Miesten maajoukkueella edessään tärkeä viikonloppu

13.4.2018Pajulahdessa hiotaan kuvioita heinä-elokuun EM-kisoihin.

Miesten maajoukkue harjoittelee viikonloppuna intensiivisesti Pajulahdessa. EM-kisat pelataan Vantaalla 29.07.–04.08. joten kisoihin on aikaa vielä reilut kolme kuukautta, mutta toukokuussa alkavat sarjat rajaavat maajoukkueen kokoontumismahdollisuudet jatkossa minimiin. Siksi tuleva viikonloppu on Suomen menestymishaaveiden kannalta enemmän kuin tärkeä.

– Tänä viikonloppuna meidän alettava tekemään linjauksia sekä henkilöllisesti että kokonaispaketin laajuuden suhteen. Toisin sanoen saada selvyys siihen, ketkä viikonloppuna paikalla olevista pelaajista ovat avainrooleissa kisoissa, kertoo päävalmentaja Tuomas Heikkinen.

Pelaajatilanteesta tietysti keskeisin on pelinrakentaja.

– Siihen meidän on nyt tämän leirin jälkeen ruvettava ripustamaan hattua, eli tehdä siihen selkeästi tämän hetken järjestys ja tilanne. Sama koskee myös pallonkantajien roolituksia. Meidän täytyy selvittää, minkä tyyppisissä pelillisissä elementeissä ketkäkin ovat ensisijaiset vaihtoehdot.

Kolmessa edellisessä maaottelussa Suomi on voittanut Ruotsin, ja jokaisella kerralla hyökkäystä on johtanut eri pelinrakentaja. 2015 Miro Kadmiry, 2016 Otso Flinkman ja 2017 Janne Lehtinen.

Robert Johnsonin koordinoimassa hyökkäyksessä tullaan tekemään valintoja myös pelikirjan laajuuden suhteen. On löydettävä ne kuviot ja sommitelmat, jotka toimivat. Kun aikaa on rajallisesti, valmennuksen nähtävä olennainen ja pelaajien kyky pelata muuttuvissa muodostelmissa ja tilanteissa nousee keskiöön.

– Maajoukkueessa ei voida koskaan avata ihan kokonaan pelillistä pakettia, vaan asiat on niputettava: tällä henkilöstöllä on nämä asiat ja tällä henkilöstöllä nämä asiat. Nyt teemme päätöksiä siitä, mihin haluamme satsata ne toistomäärät, jotka meillä on käytettävissä.

Fokus valinnoissa on jo tiukasti sunnuntaissa heinäkuun 29. päivässä, jolloin Myyrmäen Urheilupuiston jalkapallostadionionilla Suomi ja Iso-Britannia iskevät yhteen kello 19.

– Toistojen rajaaminen sekä henkilöstön että pelillisten asioiden suhteen lähemmäs sitä, mitä tulemme faktisesti jo ensimmäisessä ottelussa pelaamaan. Se on kantava teema.

 

Kovalla tempolla mutta säästeliäästi iskien

– Täytyy tietysti edelleen ottamaan huomioon, että pelaajat ovat kauteen valmistavalla ajalla, Heikkinen kertoo. – Tulemme pitämään tempoa, mutta ylimääräistä kontaktia pyritään välttämään.

Mitä leirillä pitäisi tapahtua, jotta päävalmentaja olisi leirin antiin tyytyväinen?

– No, sanotaan nyt näin, että sellainen hyökkäyksen ja puolustuksen välinen kilvoittelu treeneissä - kun meillä sellainenkin jakso tulee, missä vähän kisataan. Toivoisin, että siinä yksittäiset pelaajat selvästi uskaltaisivat ja pystyisivät tekemään isoja pelejä.

– Lyödään vähän intensiteettiä harjoituksiin ja ruvetaan kisaamaan, jotta silloin pelaajat pystyisivät vielä nousemaan sen ulkoa opiskelemansa systeemin yläpuolelle ja siinä kontekstissa ja siinä ympäristössä tekemään pelejä. Siihenhän tässä kuitenkin pyritään!

 

Kokoonpano hahmottuu

Heikkinen on perinteisesti ollut hyvin vaitonainen leiriryhmien kokoonpanoista ja seurantalistoista. Valmennusryhmällä on kuitenkin hyvä tuntuma siitä, mistä ryhmästä lopullinen joukkue löytyy.

– Jos nyt saisi luetella 55 nimeä, niin ne kisoissa pelaavat 45 nimeä ovat siinä 55 pelaajan joukossa. Toki on pelaajia, joiden saatavuutta seurataan ja pelaajia, joiden kuntoutumista seurataan. Eikä tästä syvyydestä lähdetä yhtään pelaajaa rajaamaan ulos, koska aina edellä oleville pelaajille voi tapahtua jotakin. Tässä täytyy monella tapaa pitää ovea auki.

Saksan pääsarja GFL teki hetki sitten päätöksen, jonka Saksan liigan kierros pelataan normaalisti EM-kisojen aikaan. Saksaan tämä ei luonnollisestikaan vaikuta, koska maa on eristäytynyt kansainvälisesti toiminnasta, mutta päätöksen myötä muun muassa Euroopan parhaimpiin tukimiehiin kuuluva Roni Salonen, mantereen ykköslaitahyökkääjiin kuuluva Sebastien Sagne, Vaahteraliigan viimekauden säkitystilaston voittaja Lauri Vainio sekä Potsdam Royalsin hyökkäyksen linjan suomalaismoottori Tuomas Tammero eivät välttämättä kisoihin pääsisi. Päätös vapauttaa pelaajat maajoukkueen käyttöön on seurajoukkueilla.

– Pidämme ehdottomasti silmät tuon asian suhteen auki. Tuo tilanne tietysti vaikuttaa kaikkiin maihin, Heikkinen miettii.

Suomessa pelaavat muiden maiden maajoukkuepelaajat ovat perinteisesti saaneet edustaa kotimaitaan Vaahteraliigan päälle osuvissa arvokisoissa. Muun muassa vuosi sitten Roostersissa pelannut ja täksi kaudeksi Roni Salosen joukkuekaveriksi Braunschweig NewYorker Lionsiin siirtynyt ranskalaispuolustaja Pierre Courageux oli vuosi sitten voittamassa World Games –mestaruuden kesken Vaahteraliiga-kauden. Nähtäväksi jää, miten tilanne GFL:ssä kehittyy.

 

Miten valmistautuminen muualla sujuu?

– Tämä ankkalammikko huipulla on pieni, joten olen pystynyt hyvin seuraamaan muiden maiden tekemisiä. Mitään normaalista poikkeavaa ei ole ollut. Briteillä on ollut leirejä. Eri maajoukkueet ovat hyvin erilaisissa tilanteissa sen suhteen, paljonko joukkueella on yhteisiä kilometrejä alla. Pelaajat ovat vaihtuneet ja valmennus on vaihtuneet.

– Emme mekään tietysti välttämättä tule saamaan kisoihin ihan optimijoukkuetta, mutta yhteisen kokemuksen suhteen me emme ole jonon hännillä.

Yllätysnimiä saattaa tulla vielä monenkin joukkueen  vahvuuteen.

– Yhtenä asiana tulee vaikuttamaan muun muassa yliopistoissa pelaavat pelaajat. Jollakin pelaajalla on juuri yliopistoura päättymässä ja pääseekin sitten edustamaan maataan. Tämä vaikuttaa maajoukkueisiin ihan korkeimmalta yliopistotasolta käsin. Tulee mieleen esimerkiksi Anthony Mahoungou.

Pariisilainen Mahoungou pelasi syksyllä senior-kautensa Purduen huippuyliopistossa ja otti joukkueestaan kolmanneksi eniten kiinniottoja (40) ja eteni jaardimääräisesti joukkueestaan ylivoimaisesti eniten (688) ja teki myös eniten touchdowneja (8).

– Hän NFL:n draft prospect, ja jos hänet varataan NFL:ään, niin silloin hän ei tietenkään tule Suomeen, mutta jos häntä ei varata, niin mistäs tietää vaikka kisoihin tulisikin.

Heikkinen mainitsee muutenkin eri maiden pelaajat, jotka Atlantin länsipuolella tällä hetkellä ovat pelaamassa.

– GFL:n rinnalle on hyvä nostaa esille, että jokaisesta maasta on pelaajia myös Pohjois-Amerikassa. Esimerkiksi ruotsalaisia ja tanskalaisia on siellä tosi paljon. Briteillähän on siellä suuria voimavaroja jo ihan historiallisestikin, eli siellä on vaikka kuinka paljon Britti-passin omaavia pelaajia. Ranskalla on vastaavasti Kanada-yhteys, ja he saivat sieltä neljä vuotta sitten valtavan määrän pelaajia EM-kisoihin 2014 – ja totta vieköön se kyllä myös tuntui siltä.

Suomi hävisi Itävallan EM-kisoissa Ranskalle pronssiottelussa lukemin 35–21. Nyt maat kohtaavat jo alkulohkossa – torstaina 2. elokuuta kello 19.

– Toisaalta sellaiset pelaajat, jotka ovat suunnitelleet syksyllä USA:ssa pelaamista, niin he eivät enää aikataulullisestikaan enää ehdi kisoihin mukaan. Eli myös se muuttaa joukkueiden rakentamista, ja se kohdistuu vähän enemmän muihin maihin kuin Suomeen, koska meillä sarjat ovat kisojen aikaan vielä käynnissä. Muilla mailla on siis Pohjois-Amerikan suhteen eri mahdollisuudet, mutta samaan aikaan myös eri haasteet kuin meillä.

 

EM-kisat pelataan Vantaalla 29.07.–04.08.2018. Vapaaehtoisten haku ja lipunmyynti käynnistyvät huhtikuun aikana.

 

Amerikkalaisen jalkapallon EM-lopputurnaus 2018

Myyrmäen Urheilupuisto, Vantaa:


Sunnuntai 29.07.
15.00: Tanska – Itävalta
19.00: Suomi – Iso-Britannia

Tiistai 31.07.
15.00: Ruotsi – Tanska
19.00: Iso-Britannia – Ranska

Torstai 02.08.
15.00: Itävalta – Ruotsi
19.00: Ranska – Suomi

Lauantai 04.08.
11.00: sijoitusottelu
15.00: pronssiottelu
19.00: loppuottelu