Roope Noronen: EM-kisojen järjestelyt ovat lähteneet hyvin käyntiin

29.3.2018


SAJL:n puheenjohtaja käy läpi sekä tulevia EM-kisoja että maailmanliiton tilannetta Cover 2 –podcastissa.

Suomi ja Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto isännöivät amerikkalaisen jalkapallon miesten EM-kisoja Vantaalla 29.07.–04.08. Isäntämaan lisäksi turnaukseen osallistuvat Itävalta, Ranska, Iso-Britannia sekä Ruotsi ja Tanska.

SAJL:n puheenjohtaja Roope Noronen piipahti Cover 2 –podcastin haastattelussa piakkoin kisojen varmistumisen jälkeen maaliskuun alkupuoliskolla ja avasi tuolloin muun muassa kisojen hakuprosessia. Samalla Noronen puhui maailmanliiton tilanteesta suoraan ja kiertelemättä.

– Jos asiat olisivat menneet huonosti, niin näiden EM-kisojen tilalla olisi pelattu MM-karsintaturnaus, jossa olisi ollut mukana vain neljä maata, eli Suomen lisäksi Iso-Britannia, Ruotsi ja Tanska.

– Onneksi vihdoin ja viimein saatiin varmuus, että kisat pelataan kuudella joukkueella, mikä oli alunperinkin tarkoitus.

Noronen myös muistuttaa, että kyseessä on EM-lopputurnaus, jonne Suomi selvitti tiensä jo edellisissä kisoissa 2014 sijoittumalla neljänneksi. Monen muun maan kohdalla Euroopan mestaruuden tavoittelu on jatkunut jo pitkään karsinnoissa, joiden ensimmäiseen vaiheeseen otti osaa yli 20 maata – kuten Puola, Portugali, Belgia ja Serbia.

 

Vapaaehtoishaku ja lipunmyynti käyntiin huhtikuussa

Kansainvälisen tilanteen vuoksi kisaisännyys varmistui siis vasta maaliskuun alussa, ja vaikka Norosen mukaan ”kulisseissa” tietoa onkin ollut enemmän kuin julkisuudessa, on varsinainen kisojen rakennusprosessi ollut käynnissä virallisesti vasta hetken aikaa. Naisten MM-kisat pelattiin viisi vuotta sitten myös kuuden joukkueen turnauksena Vantaalla, joten valmis rakenne organisaatiolla on jo olemassa.

– Hotellit, kuljetukset ja muut paikat ovat olleet varattuina jo viime syksystä alkaen, mutta nyt siis siirrytään itse aikatauluihin ja muuhun käytännön toteutukseen. Huhtikuun puolessa välissä avataan lipunmyyntiä ja jo sitä ennen käynnistetään vapaaehtoisten haku.

Miten kisoihin voi päästä vapaaehtoiseksi?

– Huhtikuun alkupuolella siis haku käynnistyy ja netissä sajl.fi on sivu, josta silloin löytyy lisää tietoa. Pidämme huolen, että kun haku käynnistyy, niin tuolta sivulta löytyy infoa niin, ettei sitä voi missata.

Noronen toivoo, että suomalainen jenkkifutisväki ottaa yhdessä osaa kisojen toteutukseen, jotta vajaan viikon mittainen turnaus onnistuu niin tapahtumana kuin myös lajin näkyvyyden kasvattajana.

– Kaikki se, miten paljon saamme ihmisiä tekemään töitä etukäteen vaikuttaa siihen, mikä EM-lopputurnauksen kansallinen näkyvyys ja miten laji näkyy mediassa tuolla viikolla.

 

Missä ovat Italia ja Saksa?

Paljon puhetta on herättänyt muutamien maiden poisjäänti kisoista. Italiassa nousi poru, kun italialaiset eivät kisoihin päässeet, vaikka maa ensimmäisen karsintaturnauksensa voittikin.

– Italia voitti oman karsintaturnauksen samaan aikaan, kun Iso-Britannia voitti omansa, Noronen kertoo. – Sen jälkeen Italian piti matkustaa Tanskaan pelaamaan karsintaottelua ja Iso-Britannian Ruotsiin. Tuossa vaiheessa Italian johto päätti tukea (kansainvälisestä kattojärjestöstä) IFAF:sta irtoavaa osiota, joka teki oman päätöksensä erillisestä neljän maan lopputurnauksesta. (Tuo lopputurnaus on kuitenkin lopulta peruttu, toim. huom.)

– Italialle annettiin ihan samat mahdollisuudet (kuin Itävallalle ja Ranskalle) palauttaa paperinsa oikeaan IFAF:iin vuoden vaihteeseen mennessä. Jostain syystä italialaisille aikataulujen noudattaminen ei ole ollut mieleen. Ranska ja Itävalta ovat hoitaneet velvoitteensa ja Italia ei. Ymmärrän, että heillä on tuskaa, mutta varmaan kannattaisi pysyä deadlineissa.

Saksan poisjäännin Noronen kuittaa huomattavasti lyhyemmin.

– Saksa ei ole mukana, koska Saksa ei halua olla mukana.

– Jos lajiliitto jatkuvasti haluaa määrätä, mitä muiden pitäisi tehdä, ei tätä voi muuten tulkita. Heilläkin on ollut samat mahdollisuudet tulla mukaan kuin kaikilla muillakin, mutta he ovat tehneet selväksi, ettei kiinnosta.

Noronen ei säästele sanoja, kun häneltä kysytään kansainvälisen lajiliiton kriisiytyneestä tilanteesta, joka tällä hetkellä onneksi CAS:n päätöksien myötä alkaa kahleistaan vapautumaan. Onko kyse ollut muutamien henkilöiden hiekkalaatikkoleikeistä ja ihan puhtaasta vallantavoittelusta?

– Omasta mielestäni tässä on ollut kyse koko ajan siitä, miten toimitaan oikein ja miten rakennetaan kansainvälistä lajiliittoa niin, että sen toiminta perustuu moderniin demokraattiseen, hyvään hallintoon ja läpinäkyvyyteen.

– Minulle IFAFeja on ollut koko ajan vain yksi.

Urheilun välitystuomioistuimen CAS:n alkuvuodesta 2018 julkaiseman päätöksen mukaan Noronen valittiin 2015 IFAF:n väliaikaiseksi puheenjohtajaksi ja sittemmin puheenjohtajuuden sai sääntöjenmukaisesti kanadalainen Richard McLean. Nämä päätökset alkavat nyt parantamaan erityisesti Euroopan tilannetta, mistä myös Itävallan ja Ranskan osallistuminen EM-lopputurnauksene kertoo.

– Uskon siihen, että eurooppalainen jenkkifutis nousee tästä entistä terveempänä. Ja myös maailmanliiton tasolla toiminta tulee entisestään kehittymään.

 

Miten Noronen arvioi EM-kisoihin osallistuvia joukkueita? Kuuntele koko podcast TÄSTÄ.

Sisältö:
0.00 Roope Norosen EM-kisamuistoja
2.50 Missä, milloin ja ketkä? Perusdata tulevista kisoista
12.48 Arvioidaan kisoihin tulevia maita (Ranska, Itävalta, Ruotsi, Tanska, Iso-Britannia ja Suomi
23.00 MM-kisat vuonna 2019 ja nousevat Euroopan maat
27.38 Miksi Italia ja Saksa eivät ole mukana?
31.10 Olipa kerran IFAF... Mitä maailman liitossa on tapahtunut ja tulee tapahtumaan?