TV-ottelun ennakko: Chargers-Broncos

15.10.2012


Matsi suorana Nelonen Pro 1:ltä.

Monday night football-ottelu päättää Nelonen Pro:n kuudennen viikon NFL-tarjonnan. Ottelussa on panoksena AFC Westin piikkipaikka ja siinä kohtaavat aina vaarallisena pidetty San Diego Chargers ja kesällä elävällä legendalla Peyton Manningilla vahvistunut Denver Broncos. Ottelu otellaan San Diegossa Chargersin kotistadionilla ”Q”:lla (Qualcomm stadionilla).

 

Denverin hyökkäys vs. San Diegon puolustus

 

Denverin pelinrakentajana toimii siis tämän NFL-aikakauden ikoni Peyton Manning, jonka alkukauden otteet ovat osoittaneet, että huolimatta kaverin taidokkuudesta myös muita tarvitaan voittamiseen tällä tasolla. Vaikka pelinrakentaja olisi kuinka lahjakas tahansa, kyllä juoksuhyökkäyksen tuomaa uhkaa jefussa tarvitaan, jotta joukkue pystyisi jatkuvasti olemaan kovatasoinen.

 

Valtaosa nyky-Broncosin juoksusnäpeistä päätyy keskushyökkääjä, ykköspallonkantaja Willis McGaheelle, jolla useimmiten tietä raivaa fulli Chris Gronkowski (Rob Cronkowskin isoveli). Jos tätä tulevaa koitosta analysoi tilastojen valossa, ei Denverin kuitenkaan kannattaisi juosta paremmin juoksua vastaan puolustavaa Chargersia vastaan, vaan hyökätä heittäen. Ja lisäksi viime pelit ovat osoittaneet, että Manning on alkanut löytämään heitoillaan laitahyökkääjiään. Voi olla, että myös tällä viikolla Denverin WR Demaryius Thomas pitää takamiehiä pilkkanaan, kuten viime viikon pelissä New England Patriotsia vastaan. Kaveri on todellinen isojen pelien uhka. Thomasin lisäksi myös WR:t Eric Decker, Brandon Stokley ja sisempi laitahyökkääjä Joe Dreessen ovat kavereita, jotka useimmiten vastaanottavat Manningin heittoja.

 

San Diegon puolustus koostuu nimimiehistä – ainoastaan linjassa on hieman tuntemattomampia yksilöitä, mutta sekin johtuu luultavasti siitä, että joukkue käyttää ns. 3-4-systeemiä, jossa useimmiten linjamiehet ei saa niin näkyvää roolia kuten tukimiehet. Chargersin ykköstukimiehiä ovat Shaun Philips ja Takeo Spikes, jotka ovat varmasti myös Denveriä vastaan näkyvässä roolissa. Tukimiesten lisäksi kulmapuolustajat ja takamiehet saattavat myös saada isoa roolia, koska Chargers on perinteisesti ollut hyvin oppurtunistinen joukkue siinä mielessä, että puolustus on antanut hyökkäykselle mainioita tilanteita syötönkatkon tai pakotetun rähmäyksen seurauksena. Voisi hyvin kuvitella esimerkiksi kulmapuolustaja Quentin Jammerin nappaavan ottelun kannalta tärkeän syötönkatkon.

 

San Diegon hyökkäys vs. Denverin puolustus

 

Chargers-hyökkäys on L.T.:n lähdön jälkeen ollut melko tähdetön. Oikeastaan vain sisempi laitahyökkääjä Antonio Gates on ollut pelinrakentaja Philip Riversin lisäksi joukkueesta enemmän esillä. Muut pelipaikat ovat täytetty osaavilla kavereilla, jotka eivät ole kuitenkaan kovin kummoista statusta saavuttaneet. On tavallaan mielenkiintoista miten Chargers on vuodesta toiseen jäänyt ilman menestystä jatkopeleissä. Chargers on kuitenkin totuttu näkemään niissä ja on suorastaan ihme, että joukkue on monesti onnistunut häviämään etukäteen selkeästi huonommalle joukkueelle. Erityisesti laitahyökkääjät ovat Chargers-leirissä olleet kykenemättömiä tasonsa säilyttämiseen. Saa nähdä, kuinka täksi kaudeksi hankitut WR:t Robert Meachem ja Eddie Royal menestyvät. He ovat aikaisemmissa joukkueissaan olleet niitä kavereita, jotka ovat saaneet vastuuta ratkaisuhetkillä.

 

Myös Denverin puolustus on omasta mielestäni ollut melko oppurtunistinen joukko kulmapuolustaja-legenda Champ Baileyn johdolla. Lisäksi myös linjapelaus Elvis Dumervilin ja tulokas Derek Wolfen moottoroimana on ollut kivaa katsottavaa. Broncosista kannattaa huomata myös tukimies Von Miller, joka saattaa saada roolia säkittäjänä (liigan top-10:ssä tällä hetkellä).

 

 

Erikoisjoukkueet

 

Molemmilla joukkueilla ovat melko varmiksi luokiteltavat potkaisijat Nate Keading (2012: 100% FG, Chargers) ja Matt Prater (2012: 100% FG, Broncos). Parina viime viikkona Keading on tosin hoidellut nivusvammaansa ja San Diegon potkaisijana on toiminut Nick Novak.

 

Chargersin lentopotkaisija Mike Scifres on eräänlainen legenda. Hän on sellainen kaveri, jonka varmasti jokainen valmentaja NFL:ssä ottaisi joukkueeseensa. Scifres ei tilastojen valossa ole mikään sateentekijä, mutta olen itsekin usein todistanut kuinka kaverin puntit ovat kohdallaan silloin kun tarvitaan. Vastavuoroisesti Denverin Britton Colquitt on myös liigan paremman pään lentopotkaisijoita ja luulenkin, että kumpikaan joukkue ei saa ottelussa huonojen punttien seurauksena hyvää kenttäasemaa.

 

Näin joukkueita kovin tarkasti tuntematta pidän lento- ja aloituspotkujen palauttajia sellaisina perussälleinä  (liigan keskitasoa), jotka hoitavat hommansa, mutta eivät ole sellaisia ottelun ratkaisijoita kuitenkaan eli onnistuessaan saattavat loistaa, mutta onnistuminen ei ole odotusarvo, niin kuin esimerkiksi Chicagon Devin Hesterille potkaistaessa.

 

Loppuyhteenveto

 

Ottelussa on tarjolla AFC Westin piikkipaikka, ja uskon että nämä kaksi joukkuetta taistelevat divisioonan pudotuspelipaikasta, joten siitä syystä nämä tällaiset keskinäiset ottelut ovat tärkeämpiä kuin voisi kuvitella. Luulen, että ottelusta tulee runsasmaalinen, koska vastakkain ovat yhdet AFC:n kovimmista pelinrakentajista, jotka ovat tälläkin kaudella top-10:ssä heitettyjen TD:en mukaan. He taatusti löytävät heitoilleen vastaanottajia. Veikkaan silti, että ottelu tulee ratkeamaan johonkin ns. tyhmään virheeseen, syötönkatkoon tai rähmäykseen ja jotenkin kuvittelen, että joku Denverin pelaajista on tämä kovan onnen soturi San Diegon juhliessa.

Ottelun näet suorana Nelonen Pro 1:ltä tiistaiaamuna kello 3.30.