Wolverines lähtee Naisten Vaahteraliigaan hakemaan mielenrauhaa – mestaruuden uusiminen on sivutuote

19.3.2018


Kuva: Päivi Ahola
Kuva: Päivi Ahola
Kuva: Päivi Ahola
Kuva: Päivi Ahola
Kuva: Tapani Moisala
Kuva: Tapani Moisala

Maajoukkuepelaajat Pia Kosonen ja Tytti Kuusinen vahvistavat Ahma-laumaa kaudella 2018.

Helsinki Wolverinesin suoritusta vuodelta 2017 ei voi kehua liikaa. Vuotta aiemmin joukkue pelasi I-divisioonassa 9 vastaan 9 -säännöillä, ja syksyllä 2016 Ahmat liittoutuivat toimintansa lopettaneen GS Demonsin kanssa, minkä myötä Wolverines sai paikan Naisten Vaahteraliigasta. Demonsin menestyksellä marinoituneet pelaajat toivat sarjanousijalle runsaasti kokemusta, ja kun vielä Turku Trojansista siirtyi useampia maajoukkuepelaajia, osattiin Wolverinesia pitääkin varteenotettavana haastajana.

Joukkueen runko oli kuitenkin aloittanut vasta syksyllä 2014, jolloin Wolverines ensimmäisen full contact -joukkueen perusti. Ensimmäisellä kaudella sijoitus oli I-divisioonassa seitsemäs, ja vuonna 2016 I-divisioonassa viides. Ja vuonna 2017 heti ensimmäisellä kaudella Vaahteraliigassa tuli välittömästi Suomenmestaruus. Tämä tarina kannustavaksi muistutukseksi jokaiselle sarjanousijalle tulevaa kautta ajatellen.

Minna Tiainen oli vielä helmikuussa joukkueen kolmospelinrakentaja, mutta hän oli se pelaaja, joka johti hyökkäyksen mestaruuteen. Tiainen valittiin lopulta liigan tähdistöön. Juuri nämä joukkueen ”omat” pelaajat ottivatkin suurimman harppauksen kauden aikana ennen syyskuun 2017 ensimmäistä lauantaita. Tuolloin Wolverines kaatoi helsinkiläisjoukkueiden kesken käydyssä finaalissa Roostersin, joka oli ennen finaalia voittanut 18 ottelua peräkkäin.

 

Joukkue myös I-divisioonassa

Tulevaan kauteen Wolverines lähtee viimekautiseen tapaan kahdella joukkueella, eli liigaryhmän lisäksi Ahmat pelaavat I-divisioonassa. Reservi on siis suuri ja jatkossa Wolverines on entistäkin omavaraisempi. Päävalmentaja Pekka Lamminsalo korostaa uusia pelaajia, jotka ovat liittyneet Wolverinesiin talven aikana. Wolverinesin päätavoite on Lamminsalon mukaan edelleenkin toiminnan laadun ja laajuuden kehittäminen – kilpailullinen menestys on ”sivutuote”.

Pelaajapuolella tosin nähdään myös maajoukkuetason liikehdintää. Kahden edellisen kauden aikana eniten heittotouchdowneja liigassa tehnyt turkulaiskaksikko Jonna Hakkarainen – Kirsti Nirhamo ei jatka Helsingissä ja Jenni Pelkonen palaa Hämeenlinna Huskiesiin, mutta vastaavasti Hyvinkää Falconsista siirtyy pelinrakentaja Pia Kosonen ja Seinäjoki Crocodilesista Tytti Kuusinen. Lisäksi Venla Nikulan paluu loukkaantumisen jälkeen takaisin peliin vahvistaa Wolverinesin linjapeliä merkittävästi. Puolustuksesta poistuvat Mia Rohkimainen ja Terhi Mäkinen, mutta runsaasti maajoukkuekokemusta löytyy myös puolustuksen jokaisesta kerroksesta.

Seuraavassa päävalmentaja Lamminsalon ajatuksia tarkemmin.

 

Miten Wolverinesin talvikauden harjoittelu on sujunut?

Offseason on mennyt odotusten mukaisesti. Viime vuoteen nähden olemme keskittyneet paljon enemmän nopeus- ja ketteryystreeniin. Pelikirjakin on saatu hyvin jo tässä vaiheessa asennettua, mikä mahdollistaa sen, että aikaa riittää hyvin yksityiskohtien viilaamiseen.

Mitkä ovat suurimpia pelaajamuutoksia kauteen 2017 verrattuna?

Meillä on ydinporukka pysynyt viime kaudesta varsin hyvin kasassa. Toki Hämeenlinnaan takaisin palanneen Jenni Pelkosen ja Turkuun vastaavasti palanneet Jonna Hakkaraisen, Kirsti Nirhamon, taisteluhobitti Mia Rohkimaisen ja Terhi Mäkisen joudumme tällä kaudella korvaamaan muilla pelureilla. Olemme vahvistuneet kokeneilla pelaajilla kuten Pia Kososella ja Tytti Kuusisella. Näiden lisäksi meillä on yksi tasokkaimmista tulokasvuosikerroista, joita olen hetkeen nähnyt.

Mikä on joukkueen vahvuus tällä hetkellä?

Kahdella sarjatasolla pelaaminen mahdollistaa meille edelleen niin paljon. Treeneissä pystymme pelaamaan täydellä kentällisellä ja harjoitukset ovat laadukkaita. Pelillisesti vahvuutemme on tasapainoisuus. Pystymme hyökkäyksessä etenemään sekä heittäen että juosten. Tämä näkyy myös puolustuksessamme siten, että olemme sielläkin todella tasapainoisia ja takakenttä ei hätkähdä vaikka vastustaja palloa heittää.

Kuvaile Wolverinesin hyökkäystä.

En usko, että tämä tulee kenellekään yllätyksenä, että jatkamme spread- hyökkäyksellä myös tulevalla kaudella. Se mihin olemme offseasonilla satsanneet on juoksuhyökkäyksen kehittäminen. Linjavalmennuksesta vetovastuun ottaneet Mirva Honkonen ja Elina Seppälä ovat työskennelleet linja kanssa kovaa ja linjapelaaminen on noussut aivan uudelle tasolle. Lisäksi ”krokotiilitakakenttä” Jenni Kilpeläinen ja Tytti Kuusinen on varmaan yksi parhaista keskushyökkääjäduoista Suomessa. Pakko nostaa hattua Seinäjoen RB-tehtaalle.

Minkälainen on Wolverinesin puolustus?

Tälläkään puolella palloa, emme ole lähteneet keksimään pyörää uudelleen. Viime vuoden 4-4- frontti on edelleen meillä base-muodostelmana. Pieniä viilauksia olemme tietenkin tehneet ja puolustus näyttää aina erilaiselta riippuen siitä minkälainen ketju meillä on sisällä. Yleisesti voin sanoa, että tänä vuonna olemme pääasiassa kehittäneet kummallakin puolella palloa vanhaa sisällä ollutta järjestelmää nykyiseen rosteriin sopivaksi.

Ketkä ovat sellaisia tulokaspelaajia, joita kannattaa tulevalla kaudella seurata?

Kuten sanoin, niin tänä vuonna on meillä ollut poikkeuksellisen tasokas tulokaskatras, joten tästä jää varmasti auttamatta nimiä pois. Sanoisin kuitenkin, että tulevana kesänä kannattaa pitää silmällä OL Anni Alankoa, LB Linnea Uggeldahlia ja WR Nea Myrskogia, joka nousee Espoo Wolverinesin junnuista nyt naisiin.

Mitä huhut kertovat muista joukkueista?

Huhujen perusteella voi odottaa tasaista sarjaa ensi kaudelle. Kaikki neljä joukkuetta ovat kovia. Roosters on varmasti mennyt taas eteenpäin, etenkin Teemu Kuusiston siirryttyä valmentamaan heidän hyökkäystään. Helin valmentamaa puolustusta vastaan on myös haastavaa pelata. Valkyriesistä en ole ihmeemmin kuullut, mutta uskon, että trendi on heilläkin totuttuun tapaan nousujohteinen. Tampereesta olen offseasonilla kuullut eniten ja näyttää, että heillä on todella hyvä pöhinä päällä. Odotan mielenkiinnolla kuinka heidän versionsa kahdella sarjatasolla pelaamisesta luonnistuu.

Mikä on joukkueen tavoite tulevalle kaudelle?

Koripallovalmentajalegenda John Wooden, jonka arvomaailmaan paljon samaistun, puhui paljon voittamisen ja menestymisen erosta. Voittaminen on Woodenin mukaan se, mitä pistetaulu näyttää, kun taas menestyminen on mielenrauha siitä, että on tehnyt parhaansa annetussa tilanteessa. Voittaminen ei aina ole omissa käsissä, enkä siksi koe mielekkääksi asettaa mestaruutta tavoitteeksi. Tavoite on mielenrauha ja se, että jokainen joukkueessa kasvaa ja oppii tämän hienon lajin parissa lisää itsestään. Mestaruus on sivutuote.

 

Katso myös:

Naisten Vaahteraliiga -kausi käynnistyy kesäkuun toisena viikonloppuna

Liitteet