Oulu Northern Lights jättäytyy pois miesten II-divisioonasta

13.4.2018


Pelaajamäärän vähyys pakottaa oululaiset hakemaan vauhtia alemmilta sarjatasoilta.

Oulu Northern Lights luopuu sarjapaikastaan miesten II-divisioonassa. Northern Lightsin pelaajisto ja joukkueenjohto pitivät torstai-iltana kokouksen aiheesta, ja päätös syntyi keskustelun seurauksena: pelaajamäärä ei riitä sarjan läpikäymiseen.

– Pettynyt ja harmistunut olo, myöntää Northern Lightsin joukkueenjohtaja Joonas Taina. – Tästä on taas pitkä tie eteenpäin.

– Löimme palaverissa faktat ja numerot pöytään. Keskustelimme ja päätös annettiin pelaajille. Meillä on 21 pelaajaa, jotka täyttävät kriteerit eli omaavat kokemusta II-divisioonan vaatimalla tavalla, ja jotka pystyvät sitoutumaan kesän peleihin. Olimme asettaneet rimaksi 25 pelaajaa.

21 pelaajan lisäksi Northern Lightsilla on Tainan mukaan ringissä myös junioreita sekä vasta lajin pariin tulleita pelaajia, jotka nostavat kokonaisvahvuuden reiluun 25 pelaajaan, mutta kokeneemmista runkopelaajista on puutetta, ja lisäksi kesän työt saattavat vielä pahentaa tilannetta. Eikä kyse ole niinkään kokonaismäärästä, vaan pelaajien vähyydestä tietyillä pelipaikoilla.

– Tietyillä pelipaikoilla emme ole päässeet harjoituksissa treenaamaan yksikköinä. Erityisesti tämä on näkynyt hyökkäyksen ja puolustuksen linjassa.

Northern Lightsin naisten joukkue pelaa tulevana kesänä II-divisioonassa ja lisäksi oululaisseuralla on joukkueita nuoremmissa junioreissa. Miesten joukkueen jatkohaaveiden varalle Taina toivoo, että kilpailutoiminta jatkuisi Oulussa myös miesten osalta.

– Alustavasti olemme keskustelleet Rovaniemen (Nordmen) kanssa mahdollisesti farmisopimuksesta ja onhan meillä toisaalta pelaajia, joilla olisi käyttöä korkeammillakin sarjatasoilla.

Ensisijainen toive Taina mukaan on kuitenkin osallistua turnausmuotoiseen IV-divisioonaan Northern Lights -joukkueena.

– Olisi hyvä saada jotakin kilpailullista, tavoitteellista toimintaa. Siihen IV-divisioona olisi hyvä sarjataso, sillä pelaajia ei tarvita niin paljoa kuin ylemmissä divisioonissa. Samalla uusien pelaajien rekrytoiminen olisi helpompaa myös kauden aikana, kun harjoitus muuttuisi mahdollisimman nopeasti konkreettiseksi turnauksissa.

– Toivotaan, että liittohallitus antaa siihen mahdollisuuden.

SAJL:n puheenjohtaja Roope Norosen mukaan Northern Lightsin on mahdollista hakea edelleen paikkaa IV-divisioonassa.

– Tämä riippuu siitä, missä tilanteessa sarjatason otteluohjelma on ja siitä, että muut joukkueet yksimielisesti hyväksyvät mahdolliset muutokset, jotka joukkuemäärän kasvusta aiheutuu.

IV-divisioonan sarjapäällikkö Atte Nieminen kertoo, että ”Äijäliigan” joukkueiden kesken on jo alustavaa keskustelua käyty.

– Mikäli joukkueiden määrä nousee kuuteen, se tosin tarkoittaa sitä, että turnausmäärä vähenee yhdellä, eli nyt joukkueet pelaisivat kolmessa turnauksessa, minkä lisäksi pelataan lopputurnauksessa. Kuudella joukkueella joukkueet osallistuisivat vain kahteen turnaukseen ja sen lisäksi mahdollisesti lopputurnaukseen. Pelien väheneminen tietenkin arveluttaa joukkueita. Olemmekin pohtineet useita vaihtoehtoja siihen, että saisimme pelattua enemmän merkityksellisiä pelejä.

IV-divisioonan ensimmäinen turnaus on tarkoitus pelata Helsingissä äitienpäivänä eli 13. toukokuuta. Päätös Northern Lightsin mahdollisesta IV-divisioonapaikasta on siis saatava piakkoin.

– Uskon, että viikonlopun jälkeen meillä on antaa esitys SAJL:n hallitukselle, Nieminen lupaa.

II-divisioonan otteluohjelmaa ei uusita Northern Lightsin luovutuspäätöksen jälkeen. Ainoastaan oululaisten ottelut poistetaan ohjelmasta.