyy löytyä myös oikeat resurssit eli osaavat ja motivoituneet valmentajat, aikaa ja sitoutuneisuutta. Muut resurssit ovatkin jo kunnan ja seuran puolesta kunnossa.

Tarkoituksena alusta asti oli tarjota Ruskon kunnassa pysyvää liikunnanharrastamismahdollisuutta jenkkifutiksen muodossa. Seura on siis paljon muutakin kuin pelaajat ja valmentajat, seurassamme toimii tiedottajaa, IT-gurua, grillimestaria ja monenmoista seuratyöntekijää. Ilman näitä vapaaehtoisia taustahenkilöitä emme ole seura.

Yksi Ruskon toiminnan periaatteista on olla yhtä isoa perhettä, vastustaa rasismia kaikissa muodoissa ja hyödyntää seuran sisältä löytyviä voimavaroja. Avaa vähän, miten tuon on Ruskon toiminnassa näkyvissä.

Idea oli siis alusta asti se, että seurassa kaikki toimii samalla tavalla ja on mukana tavalla tai toisella seuran toiminnassa ja kehittämisessä. Haluamme rohkaista jokaista jäsentä kouluttautumaan esimerkiksi tuomariksi, valmentajaksi tai hallinnon osaajaksi eli seuratyöntekijäksi. On erittäin suuri voimavara, että seuran sisältä löytyy osaajia, sitä osataan myös hyödyntää ja että jokainen, joka haluaa auttaa seuraa, saa siihen mahdollisuuden.

Yhteenkuuluvuus ja joukkuehenki ovat Mayhemin toiminnan peruspilareita. Mayhemiin ovat kaikki tervetulleita, ja haluamme auttaa harrastuksen aloittamisessa myös niitä, joilla esim. urheilunharrastuksen aloittaminen saattaa tehdä tiukkaa rahallisesti. Näemme potentiaalia kaikissa, jotka ovat valmiita uhraamaan vapaa-aikaansa jenkkifutiksen parissa.

Sinut valittiin helmikuussa Ruskon vuoden seuratyöntekijäksi. Klassinen kysymys: miltä tuntui saada tuollainen huomionosoitus?

Täytyy sanoa, että en osannut lainkaan odottaa tällaista kunnianosoitusta, mutta olen todella iloinen tästä nimityksestä. Toki kunnia menee kaikille Mayhemin eteen työskenneille henkilöille ja pelaajille, jotka auttoivat toiminnassa. Erityisesti iso kiitos Ruskon kunnalle loistavasta yhteistyöstä sekä myös muille kunnan urheiluseuroille, joiden kanssa yhteistyö on ollut mutkatonta. Mutta todella hienoa, että kova työni seuran eteen on huomioitu.

Opiskelet urheilujohtamista. Kerro tarkemmin!

Opiskelen Masters degree in sport development and management -ohjelmassa Haaga-Heliassa/Vierumällä. Tarkoitus olisi valmistua kesäksi, ja tällä hetkellä teen opinnäytetyötäni seuratoiminnan kehittämisestä digitaalisilla työkaluilla. Tulevaisuudessa haluaisin työskennellä urheilujohtamisen parissa.

Mikä työtehtävä on unelmasi tehtäväksi esimerkiksi 10 vuoden päästä?

Toivoisin kovasti, että olemme 10 vuoden päästä päässeet jenkkifutiksessa huomattavasti ammattimaisempaan suuntaan, jolloin jokaisella seuralla Vaahteraliigassa ja I-divisioonassa olisi useampi täyspäiväinen työntekijä myös hallinnon puolella. Mielelläni toimisin itse myös rakkaan lajin parissa, oli se sitten hallinnon puolella tai kentän laidalla valmentajana.

Minkä yleisohjeen annat jokaiselle suomalaiselle seuratoimijalle?

Olkaa avoimia kehittymään, kehittämään ja rakentamaan toimintaa pitkäjänteisesti sekä ottamaan mallia myös muilta tekijöiltä. Kannattaa myös aina ottaa tarjottava apu vastaan.

Ja haluaisin tähän kohtaa lainata erittäin viisasta kaveria jenkkifutiksen puolelta:

“Urheilujohtamisen pitäisi perustua sopivan tavoitteelliseen pitkäjänteisyyteen ja suunnitelmallisuuteen, läpinäkyvyyteen, avoimuuteen, luottamukseen ja aktiiviseen viestintään. Kehityshenkisyys on hyvä bonus.” - Olli Jussila

En voisi itse paremmin asiaa muotoilla.

 

Lue lisää:

Turunseutusanomat uutisoi Arttu Koiviston valinnasta Ruskon vuoden seuratyöntekijäksi

 

Viikon vieraat:

 

Viikon Vieraat:

Viikon vieras: Kai Lindblad

Viikon vieras: Mika Eloranta

Viikon vieras: Pekka Utriainen

Viikon vieras: Auli Vanhoja

Viikon vieras: Roope Noronen

Viikon vieras: Joona Mustikkamaa

Viikon vieras: Fanni Mikkonen

Viikon vieras: Mikko Toiminen

Viikon vieras: Santeri inkinen

Viikon vieras: JP Burlington

Viikon vieras: Janika Nikander

Viikon vieras: Nikko Olsson

Viikon vieras: Aino Joro

Viikon Vieras: Ronny Lehmussaari

Viikon Vieras: Alexandra Naumanen