TV-ottelun ennakko: 49ers-Giants

12.10.2012


Ottelu suorana Nelonen Pro1:ltä.

 

New York Giants matkustaa San Francisco 49ersin vieraaksi sunnuntaina todellisessa NFC:n herkkupalassa. Molemmat joukkueet lähtevät otteluun divisiooniensa kärkipaikalta. Giants jakaa NFC Eastin kärkipaikkaa Philadelphia Eaglesin kanssa 3-2 tuloksella ja 49ers jakaa NFC Westin kärkipaikkaa Arizona Cardinalsin kanssa 4-1 tilanteessa. Molemmat joukkueet ovat tiukasti mukana taistelemassa NFC:n kärkipaikoista. Ottelu on myös uusinta viime vuoden konferenssifinaalissa, jossa Giants kukisti 49ersin jatkoajalla Lawrence Tynesin potkumaalilla 20-17. Ottelu muistetaan erityisesti 49ersin palauttaja Kyle Williamsin virheistä potkujen palautuksissa, jotka johtivat Giantsin voittoon. Lisämausteensa otteluun tekee laitahyökkääjä Mario Manningham ja keskushyökkääjä Brandon Jacobs, jotka siirtyivät kesällä Giantsista 49ersin paitaan.

 

49ersin hyökkäys vastaan Giantsin puolustus

 

49ersilla on ensimmäistä kertaa pitkään aikaan todella tasapainoinen hyökkäys, joka perustuu juoksu- ja heittopeliin. Pelinrakentaja Alex Smith on tällä kaudella jatkanut varmoja otteitaan. Hän on heittänyt 69% heitoistaan omille ja on ollut yksi liigan tehokkaimmista pelinrakentajista. Smith oli jo viime kaudella todella varma pallon kanssa, mutta tänä vuonna hän on alkanut jakamaan palloa entistä enemmän laitahyökkääjilleen. Tästä ovat hyötyneet etenkin laitahyökkääjä Michael Crabtree ja sisempi laitahyökkääjä Vernon Davis. Monet epäilivät keskushyökkääjä Frank Goren olevan liian vanha juoksemaan huipputasolla. Gore on todistanut epäilijät vääräksi loistavalla alkukaudella, hän on juossut 432 jaardia ja 4 touchdownia kauden ensimmäisissä peleissä. 49ersin juoksuhyökkäys onkin koko liigan paras, joukkue juoksee keskimäärin uskomattomat 196 jaardia pelissä. Ninersin hyökkäys osoitti voimansa viime viikolla Buffaloa vastaan juoksemalla 311 jaardia ja heittämällä 310 jaardia. Joukkueen hyökkäyslinja on parantanut peliä kauden edetessä, erityisesti juoksupelissä linjan blokkaus on ollut laadukasta. Villi kortti 49ersin hyökkäyksessä on vara-pelinrakentaja Colin Kaepernick, joka on kikkapeleillään hämmentänyt vastustajien puolustuksia. Kaepernick on tehokas niin juoksemalla, kuin heittämällä.

New York Giantsin puolustus on yskinyt kauden aikana. Suureksi osaksi tämä on johtunut lukuisista loukkaantumisista. Erityisesti joukkueen heittopuolustus on kärsinyt loukkaantumisista, viimeisimpänä sivuun joutui takapuolustaja Kenny Phillips. Giantsin puolustus on tunnettu jo vuosikaudet vastustajien pelinrakentajien ahdistelusta. Viime kaudella viiden pelin jälkeen joukkue oli säkittänyt vastustajan pelinrakentajan 20 kertaa, tällä kaudella luku on vain 8. Osaltaan tämä johtuu loukkaantumisista, mutta moni viime vuoden tähdistä, kuten puolustuksen linjamiehet Justin Tuck ja Jason Pierre-Paul, ovat pelanneet alle tasonsa. Joukkueen puolustus on liigan keskikastia lähes jokaisella mittarilla, mikä on outo paikka puolustukselle, joka on tottunut olemaan liigan parhaimmistoa. Viime viikolla heikko Cleveland Brownsin hyökkäys piti Giants-puolustusta lähes pilkkanaan, mikä on todella huolestuttavaa, sillä Brownsin hyökkäys on sarjan heikoimpia.

Alex Smith on ratkaisevassa roolissa ottelussa Giantsia vastaan. Mies loukkasi heittokätensä keskisormen Billsiä vastaan, joten kannattaa seurata miten vamma vaikuttaa miehen peliin. Giantsin on ehdottomasti pystyttävä horjuttamaan Smithin itseluottamusta, jos joukkue haluaa pysyä pelissä mukana. 49ers on ollut lähes voittamaton Smithin pelatessa virheettömästi.

 

Giantsin hyökkäys vastaan 49ersin puolustus

 

Giantsin pelinrakentaja Eli Manning on noussut NFL:n parhaiden pelinrakentajien joukkoon. Hän on lähes jokaisen heittotilaston kärkipäässä viiden ottelun jälkeen. Jos kärsi Giantsin puolustus loukkaantumisista, on tilanne mennyt jo lähes naurettavaksi hyökkäyspäässä. Erityisesti laitahyökkääjäosastolla miehet ovat vaihtuneet joka otteluun loukkaantumisten vuoksi. Ainoa varmasti esiintynyt pelaaja hyökkäyksessä on ollut Victor Cruz. Eli Manning on loistavilla otteillaan tehnyt tuntemattomista laitahyökkääjistä tähtiä kauden aikana, kuten Ramses Bardenista ja Rueben Randlesta. Giants tarvitsisi erityisesti Hakeem Nicksiä terveeksi, jotta vastustajat eivät voisi keskittyä vain Cruzin pimentämiseen. Juoksupeli on ollut Giantsin akilleenkantapää jo muutaman vuoden. Vasta viime pelissä joukkueen juoksupeli nousi omalle tasolleen, keskushyökkääjä Ahman Bradshawin juostessa 200 jaardia voitossa Cleveland Brownsia vastaan. Kysymys onkin, oliko Bradshawin huippupeli vain yksittäinen välähdys vai merkki tulevasta. Giantsin hyökkäyslinja on pitänyt Eli Manningin paidan puhtaana, mutta ei ole onnistunut aukaisemaan aukkoja juoksijoille tarpeeksi hyvin. Eli Manning on pelannut aivan uskomattoman kauden, kun ottaa huomioon joukkueen kohtaamat ongelmat. Hän on joutunut ratkaisemaan useita pelejä käytännössä yksinään.

San Franciscon puolustus on liigan parhaimmistoa kaikissa kategorioissa. Joukkue on päästänyt vähiten pisteitä koko liigassa. Viimeisessä kahdessa pelissä joukkue on päästänyt ainoastaan kolme pistettä Jetsiä ja Billsiä vastaan. Ninersin puolustuslinja, Justin ja Aldon Smithin johdolla on tehnyt tuhojaan vastustajan hyökkäyslinjojen kanssa. Patrick Willis – Ahmad Brooks – NaVorro Bowman muodostavat liigan parhaimman tukimieskolmikon. Erityisesti 49ers on erikoistunut nollaamaan vastustajan juoksupelin ja pakottanut pelinrakentajan voittamaan ottelut. Ei saa unohtaa myöskään kulmapuolustajaa Carlos Rodgersia ja kovaa taklaavaa takapuolustaja Donte Whitneriä, joiden tehtävä on hiljentää vastustajan laitahyökkääjät.

Giantsilla on täysi työ saada hyökkäystä kulkemaan 49ersin dominoivaa puolustusta kohtaan. Erityisesti Giantsin juoksupelin tulee onnistua täydellisesti, jos Giants haluaa pelin voittaa, sillä muuten ottelun voittaminen jää Eli Manningin harteille. Ninersin rautaista puolustusta vastaan ei edes Eli Manning voi yksinään tehdä ihmeitä. Lisäksi Giantsien laitahyökkääjien pitää olla täydessä iskussa, jotta Manningin ainoaksi aseeksi ei jää vain Cruz.

Erikoistilanteet

Molemmilla joukkueilla on liigan parhaimmistoa olevat potkaisijat (David Akers ja Lawrence Tynes). Kuitenkin palautuspelissä 49ersilla on ratkaiseva ero Kyle Williamsin ja Ted Ginnin muodossa. Nämä kaksi miestä kuuluvat liigan parhaisiin palauttajiin.

Yhteenveto

San Francisco 49ers lähtee otteluun suurena suosikkina. Viime vuosina kuitenkin New York Giants on ollut parhaimmillaan, kun kukaan ei usko joukkueen mahdollisuuksiin. Giantsin voittoon vaaditaan puolustuksen palaaminen omalle tasolleen ja joukkueen juoksupelin täydellistä onnistumista. Jos 49ers onnistuu pysäyttämään Giantsin juoksun ja pitämään Alex Smithin pystyssä, on joukkue todella lähellä voittoa.

 

Ottelun näet suorana Nelonen Pro 1:ltä sunnuntaina kello 23.25.