Viikon Vieras: Minna Miettinen

20.4.2018


Kuva: Anna Tanskanen
Kuva: Anna Tanskanen

Miltä tulokaspelaajasta tuntuu, kun heti ensimmäisessä virallisessa ottelussa vastassa on Euroopan parhaimpia pelaajia?

10 vuotta sitten Minna Miettinen havahtui helmikuisena maanantain ja sunnuntain välisenä yönä katsomaan Super Bowlia, jossa New York Giants kaikkien ennakko-odotusten vastaisesti kaatoi New England Patriotsin. Miettisen mieleen jäi otteluakin suurempana itse laji – se oli palloilua, joka oli niin erilaista kuin muut pallopelit, että siitä oli pakko kiinnostua.

Vuosien varrella kuitenkin punttisali, fitness ja crossfitt täyttivät Minna Miettisen urheiluelämän, eikä hän välttämättä vielä edes vuosi sitten osannut aavistaa, että tänä kesänä hän pelaa Helsinki Roostersissa blind-side-tacklena. Viime syksynä hän kuitenkin otti ratkaisevan askeleen, ja astui treeneihin.

Yleensä jokainen jenkkifutari muistaa tulikasteensa – ensimmäinen ottelunsa. Roosters on keväällä pelannut yhden scrimmagen Lohja Lionessesin kanssa, mutta tänään alkavassa Diamond Bowlissa Minna Miettinen saa todellisen tulikasteensa. Diamond Bowlissa hänellä on vastassa vastustajia Birminghamista, Pietarista ja Tampereelta.

Mitä tulokaspelaajan mielessä liikkuu ennen H-hetkeä?

Diamond Bowl pelataan Velodromilla, Helsingissä perjantaista sunnuntaihin. Mukana ovat Roostersin lisäksi Birmingham Lions, Tampere Saints ja Pietari Valkyries. Ensimmäinen ottelu alkaa perjantaina kello 18.00.

 

1. Valmistaudut nyt ensimmäiseen jenkkifutiskauteesi. Et kuitenkaan ole urheilijana ihan kokematon. Mitä kaikkea olet ehtinyt harrastamaan ennen jefua?

Ensimmäiset muistikuvani urheilusta sijoittuvat pitkälle iloisenvärikkäälle 90-luvulle ja Iittalan urheilukentän pukukoppiin. Junnuikäisenä pelailin pyöreää palloa jokusen tovin Iittalan Pallossa eli IPa:ssa poikien ja parin muun tytön kanssa, joten nappikset eivät suinkaan ole ensimmäistä kertaa jalassa ja Pullerin kentät Hämeenlinnassa tulivat tutuiksi jo varhaisessa vaiheessa.

Punttisalilla kävin hyvin säännöllisen epäsäännöllisesti nuoruusvuosieni ajan, kunnes vuonna 2007 päätin viedä touhun astetta pidemmälle. Tangon ja käsipainojen kanssa vääntäminen muuttuikin hyvin pian lempiajanvietteekseni – ja sellaisena se on jatkunut taukoamatta näihin päiviin asti. Vuonna 2011 ajauduin vaivihkaa ja salakavalasti fitness-urheilun pariin, joka elämäntyylinä muistutti jo ammattilaisurheilijan elämää, kun treeniaikaa kerääntyi viikolle parhaimpina viikkoina lähemmäs 20 tuntia.

Kun pelkkä puntti ei enää riittänyt, piti saada lisää: crossfit ja toiminnallinen harjoittelu astui siis mukaan kuvioihin 2013. Tällä combolla onkin sitten edetty viimeiset vuodet ennen kuin eksyin vihdoin Velon viheriöille viime syyskuussa.

2. Miten päädyit jenkkifutiksen pariin?

Jenkkifutisinnostukseni sai ensipotkunsa jo kymmenen vuotta sitten vuonna 2008, kun näin ensimmäisen Super Bowlini, jossa vastakkain pelasivat Giants ja Patriots. Sitä, miten tuohon tilanteeseen päädyttiin en muista, mutta kaiken pelin aiheuttaman ihmetyksen ja hämmennyksen muistan hyvinkin elävästi: laji oli niin erilainen normaalista totutusta jalkapallosta ja jääkiekosta, että uteliaisuuteni heräsi. Pikkuhiljaa vuosi vuodelta aloin seurata NFL:ää enemmän ja enemmän.

Ajatus pelikentille siirtymisestä nousi mieleen ensimmäisen kerran 2008, kun olin saanut alle jo yhden tehokkaan punttivuoden. Asia kuitenkin jäi vuosien ajaksi kytemään takaraivoon työelämän ja fitness-touhujen viedessä karhunosan ajastani. Elämäntilanteen annettua vihdoin periksi pääsin toteuttamaan pitkäaikaisen haaveeni ja kirmaamaan punaisissani pelikentille.

3. Mikä oli se seikka, joka sinut jenkkifutikseen koukutti?

Adrenaliinia rakastavana ihmisenä pakko vastata jännitys. Katsoinpa sitten peliä ruudulta tai olinpa itse kentällä, jännitys ja jännitteet sytyttävät joka ikinen kerta ja koukuttavat. Räjähtävyys, fyysisyys, pelin taktisuus ja ehtymättömät mahdollisuudet kehittyä niin pelaajana kuin ihmisenäkin. 

Jenkkifutis ei ole minulle ainoastaan fyysisten ominaisuuksien parantamista vaan siinä menestymiseen vaaditaan myös paljon henkistä työstöä niin asenteen kuin älyllistenkin ominaisuuksien osalta: tämä combo viehättää erityisen paljon.

4. Pelaat hyökkäyksen linjassa. Miten pelipaikka valikoitui sinulle?

Huhun mukaan vahvimmat rekrytoidaan aina heti linjaan, joten epäilen, että harrastustaustallani on jotain tekemistä tämän pelipaikkavalinnan kanssa. Villi veikkaus! J

5. Olet ehkä saattanut kertoa ystävillesi, että pelaat "vasempana tacklena". Miten sen jälkeen olet kuvaillut rooliasi?

"Kaikki lähtee etulinjasta: tehtäväni on pitää huolta siitä, että takanani olevat pelaajat pääsevät avaamaan pelejä rauhassa. Suojaan pelinrakentajan sokeaa puolta, joten minun on hoidettava tonttini hyvin". Maallikolle sopivampaan tyyliin ehkä pikemminkin: "Rymistelen ja koitan pistää ihmisiä pakettiin, että ne ei pääse palloon käsiksi!"

6. Kun sinulta kysytään, mikä on parasta jenkkifutiksessa, mitä vastaat?

Jännityksen ja adrenaliinihuurujen lisäksi ehdottomasti ihmiset ja yhteishenki! Joukkueessamme vallitsee ihan hurjan hyvä tiimihenki ja me olemme kaikki kuin yhtä pientä punaista perhettä. Rookiet on otettu joukkueessa vastaan ihan älyttömän hyvin: tukea ja apua on tullut niin pelaajien kuin valmentajienkin tahoilta ihan uskomattoman isot määrät! Hienoa on ollut myös huomata se, kuinka ystäviä on kerääntynyt pallomaailmasta myös oman joukkueen ulkopuolelta. Yhteinen intohimo yhdistää ja lähentää tuntemattomiakin ihmisiä!

7. Pelaat tänään, perjantaina, ensimmäisen varsinaisen ottelusi, kun Diamond Bowl käynnistyy Velodromilla. Minkälaisia tuntemuksia pyörii mielessäsi nyt?

Tällä hetkellä olen oikeastaan aika odottavin mielin. Pelasimme pari viikkoa sitten harjoitusottelun Lohja Lionessesia vastaan, joka vei terävimmän kärjen superisosta rookie-jännityksestä. Ensimmäiset paukut kun sai perille, ei enää tarvitse jännittää niin paljoa. Toki kutkuttaa edelleen mukavasti vatsanpohjassa, mutta hyvällä, innostuneella tavalla.

Eniten odotan sitä, että pääsen kokemaan ihan oikean pelivauhdin. Alussa menee varmasti hetki sopeutuessa, mutta olen kuitenkin erittäin luottavaisin mielin. Koko syksy ja talvi ollaan valettu yhdessä joukkueen ja valmentajien kanssa pohjaa edessä oleville koitoksille, joten täytyy vaan luottaa meidän yhteiseen tekemiseen ja valmentajien ammattitaitoon – ja itseensä!

8. Pelaatte Teemu Kuusiston pelikirjalla, joka välttämättä ei ole ihan ohuimmasta päästä. Kuinka hyvin pelikirjan hienoudet ovat painuneet mieleesi?

Teemu ja Teemun legendaarinen pelikirja! Kyllä, tänäkin vuonna pelikirjasta löytyy pelejä jos jonkinmoisia – ja niitä kuuluisia Kuusiston lisämausteita. Olemme määrätietoisesti työstäneet hyökkäyspelejä sisään pitkin off seasonia koko joukkueen voimin, ja tässä vaiheessa kaikki pelit alkavat olla piirtyneinä jo omaankin takaraivoon – ja tulla uniinkin. Treeniemme laatu on parantunut koko ajan sitä mukaa mitä pidemmälle harjoituskautta ollaan edetty ja mitä enemmän on toistoja saatu sisään. Teemun ammattitaito ja tietämys ovat ihan omaa luokkaansa ja hänellä on kyky selittää asiat niin, että alussa eri kieltä puhuvan tulokkaankin on helppo ymmärtää. Teemuun on helppo nojata!

9. Minkälaista turnausta odotat?

Sen verran olen tehnyt taustatutkimusta, että odotan turnauksen olevan hyvin vauhdikas ja fyysinen. Kaikilla joukkueilla on lisäksi turnauksessa omat joukkuekohtaiset testinsä testattavina, joten asetelmat itsessään ovat jo hyvin mielenkiintoiset. Lions liikkuu itselleen tuntemattomalla maaperällä turnauksessa pelattavalla 11 vs. 11 -muodostelmalla, Tampere Saints on puolestaan nousemassa tulevaksi kaudeksi Naisten Vaahteraliigaan ja on näin ollen ensimmäistä kertaa testaamassa tulevien vastustajiensa tasoa. Valkyriesillä on uusi pelinrakentaja, jonka sisäänajon onnistumista päästään nyt tarkastelemaan ja meillä Roostersissa on puolestaan jokseenkin uudistunut rosteri niin pelaajiston kuin valmennuksenkin osalta. Jännitystä on siis liikenteessä ihan joka rintamalla! 

Oman jännitysmomenttinsa tietysti tuo oman kropan kestävyys. En yhtään tiedä, mitä odottaa sunnuntain täyspitkiltä peleiltä, joten se jää vielä nähtäväksi.

10. Mikä slogan/motto/iskulause motivoi sinua kohti ensimmäistä peliä?

Olen raa'an työnteon vankkumaton kannattaja, joten legendaarisen Ray Lewisin sanoin "It has nothing to do with talent and everything to do with effort!". Nähdään Diamond Bowlissa!

 

Viikon Vieraat:

Viikon vieras: Kai Lindblad

Viikon vieras: Mika Eloranta

Viikon vieras: Pekka Utriainen

Viikon vieras: Auli Vanhoja

Viikon vieras: Roope Noronen

Viikon vieras: Joona Mustikkamaa

Viikon vieras: Fanni Mikkonen

Viikon vieras: Mikko Toiminen

Viikon vieras: Santeri inkinen

Viikon vieras: JP Burlington

Viikon vieras: Janika Nikander

Viikon vieras: Nikko Olsson

Viikon vieras: Aino Joro

Viikon vieras: Ronny Lehmussaari

Viikon vieras: Alexandra Naumanen

Viikon vieras: Arttu Koivisto

Viikon vieras: Juulio Vahla

Viikon vieras: Paula Lehtinen

Viikon vieras: Anu Tiilikainen